Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 22 stycznia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Emma Thompson

ImięEmma
NazwiskoThompson

Kalendarium: Emma Thompson

Esensja.pl
Esensja.pl
15 kwietnia 50 lat kończy Emma Thompson.

Kalendarium: Emma Thompson

15 kwietnia 50 lat kończy Emma Thompson.

Emma Thompson

ImięEmma
NazwiskoThompson
Emma Thompson (ur. 1959.04.15) urodziła się na przedmieściach Londynu w rodzinie aktorów (również siostra Sophie została później aktorką). Przez większą część dzieciństwa mieszkała jednak w Szkocji i powtarzała później często, że czuje się Szkotką. Studiowała w Cambridge gdzie z kolegami takimi jak Stephen Fry i Hugh Laurie należała do klubu aktorskiego. Jej talent na tyle spodobał się agentom, że wypatrzono ją jeszcze na dwa lata przed zakończeniem studiów.
Jednym z pierwszych występów aktorskich był telewizyjny serial „The Young Ones”, w którym Thompson zagrała ze wspomnianymi wyżej kolegami; próbowała też sił w skeczach komediowych i dubbingu filmów animowanych. Prawdziwe sukcesy przyszły jednak dopiero w latach 90-tych. Najpierw zagrała pierwszą główną rolę w "Tall Guy", a już dwa lata później, w 1992 roku, otrzymała Oscara za „Powrót do Howard’s End”. Zaledwie po czterech latach otrzymała kolejną statuetkę, ale nie za aktorstwo - choć w tej kategorii też była nominowana - ale za adaptację scenariusza do „Rozważnej i romantycznej”. W międzyczasie była też nominowana za role w „Okruchach dnia” i „W imię ojca”. Mimo sukcesu na dużym ekranie nie zrezygnowała z telewizji, grając w serialach takich jak „Ellen” (w 1997 dostała za to Emmy), „Cheers”, „Wit”.
Emma Thompson ma córkę z aktorem Gregiem Wisem, którego poślubiła w 2003 roku. Wcześniej była przez 6 lat żoną Kennetha Branagha, a w latach studenckich była w związku z Hughem Laurie. Jest aktywistką ekologiczną, czynnie biorącą udział np: w wykupywaniu ziemi pod groźne dla przyrody inwestycje, a także zdeklarowaną ateistką.
Wybrana filmografia:
  • Henryk V (1989)
  • Improwizacja (1991)
  • Umrzeć powtórnie (1991)
  • Powrót do Howard’s End (1992)
  • W imię ojca (1993)
  • Okruchy dnia (1993)
  • Błękitny chłopiec (1994)
  • Junior (1994)
  • Zimowy gość (1997)
  • Maybe Baby (2000)
  • Harry Potter i więzień Azkabanu (2004)
  • Niania (2005)
  • koniec
    15 kwietnia 2009

    Komentarze

    Dodaj komentarz

    Imię:
    Treść:
    Działanie:
    Wynik:

    Dodaj komentarz FB

    Najnowsze

    Hugo 2021 – laureaci

    20 XII 2021

    18 grudnia podczas 79 Worldconu w Washington D.C. przyznano Nagrody Hugo 2021.

    więcej »

    Copernicon 2021: spotkajmy się w Wirtualnym Toruniu!

    5 VIII 2021

    W tym roku Copernicon odbędzie się wyjątkowo w cyberprzestrzeni dzięki aplikacji Gather Town. Umożliwia ona uczestnictwo w festiwalu z dowolnego miejsca na świecie bez utraty unikalnej atmosfery konwentu fantastyki oraz stworzenie wrażenia faktycznej bliskości z innymi uczestnikami.

    więcej »

    Nebule 2020 przyznane

    6 VI 2021

    W sobotę 5 czerwca ogłoszono laureatów nagrody Nebula za rok 2020.

    więcej »

    Polecamy

    Kevin Smith. Sprzedawcy 2

    Do sedna:

    Kevin Smith. Sprzedawcy 2
    — Marcin Knyszyński

    Kevin Smith. Jay i Cichy Bob kontratakują
    — Marcin Knyszyński

    Kevin Smith. Dogma
    — Marcin Knyszyński

    Kevin Smith. W pogoni za Amy
    — Marcin Knyszyński

    Kevin Smith. Szczury z supermarketu
    — Marcin Knyszyński

    Kevin Smith. Sprzedawcy
    — Marcin Knyszyński

    Richard Kelly. Pułapka
    — Marcin Knyszyński

    Richard Kelly. Koniec świata
    — Marcin Knyszyński

    Richard Kelly. Donnie Darko
    — Marcin Knyszyński

    Alejandro González Iñárritu. Zjawa
    — Marcin Knyszyński

    Zobacz też

    Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.