Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 25 maja 2019
w Esensji w Esensjopedii

Filmy

Magazyn CLXXXVI

Konkursy

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

kinowe

więcej »

dvd i blu-ray (wybrane)

więcej »

Zapowiedzi

kinowe

więcej »

dvd i blu-ray

więcej »

Magdalena Tomaszewska-Bolałek
‹Tradycje kulinarne Japonii›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTradycje kulinarne Japonii
Data wydania30 listopada 2006
Autor
Wydawca Hanami
ISBN978-83-60740-00-2
Format176s. 124×195mm
Cena29,90
Gatuneknon-fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Nie tylko sushi
[Magdalena Tomaszewska-Bolałek „Tradycje kulinarne Japonii” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Widziałem swego czasu pewna parę w hotelowej restauracji z japońskim menu, która zamówiła sushi, po czym zaczęła jeść owe wszelkie maki, hosomaki i nigiri za pomocą noża i widelca, krojąc potrawy na małe kawałeczki. To tak, jakby w naszej kulturze, w eleganckim lokalu, ktoś zaczął jeść lewą ręką ziemniaki, w prawej trzymając schabowy.

Konrad Wągrowski

Nie tylko sushi
[Magdalena Tomaszewska-Bolałek „Tradycje kulinarne Japonii” - recenzja]

Widziałem swego czasu pewna parę w hotelowej restauracji z japońskim menu, która zamówiła sushi, po czym zaczęła jeść owe wszelkie maki, hosomaki i nigiri za pomocą noża i widelca, krojąc potrawy na małe kawałeczki. To tak, jakby w naszej kulturze, w eleganckim lokalu, ktoś zaczął jeść lewą ręką ziemniaki, w prawej trzymając schabowy.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek
‹Tradycje kulinarne Japonii›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTradycje kulinarne Japonii
Data wydania30 listopada 2006
Autor
Wydawca Hanami
ISBN978-83-60740-00-2
Format176s. 124×195mm
Cena29,90
Gatuneknon-fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Japońska kuchnia (nie tylko sushi i sashimi rzecz jasna) to oczywiście nie tylko sposób na zaspokajanie głodu. W Kraju Kwitnącej Wiśni jedzenie to istotny element spotkań towarzyskich, a oprócz smaku i kalorycznej zawartości pożywienia równie ważny jest sposób jego podania, kolorystyka, estetyka ułożenia w naczyniu, a nawet wrażenia dotykowe odczuwane na podniebieniu podczas połykania, jak i dźwięk wydawany w trakcie tego procesu… W Polsce może jeszcze nikt nie spogląda na japońskie potrawy tak holistycznie, ale nie da się ukryć, że z jednej strony wyrastające jak grzyby po deszczu restauracje sushi stały się błyskawicznie jednym z miejsc preferowanych na spotkania biznesowe, z drugiej – dostrzegamy popkulturowe znaczenie japońskiego jadła. Wystarczy wspomnieć choćby film „Kill Bill” i scenę rozmowy Umy Thurman z Sonnym Chibą, która zaczęła się od zamówienia sake podczas przygotowywania sushi, a na mieczu samurajskim zakończyła.
Aby więc wiedzieć, o co chodzi w filmach, móc zabłysnąć w towarzystwie podczas spotkań nie tylko biznesowych czy też po prostu uniknąć takiego faux pas, jakie popełniła wspomniana na początku para, warto wiedzieć więcej na temat japońskich tradycji kulinarnych. Mała książeczka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek stawia sobie za cel przybliżenie historii kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni.
Nie jest to książka kucharska, nie jest to też poradnik japońskiego savoir vivre, choć pewne elementy tych tematów pojawiają się. „Tradycje kulinarne Japonii” opowiadają przede wszystkim historię japońskiej kuchni. W kolejnych rozdziałach, odpowiadającym kolejnym historycznym erom Japonii, dowiadujemy się, jakie nowe dania powstawały, jakie wydarzenia, przemiany gospodarcze i społeczne im sprzyjały, jakie były wpływy zwyczajów i kuchni zagranicznej. Oczywiście dania to nie wszystko – istotny jest też proces przygotowania, sposób podania, naczynia, rytuały. Autorka stara się dodawać również pewne historyczne ciekawostki – na przykład opowieść o urzędniku, który był tak uczciwy, że pieniędzy wystarczało mu jedynie na tofu, co spowodowało, że tym mianem do dziś określa się biednych i uczciwych urzędników państwowych. Tofu, jak wiadomo, u nas się nie przyjęło…
Rys historyczny uzupełnia przydatny rozdział o zasadach japońskiej etykiety, z którego można między innymi dowiedzieć się, jak NIE jeść pałeczkami, i o tym, że popularny u nas zwyczaj rozprowadzania chrzanu wasabi w sosie sojowym to rzecz karygodna i wysoce nieestetyczna…
Chętnym do poznawania Japonii „od kuchni” książeczka z pewnością bardzo się przyda, choć zapamiętanie setek sformułowań japońskich do łatwych nie należy. Wszystko wskazuje, że to początek, a wydawnictwo Hanami będzie w kolejnych tomikach przybliżać inne aspekty kulturalne Kraju Kwitnącej Wiśni.
Szkoda jedynie, że z setek pięknych estetycznie kombinacji, jakie tworzą japońskie dania, na okładkę trafił niespecjalnie efektowny makaron…
koniec
30 czerwca 2007

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Nic nowego pod słońcem
Miłosz Cybowski

20 V 2019

Pierwszy „John Wick” mógł jeszcze zaskakiwać bezkompromisowością, drugi, mimo pewnej sztampy, oferował jeszcze więcej, natomiast trójka… Trójka w żadnym wypadku nie pozostaje w tyle.

więcej »

East Side Story: Stachanowcy pod gradem bomb i kul
Sebastian Chosiński

19 V 2019

A już zdążyłem się zmartwić! Że maj w pełni, a w kinach rosyjskich brak premier filmowych związanych z tradycyjnie hucznie obchodzonym w tym miesiącu Dniem Zwycięstwa w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej. Aż w końcu dotarł do mnie „Korytarz nieśmiertelności” Fiodora Popowa – dramat wojenny o jednym z istotniejszych, aczkolwiek nieco już zapomnianych, epizodów składających się na dzieje blokady Leningradu.

więcej »

Kryminalny egzystencjalizm
Konrad Wągrowski

13 V 2019

Trzeci sezon „Detektywa” tylko z pozoru jest kalką pierwszego. Na koniec okazuje się bowiem, że w gruncie rzeczy wcale nie oglądaliśmy opowieści kryminalnej.

więcej »

Polecamy

Tania siła robota

Z filmu wyjęte:

Tania siła robota
— Jarosław Loretz

Samopodający się talerz
— Jarosław Loretz

Chatka niekoniecznie z piernika
— Jarosław Loretz

Zwrotów nie przyjmujemy. Na ogół.
— Jarosław Loretz

Małe ptaki konsumuje się w całości
— Jarosław Loretz

Makabra (anatomiczna)
— Jarosław Loretz

Rezydencja marzeń (producentów filmowych)
— Jarosław Loretz

Dzielny mały skuter
— Jarosław Loretz

Grunt to dobra służąca
— Jarosław Loretz

Ćwiczenia pod prysznicem
— Jarosław Loretz

Zobacz też

Tegoż twórcy

Kot nie dostąpi nirwany
— Miłosz Cybowski

Pijany jak tygrys
— Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Kryminalny egzystencjalizm
— Konrad Wągrowski

900 metrów w pionie
— Konrad Wągrowski

Mam wiersz
— Konrad Wągrowski

Obiecaliśmy już wszystko. Czego jeszcze chcecie?
— Konrad Wągrowski

Powojenny melodramat
— Konrad Wągrowski

Pomysł na życie zawodowe po osiemdziesiątce
— Konrad Wągrowski

Runie ta chwiejna konstrukcja
— Konrad Wągrowski

Po rozstaniu rodziców
— Konrad Wągrowski

Na dwóch różnych nutach
— Konrad Wągrowski

Egzystencjalizm rewolwerowców
— Konrad Wągrowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.