Chaps #767: Kąśliwy humorDogryzać lubi - ale odgryzanie mu nie w smak!
![]() Ciekawostka: Pomarańcze mają zwykle 10 ząbków. Pomarańcze pępkowe mogą mieć nawet dwukrotnie więcej – ale to z racji tego, że u nasady rozwija się się drugi, mniejszy owoc. Tymczasem u czosnku ilość ząbków zależy od odmiany i niektóre z nich mają tylko pięć (a nawet cztery), a inne – aż trzydzieści! ![]() 31 października 2018 |
To absolutnie niemożlwie. Jedyny właściwy sznycel to ten mielony ;P
@ wcześniejszy komentarz: A co to ten kuboj?
Sznycel wydaje się pochodzić od niemieckiego "schneiden", czyli ciąć - a przyrostek "-el" stosowany jest do określania jakiejś cząstki oddzielonej od całości, tu za pomocą cięcia. Podobnie np. z bissel - w wolnym tłumaczeniu "odrobina", ale w dosłownym znaczeniu "kęs", coś odgryzionego (od niemieckiego "beissen" - gryźć).
No no, taka tu się dyskusja nam wywiązała, że nikt nie zauważył, że ukradkiem nowy odcinek już poszedł ;)
Świat stanął na głowie: zawsze uśmiechnięty jajcarz jest najgorszym łotrem w mieście, a największy ponurak – obrońcą sprawiedliwości…
więcej »Czy to następny kruk w ewolucji czy wykruczenie przeciw prawom natury?
więcej »Superbohater zza biurka
— Marcin Knyszyński
Myślę, więc jestem – tym, kim myślę, że jestem
— Marcin Knyszyński
Kurde blaszka!
— Marcin Knyszyński
Podpatrywanie człowieczeństwa
— Marcin Knyszyński
Suprawielki pantechnobarok
— Marcin Knyszyński
Teraz (naprawdę) mamy kryzys
— Marcin Knyszyński
Zielone koszmary
— Marcin Knyszyński
To jest Sparta!!!
— Marcin Knyszyński
Między złotem a srebrem
— Marcin Knyszyński
Ten, którego nadejście zauważasz
— Marcin Knyszyński
Chaps #771: Zepsute jajo
— M. Fitzner
Chaps #770: Krótka historia o zbijaniu
— M. Fitzner
Chaps #769: Pterożarł
— M. Fitzner
Chaps #768: Halloween trupikalne
— M. Fitzner
Chaps #766: Ssskrzywienie zawodowe
— M. Fitzner
Chaps #765: Mruczne oblicze sprawiedliwości
— M. Fitzner
Chaps #764: Zabójczy żarł
— Breniary
Chaps #763: Odstające Brzucho
— M. Fitzner
Chaps #762: Obzzzy
— M. Fitzner
Chaps #761: Złartwychwstanie
— M. Fitzner
20 najlepszych książeczek Tytusa, Romka i A’Tomka
— M. Fitzner, Wojciech Gołąbowski, Adam Kordaś, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski
Jad jako broń militarna
— M. Fitzner
Marvel: X-Men: Następne Pokolenie
— M. Fitzner
Excelsior!
— M. Fitzner
Angry Bird
— M. Fitzner
Jajko i Kwokosz
— M. Fitzner
The Amazing You-Tube
— M. Fitzner
Bo śmiech to zdrowie – każdy wariat ci to powie…
— M. Fitzner
Galeria Grunwaldu: Chaps!: Honor rycerski
— M. Fitzner
Weekendowa Bezsensja: Jak przeżyć koniec świata?
— M. Fitzner, Jakub Gałka
Precle ostatnio kupujemy, od kiedy nalęgło nam się górali z kierpcami, oscypkiem. i preclami. Jak chcesz od takiego obwarzanka kupić, to nie wie o co chodzi.
A co do sznycla, zacytuję fachowców:
"Sznycel wiedeński, cienko zbity plaster cielęciny, obtoczony w bułce i usmażony w rozpuszczonym smalcu, do dziś jedna z najpopularniejszych potraw w całej byłej monarchii austro-węgierskiej, "w wersji wieprzowej, jako kotlet schabowy – w całej Polsce. Pierwotna nazwa costoletta alla milanese, gdyż potrawa (smażona na maśle) pochodzi z Włoch. Zwrócił na nią uwagę w czasie kampanii włoskich dowódca wojsk austriackich w Lombardii i Wenecji sędziwy marszałek Radetzky." [w:] Mieczysław Czuma, Leszek Mazan. Austriackie gadanie czyli encyklopedia galicyjska. 1998. str. 465"