Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
dzisiaj: 31 marca 2017
w Esensjopedii w Esensji w Google

Krótko o filmach: Kwiecień 2002

Esensja.pl
Esensja.pl
„Ocean’s eleven – Ryzykowna gra” (Ocean’s Eleven), „Yamakasi” (Yamakasi), „Rób swoje, ryzyko jest twoje”, „Dzień Próby” (Training Day), „Kate i Leopold” (Kate & Leopold)
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Dominik Herman [80%]
„Ocean′s Eleven” jest komedią lekką i przyjemną w odbiorze. Ma w sobie coś z filmów Guya Ritchiego, ale równocześnie ze sposobu prezentacji stosowanego przez Soderbergha już w „Out of Sight” (żałuję, że nie znam jeszcze starszych filmów reżysera, żeby w porównaniu sięgnąć głębiej), a później w „Traffiku”.
Czytaj całość recenzji w Esensji: Czysta przyjemność.
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Artur Długosz [60%]
Opowieść o grupie młodych ludzi, którzy wypełniają swe życie wspinając się na wysokie budynki nie sprawia prawdopodobnie na pierwszy rzut oka dobrego wrażenia, niemniej film ogląda się przyjemnie. Owszem roi się tu od szablonowych postaci, antycypowalnych posunięć, ale nie w tym tkwi urok tej familijnej opowieści, trzeba tu użyć właściwej miary, aby obiektywnie film ocenić i zdołać się na nim dobrze bawić.
Czytaj całość recenzji w Esensji: Legenda z blokowiska.
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Eryk Remiezowicz [30%]
Film cierpi na podstawowy problem polskiego kina współczesnego – ciężką atrofię scenariusza. Poza tym jest niechlujnie skręcony i zagrany.
Czytaj całość recenzji w Esensji: Więcej i zmyślniej róbcie.
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Michał Chaciński [80%]
Antoine Fuqua odmawia standardowego uatrakcyjniania filmu i stawia tutaj na konwersacje i pojedynek charakterów, zamiast na jednolinijkowe dowcipy, sceny akcji i pościgi. Dobre posunięcie, bo film zamiast zwykłej standardowej historyjki o śledztwie czy policyjnych patrolach, zmienia się w konflikt postaw życiowych i prawdziwy dramat.
Czytaj całość recenzji w Esensji: Długi, ciężki dzień.
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Eryk Remiezowicz [70%]
Idąc na „Kate i Leopold” należy się przygotować na film miły, prosty i rozbawiający oraz niewielką porcję wspomnień o dawnych dobrych czasach, kiedy mężczyźni byli prawdziwsi, a jedzenie smakowało lepiej.
Czytaj całość recenzji w Esensji: Dawnych wspomnień czar.
koniec
1 kwietnia 2002
dodajdo

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Najnowsze

Bez dobrej nowiny
Adrian Jankowski

29 III 2017

„Pokot” Agnieszki Holland został uhonorowany na tegorocznym Berlinale nagrodą im. Alfreda Bauera, która przyznawana jest za „otwieranie nowych horyzontów w sztuce filmowej”. Prawdopodobnie na zawsze pozostanie tajemnicą, jakie to horyzonty reżyserka owym filmem otworzyła? Z ekranu zieje bowiem nudą i pustką, tym boleśniejszą, że opartą na wyjątkowo solidnej i wartej ekranizacji prozie.

więcej »

Esensja ogląda: Marzec 2017 (4)
Piotr Dobry, Jarosław Robak, Agnieszka ‘Achika’ Szady

28 III 2017

Marzec zbliża się do końca, ale udało nam się przygotować w tym miesiącu jeszcze jedną edycję zbioru krótkich recenzji filmowych. Edycję zacną, bo zawierającą teksty o zbiorze niedawnych bądź przyszłych premier kinowych – „Loganie”, „Johnie Wicku 2”, „Ciemniejszej stronie Greya” (na tę recenzję z pewnością czekaliście z niecierpliwością), „Gold” i wchodzącym w piątek do naszych kin „American Honey”.

więcej »

East Side Story: Urok mocno wyblakły
Sebastian Chosiński

26 III 2017

Najlepszy okres w karierze Siergiej Sołowjow przeżywał w latach 70. i 80. ubiegłego wieku. To wtedy powstały jego najwybitniejsze filmy, dzięki którym na trwałe zapisał się w historii kinematografii swojej ojczyzny. Po politycznym przełomie i upadku Związku Radzieckiego wiodło mu się różnie; w każdym razie w ciągu minionego ćwierćwiecza nie nakręcił żadnego obrazu, który na dłużej pozostaje w pamięci. Nie inaczej rzecz ma się z „Tram-pkami” (sic!).

więcej »

Polecamy

Małpa musi się pobrudzić

Dobry i Niebrzydki:

Małpa musi się pobrudzić
— Piotr Dobry, Konrad Wągrowski

Dysfunkcyjna rodzina w podróży, czyli rzeźnia, która wzrusza
— Piotr Dobry, Konrad Wągrowski

Zabić jelenia gołymi rękami i wyrecytować Konstytucję przez sen
— Piotr Dobry, Konrad Wągrowski

You complete me!
— Piotr Dobry, Konrad Wągrowski

Oscary intymne i okruchy życia
— Piotr Dobry, Konrad Wągrowski

„Wstręt” w baletkach, czyli prawdziwa sztuka rodzi się w bólach
— Piotr Dobry, Konrad Wągrowski

Pola, łączki, lasy, czyli zaświaty według Jacksona
— Piotr Dobry, Konrad Wągrowski

A idź z tym gniotem!
— Piotr Dobry, Konrad Wągrowski

Krwawa makabra jest dobra
— Piotr Dobry, Konrad Wągrowski

To jest bingo!
— Piotr Dobry, Konrad Wągrowski

Zobacz też

Inne recenzje

DVD: Rób swoje, ryzyko jest twoje
— Konrad Wągrowski

Dawnych wspomnień czar
— Eryk Remiezowicz

Długi, ciężki dzień
— Michał Chaciński

Więcej i zmyślniej róbcie
— Eryk Remiezowicz

Legenda z blokowiska
— Artur Długosz

Czysta przyjemność
— Dominik Herman

Z tego cyklu

Wrzesień 2005
— Dariusz Sawicki

Lipiec 2003
— Marta Bartnicka, Eryk Remiezowicz, Konrad Wągrowski

Marzec 2003
— Michał Chaciński

Styczeń-luty 2003
— Tomasz Kujawski, Eryk Remiezowicz, Konrad Wągrowski

Luty 2002
— Michał Chaciński, Artur Długosz, Eryk Remiezowicz

Styczeń 2002
— Eryk Remiezowicz

Listopad 2001
— Michał Chaciński

Październik 2001
— Michał Chaciński, LV-426

Tegoż twórcy

Esensja ogląda: Marzec 2017 (4)
— Piotr Dobry, Jarosław Robak, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Remanent filmowy 2016
— Sebastian Chosiński, Gabriel Krawczyk, Jarosław Loretz, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski, Kamil Witek

Esensja ogląda: Luty 2014
— Sebastian Chosiński, Karolina Ćwiek-Rogalska, Piotr Dobry, Grzegorz Fortuna, Jarosław Loretz

Esensja ogląda: Grudzień 2013 (2)
— Sebastian Chosiński, Jarosław Loretz, Konrad Wągrowski

Co nam w kinie gra: Wielki Liberace
— Marta Bałaga

Espoo Ciné 2013: W szafie i za świecznikiem
— Marta Bałaga

Esensja ogląda: Sierpień 2013 (2)
— Sebastian Chosiński, Joanna Pienio, Agnieszka Szady, Kamil Witek

Katana zamiast pazurów
— Jakub Gałka

Seks, kłamstwa i leki antydepresyjne
— Ewa Drab

Esensja ogląda: Sierpień 2012 (DVD)
— Sebastian Chosiński, Miłosz Cybowski, Daniel Markiewicz, Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Co nam w kinie gra: 2001: Odyseja kosmiczna
— Konrad Wągrowski, Michał Chaciński

Tydzień z Wesem Andersonem: Tragikomedie dla dziwaków, czyli „Genialny klan”
— Michał Chaciński

Tydzień z Wesem Andersonem: Danie dla smakoszy, czyli „Rushmore”
— Michał Chaciński, Konrad Wągrowski

„Ten film był dnem dna”, czyli historia ekranizacji prozy Stanisława Lema
— Michał Chaciński, Sebastian Chosiński, Krystian Fred, Jarosław Loretz, Konrad Wągrowski

Great Scott!
— Michał Chaciński, Sebastian Chosiński, Piotr Dobry, Alicja Kuciel, Jarosław Loretz, Konrad Wągrowski, Kamil Witek

Władca Pierś Ceni, czyli edycja specjalna alternatywnych ekranizacji
— Michał Chaciński

Wrogowie publiczni: Profesjonalizm i pasja
— Dominik Herman

Esensja na wakacje: Podróże w czasie i przestrzeni
— Sebastian Chosiński, Jakub Gałka, Eryk Remiezowicz, Agnieszka Szady

Z Archiwum X: Spisek, mumbo-jumbo i potwory tygodnia
— Urszula Baluta, Michał Chaciński, Jakub Gałka, Anna Kańtoch, Michał Kubalski, Konrad Wągrowski

Porażki i sukcesy A.D. 2007
— Michał Chaciński, Piotr Dobry, Ewa Drab, Urszula Lipińska, Łukasz Twaróg, Kamil Witek, Konrad Wągrowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.