Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 17 maja 2021
w Esensji w Esensjopedii
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup

Co nam w kinie gra: Wenecja i Poważny człowiek
[ - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Dziś przypominamy, że recenzowaliśmy na naszych łamach w mniejszym lub większym stopniu 3 premiery tego weekendu – „Wenecję”, „Poważnego człowieka” i „Plan B”.

Esensja

Co nam w kinie gra: Wenecja i Poważny człowiek
[ - recenzja]

Dziś przypominamy, że recenzowaliśmy na naszych łamach w mniejszym lub większym stopniu 3 premiery tego weekendu – „Wenecję”, „Poważnego człowieka” i „Plan B”.
Wenecja
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup
Kolski powraca w świetnym stylu. Podróż do tytułowej Wenecji jest szczytem marzeń 11-letniego Marka. Jego rodzina wyjeżdża tam regularnie od wielu lat. Chłopiec traktuje zbliżający się wyjazd jak swoistą inicjację, do której czyni staranne przygotowania. Wybucha jednak wojna i Marek ku swojej rozpaczy ląduje na polskiej prowincji. Wkrótce uświadomi sobie, że Wenecja to coś więcej niż wodne miasto. To symbol pragnień, które odnaleźć można nawet w domu szalonej ciotki Weroniki. „Wenecja” niewątpliwie cieszy oko. Opinię tę potwierdzili jurorzy Festiwalu w Gdyni, którzy postanowili uhonorować film nagrodami za zdjęcia i scenografię. Imponują także kreacje młodych aktorów, spośród których szczególnie wyróżnia się odtwórca roli Marka – Marcin Walewski. Urokliwa „Wenecja” wciąga i zachwyca.
Patrycja Rojek
Poważny człowiek
WASZ EKSTRAKT:
60,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup
Taki film nakręciłby Pan Piła, gdyby dostał kasę na coś więcej, niż kolczaste klatki z kowadłami na sznurkach. Tortury, jakim Coenowie poddają swego bohatera, są może mniej wymyślne, ale ponieważ są ekspertami w chwytaniu groteskowego tonu, film od razu przekonuje do siebie widza. Larry – nowy Hiob, ale i nowy Tewje ze „Skrzypka na dachu” – nie walczy o zachowanie duszy bądź tradycji, ale raczej stara się nie stracić rozumu w szalonym świecie kruszących się porządków moralnych. Znakomity Michael Stuhlbarg na dokładkę. (80%)
Michał Oleszczyk
W poważnym, racjonalnym świecie Larry’ego Gopnika każda rzecz okazuje się być inna, niż się wydawała na początku. Wokół jego ustabilizowanej egzystencji zaczynają narastać problemy, dylematy i pytania, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. A on przecież nic nie zrobił. (90%)
Karol Kućmierz
Czytaj resztę recenzji TUTAJ.
Ocena IMDb: 7.3/10; ocena RottenTomatoes: 88%
Plan B
Jak się okazuje, nie tylko przypadkowy seks po suto zakrapianej imprezie może skończyć się „Wpadką”. Również... sztuczne zapłodnienie. Jak to możliwe? Zwyczajnie: postać bohaterki trafiła w ręce twórców hollywoodzkich komedii romantycznych. (20%)
Krzysztof Czapiga
Czytaj resztę recenzji TUTAJ.
Ocena IMDb: 4.3/10; ocena RottenTomatoes: 21%
Pozostałe premiery weekendu:
Drużyna A
Ocena IMDb: 7.0/10; ocena RottenTomatoes: 50%
Metropia
Ocena IMDb: 6.1/10
Chinka
Ocena IMDb: 6.3/10; ocena RottenTomatoes: 56%
Listy do Julii
Ocena IMDb: 6.3/10; ocena RottenTomatoes: 43%
koniec
11 czerwca 2010

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Sky Rojo: Odc. 7. Przypadkowe ofiary
Marcin Mroziuk

17 V 2021

Obserwując perypetie bohaterek, już od jakiegoś czasu mogliśmy mieć wrażenie, jakby Coral, Wendy i Gina znalazły się wewnątrz jakiejś fabularnej pętli, bo co jakiś czas widzimy je ponownie w niezwykle podobnej sytuacji. W tym odcinku to odczucie staje się jeszcze bardziej intensywne.

więcej »

East Side Story: W mordę Smiersza!
Sebastian Chosiński

16 V 2021

Skoro mamy maj, oznacza to, że w Rosji na ekranach ponownie zawitają filmy o Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej – zarówno te klasyczne, sprzed lat, jak i nowe produkcje. Jedną z tych ostatnich jest „Topór. 1943” Wadima Ostrowskiego, druga część opowieści o dawnym carskim oficerze Iwanie Rodinie, który postanowił bronić przed Niemcami komunistyczną ojczyznę.

więcej »

Sherlock w Rosji: Odc. 5. Zagadkowe samobójstwo
Sebastian Chosiński

15 V 2021

Czy piękna petersburska aktorka popełniła samobójstwo, skacząc z dachu kamienicy, czy też ktoś jej w tym pomógł? Jakie tajemnice skrywa przeszłość i teraźniejszość Ałły Insarowej? Czy to właśnie one mogły ściągnąć na kobietę zemstę możnego protektora? Na te pytania Holmes i doktor Karcew starają się odpowiedzieć w dwóch kolejnych odcinkach „Sherlocka w Rosji”.

więcej »

Polecamy

Kevin Smith. Sprzedawcy 2

Do sedna:

Kevin Smith. Sprzedawcy 2
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Jay i Cichy Bob kontratakują
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Dogma
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. W pogoni za Amy
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Szczury z supermarketu
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Sprzedawcy
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Pułapka
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Koniec świata
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Donnie Darko
— Marcin Knyszyński

Alejandro González Iñárritu. Zjawa
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Wenecka utopia
— Patrycja Rojek

Kot Schrödingera
— Karol Kućmierz

Z tego cyklu

Ślepowidzenie
— Sebastian Chosiński

Umrika
— Sebastian Chosiński

„Tajemnice Bridgend” i „Czarodziejska góra”
— Sebastian Chosiński, Konrad Wągrowski

Jesteśmy waszymi przyjaciółmi
— Sebastian Chosiński

Slow West
— Sebastian Chosiński

Imigranci
— Marta Bałaga, Sebastian Chosiński

Steve Jobs
— Kamil Witek

Pakt z diabłem
— Marta Bałaga

Intruz
— Sebastian Chosiński

W piwnicy
— Marta Bałaga

Tegoż twórcy

Esensja ogląda: Listopad 2017 (2)
— Jarosław Loretz, Marcin Mroziuk

Co za dzień! Co za cudowny dzień!
— Piotr Dobry

Oswajanie melancholii
— Grzegorz Fortuna

Tom Chaney musi wisieć
— Konrad Wągrowski

SPF – Subiektywny Przegląd Filmów (1)
— Jakub Gałka

Perfekcyjna niedoskonałość
— Jakub Gałka

Prowincjonalne ciasteczko, czyli bracia Coen trzymają poziom
— Łukasz Kustrzyński

Dużo pod powierzchnią
— Michał Chaciński

Farsa z głową
— Michał Chaciński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.