Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 2 kwietnia 2020
w Esensji w Esensjopedii

Lauren Schmidt
‹Wiedźmin›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWiedźmin
Tytuł oryginalnyThe Witcher
Dystrybutor Netflix
Data premiery20 grudnia 2019
TwórcaLauren Schmidt
ReżyseriaAlik Sakharov, Charlotte Brändström, Alex Garcia Lopez, Marc Jobst
ZdjęciaJean-Philippe Gossart, Gavin Struthers
Scenariusz
ObsadaHenry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Tom Canton, Anya Chalotra, Eamon Farren, Björn Hlynur Haraldsson
MuzykaSonya Belousova, Giona Ostinelli
Rok produkcji2019
Kraj produkcjiPolska, USA
SerialWiedźmin, Sezon 1
Liczba odcinków8
Czas trwania odcinkaok. 60 min
WWW
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Wiedźmin, odcinek 1: Mając do wyboru mniejsze i większe zło, wolę nie wybierać wcale
[Lauren Schmidt „Wiedźmin” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Oto i on! „Wiedźmin” w kreacji Henry’ego Cavilla, w produkcji Netfliksa, od wczoraj dostępny na platformie. Postanowiliśmy sobie dawkować zabawę, oto więc na razie recenzja pierwszego odcinka.

Konrad Wągrowski

Wiedźmin, odcinek 1: Mając do wyboru mniejsze i większe zło, wolę nie wybierać wcale
[Lauren Schmidt „Wiedźmin” - recenzja]

Oto i on! „Wiedźmin” w kreacji Henry’ego Cavilla, w produkcji Netfliksa, od wczoraj dostępny na platformie. Postanowiliśmy sobie dawkować zabawę, oto więc na razie recenzja pierwszego odcinka.

Lauren Schmidt
‹Wiedźmin›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWiedźmin
Tytuł oryginalnyThe Witcher
Dystrybutor Netflix
Data premiery20 grudnia 2019
TwórcaLauren Schmidt
ReżyseriaAlik Sakharov, Charlotte Brändström, Alex Garcia Lopez, Marc Jobst
ZdjęciaJean-Philippe Gossart, Gavin Struthers
Scenariusz
ObsadaHenry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Tom Canton, Anya Chalotra, Eamon Farren, Björn Hlynur Haraldsson
MuzykaSonya Belousova, Giona Ostinelli
Rok produkcji2019
Kraj produkcjiPolska, USA
SerialWiedźmin, Sezon 1
Liczba odcinków8
Czas trwania odcinkaok. 60 min
WWW
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Pamiętacie Renfri z polskiego serialu o „Wiedźminie”? Nie? Jakoś mnie to nie dziwi, sam ją ledwo pamiętam. Ale była, grała ją Kinga Ilgner. W filmie jakoś totalnie drugoplanowo, w serialu dłużej, ale już w końcowych odcinkach, do których dotrwali tylko najtwardsi widzowie. I jakoś cudownie udało się zgubić wieloznaczność tej postaci, czyniąc z Renfri po prostu bezwzględną morderczynię, dzięki czemu udało się spieprzyć wymowę jednego z najlepszych wiedźmińskich opowiadań. Dla mnie zawsze był to symbol katastrofy filmowo-telewizyjnego „Wiedźmina”. Bo jeśli udało się schrzanić nawet takiego samograja jak „Mniejsze zło”, to nie było żadnej nadziei.
A właśnie „Mniejsze zło” pojawia się od razu w pierwszym odcinku Netflixowego „Witchera”. Na początek więc świetna wiadomość – wbrew różnym obawom twórcy naprawdę mają zamiar oprzeć się na treści opowiadań Sapkowskiego. Historia Renfri poprowadzona jest poprawnie i w zasadzie w zgodzie z literackim pierwowzorem, świetnie odnajduje się w roli śliczna Brytyjka Emma Appleton. Czy ta opowieść jest zrozumiała dla zachodniego widza? Sądzę, że tak, choć trudno to ocenić z perspektywy osoby, która literackie „Mniejsze zło” zna na pamięć. Może szkoda, że twórcy nie zdecydowali się oprzeć odcinka tylko i wyłącznie na tym opowiadaniu?
Bowiem historia Renfri i Stegobora to tylko jeden z wątków pierwszej części serialowego „Wiedźmina”. Równolegle oglądamy to, co obecnie dzieje się z Cintrze. Tym razem nie spodziewajmy się dokładnego przeniesienia treści „Kwestii ceny” na ekran (nie żartujmy, Geralt nie opanował umiejętności bilokacji), akcja toczy się lata później, Ciri jest już nastolatką (starsza więc niż w opowiadaniach), a oglądamy dramatyczne dzieje konfliktu Cintry z Nilfgaardem (czyli to, o czym w książkach dowiadujemy się jedynie z opowieści). Ale to chyba całkiem niezła decyzja – zaznaczona zostaje tu więź między Cirillą i wiedźminem, jej istota pozostaje na razie dla widza tajemnicą, budzi ciekawość, a wrzucenie na początek serialu krwawej wojny nadaje mu epickiego oddechu.
Nie oszukujmy się, to nie jest kinowa superprodukcja fantasy, widać tu ograniczenia budżetowe, uczta nie jest tak wystawna, jak by mogła być, rozmach bitwy ogranicza się do kilku scen. Ale też chyba nikt nie oczekiwał więcej po telewizyjnym serialu. Ważne, że nie ma tu tak właściwego dla naszej produkcji wrażenia prowizorki, że scenerie są dobrze dobrane, kostiumy ładne i adekwatne do opowieści, a efekty CGI, choć widoczne, to jakoś nie irytujące (zwłaszcza gdy się pomyśli, że w warstwie wizualnej to gra wideo była tu inspiracją).
A Geralt? Wygląda dobrze, nawet bardzo dobrze, gra… oszczędnie. Nie, nie jakoś źle, jest odpowiednio mroczny i zdystansowany, potrafi pokazać gniew i wściekłość, na inne emocje przyjdzie jeszcze czas. W końcu w pierwszym opowiadaniu Geralt też nie był targany romantycznymi uniesieniami, był po prostu rzemieślnikiem rzetelnie wykonującym swoją pracę. Reszta ekipy aktorskiej, choć nie ma w niej specjalnie znanych nazwisk, też plamy nie daje, choć na nominacje do Emmy pewnie nikt tu liczyć nie może.
Czego mi za to zabrakło, to tak właściwego dla opowiadań Sapkowskiego humoru. Może i ma to uzasadnienie, „Mniejsze zło” i rzeź Cintry nie należą do specjalnie zabawnych historii, ale czasem dramat warto rozświetlić jakimś dobrym one-linerem. Ale myślę, że przyjdzie na to czas.
Na razie jest nieźle, naprawdę nieźle. A powinno być jeszcze lepiej. A Yennefer i Jaskier? Cóż, w opowiadaniach też pojawiali się późno, chwilę jeszcze na nich zaczekamy.
koniec
21 grudnia 2019

Komentarze

« 1 2
22 XII 2019   13:28:40

No i nie zapominajmy o dziesiętniku Paździochu. :)

26 XII 2019   02:14:16

Dla mnie to najgorszy odcinek, razem z drugim, od trzeciego epizodu ze strzygą zacząłem się dobrze na tym bawić. Choć paradoksalnie w pilocie serialu jest najlepsza scena walki, ta w końcówce, która jest doskonale zrealizowana. No i Cavill daje radę w tej scenie:)

27 XII 2019   16:05:30

Popieram Michała, kto przestaje oglądać na drugim odcinku ten jest wał i tyle ;-) Odcinki od trzeciego do 7 są na prawdę ok. Potem znowu biorą górę uniesienia i pogłębianie tła psychologicznego - trafiają się dłużyzny ciężkostrawne.Jestem kontent ;-)

27 XII 2019   16:27:31

Ile ludzi, tyle opinii, mój facet z kolei twierdzi, że dobre są odcinki 2-4 a potem jest kicha :D

27 XII 2019   18:13:33

Powiem szczerze- jako całość ani ziębi, ani grzeje. Są postacie świetnie zagrane (Renfri, Yarpen) jak i komicznie (znowu złoty smoczek :-() lub tragicznie przerysowane (Jaskier!), jest kilka scen świetnych (walka z Renfri, część bitwy o Sodden) i kilka baardzo złych (walka z gumową strzygą, bitwa w dolinie Mardanal).
Gdybym nie był fanem Wiedźmina, podejrzewam, że po obejrzeniu szybko zapomniałbym o istnieniu serialu.

« 1 2

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Klasyka kina radzieckiego: Cios w jądro ciemności
Sebastian Chosiński

1 IV 2020

Przyznam, że długo się wahałem, czy omawiać w tej rubryce filmy powstałe w czasach stalinowskich, będące apologią dyktatora. Z drugiej strony jednak, skoro one także są „klasyką kina radzieckiego” (choć niekiedy niechcianą), to dlaczego się od nich odżegnywać. Poza tym dzisiaj jest ważny dzień. Prima aprilis! I choćby z tego powodu mogę sobie pozwolić na monumentalną „Bitwę stalingradzką” Władimira Pietrowa z końca lat 40. XX wieku.

więcej »

Zaraza odc. 3: Na początku było Słowo
Marcin Mroziuk

31 III 2020

Trzeba przyznać, że twórcy serialu dbają o to, żeby w każdym odcinku czymś zaskoczyć widzów. Tym razem Mateo z jednej strony zmaga się z demonami ze swej przeszłości, a z drugiej w ramach prowadzonego śledztwa odkrywa nowe istotne fakty. A równocześnie obserwujemy, że dżuma też nie próżnuje.

więcej »

W lesie… jesteśmy z polskimi slasherami
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

30 III 2020

Przypadek „W lesie dziś nie zaśnie nikt” pokazuje, że zrobić dobry slasher, będący hołdem dla klasyki, też trzeba umieć.

więcej »

Polecamy

Zobacz też

Tegoż autora

Reacher Yojimbo
— Konrad Wągrowski

Perła obyczajowego komiksu
— Konrad Wągrowski

Powrót do pięknej epoki
— Konrad Wągrowski

Co cechuje dżentelmena?
— Konrad Wągrowski

Pomścić córkę!
— Konrad Wągrowski

Wiedźmin #4: Życzę wam, szlachetni panowie, byście w chwili śmierci…
— Konrad Wągrowski

Wiedźmin #3: Więc to całe twoje życie? Potwory i pieniądze?
— Konrad Wągrowski

Suplement filmowy 2019
— Adam Lewandowski, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Kronika wypadków ojcowskich
— Konrad Wągrowski

Wiedźmin, odcinek 2: Grosza rzuć wiedźminowi
— Konrad Wągrowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.