Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 31 października 2020
w Esensji w Esensjopedii
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup

Co nam w kinie gra: Istota, Jutro będzie futro, Toy Story 3
[ - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Dziś na weekend przypominamy co mają do powiedzenia tetrycy „Esensji” o trzech premierach tego tygodnia.

Esensja

Co nam w kinie gra: Istota, Jutro będzie futro, Toy Story 3
[ - recenzja]

Dziś na weekend przypominamy co mają do powiedzenia tetrycy „Esensji” o trzech premierach tego tygodnia.
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup
Istota
Vincenzo Natali bawi się w Boga, Freuda, doktora Frankensteina i wczesnego Cronenberga. „Istota” porusza istotne problemy natury bioetycznej, choć reżysera nawet bardziej niż genetyka zdaje się fascynować fizjologia i psychoanaliza. Swoje badania przeprowadza jednak w zbyt osobliwy sposób, by trafić do mainstreamowej publiczności. Na moim pokazie prasowym co i rusz ktoś wybuchał śmiechem, ale był to raczej rechot dość nerwowy, mechanizm obronny przed ekranowymi dziwactwami. Chyba nie ma lepszej rekomendacji dla nerdów (nawiasem – słowo kluczowe w filmie) rozkochanych w gatunkowym „kinie niemoralnego niepokoju”? (80%)
Piotr Dobry
Ocena IMDb: 7.0/10; ocena RottenTomatoes: 75%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup
Jutro będzie futro
Bardzo śmieszna komedia o latach 80. To była naprawdę koszmarna dekada – chciałbym z niej wrócić do naszych czasów chyba nawet gdybym w pakiecie odzyskał młodość. (90%)
Wojciech Orliński
Ocena IMDb: 7.1/10; ocena RottenTomatoes: 63%
WASZ EKSTRAKT:
96,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wyszukaj / Kup
Toy Story 3
Chyba pierwszy raz nie daję Pixarowi dziesiątki? Nie mówię, że mi się nie podobało, ale nie miałem już uczucia obcowania z geniuszem. Film rozsypuje się fabularnie na odrębne sekwencje, z których każda ma swój urok (ucieczka z więzienia, nowe lalki u nowej dziewczynki, scena w spalarni, gag z językiem hiszpańskim), ale właśnie każda z osobna. Razem się to średnio klei. (70%)
Wojciech Orliński
Najlepsze filmowe trylogie ostatnich lat? „Władca pierścieni"? „Piraci"? „Bourne"? Bzdura – najlepszą trylogię stworzył Pixar, a „Toy Story 3” jest jej wspaniałym zwieńczeniem. (90%)
Konrad Wągrowski
Ocena IMDb: 9.4/10; ocena RottenTomatoes: 100%
Pozostałe premiery weekendu:
Dziewczyna z ekstraklasy
Ocena IMDb: 6.7/10; ocena RottenTomatoes: 58%
Boso, ale na rowerze
Ocena IMDb: 7.6/10; ocena RottenTomatoes: 75%
Amália. Królowa Fado
Ocena IMDb: 6.3/10
koniec
18 czerwca 2010

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Pierwsze kroki w Malmö
Sebastian Chosiński

30 X 2020

Wallander. Kurt Wallander! To nazwisko chyba nigdy nie przestanie elektryzować wielbicieli kryminałów spod znaku nordic-noir. Choć zarówno sam komisarz szwedzkiej policji, jak i pomysłodawca tej postaci, pisarz Henning Mankell już nie żyją… Teraz obaj wracają za sprawą netfliksowego miniserialu „Młody Wallander” Olego Endresena i Jensa Jonssona.

więcej »

Byliśmy Australijczykami
Marcin Osuch

29 X 2020

Okładka przywołuje na myśl „Helikopter w ogniu” Ridleya Scotta, opowiadana historia – tę z „Byliśmy żołnierzami” Wallace’a i chociaż środki są dużo mniejsze niż we wspomnianych filmach, to wielbiciele filmów wojennych powinni być usatysfakcjonowani „Bitwą o Long Tan”.

więcej »

Klasyka kina radzieckiego: Za mundurem kule sznurem
Sebastian Chosiński

28 X 2020

Konstrukcyjnie „Oficerowie” Władimira Rogowoja przypominają omawianych przed tygodniem „Ochotników” Jurija Jegorowa. To historia trojga (w tym przypadku kobiety i dwóch mężczyzn) bohaterów, mająca za tło dzieje całego Związku Radzieckiego: od wojny domowej po końcówkę lat 60. XX wieku, czyli prawie pięćdziesiąt lat.

więcej »

Polecamy

Kevin Smith. Sprzedawcy 2

Do sedna:

Kevin Smith. Sprzedawcy 2
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Jay i Cichy Bob kontratakują
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Dogma
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. W pogoni za Amy
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Szczury z supermarketu
— Marcin Knyszyński

Kevin Smith. Sprzedawcy
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Pułapka
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Koniec świata
— Marcin Knyszyński

Richard Kelly. Donnie Darko
— Marcin Knyszyński

Alejandro González Iñárritu. Zjawa
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja ogląda: Luty 2013 (DVD i BR)
— Sebastian Chosiński, Jakub Gałka, Jarosław Loretz

SPF – Subiektywny Przegląd Filmów (17)
— Jakub Gałka

Pixar znowu to zrobił!
— Konrad Wągrowski

Z tego cyklu

Ślepowidzenie
— Sebastian Chosiński

Umrika
— Sebastian Chosiński

„Tajemnice Bridgend” i „Czarodziejska góra”
— Sebastian Chosiński, Konrad Wągrowski

Jesteśmy waszymi przyjaciółmi
— Sebastian Chosiński

Slow West
— Sebastian Chosiński

Imigranci
— Marta Bałaga, Sebastian Chosiński

Steve Jobs
— Kamil Witek

Pakt z diabłem
— Marta Bałaga

Intruz
— Sebastian Chosiński

W piwnicy
— Marta Bałaga

Tegoż twórcy

Remanent filmowy 2017
— Sebastian Chosiński, Miłosz Cybowski, Grzegorz Fortuna, Adam Kordaś, Marcin Osuch, Jarosław Robak, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski, Kamil Witek

Zniknięta fabuła w nieistniejącej komedii
— Jarosław Loretz

Na ekranach: Listopad 2003
— Joanna Bartmańska, Marta Bartnicka, Piotr Dobry, Tomasz Kujawski, Łukasz Kustrzyński, Konrad Wągrowski

Idź i weź ze sobą dzieci
— Marta Bartnicka, Konrad Wągrowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.