Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 17 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Dean DeBlois
‹Jak wytresować smoka 3›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułJak wytresować smoka 3
Tytuł oryginalnyHow to Train Your Dragon: The Hidden World
Dystrybutor UIP
Data premiery15 lutego 2019
ReżyseriaDean DeBlois
ZdjęciaGil Zimmerman
Scenariusz
ObsadaCate Blanchett, Jonah Hill, T.J. Miller, Kristen Wiig, Kit Harington, Jay Baruchel, Christopher Mintz-Plasse, America Ferrera
MuzykaJohn Powell
Rok produkcji2019
Kraj produkcjiUSA
CyklJak wytresować smoka
WWW
Gatunekakcja, animacja, przygodowy
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Sceny z życia smoków
[Dean DeBlois „Jak wytresować smoka 3” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Jak wytresować smoka 3” opowiada o tym trudnym okresie w życiu prawie każdego młodego mężczyzny, gdy nieustająca feeria zabaw i melanżu z kumplami zostaje zakłócona przez pojawienie się przedstawicielki płci pięknej. To początek końca – wiadomo, że żadna męska przyjaźń nie jest w stanie zwyciężyć w rywalizacji z dziewczyną.

Konrad Wągrowski

Sceny z życia smoków
[Dean DeBlois „Jak wytresować smoka 3” - recenzja]

„Jak wytresować smoka 3” opowiada o tym trudnym okresie w życiu prawie każdego młodego mężczyzny, gdy nieustająca feeria zabaw i melanżu z kumplami zostaje zakłócona przez pojawienie się przedstawicielki płci pięknej. To początek końca – wiadomo, że żadna męska przyjaźń nie jest w stanie zwyciężyć w rywalizacji z dziewczyną.

Dean DeBlois
‹Jak wytresować smoka 3›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułJak wytresować smoka 3
Tytuł oryginalnyHow to Train Your Dragon: The Hidden World
Dystrybutor UIP
Data premiery15 lutego 2019
ReżyseriaDean DeBlois
ZdjęciaGil Zimmerman
Scenariusz
ObsadaCate Blanchett, Jonah Hill, T.J. Miller, Kristen Wiig, Kit Harington, Jay Baruchel, Christopher Mintz-Plasse, America Ferrera
MuzykaJohn Powell
Rok produkcji2019
Kraj produkcjiUSA
CyklJak wytresować smoka
WWW
Gatunekakcja, animacja, przygodowy
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Po perypetiach i zawirowaniach dwóch poprzednich części opowieści o wikingach i smokach wygląda na to, że nareszcie zapanował spokój. Ludzie i gady żyją sobie (w miarę) zgodnie w wiosce Berk i choć współegzystencja od czasu do czasu zakłócana jest jakąś efektowną katastrofą (smoki nie należą wszak do istot ostrożnych i delikatnych, a też ówczesne quasi-średniowieczne budownictwo rzadko było wykonywane z żaroodpornych materiałów), to w sumie wszyscy są zadowoleni. Wiejskie życie urozmaicają regularne wyprawy bojowe przeciwko łowcom smoków – dostarczają one Czkawce, Szczerbatkowi i ich ekipie potrzebnej rozrywki, a wiosce nowych mieszkańców rekrutowanych spośród uwolnionych potworów. W relacjach uczuciowo-emocjonalnych też jest pewnego rodzaju stagnacja – chłopak, przyjąwszy odpowiedzialną rolę wodza, nie potrafi popchnąć swego związku z Astrid w kierunku jakichś bardziej stanowczych decyzji, a Szczerbatek, jak przystało na młodego singla, cieszy się wolnością i potrzebą zabawy. Wygląda zresztą na to, że zarówno Czkawce towarzystwo smoka, jak i Szczerbatkowi towarzystwo człowieka w zupełności wystarczy, by czuć się szczęśliwym.
Ale nie byłoby filmu, gdyby nie pojawiły się problemy. Ich źródłem będzie złowrogi i cyniczny zabójca smoków Grimmel. Z oczywistych względów wioska, w której między ludźmi i gadami panuje pokój, będzie solą w jego oku. Pierwsze starcie łowców smoków w rywalizacji z jeźdźcami smoków kończy się klęską tych pierwszych, Grimmel obmyśla więc sprytny plan. Wpada na pomysł, by podsunąć Szczerbatkowi… dziewczynę, czym oderwie go od ludzkich oraz gadzich kumpli, pochwyci i przejmie całą smoczą ekipę, dla której czarna Nocna Furia jest przewodnikiem stada. A wśród swych więźniów łowca ma akurat piękną białą smoczycę tego samego co Szczerbatek gatunku…
„Jak wytresować smoka 3” nie jest filmem o jakiejś specjalnie wyszukanej fabule, ale po ostatnich szaleństwach „Ralpha Demolki w Internecie” i „Lego Przygody” przyjmuję takie podejście z uczuciem ulgi. Mamy tu więc dwa konflikty wewnętrzne – przyjaźń versus natura i młodość kontra dojrzałość, oraz nakręcający akcję konflikt zewnętrzny – ludzie zaprzyjaźnieni ze smokami, kontra ci, którzy ich nienawidzą. W tym ostatnim nie ma żadnego zniuansowania: wiadomo dokładnie kto jest zły, wiadomo, kto jest dobry i kto powinien zwyciężyć. Twórcy zakładają przy tym, że raczej widz będzie znał poprzednie części i nie zawracają sobie głowy, by jakoś tłumaczyć kim jest Czkawka, kim Szczerbatek, skąd się znają i kim są ich przyjaciele. Ale na szczęście – właśnie ze względu na liniowość i prostotę fabuły – nawet dziecięcy widz jest w stanie ogarnąć podstawowe fakty i cieszyć się seansem, nie zastanawiając się szerzej nad detalami.
Sam Czkawka jest już nieco innym bohaterem niż kiedyś. Doroślejszym, bardziej odpowiedzialnym, ale wciąż jeszcze dojrzewającym do swej roli zarówno w społeczności, jak i rodzinie, w czym dzielnie towarzyszy mu Astrid, a ich relacja zmierza ku swemu dopełnieniu. Drugi plan filmu ma z kolei za zadanie rozśmieszać widza, ale powiedzmy sobie szczerze, że humor nie był nigdy jakiś specjalnie dużym atutem cyklu „Jak wytresować smoka” i nie inaczej jest tutaj. Jeden dwa żarciki mogą wywołać uwidza lekki uśmieszek, ale reszta umyka kilka sekund po zaprezentowaniu, a i sami bohaterowie poboczni w pamięć zbytnio nie zapadają. Lepiej jest jeśli chodzi o wzruszenia – jak zresztą przystało na finalną, zgodnie z zapowiedziami twórców, część cyklu. „Jak wytresować smoka” idzie tu tropem „Toy Story 3”, stawiając na wątki przemijania, rozstań i pożegnań.
Największym jednak atutem tej nieskomplikowanej opowieści jest jednak warstwa wizualna, przebijająca wszystko co widzieliśmy w poprzednich częściach. Kolorowa wioska, w której mieszają się ludzie i dziesiątki smoków, domy i grzędy (czy jak nazwać miejsca zamieszkania tych gadów), wyspiarska enklawa, fantastyczna sceneria Ukrytego Świata, liczne przeloty smoków (nierzadko z zachodem słońca w tle), czy też znakomicie pokazana niebywale efektowna finałowa bitwa powietrzno-morska. Dla nich samych warto wybrać się do kina.
koniec
25 lutego 2019

Komentarze

25 II 2019   18:32:21

smuteczek, że w .pl nie ma wersji IMAX i nie ma wersji 3D, bo twórcy się bardzo pod nie postarali…

25 II 2019   18:34:23

(że o wersji z oryginalnym dubbingiem nie wspomnę, bo to połowa wartości filmu jest)

26 II 2019   09:32:27

Jak to "twórcy się nie postarali"? Chyba polski dystrybutor.

26 II 2019   18:25:11

"Twórcy zakładają przy tym, że raczej widz będzie znał poprzednie części i nie zawracają sobie głowy, by jakoś tłumaczyć kim jest Czkawka, kim Szczerbatek, skąd się znają i kim są ich przyjaciele." --> Że co? Nie bardzo rozumiem, to ma być wadą filmu? Po cholerę twórcy mieliby w każdej kolejnej części streszczać poprzednie? Jeśli ktoś idzie do kina na film, którego poprzednich części nie widział, to jego problem.

01 III 2019   13:45:00

tomek: Fajosko, ale tu mamy do czynienia z filmem dla dzieci, którego poprzednia część była w kinach 5 lat temu. Od tego czasu dorosło nowe pokolenie, które z pewnością będzie chciało iść do kina na nowy film, a niekoniecznie musi znać stare.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Klasyka kina radzieckiego: Portret dwóch kobiet w klaustrofobicznym wnętrzu
Sebastian Chosiński

17 VII 2019

Najsłynniejszym i najwybitniejszym filmem Ilji Awerbacha bezsprzecznie pozostaje nakręcony na początku lat 70. ubiegłego wieku dramat psychologiczny „Monolog”. W niczym jednak nie ustępuje mu również kolejne dzieło Rosjanina – opowiadające o skomplikowanych losach młodych kobiet „Cudze listy”, którego bohaterkami reżyser uczynił niespełna siedemnastoletnią uczennicę i jej starszą o kilka lat szkolną wychowawczynię.

więcej »

Krótko o filmach: Demoniczne Buenos
Jarosław Loretz

15 VII 2019

„Nocne istoty” to zupełne zaskoczenie z dalekiej Argentyny. Horror niedrogi, ale przy tym wypchany klimatem po same brzegi.

więcej »

East Side Story: Jak to jest być niedostosowanym Iwanem
Sebastian Chosiński

14 VII 2019

Iwan Sosnin – filmowiec-amator – rozpoczął swój ambitny projekt serii krótkometrażówek realizowanych pod wspólnym hasłem „Iwanowie, pamięć pochodzenia” przed dwoma laty, a wspomogła go w tym firma o nazwie… Wujaszek Wania, która na co dzień zajmuje się produkcją konserwowych i marynowanych warzyw i owoców. Dzisiaj przyjrzymy się dwóm pierwszym filmom cyklu: „Żegnaj, Ameryko!” oraz „Głos morza”.

więcej »

Polecamy

Gdy mści się niechlujstwo

Z filmu wyjęte:

Gdy mści się niechlujstwo
— Jarosław Loretz

22 tancerzy i świński pęcherz
— Jarosław Loretz

Czy duże dziewczynki lubią krew?
— Jarosław Loretz

Czy małe dziewczynki lubią krew?
— Jarosław Loretz

Nasi w zaświatach
— Jarosław Loretz

Meble na wysoki połysk
— Jarosław Loretz

Limuzyna na miarę naszych możliwości
— Jarosław Loretz

RPG a sprawa Dzikiego Zachodu
— Jarosław Loretz

Tania siła robota
— Jarosław Loretz

Samopodający się talerz
— Jarosław Loretz

Zobacz też

Tegoż twórcy

Esensja ogląda: Lipiec 2014 (2)
— Jarosław Robak, Karolina Ćwiek-Rogalska, Sebastian Chosiński

Mała Esensja: Czkawka i Szczerbatek
— Agnieszka Szady

Krótko o filmach: Sierpień-wrzesień 2002
— Artur Długosz, Eryk Remiezowicz

Pokochać brzydala
— Eryk Remiezowicz

Tegoż autora

Ten dziwny przycisk „dojrzewanie”
— Konrad Wągrowski

Sympatyczny seryjny morderca
— Konrad Wągrowski

Finał poniżej oczekiwań
— Konrad Wągrowski

Inwazja ekojaszczurów
— Konrad Wągrowski

Kryminalny egzystencjalizm
— Konrad Wągrowski

900 metrów w pionie
— Konrad Wągrowski

Mam wiersz
— Konrad Wągrowski

Obiecaliśmy już wszystko. Czego jeszcze chcecie?
— Konrad Wągrowski

Powojenny melodramat
— Konrad Wągrowski

Pomysł na życie zawodowe po osiemdziesiątce
— Konrad Wągrowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.