Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 22 stycznia 2020
w Esensji w Esensjopedii
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup

Co nam w kinie gra: Wenecja i Poważny człowiek
[ - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Dziś przypominamy, że recenzowaliśmy na naszych łamach w mniejszym lub większym stopniu 3 premiery tego weekendu – „Wenecję”, „Poważnego człowieka” i „Plan B”.

Esensja

Co nam w kinie gra: Wenecja i Poważny człowiek
[ - recenzja]

Dziś przypominamy, że recenzowaliśmy na naszych łamach w mniejszym lub większym stopniu 3 premiery tego weekendu – „Wenecję”, „Poważnego człowieka” i „Plan B”.
Wenecja
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup
Kolski powraca w świetnym stylu. Podróż do tytułowej Wenecji jest szczytem marzeń 11-letniego Marka. Jego rodzina wyjeżdża tam regularnie od wielu lat. Chłopiec traktuje zbliżający się wyjazd jak swoistą inicjację, do której czyni staranne przygotowania. Wybucha jednak wojna i Marek ku swojej rozpaczy ląduje na polskiej prowincji. Wkrótce uświadomi sobie, że Wenecja to coś więcej niż wodne miasto. To symbol pragnień, które odnaleźć można nawet w domu szalonej ciotki Weroniki. „Wenecja” niewątpliwie cieszy oko. Opinię tę potwierdzili jurorzy Festiwalu w Gdyni, którzy postanowili uhonorować film nagrodami za zdjęcia i scenografię. Imponują także kreacje młodych aktorów, spośród których szczególnie wyróżnia się odtwórca roli Marka – Marcin Walewski. Urokliwa „Wenecja” wciąga i zachwyca.
Patrycja Rojek
Poważny człowiek
WASZ EKSTRAKT:
60,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup
Taki film nakręciłby Pan Piła, gdyby dostał kasę na coś więcej, niż kolczaste klatki z kowadłami na sznurkach. Tortury, jakim Coenowie poddają swego bohatera, są może mniej wymyślne, ale ponieważ są ekspertami w chwytaniu groteskowego tonu, film od razu przekonuje do siebie widza. Larry – nowy Hiob, ale i nowy Tewje ze „Skrzypka na dachu” – nie walczy o zachowanie duszy bądź tradycji, ale raczej stara się nie stracić rozumu w szalonym świecie kruszących się porządków moralnych. Znakomity Michael Stuhlbarg na dokładkę. (80%)
Michał Oleszczyk
W poważnym, racjonalnym świecie Larry’ego Gopnika każda rzecz okazuje się być inna, niż się wydawała na początku. Wokół jego ustabilizowanej egzystencji zaczynają narastać problemy, dylematy i pytania, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. A on przecież nic nie zrobił. (90%)
Karol Kućmierz
Czytaj resztę recenzji TUTAJ.
Ocena IMDb: 7.3/10; ocena RottenTomatoes: 88%
Plan B
Jak się okazuje, nie tylko przypadkowy seks po suto zakrapianej imprezie może skończyć się „Wpadką”. Również... sztuczne zapłodnienie. Jak to możliwe? Zwyczajnie: postać bohaterki trafiła w ręce twórców hollywoodzkich komedii romantycznych. (20%)
Krzysztof Czapiga
Czytaj resztę recenzji TUTAJ.
Ocena IMDb: 4.3/10; ocena RottenTomatoes: 21%
Pozostałe premiery weekendu:
Drużyna A
Ocena IMDb: 7.0/10; ocena RottenTomatoes: 50%
Metropia
Ocena IMDb: 6.1/10
Chinka
Ocena IMDb: 6.3/10; ocena RottenTomatoes: 56%
Listy do Julii
Ocena IMDb: 6.3/10; ocena RottenTomatoes: 43%
koniec
11 czerwca 2010

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Klasyka kina radzieckiego: Za dorosłość płaci się wysoką cenę
Sebastian Chosiński

22 I 2020

Przyglądając się polskiej kinematografii czasów PRL-u, okazuje się, że – w porównaniu z naszymi wschodnimi sąsiadami – mieliśmy ogromny problem w przedstawianiu miłosnych perypetii nastolatków. Że w Związku Radzieckim w latach 60. i 70. XX wieku powstało całkiem sporo filmów, które potrafiły mówić o tym nadzwyczaj poważnie i bez trywializowanie. Czego przykładem melodramat Pawła Liubimowa „Szkolny walc”.

więcej »

Krótko o serialach: For All Mankind odc.8: Są rzeczy ważniejsze niż Księżyc
Marcin Osuch

21 I 2020

W poprzednim odcinku bohaterowie serialu zostali w sytuacji praktycznie bez wyjścia. Od strony intrygi było to zrobione bardzo sprawnie. Twórcy kontynuują tę dobrą passę w ósmym epizodzie zatytułowanym „Rozłam”.

więcej »

Zderzenie wizji i osobowości
Marcin Mroziuk

20 I 2020

Cóż z tego, że „Dwóch papieży” ogląda się z przyjemnością, skoro po skończonym seansie okazuje się, że z filmu tego naprawdę niewiele nowego można dowiedzieć się o Benedykcie XVI czy Franciszku i w zasadzie nie do końca wiadomo, po co on w ogóle powstał.

więcej »

Polecamy

Alejandro González Iñárritu. Amores perros.

Do sedna:

Alejandro González Iñárritu. Amores perros.
— Marcin Knyszyński

Darren Aronofsky „mother!”
— Marcin Knyszyński

Darren Aronofsky. Noe: Wybrany przez Boga
— Marcin Knyszyński

Darren Aronofsky. Czarny łabędź.
— Marcin Knyszyński

Darren Aronofsky. Zapaśnik.
— Marcin Knyszyński

Darren Aronofsky. Źródło
— Marcin Knyszyński

Darren Aronofsky. Requiem dla snu
— Marcin Knyszyński

Darren Aronofsky. Pi
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Wenecka utopia
— Patrycja Rojek

Kot Schrödingera
— Karol Kućmierz

Z tego cyklu

Ślepowidzenie
— Sebastian Chosiński

Umrika
— Sebastian Chosiński

„Tajemnice Bridgend” i „Czarodziejska góra”
— Sebastian Chosiński, Konrad Wągrowski

Jesteśmy waszymi przyjaciółmi
— Sebastian Chosiński

Slow West
— Sebastian Chosiński

Imigranci
— Marta Bałaga, Sebastian Chosiński

Steve Jobs
— Kamil Witek

Pakt z diabłem
— Marta Bałaga

Intruz
— Sebastian Chosiński

W piwnicy
— Marta Bałaga

Tegoż twórcy

Esensja ogląda: Listopad 2017 (2)
— Jarosław Loretz, Marcin Mroziuk

Co za dzień! Co za cudowny dzień!
— Piotr Dobry

Oswajanie melancholii
— Grzegorz Fortuna

Tom Chaney musi wisieć
— Konrad Wągrowski

SPF – Subiektywny Przegląd Filmów (1)
— Jakub Gałka

Perfekcyjna niedoskonałość
— Jakub Gałka

Prowincjonalne ciasteczko, czyli bracia Coen trzymają poziom
— Łukasz Kustrzyński

Dużo pod powierzchnią
— Michał Chaciński

Farsa z głową
— Michał Chaciński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.