Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 23 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

‹Detektyw II›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDetektyw II
Tytuł oryginalnyTrue Detective 2
Data premiery22 czerwca 2015
ReżyseriaJustin Lin, Janus Metz Pedersen, Miguel Sapochnik, Daniel Attias
Scenariusz
ObsadaColin Farrell, Vince Vaughn, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly
Rok produkcji2015
Kraj produkcjiUSA
SerialDetektyw, Sezon 2, odcinków 8
Liczba odcinków8
WWW
Gatunekdramat, kryminał
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Dni jak ścięte wąsy
[„Detektyw II” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Pierwszy skok w czasie zaliczony.

Łukasz Gręda

Dni jak ścięte wąsy
[„Detektyw II” - recenzja]

Pierwszy skok w czasie zaliczony.

‹Detektyw II›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDetektyw II
Tytuł oryginalnyTrue Detective 2
Data premiery22 czerwca 2015
ReżyseriaJustin Lin, Janus Metz Pedersen, Miguel Sapochnik, Daniel Attias
Scenariusz
ObsadaColin Farrell, Vince Vaughn, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly
Rok produkcji2015
Kraj produkcjiUSA
SerialDetektyw, Sezon 2, odcinków 8
Liczba odcinków8
WWW
Gatunekdramat, kryminał
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Pizzolatto ma swój narracyjny schemat. Zaczyna od zagadki, później leniwie nakręca akcję, aby w połowie sezon gwałtownie przyśpieszyć. W międzyczasie orientujemy się, że zagadka jest mniej istotna od tego, co dzieje się wokół bohaterów. Wówczas następuje punkt kulminacyjny. Bach! Coś się kończy, coś innego zaczyna, a to, co wieczne trwa dalej.
W pierwszym sezonie takim przełomowym momentem było aresztowanie LeDeux. Rust i Marty dorwali potwora, odtrąbiono sukces, na jakiś czas wszystko wróciło do normy. Z perspektywy czasu wiemy, że sukces był tylko połowiczny. Morderca wciąż był na wolności i zabijał.
W tym sezonie dostaliśmy masakrę w Vinci. Sprawa jest jasna, to nie był przypadek. Ktoś chciał pozbyć się detektywów. Plan się nie powiódł, cała trójka przeżyła. Strzelanina odbiła się jednak mocnym echem na ich życiu. Minęły trzy miesiące. Ray rzucił pracę i teraz pracuje dla Franka, Ani została zdegradowana, Paul trafił za biurko. Wszyscy są jeszcze bardziej nieszczęśliwi niż przedtem, choć wydawało się to niemożliwe.
Sprawa Caspere’a została zamieciona pod dywan. Jest po staremu. Pojawia się jednak szansa, na kontynuowanie śledztwa. Wracamy, więc do początku i pytania: Kto zabił Bena Caspere’a? Tym razem odnoszę wrażenie, że twórcom autentycznie zależy na udzieleniu nam odpowiedzi na to pytanie. Czuję, że nie wstrząśnie ono światem, ale miło, że ktoś zaczął się poczuwać.
Ten odcinek to powrót do treści. Dowiadujemy się czegoś nowego. Po wielkiej suszy, wreszcie zaczynają spływać informację. Jest pretekst, żeby ruszyć głową. Przy okazji wychodzi na wierzch kilka niewygodnych faktów. Na przykład taki, że ten sezon jest uboższy wizualnie od poprzednika. I to boli.
Inna sprawa, że zaczynam coraz bardziej wątpić w kunszt pisarski Pizzolatto. Pierwszy „Detektyw” wywindował go do scenopisarskiej ekstraklasy, ale bez wsparcia charyzmatycznych aktorów i zdolnego reżysera, nie jest już taki rzutki i błyskotliwy. I to boli nawet bardziej.
Jednym słowem: czuję rozczarowanie. Dziwna sprawa, bo ten odcinek jest pierwszym od dawna, który obejrzałem z przyjemnością. I wciąż jestem ciekaw, jak to się skończy.
PS: Kelly Reilly WTF?
koniec
22 lipca 2015

Komentarze

22 VII 2015   16:21:46

O jedne wąsy mniej - w sumie taki tam lekki hops czasowy a nie solidny przeskok ;) Brak mi w tym sezonie prawdziwie wciągającej Tajemnicy - w pierwszym miało się poczucie, że bohaterowie mniej lub bardziej świadomie drażnią się z czającą się w mroku potężną bestią. Zakończenie co prawda boleśnie sprowadziło ów nastrój do parteru ale za to droga do niego prowadząca była intrygująca. W tym sezonie wszystko toczy się właściwie dość banalnie - ot władza i pieniądza plus pieniądze i władza. Jedni chcą się do nich dorwać inni ją utrzymać. Gdy się ma już jedno i drugie przychodzi czas na zabicie nudy poprzez wszelakie ekstrawagancje jakie można sobie mając określoną pozycję w stadzie kupić . Nic nowego pod słońcem. Plus bohaterowie od początku "spisani na straty" którzy co i rusz potykają się o własną przeszłość dążąc do rozwikłania zagadki niczym ćmy lecące prosto w ogień. Sex, pieniądze i twarde dyski ;)

23 VII 2015   00:41:47

Okazuje się, że miałem rację, podejrzewając, że skoro Kalifornia zamiast Luizjany, to musi być gorzej. Ale sam odcinek wydał mi się dużo ciekawszy i bardziej wartki niż ostatni, chociaż w odróżnieniu od McConaugheya główny bohater lepiej wygląda z wąsami niźli bez.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

East Side Story: Wywiad z Karlsonem z dachu
Sebastian Chosiński

21 VII 2019

Kolejne dwa filmiki Iwana Sosnina z serii „Iwanowie, pamięć pochodzenia” prezentują poziom wyższy niż te, które cykl otworzyły. Co świadczy o tym, że reżyser z miesiąca na miesiąc robił spore postępy. Znalazło to także swoje odzwierciedlenie w obsadzie aktorskiej: główną gwiazdą „Wywiadu” jest bowiem Aleksiej Sieriebriakow, a „Światełek” – Fiodor Dobronrawow.

więcej »

Krótko o filmach: Film nieoczywisty
Miłosz Cybowski

19 VII 2019

„Przedszkolanka” jest filmem nieoczywistym. Bo choć łatwo krytykować główną bohaterkę, o wiele trudniej nie docenić (w świetle finału) jej starań.

więcej »

Klasyka kina radzieckiego: Portret dwóch kobiet w klaustrofobicznym wnętrzu
Sebastian Chosiński

17 VII 2019

Najsłynniejszym i najwybitniejszym filmem Ilji Awerbacha bezsprzecznie pozostaje nakręcony na początku lat 70. ubiegłego wieku dramat psychologiczny „Monolog”. W niczym jednak nie ustępuje mu również kolejne dzieło Rosjanina – opowiadające o skomplikowanych losach młodych kobiet „Cudze listy”, którego bohaterkami reżyser uczynił niespełna siedemnastoletnią uczennicę i jej starszą o kilka lat szkolną wychowawczynię.

więcej »

Polecamy

Dla chcącego nic trudnego

Z filmu wyjęte:

Dla chcącego nic trudnego
— Jarosław Loretz

Gdy mści się niechlujstwo
— Jarosław Loretz

22 tancerzy i świński pęcherz
— Jarosław Loretz

Czy duże dziewczynki lubią krew?
— Jarosław Loretz

Czy małe dziewczynki lubią krew?
— Jarosław Loretz

Nasi w zaświatach
— Jarosław Loretz

Meble na wysoki połysk
— Jarosław Loretz

Limuzyna na miarę naszych możliwości
— Jarosław Loretz

RPG a sprawa Dzikiego Zachodu
— Jarosław Loretz

Tania siła robota
— Jarosław Loretz

Zobacz też

Inne recenzje

Nieprawdziwi detektywi
— Jakub Gałka

Pozamiatane
— Łukasz Gręda

Ręce opadły
— Łukasz Gręda

Lost
— Łukasz Gręda

Strzelają się
— Łukasz Gręda

Gumowe kule
— Łukasz Gręda

W ciemność
— Łukasz Gręda

Zaczęło się
— Łukasz Gręda

Tegoż twórcy

Esensja ogląda: Grudzień 2016 (1)
— Jarosław Loretz

Panie reżyserze, Warp 5 wystarczy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Bajeczka dla naiwnych
— Jarosław Loretz

Esensja ogląda: Maj 2013 (3)
— Sebastian Chosiński, Grzegorz Fortuna, Jakub Gałka, Kamil Witek

Tegoż autora

Pozamiatane
— Łukasz Gręda

Ręce opadły
— Łukasz Gręda

Lost
— Łukasz Gręda

Strzelają się
— Łukasz Gręda

Gumowe kule
— Łukasz Gręda

W ciemność
— Łukasz Gręda

Zaczęło się
— Łukasz Gręda

Słowiańska pełnia
— Łukasz Gręda

Pod wulkanem, czyli potworne kino Wesa Andersona
— Łukasz Gręda

Jeden normalny
— Łukasz Gręda

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.