Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 8 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson
‹Nieściszalni›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNieściszalni
Tytuł oryginalnySound of Noise
Dystrybutor Kino Świat
Data premiery15 kwietnia 2011
ReżyseriaOla Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson
ZdjęciaCharlotta Tengroth
Scenariusz
ObsadaBengt Nilsson, Sanna Persson, Magnus Börjeson
MuzykaFred Avril, Magnus Börjeson, Six Drummers
Rok produkcji2010
Kraj produkcjiFrancja, Szwecja
Czas trwania102 min
Gatunekkomedia
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Amadeusz kontra Nieściszalni
[Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson „Nieściszalni” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Najgłośniejsza komedia roku!” – brzmi hasło na plakacie. Tak naprawdę jest to komedia niekoniecznie najbardziej głośna, lecz z pewnością najbardziej muzyczna. I to mimo tego, że główny bohater preferuje raczej ciszę.

Agata Malinowska

Amadeusz kontra Nieściszalni
[Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson „Nieściszalni” - recenzja]

„Najgłośniejsza komedia roku!” – brzmi hasło na plakacie. Tak naprawdę jest to komedia niekoniecznie najbardziej głośna, lecz z pewnością najbardziej muzyczna. I to mimo tego, że główny bohater preferuje raczej ciszę.

Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson
‹Nieściszalni›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNieściszalni
Tytuł oryginalnySound of Noise
Dystrybutor Kino Świat
Data premiery15 kwietnia 2011
ReżyseriaOla Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson
ZdjęciaCharlotta Tengroth
Scenariusz
ObsadaBengt Nilsson, Sanna Persson, Magnus Börjeson
MuzykaFred Avril, Magnus Börjeson, Six Drummers
Rok produkcji2010
Kraj produkcjiFrancja, Szwecja
Czas trwania102 min
Gatunekkomedia
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Ola Simonsson i Johannes Stjärne Nilsson, twórcy „Nieściszalnych”, przyjeżdżając na Warszawski Festiwal Filmowy przywieźli ze sobą metronom. Gdyby ten film, pełen różnorakiej muzyki, posiadał leitmotiv, byłoby nim właśnie delikatne tykanie. Nie znajdziemy tu jednak precyzji zegarowego mechanizmu. Będziemy mieć do czynienia raczej z ożywczym muzyczno-fabularnym wybrykiem, który zauroczy nas spontanicznością.
Detektyw Warnebring przyszedł na świat w muzykującej rodzinie i został obdarzony imieniem Amadeusz. Los jednak spłatał mu figla, pozbawiając go muzycznego słuchu. Dzieciństwo, zapewne smutne, upłynęło mu na naprzemiennym wysłuchiwaniu niewybrednych przytyków i recitali. Ostatecznie nabrał ostrej awersji do muzyki, a poniekąd i do utalentowanych krewniaków. Praca w policji gwarantowała mu przez długi czas spokój i (przede wszystkim) ciszę – aż pojawili się Oni. Radykalna grupa perkusistów, terroryzujących miasto swoimi bezkompromisowymi koncertami na szpitalnym sprzęcie (i pacjencie) lub niszczarkach w banku. Na domiar złego serce Warnebringa zaczęło nagle bić… inaczej na widok pięknej terrorystki. Chciałoby się napisać „w innym rytmie”, gdyby nie to, że poczuciem rytmu biedny Amadeusz również zapewne nie grzeszy.
Pojedynek policjanta i perkusistów to raczej swobodny żart, mający doprowadzić widza od jednej sceny „koncertowej” do drugiej. Nie ma wątpliwości, że to właśnie cały ten zgiełk, uprawiany pod beznamiętną kontrolą metronomu, a jednak wspaniale anarchiczny, jest jądrem wokół którego zmontowano fabułę. Jeśli zatem zdecydujemy się szukać dziur w scenariuszu, to oczywiście je znajdziemy – ale w przypadku „Nieściszalnych” jest to podejście z gruntu niestosowne. Żywiołem tego filmu jest zabawa i pozytywne emocje. Nie ma tu właściwie postaci niesympatycznych. Trzymamy kciuki za Warnebringa, gdyż jest w sumie poczciwym człowiekiem, który miał nieszczęście urodzić się nie w tej rodzinie co trzeba. Jesteśmy też po stronie terrorystów – to przecież pasjonaci z ułańską fantazją. W głębi duszy czujemy, że rozwiązanie akcji nie będzie dla nikogo niełaskawe.
Nagrody publiczności mają to do siebie, że – o ile nie jest to snobistyczny awangardowy festiwal – otrzymują je filmy, które po prostu dobrze się oglądają. Nie da się ukryć, że „Nieściszalni” (znani też pod tytułem „Brzmienie hałasu”) byli chyba najbardziej uroczym zjawiskiem na zeszłorocznym WFF. Z tą świadomością dużo lżej jest wydawać pieniądze na bilet. Gdy już zasiądziecie przed ekranem, prawdopodobnie zniknie reszta wątpliwości. No, chyba że kochacie ciszę jak komisarz Warnebring.
Recenzja nadesłana na konkurs „Esensji”.
koniec
27 kwietnia 2011

Komentarze

22 VII 2011   23:05:38

Mam nadzieję, że Pani od polskiego recenzja się spodobała. Film czerstwy. Może dzieciom z gimnazjum wyda się zabawny i oryginalny.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Klasyka kina radzieckiego: Młoda, piękna, wyzwolona
Sebastian Chosiński

8 XII 2021

Kobietom radzieckim na pewno nie było łatwo. Zarówno tym mieszkającym w miastach (głównie prowincjonalnych), jak i – a może przede wszystkim – we wsiach, które w Polsce nazwalibyśmy pegeerowskimi. Dzięki melodramatowi Leonida Menakera „Młoda żona” dowiadujemy się jednak, że także wśród nich były jednostki ambitne, gotowe poświęcić wiele, aby wyrwać się z komunistycznego zaścianka.

więcej »

Kasztanowy ludzik: Odc. 3. Źli rodzice muszą być ukarani
Marcin Mroziuk

6 XII 2021

Nie ulega wątpliwości, że po tym, jak Thulin ocaliła życie Hessowi, ich współpraca zaczyna się coraz lepiej układać. To, co razem odkryją, pozwoli im zaś na przygotowanie pułapki na mordercę. Szkopuł tkwi w tym, że plan ten będzie wiązać się ze sporym ryzykiem.

więcej »

Niedoczarowana
Agnieszka ‘Achika’ Szady

5 XII 2021

Mirabelle to wyrodek: jako jedyna z potomkiń i potomków abueli Almy nie ma magicznych umiejętności. Czy silny charakter zrekompensuje tak drastyczne braki? „Nasza magiczne Encanto” to opowieść o dojrzewaniu… w pewnym sensie całej rodziny.

więcej »

Polecamy

Kevin Smith. Sprzedawcy 2

Do sedna:

Kevin Smith. Sprzedawcy 2
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Jay i Cichy Bob kontratakują
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Dogma
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. W pogoni za Amy
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Szczury z supermarketu
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Sprzedawcy
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Pułapka
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Koniec świata
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Donnie Darko
— Marcin Knyszyński

Alejandro González Iñárritu. Zjawa
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

W poślubną podróż z Sherlockiem
— Agata Malinowska

Optymistyczni bracia Dardenne
— Agata Malinowska

Przygoda w niebieskim sweterku
— Agata Malinowska

Strefa X, czyli kosmici z garażu
— Agata Malinowska

Wasza matka urodzi psa
— Agata Malinowska

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.