Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 19 stycznia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Jon Watts
‹Spider-Man: Bez drogi do domu›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSpider-Man: Bez drogi do domu
Tytuł oryginalnySpider-Man: No Way Home
Data premiery17 grudnia 2021
ReżyseriaJon Watts
ZdjęciaMauro Fiore
Scenariusz
ObsadaTom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon, Jon Favreau, Jamie Foxx, Willem Dafoe, Alfred Molina
MuzykaMichael Giacchino
Rok produkcji2021
Kraj produkcjiUSA
Czas trwania148 min
Gatunekakcja, fantasy, przygodowy, SF
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Krótko o filmach: Ten typ tak ma
[Jon Watts „Spider-Man: Bez drogi do domu” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W swojej kategorii „Spider-Man: No Way Home” (czemu nie przetłumaczono tego na „Bez powrotu”? Lepiej, żeby gładko brzmiało po polsku, niż żeby kurczowo trzymać się motywu domu w tytule) jest filmem idealnym. Howgh.

Agnieszka ‘Achika’ Szady

Krótko o filmach: Ten typ tak ma
[Jon Watts „Spider-Man: Bez drogi do domu” - recenzja]

W swojej kategorii „Spider-Man: No Way Home” (czemu nie przetłumaczono tego na „Bez powrotu”? Lepiej, żeby gładko brzmiało po polsku, niż żeby kurczowo trzymać się motywu domu w tytule) jest filmem idealnym. Howgh.

Jon Watts
‹Spider-Man: Bez drogi do domu›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSpider-Man: Bez drogi do domu
Tytuł oryginalnySpider-Man: No Way Home
Data premiery17 grudnia 2021
ReżyseriaJon Watts
ZdjęciaMauro Fiore
Scenariusz
ObsadaTom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon, Jon Favreau, Jamie Foxx, Willem Dafoe, Alfred Molina
MuzykaMichael Giacchino
Rok produkcji2021
Kraj produkcjiUSA
Czas trwania148 min
Gatunekakcja, fantasy, przygodowy, SF
Zobacz w
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Nie da się napisać porządnej recenzji tego filmu bez zdradzania kilku szczegółów akcji, których widz zdecydowanie nie powinien znać przed seansem. Wobec tego będzie krótko. Dawno nie widziałam tak znakomitego pod wszystkimi względami filmu jak ten. Dosłownie ani na moment nie odrywałam wzroku od ekranu, bo nawet sceny „wyciszające napięcie” zostały tak skonstruowane, żeby przyciągać uwagę, a nie nudzić widza w oczekiwaniu na kolejny kawałek akcji. Tempo jest idealnie wyważone, a humor – po marvelowemu – zastosowany zgrabnie.1) Mój ulubiony tekst to wypowiedź Doktora Strange’a o użyciu zaklęcia kasowania pamięci w kontekście hucznej imprezy, a tuż za nim plasuje się przesłuchanie MJ i Neda przez FBI, bardzo jedno z drugim skontrastowane. Choć może przy Nedzie widz nie tyle się śmieje, co zakrywa oczy z zażenowania…
Wszystko to jest świetnie zagrane – dosłownie czuje się wysiłek i strach bohaterów w scenach walki. Tom Holland, mimo swoich 25. lat nadal sprawdza się w roli maturzysty i jest wiarygodny w swoim chłopięcym zapale i idealizmie. Te cechy zostały zresztą doprowadzone do ostatecznych granic, ponieważ w tym filmie Peter usiłuje czterech zmutowanych wrogów wyleczyć, zamiast się ich pozbyć jednym naciśnięciem guzika.2) Jak sam mówi do pewnej osoby, „my już tak mamy”. Tym dramatyczniej zresztą wypada jego załamanie, kiedy jednego z nich próbuje w przypływie rozpaczy własnoręcznie zatłuc.
Znakomitą rolę ma też Zendaya – jej Michelle Jones jest prawdziwą twardzielką, mimo że nie bierze udziału w walkach. Jednak stalowy charakter może się przejawiać nawet w całkowicie statycznych scenach, jak wspominane już przesłuchanie. Z kolei fatalnie wyszedł prezenter telewizji The Daily Bugle – domyślam się, że miał być przerysowany, ale efekt przyprawia o dreszcze. Benedict Cumberbatch jako Dr Strange tym razem służy w dużej mierze jako element komiczny (sic!) – Peter w pewnym momencie pokonuje go dzięki dobrej znajomości… geometrii. Trochę to nie pasuje do najsztywniejszego z bohaterów MCU, ale może czyni go bardziej ludzkim? Zobaczymy, czy to podejście będzie kontynuowane w nadchodzącej drugiej części jego indywidualnych przygód.
koniec
28 grudnia 2021
1) Sprawdzić, czy nie „Czarna Wdowa”. Tam trochę nie wyszło.
2) Nie, młody Parker nie uzyskał dostępu do broni atomowej.

Komentarze

28 XII 2021   23:49:47

W drugim i trzecim "Powrocie do przyszłości" Michel J. Fox grał szesnastolatka mając trzy dychy na karku. I też dawał radę! Jak patrzę na Hollanda, to mam wrażenie, że jest w nim coś z Marty'ego. Przedziwna kombinacja sprytu i bezradności.
Film bardzo dobry, ale czegoś zabrakło bym umieścił go w ścisłej czołówce produkcji Marvela. Niektóre sceny za mocno przerysowane, przez co groza zbyt często się ulatnia... Ale obejrzeć warto.

28 XII 2021   23:52:39

Dla mnie nie miał sensu tytuł "Daleko od domu". Strasznie daleko ta Europa, zważywszy, że Spider-Man powrócił niedawno z podróży w kosmos.

30 XII 2021   19:20:46

Dla mnie "No way home" to wyraz miłości do poprzednich filmów i komiksów. Nie próba "dekonstrukcji", nie silenie się na oryginalność, tylko hołd dla postaci Spider-mana i jego historii.
Jak kiedyś powiedział jeden z moich ulubionych recenzentów filmowych "Space balls to karykatura Gwiezdnych Wojen, które wydawały się autorowi tej komedii głupie. Galaxy Quest został stworzony z miłości do Star Treka i jego fanów

30 XII 2021   19:21:16

I tak samo jest z nowym Spidermanem.
A podejście "leczymy wszystkich" było echem słów Capa "we don't trade lives". Brawo Peter! :D

30 XII 2021   20:20:51

@El Lagarto- w końcu granica Karmana to marne dziewięćdziesiąt (według Amerykanów) czy sto kilometrów (reszta świata), tymczasem do Europy jest ładnych parę tysięcy ;-)

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Klasyka kina radzieckiego: W te dni majowe, gdy kończyła się wojna
Sebastian Chosiński

19 I 2022

Zanim w 1977 roku powstało monumentalne „Oswobodzenie Pragi” Otakara Vávry, osiemnaście lat wcześniej o tych samych wydarzeniach, choć w znacznie bardziej kameralnej i dużo mniej patetycznej formie, opowiedział Stanisław Rostocki w swej drugiej pełnometrażowej fabule czyli „Majowych gwiazdach”. Składająca się z czterech nowel historia urzeka poetyckim nastrojem i… zapachem wiosny.

więcej »

East Side Story: Gwiaździsty sztandar ponad wody Newy
Sebastian Chosiński

16 I 2022

To nie proste: z dnia na dzień porzucić dotychczasowe życie (niekoniecznie nawet najszczęśliwsze i najbardziej ustabilizowane) i zacząć nowe w zupełnie innym kraju, tysiące kilometrów od rodzinnych stron. A na to właśnie decyduje się bohaterka dramatu obyczajowego Aleksandra Mołocznikowa „Powiedz jej”, która na dodatek chce zostawić w Rosji męża i zabrać ze sobą ich jedynego syna.

więcej »

Rozwalanie ścian tyłkiem i inne rozterki czterdziestolatków
Agnieszka ‘Achika’ Szady

15 I 2022

Niech nikogo nie zwiedzie kpiarski tytuł recenzji. „Matrix: Zmartwychwstania” jest filmem głęboko symbolicznym i stuprocentowo poważnym.

więcej »

Polecamy

Kevin Smith. Sprzedawcy 2

Do sedna:

Kevin Smith. Sprzedawcy 2
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Jay i Cichy Bob kontratakują
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Dogma
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. W pogoni za Amy
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Szczury z supermarketu
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Sprzedawcy
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Pułapka
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Koniec świata
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Donnie Darko
— Marcin Knyszyński

Alejandro González Iñárritu. Zjawa
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Bezpieczna przystań na pustyni
— Sebastian Chosiński

Ciosy i uniki
— Sebastian Chosiński

Nieuczciwe zagrywki złego czarnoksiężnika
— Miłosz Cybowski

Kormoran i kukułka
— Sebastian Chosiński

Patriota bije Godzillę!
— Sebastian Chosiński

Niesamowitość liczona w gramach
— Sebastian Chosiński

Kiedy ziemia zlewa się z niebem
— Konrad Wągrowski

Prawie wiedźmin i pełzający czerep
— Miłosz Cybowski

Rodowe dziedzictwo
— Jarosław Loretz

Zawiedzione nadzieje
— Marcin Mroziuk

Tegoż twórcy

W krzywym zwierciadle: Europejskie wakacje Pająka
— Michał Kubalski

Esensja ogląda: Sierpień 2017 (1)
— Sebastian Chosiński, Piotr Dobry

Tegoż autora

Rozwalanie ścian tyłkiem i inne rozterki czterdziestolatków
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Krótko o komiksach: Radioaktywna Marie
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Irlandzki taneczny blues i kapelusze
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Ona też miała kiedyś siedem lat
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Niedoczarowana
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Szekspir w parku, metro w likwidacji
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Krótko o książkach: Obyś cudze dzieci uczył….
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Krótko o komiksach: Pod ochroną kruka
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Moja wielka, grecka tragedia
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Siła pustyni dla początkujących
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.