Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 października 2021
w Esensji w Esensjopedii
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup

Co nam w kinie gra: Wenecja i Poważny człowiek
[ - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Dziś przypominamy, że recenzowaliśmy na naszych łamach w mniejszym lub większym stopniu 3 premiery tego weekendu – „Wenecję”, „Poważnego człowieka” i „Plan B”.

Esensja

Co nam w kinie gra: Wenecja i Poważny człowiek
[ - recenzja]

Dziś przypominamy, że recenzowaliśmy na naszych łamach w mniejszym lub większym stopniu 3 premiery tego weekendu – „Wenecję”, „Poważnego człowieka” i „Plan B”.
Wenecja
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup
Kolski powraca w świetnym stylu. Podróż do tytułowej Wenecji jest szczytem marzeń 11-letniego Marka. Jego rodzina wyjeżdża tam regularnie od wielu lat. Chłopiec traktuje zbliżający się wyjazd jak swoistą inicjację, do której czyni staranne przygotowania. Wybucha jednak wojna i Marek ku swojej rozpaczy ląduje na polskiej prowincji. Wkrótce uświadomi sobie, że Wenecja to coś więcej niż wodne miasto. To symbol pragnień, które odnaleźć można nawet w domu szalonej ciotki Weroniki. „Wenecja” niewątpliwie cieszy oko. Opinię tę potwierdzili jurorzy Festiwalu w Gdyni, którzy postanowili uhonorować film nagrodami za zdjęcia i scenografię. Imponują także kreacje młodych aktorów, spośród których szczególnie wyróżnia się odtwórca roli Marka – Marcin Walewski. Urokliwa „Wenecja” wciąga i zachwyca.
Patrycja Rojek
Poważny człowiek
WASZ EKSTRAKT:
60,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup
Taki film nakręciłby Pan Piła, gdyby dostał kasę na coś więcej, niż kolczaste klatki z kowadłami na sznurkach. Tortury, jakim Coenowie poddają swego bohatera, są może mniej wymyślne, ale ponieważ są ekspertami w chwytaniu groteskowego tonu, film od razu przekonuje do siebie widza. Larry – nowy Hiob, ale i nowy Tewje ze „Skrzypka na dachu” – nie walczy o zachowanie duszy bądź tradycji, ale raczej stara się nie stracić rozumu w szalonym świecie kruszących się porządków moralnych. Znakomity Michael Stuhlbarg na dokładkę. (80%)
Michał Oleszczyk
W poważnym, racjonalnym świecie Larry’ego Gopnika każda rzecz okazuje się być inna, niż się wydawała na początku. Wokół jego ustabilizowanej egzystencji zaczynają narastać problemy, dylematy i pytania, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. A on przecież nic nie zrobił. (90%)
Karol Kućmierz
Czytaj resztę recenzji TUTAJ.
Ocena IMDb: 7.3/10; ocena RottenTomatoes: 88%
Plan B
Jak się okazuje, nie tylko przypadkowy seks po suto zakrapianej imprezie może skończyć się „Wpadką”. Również... sztuczne zapłodnienie. Jak to możliwe? Zwyczajnie: postać bohaterki trafiła w ręce twórców hollywoodzkich komedii romantycznych. (20%)
Krzysztof Czapiga
Czytaj resztę recenzji TUTAJ.
Ocena IMDb: 4.3/10; ocena RottenTomatoes: 21%
Pozostałe premiery weekendu:
Drużyna A
Ocena IMDb: 7.0/10; ocena RottenTomatoes: 50%
Metropia
Ocena IMDb: 6.1/10
Chinka
Ocena IMDb: 6.3/10; ocena RottenTomatoes: 56%
Listy do Julii
Ocena IMDb: 6.3/10; ocena RottenTomatoes: 43%
koniec
11 czerwca 2010

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Klasyka kina radzieckiego: Nie nadeptuj (przyszłemu) teściowi na odcisk!
Sebastian Chosiński

20 X 2021

Reżyserski dorobek Siergieja Sidieliowa jest nadzwyczaj mizerny: zaledwie cztery filmy pełnometrażowe, w tym tylko trzy zrealizowane samodzielnie. Z tych trzech jeden to inscenizacja opery. A mimo to z dwóch pozostałych autor mógł być dumny. Zwłaszcza z komedii „Ulica pełna niespodzianek”, która w drugiej połowie lat 50. i kolejnych dekadach aż do upadku Związku Radzieckiego cieszyła się statusem kultowej.

więcej »

East Side Story: Miłość i rewolucja na lodzie
Sebastian Chosiński

17 X 2021

Polski dystrybutor nie byłby sobą, gdyby wprowadzając ten film do oferty Netflixa, nie zmienił jego tytułu. Zamiast oryginalnych (w podwójnym tego słowa znaczeniu) „Srebrnych łyżew” mamy komercyjnie brzmiący „Zimowy romans”. I chociaż wszystko – w teorii – się zgadza, to jednak film Michaiła Łokszyna nie zasługuje na to, by postrzegać go jedynie w kategoriach obrazu miłosnego.

więcej »

Klasyka kina radzieckiego: O jeden ząb za daleko
Sebastian Chosiński

13 X 2021

W normalnym kraju człowiek z trzydziestoma trzema zębami wybrałby się do dentysty i poprosił go o usunięcie nadmiarowego trzonowca (kła albo siekacza). W Związku Radzieckim ktoś taki mógł stać się sensacją naukową i celebrytą. Przynajmniej tak to sobie wyobrażał Gieorgij Danielija, który na podstawie tych domysłów zbudował oś fabularną „nienaukowo-fantastycznej” (jak poinformowano w napisach) komedii… „Trzydzieści trzy”.

więcej »

Polecamy

Kevin Smith. Sprzedawcy 2

Do sedna:

Kevin Smith. Sprzedawcy 2
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Jay i Cichy Bob kontratakują
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Dogma
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. W pogoni za Amy
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Szczury z supermarketu
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Sprzedawcy
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Pułapka
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Koniec świata
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Donnie Darko
— Marcin Knyszyński

Alejandro González Iñárritu. Zjawa
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Wenecka utopia
— Patrycja Rojek

Kot Schrödingera
— Karol Kućmierz

Z tego cyklu

Ślepowidzenie
— Sebastian Chosiński

Umrika
— Sebastian Chosiński

„Tajemnice Bridgend” i „Czarodziejska góra”
— Sebastian Chosiński, Konrad Wągrowski

Jesteśmy waszymi przyjaciółmi
— Sebastian Chosiński

Slow West
— Sebastian Chosiński

Imigranci
— Marta Bałaga, Sebastian Chosiński

Steve Jobs
— Kamil Witek

Pakt z diabłem
— Marta Bałaga

Intruz
— Sebastian Chosiński

W piwnicy
— Marta Bałaga

Tegoż twórcy

Esensja ogląda: Listopad 2017 (2)
— Jarosław Loretz, Marcin Mroziuk

Co za dzień! Co za cudowny dzień!
— Piotr Dobry

Oswajanie melancholii
— Grzegorz Fortuna

Tom Chaney musi wisieć
— Konrad Wągrowski

SPF – Subiektywny Przegląd Filmów (1)
— Jakub Gałka

Perfekcyjna niedoskonałość
— Jakub Gałka

Prowincjonalne ciasteczko, czyli bracia Coen trzymają poziom
— Łukasz Kustrzyński

Dużo pod powierzchnią
— Michał Chaciński

Farsa z głową
— Michał Chaciński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.