Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 14 maja 2021
w Esensji w Esensjopedii

Jørgen Leth, Lars von Trier
‹Pięć nieczystych zagrań›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPięć nieczystych zagrań
Tytuł oryginalnyDe Fem benspænd
Dystrybutor Gutek Film
Data premiery12 listopada 2004
ReżyseriaJørgen Leth, Lars von Trier
ZdjęciaKim Hattesen, Dan Holmberg
Scenariusz
ObsadaJørgen Leth, Lars von Trier, Patrick Bauchau, Vivian Rosa, Jan Nowicki
Rok produkcji2003
Kraj produkcjiBelgia, Dania, Francja, Szwajcaria
Czas trwania90 min
WWW
Gatunekanimacja, dokument, dramat
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Pięć nudności
[Jørgen Leth, Lars von Trier „Pięć nieczystych zagrań” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Dokument? Fabuła? Dokument fabularyzowany? Trudno określić, zamknąć w jakieś ramy – zresztą jak każdy film von Triera. Po prostu ciekawe doświadczenie, po którym dowiecie się przede wszystkim tego, że Lars potrafi żartować i ma słabość do alkoholu.

Bartosz Sztybor

Pięć nudności
[Jørgen Leth, Lars von Trier „Pięć nieczystych zagrań” - recenzja]

Dokument? Fabuła? Dokument fabularyzowany? Trudno określić, zamknąć w jakieś ramy – zresztą jak każdy film von Triera. Po prostu ciekawe doświadczenie, po którym dowiecie się przede wszystkim tego, że Lars potrafi żartować i ma słabość do alkoholu.

Jørgen Leth, Lars von Trier
‹Pięć nieczystych zagrań›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPięć nieczystych zagrań
Tytuł oryginalnyDe Fem benspænd
Dystrybutor Gutek Film
Data premiery12 listopada 2004
ReżyseriaJørgen Leth, Lars von Trier
ZdjęciaKim Hattesen, Dan Holmberg
Scenariusz
ObsadaJørgen Leth, Lars von Trier, Patrick Bauchau, Vivian Rosa, Jan Nowicki
Rok produkcji2003
Kraj produkcjiBelgia, Dania, Francja, Szwajcaria
Czas trwania90 min
WWW
Gatunekanimacja, dokument, dramat
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Aby oddać choć trochę sens i przedstawić kulisy wspólnego projektu von Triera i Letha, sam postanowiłem utrudnić sobie poniższą recenzję pięcioma nieczystymi zagraniami.
1 nieczyste zagranie: Napisać wstęp, zarys, historię zetknięcia się z produkcją. Warunek jest taki, by pierwsze litery każdego zdania tworzyły nazwisko reżysera „Idiotów”.
Von Trier nigdy nie należał do moich ulubionych reżyserów.
Obejrzenie „5 nieczystych zagrań” potraktowałem dlatego jako zło konieczne.
No może nie całkiem „zło”, ale z wielkim entuzjazmem na seans się nie wybierałem.
Trzeba powiedzieć, że troszeczkę się zawiodłem.
Reżyser nie dał mi wyjątkowego pretekstu, abym mógł wystawić mu jakąś niską notę.
I chwała mu za to, bo nie zniósłbym kolejnej historii o kobiecie z problemami.
Ekstrakt nie jest też zbyt wysoki, bo jednak zgrzytów było, i to sporo.
Rozwinięcie tego tematu oczywiście poniżej.
2 nieczyste zagranie: Przedstawić fabułę filmu tak, by każde kolejne zdanie było dłuższe od poprzedniego o jeden wyraz. Tym samym ilość zdań powinna odpowiadać ostatecznej liczbie wyrazów finalnej frazy.
1. Cóż.
2. Mamy Larsa.
3. Mamy też Jorgena.
4. Trier uwielbia twórczość Letha.
5. Szczególnie film zatytułowany „Idealny człowiek”.
6. To krótkometrażowy dokument z 1967 roku.
7. Reżyser „Dogville” daje nauczycielowi pięć nieczystych zadań.
8. Jorgen właśnie tyle razy musi nakręcić swoje dzieło.
9. Oczywiście biorąc pod uwagę wszystkie nakazy i zakazy Duńczyka.
10. Wyzwanie jest naprawdę ciężkie, ale stary dokumentalista zgadza się bezsprzecznie.
11. Musi przedstawić leciwą historię w „najnędzniejszym miejscu na ziemi”; wybiera Bombaj.
12. W tamtejszej dzielnicy czerwonych latarni ucztuje na tle wygłodniałych i wychudzonych mieszkańców.
13. Czeka go też montowanie z ujęć nie mogących przekraczać 12 klatek – pół sekundy.
14. Najtrudniejsze, a może lepiej – najbardziej poniżające dla Letha jest zrobienie animacji, którymi zawsze gardził.
15. Ostatnie zadanie to niespodzianka zarówno dla widzów, jak i Jorgena, dlatego nie mogę nic napisać.
16. Kolejne próby wskrzeszania „Idealnego Człowieka” uzupełniają rozmowy dwóch reżyserów, gaszących pragnienie wódką i zagryzających napój kawiorem.
3 nieczyste zagranie: Swoją krytykę i emocjonalną ocenę filmu zapisać w postaci wiersza. Nie musi być to od razu trzynastozgłoskowiec, ale właściwą formę należy zachować.
Jak już mówiłem, za Trierem zbytnio nie przepadam,/
Od czasu „5 zagrań” coś innego jednak powiadam./
Ten Lars to całkiem sympatyczny i zabawny człowiek,/
Który pijąc wódkę, identycznie jak Polak, nie zamyka powiek./
Na początku miło się ogląda jego z Lethem rozmowy,/
Niestety późniejsze wywody jakoś nie wchodzą do głowy./
Podobnie jest z całą projekcją tegoż niby-dokumentu,/
Na początku miło, później można nabawić się wstrętu./
Najlepszy jest epizod z ujęciami trwającymi pół sekundy,/
O reszcie i o każdym z osobna można napisać – nudny./
Jak widać, to największy problem produkcji,/
Której pomysł można okrzyknąć mianem ewolucji./
4 nieczyste zagranie: Ostrzec lub zachęcić potencjalnych widzów do obejrzenia „5 nieczystych zagrań” według konceptu, który polega na zastąpieniu liter alfabetu przez odpowiadające im liczby i odwrotnie, np. A – 1, Ł – 16, a Z – 31. Kolejne litery (liczby) oddzielić ukośnikiem.
17/27/24/31/8 24/31/4/31/7/23/31/7 22/23/31/30/31/18/1/5, 33/7 „Ć 18/12/7/4/31/31/24/26/30/4/11 31/1/10/23/1/19” 17/12/1/16/20 14/12/15/14/1 4/12/7/14/1/28/30/4/11, 31/1/24/14/1/14/27/13/2/4/30/4/11 12 25/17/12/7/24/31/18/30/4/11 17/20/17/7/18/26/21/28. 3/30/16/30 4/11/28/12/15/7, 14/12/7/6/30 3/1/23/6/31/20 6/20/3/23/31/7 24/12/8 3/1/28/12/16/7/17. 18/12/7/24/26/7/26/30 22/23/31/7/31 28/12/8/14/24/31/20/25/5 4/31/1/24/27 6/27/7/26 23/7/33/30/24/7/23/24/14/12 18/12/7 22/20/26/23/1/9/12/16 17/18/12/7 22/23/31/30/14/27/5/ 6/20 7/14/23/1/18/27. 28/12/7/15/3/12/4/12/7/15/7 26/23/12/7/23/1 12 26/1/14 22/21/13/6/2 18/1 9/12/15/17, 1 28/23/20/6/31/30 22/20/28/12/18/18/12, 1/3/30 31/17/12/7/18/12/5 31/6/1/18/12/7. 4/11/20/4/12/1/33 26/23/20/24/31/7/4/31/14/8.
5 nieczyste zagranie: Na zakończenie jednym młodzieżowym słowem podsumować cały film.
Średniawka.
koniec
29 listopada 2004

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Czikatiło: Odc. 8. Koniec koszmaru
Sebastian Chosiński

13 V 2021

Czego można spodziewać się po ostatnim epizodzie serialu, który opowiada o zbrodniczej działalności najsłynniejszego radzieckiego seryjnego zabójcy? Pełnego emocji pościgu, strzelaniny w centrum miasta? Nic z tego nie towarzyszyło zatrzymaniu Andrieja Czikatiło, ale to wcale nie oznacza, że finałowy odcinek opowieści Sarika Andreasiana nie trzyma w napięciu…

więcej »

Klasyka kina radzieckiego: Co stanie się z nami za dwadzieścia lat?
Sebastian Chosiński

12 V 2021

Wszystko, co dobre, ma to do siebie, że szybko się kończy. „Goście z przyszłości” – adaptacja powieści Kira Bułyczowa „Było to za sto lat” – skończyła się na piątym odcinku. Pożegnanie z Alicją Sieliezniową i Kolą Gierasimowem było tyleż sympatyczne, co wzruszające. I piekielnie smutne w kontekście tego, jak potoczyły się dalsze losy Aleksieja Fomkina, młodego aktora wcielającego się w postać Nikołaja.

więcej »

Przełęcz Diatłowa: Odc. 2.W drodze na Górę Umarłych
Sebastian Chosiński

11 V 2021

„Przełęcz Diatłowa” to nietypowy serial. Składa się z ośmiu odcinków, nad którymi równolegle pracowały dwie ekipy filmowe. Odcinki nieparzyste dotyczą śledztwa, jakie rozpoczęło się po ujawnieniu tragedii; natomiast parzyste przedstawiają przebieg fatalnej w skutkach wyprawy turystycznej na północnouralską górę Otorten. W przypadku tych ostatnich autorzy posłużyli się obrazami czarno-białymi i wystylizowali całość na film z końca lat 50. XX wieku.

więcej »

Polecamy

Kevin Smith. Sprzedawcy 2

Do sedna:

Kevin Smith. Sprzedawcy 2
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Jay i Cichy Bob kontratakują
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Dogma
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. W pogoni za Amy
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Szczury z supermarketu
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Sprzedawcy
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Pułapka
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Koniec świata
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Donnie Darko
— Marcin Knyszyński

Alejandro González Iñárritu. Zjawa
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Krótko o filmach: Manifest artysty
— Miłosz Cybowski

Esensja ogląda: Styczeń 2014 (3)
— Krystian Fred, Michał Kubalski, Daniel Markiewicz, Agnieszka Szady

Esensja ogląda: Styczeń 2014 (2)
— Karolina Ćwiek-Rogalska, Piotr Dobry, Gabriel Krawczyk, Konrad Wągrowski

Szarzyzna królestwa depresji
— Ewa Drab

Czarne i białe w kolorze
— Urszula Lipińska

Na ekranach: Listopad 2003
— Joanna Bartmańska, Marta Bartnicka, Piotr Dobry, Tomasz Kujawski, Łukasz Kustrzyński, Konrad Wągrowski

Odrażający, brudni, źli
— Joanna Bartmańska

Tegoż autora

Grucha, pietrucha, sztryngbormengorninghejgen
— Bartosz Sztybor

To nie jest kolejna recenzja...
— Bartosz Sztybor

Latający cyrk
— Bartosz Sztybor

Avada Kedavra, Czarownico!
— Bartosz Sztybor

Przyszłość tkwi w szczegółach
— Bartosz Sztybor

Test pilota Cravena
— Bartosz Sztybor

Camera obskurna
— Bartosz Sztybor

Home Run... i nie wracaj
— Bartosz Sztybor

Rozbis(i)urmaniona karuzela
— Bartosz Sztybor

De ja vu... doo
— Bartosz Sztybor

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.