Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 sierpnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Tomas Alfredson
‹Pozwól mi wejść›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPozwól mi wejść
Tytuł oryginalnyLåt den rätte komma in
Dystrybutor Vivarto
Data premiery22 października 2010
ReżyseriaTomas Alfredson
ZdjęciaHoyte Van Hoytema
Scenariusz
ObsadaKåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar
MuzykaJohan Söderqvist
Rok produkcji2008
Kraj produkcjiSzwecja
Czas trwania114 min
Gatunekdramat, groza / horror
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Mój własny wampir
[Tomas Alfredson „Pozwól mi wejść” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Przy okazji premiery amerykańskiej wersji „Pozwól mi wejść” dystrybutor zdecydował się ponownie wpuścić do kin szwedzki oryginał. Pozostaje tylko przyklasnąć tej decyzji, bowiem wielokrotnie nagradzany film Tomas Alfredson należy do najciekawszych produkcji grozy ostatniej dekady, a dwa lata temu przeszedł przez polskie kina praktycznie niezauważony.

Konrad Wągrowski

Mój własny wampir
[Tomas Alfredson „Pozwól mi wejść” - recenzja]

Przy okazji premiery amerykańskiej wersji „Pozwól mi wejść” dystrybutor zdecydował się ponownie wpuścić do kin szwedzki oryginał. Pozostaje tylko przyklasnąć tej decyzji, bowiem wielokrotnie nagradzany film Tomas Alfredson należy do najciekawszych produkcji grozy ostatniej dekady, a dwa lata temu przeszedł przez polskie kina praktycznie niezauważony.

Tomas Alfredson
‹Pozwól mi wejść›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPozwól mi wejść
Tytuł oryginalnyLåt den rätte komma in
Dystrybutor Vivarto
Data premiery22 października 2010
ReżyseriaTomas Alfredson
ZdjęciaHoyte Van Hoytema
Scenariusz
ObsadaKåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar
MuzykaJohan Söderqvist
Rok produkcji2008
Kraj produkcjiSzwecja
Czas trwania114 min
Gatunekdramat, groza / horror
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
„Pozwól mi wejść”, ekranizacja wydanej u nas powieści Johna Ajvide Lindqvista (wydanej u nas pod tytułem „Wpuść mnie”) (zainspirowanej słowami piosenki Morriseya), przemknęła przez nasze kina na jesieni 2008 roku jak meteor, praktycznie niezauważone przez krytyków i widzów. A szkoda, bo mamy do czynienia z filmem, który zgarnął już niemałą liczbę nagród i wyróżnień, dorobił się nobilitacji w postaci wejścia do 250 najlepszych filmów wszech czasów według użytkowników serwisu Internet Movie Database i jest po prostu jedną z najciekawszych pozycji grozy ostatnich lat.
Pierwsze prawo kina grozy – horror ma straszyć. Ale to jeszcze niekoniecznie czyni go naprawdę dobrym filmem. Horror, jak mało który gatunek, potrafi opowiadać o kondycji ludzkiej, o lękach nas dotyczących, dając świadectwo swoim czasom. Niemiecki ekspresjonizm zapowiadał Hitlera, kino grozy lat 50. wyrażało lęki związane z zimną wojną, „Świt żywych trupów” stanowił krytykę konsumpcjonizmu, J-horror dotykał zagubienia człowieka we współczesnym, zdominowanym przez technologię, świecie i tak dalej. Dopiero możliwość takiego odczytania filmu grozy wnosi go ponad horrorową sztampę.
„Pozwól mi wejść” to właśnie horror nawet nie tyle z podtekstem, co z jawnie narzucającą się interpretacją. Historia o dziewczynie-wampirze w gruncie rzeczy jest przejmującą opowieścią o samotności, odrzuceniu i poszukiwaniu zrozumienia i akceptacji. Akcja filmu toczy się w 1982 roku w osiedlu na przedmieściach Sztokholmu. Oscar jest 12-letnim chłopcem z rozbitej rodziny, nieśmiałym, wystraszonym, samotnym i wciąż upokarzanym przez rówieśników. Pewnym promyczkiem dla niego jest przybycie rówieśniczki, Eli, która wraz ze swym ojcem sprowadza się do jego bloku. Dziewczyna również wygląda na samotną, również sprawia wrażenie, jakby pragnęła, ale bała się kontaktu z innymi ludźmi. Co interesujące – na dwór wychodzi jedynie po zmroku, a dziwnym zbiegiem okoliczności spokojną dotychczas okolicą wstrząsają morderstwa połączone ze spuszczaniem z ofiar dużych ilości ich krwi…
Nietrudno więc domyślić się, że mamy do czynienia z opowieścią o wampirach. Reżyser filmu Tomas Alfredson zresztą ani nie próbuje tego zbytnio ukrywać, ani w jakiś sposób modyfikować powszechnie w kinie przyjętej wizji wampiryzmu. Nocni krwiopijcy potrzebują krwi, aby przeżyć, potrafią lewitować, słoneczne światło jest dla nich zabójcze, a ukąszenie powoduje przeniesienie „choroby” na kolejnego „zakażonego”. Alfredson nie robi wykładu, przyjmując, że współczesny widz to wszystko wie i w łatwy sposób będzie mógł połączyć fakty. A Eli, jak można się domyślić, jest właśnie niegdysiejszą ofiarą takiego ukąszenia. Dziś wie, na jaki koszmar sama jest wystawiona, więc swym ofiarom humanitarnie skraca męki…
„Pozwól mi wejść” zbudowany jest na sugestiach i niedomówieniach. Z drobnych, mistrzowsko przedstawionych scen tworzymy sobie wizję bohaterów i otaczającego ich świata. Oscar wbija nóż w drzewo, szepcząc „a teraz kwicz”, i wiemy, że w ten sposób wyobraża sobie zemstę na swych prześladowcach. Wystarczą kilkusekundowe sceny, abyśmy domyślili się, że zaganiana matka nie rozumie Oscara, a sympatyczny z pozoru ojciec jest alkoholikiem. W ten sposób ukazanych jest kilka dodatkowych postaci.
Postaci, które tworzą przerażające tło dla tej opowieści grozy. Opowieści, w której najstraszniejsze wcale nie są wampiry, ale przygnębiający, ponury świat sztokholmskich przemieści, w którym nieszczęśliwi ludzie prowadzą swą smutną egzystencję. Oscar nie jest zapewne wyjątkiem – być może wielu z dorosłych było kiedyś ofiarami opuszczenia, osamotnienia, a dziś swe ponure doświadczenie przenoszą na młode pokolenie. Wampiryzm jest tu nie – jak to zwykle w kinie bywało – alegorią seksualnego pożądania, lecz symbolem odrzucenia. Oscar, zraniony i nieszczęśliwy, garnie się do dziewczyny, bo jej krwawe potrzeby i nie mniej krwawe czyny są dla niego mniejszym złem niż koszmar, na jaki skazują go dorośli i rówieśnicy. A Eli przynajmniej może obdarzyć go jakąś formą przyjaźni i akceptacja – zwłaszcza że sama takowej akceptacji potrzebuje.
Alfredson perfekcyjnie oddaje klimat takiego świata. Film operuje właściwie tylko w kilku lokacjach – opuszczony, zaśnieżony plac zabaw przed blokiem, przejście podziemne, ponura szkoła, nie mniej ponure mieszkanie – przez co udaje się utrzymać bardzo sugestywny nastrój izolacji i samotności. Dialogi są skąpe, ale ukazujące smutek prowadzonego tu życia, brak perspektyw, brak nadziei.
Ale – gdy trzeba – reżyser potrafi też ukazać solidną scenę grozy, wcale nie stonowaną, krwawą, wyrazistą i porażającą. Dość niesamowite, że horrorowy debiutant ma takie wyczucie gatunku – doskonale wie, kiedy lepiej zadziała bezpośredniość i naturalizm, a kiedy lepszy efekt osiągnie dzięki niedomówieniu i sugestii. Bo przecież wiadomo, że boimy się najbardziej nie tego, co zobaczymy, ale tego, co potrafimy sobie wyobrazić. A finałowa scena grozy to prawdziwy majstersztyk zarówno koncepcji, jak i wykonania.
„Pozwól mi wejść” w pewnym sensie zachowuje strukturę otwartą, pozostawiającą pole do interpretacji dla widza. Kluczem wydaje się być postać tajemniczego „ojca” Eli. Kim jest? Prawdziwym ojcem? Opiekunem? A jeśli tym drugim – to co skłania go do poświęceń dla dziewczyny? A może on niegdyś był takim Oscarem, który wciąż spłaca swój dług wdzięczności? A jeśli tak – to czy motywacje Eli są na pewno szczere?
Alfredson pokazał, że nadal można nakręcić film grozy odbiegający od sztampy, sugestywny, intrygujący, ale nie wymagający wcale wielkich nakładów. Powraca wciąż pytanie – czemu w Polsce nikt tego nie potrafi? Ponure blokowiska mamy przecież nie gorsze niż w Sztokholmie. Próbował co prawda wykorzystać urok Śląska na potrzeby filmu grozy Lewandowski w „Hienie”, ale w najlepszym razie można było uznać film za ambitną porażkę. Kiedy i my dorobimy się swojego Alfredsona?
Tak czy inaczej – skoro dystrybutorzy dali nam szansę, by przed remakiem obejrzeć pierwowzór, wstyd byłoby z niej nie skorzystać.
Dziękujemy za możliwość umieszczenia recenzji serwisowi Stopklatka.pl
koniec
21 października 2010

Komentarze

21 X 2010   08:41:01

Film wybitny. Swoją drogą warto by zaprezentować historię ze "zgłupionymi" podpisami w amerykańskim wydaniu - dowodzi ona, że w obecnych czasach problem w tłumaczeniach to nie tylko powszechnie krytykowani polscy dialogiści/napisowcy.

22 X 2010   13:32:02

Świetny film, i bardzo ponury. Dla mnie nie ma wątpliwości, że Oskar jest nowym "ojcem", a "ojciec" "dawnym Oskarem".

09 XI 2010   17:56:19

W rzeczy samej, doskonałem, niejednoznaczne kino.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

East Side Story: Toksyczna miłość demona
Sebastian Chosiński

1 VIII 2021

„Tylko nie zaśnij”, „Eksdziewczyna”, „Wdowa”, „Atakan. Krwawa legenda” – to tytuły kilku rosyjskich horrorów, których premiera miała miejsce w ostatnich dwunastu miesiącach. Nie jest to rekord świata, ale też, chociażby w porównaniu z polską kinematografią, musi robić wrażenie. Tym bardziej że listę tę należy poszerzyć jeszcze o „Magię miłości” – najnowsze dzieło najbardziej konsekwentnego twórcy obrazów grozy w Rosji Swiatosława Podgajewskiego.

więcej »

Sky Rojo 2: Odc. 1. Odpłacić pięknym za nadobne
Marcin Mroziuk

31 VII 2021

W ostatnich scenach pierwszego sezonu kilka postaci znalazło się na granicy życia i śmierci. Wygląda jednak na to, że twórcy drugiego sezonu „Sky Rojo” niechętnie rozstają się z bohaterami, którzy zdążyli już wzbudzić zainteresowanie widzów.

więcej »

Mordercy: Odc. 9. „Wampir”-antykomunista
Sebastian Chosiński

30 VII 2021

Z im większym zaangażowaniem śledczy Ipatjew tropi „Dusiciela z Witebska”, z tym większym zacięciem gwałci on i morduje kolejne kobiety. Jest sprytny, ale nie nieomylny. Popełnia więc błąd, który ostatecznie może doprowadzić do jego zdemaskowania. Chociaż w jego zamierzeniu krok ten miał pchnąć milicyjne śledztwo na ślepy tor.

więcej »

Polecamy

Kevin Smith. Sprzedawcy 2

Do sedna:

Kevin Smith. Sprzedawcy 2
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Jay i Cichy Bob kontratakują
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Dogma
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. W pogoni za Amy
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Szczury z supermarketu
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Sprzedawcy
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Pułapka
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Koniec świata
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Donnie Darko
— Marcin Knyszyński

Alejandro González Iñárritu. Zjawa
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Co nam w kinie gra: Aż po grób, Pozwól mi wejść
— Ewa Drab, Urszula Lipińska

Tegoż twórcy

Esensja ogląda: Marzec 2018 (2)
— Sebastian Chosiński, Grzegorz Fortuna, Krzysztof Spór, Konrad Wągrowski

Agent we mgle
— Joanna Pienio

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.