Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 7 lipca 2020
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CXCVII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

John Cassaday, Joss Whedon
‹Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #28: Astonishing X-Men: Niebezpieczni›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWielka Kolekcja Komiksów Marvela #28: Astonishing X-Men: Niebezpieczni
Tytuł oryginalnyAstonishing X-Men: Dangerous
Scenariusz
Data wydania18 grudnia 2013
RysunkiJohn Cassaday
PrzekładTomasz Sidorkiewicz
Wydawca Hachette
CyklWielka Kolekcja Marvela
ISBN9788377397770
Format160s. 170×260mm; oprawa twarda
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Marvel: Trening czyni mistrza
[John Cassaday, Joss Whedon „Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #28: Astonishing X-Men: Niebezpieczni” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Dwudziesty ósmy tom Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela przynosi kontynuację tomu drugiego, czyli przygód X-Men z rewelacyjnym scenariuszem Jossa Whedona. Choć „Niebezpieczni” byli już publikowani w Polsce, to bez wątpienia warto ich sobie przypomnieć.

Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Marvel: Trening czyni mistrza
[John Cassaday, Joss Whedon „Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #28: Astonishing X-Men: Niebezpieczni” - recenzja]

Dwudziesty ósmy tom Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela przynosi kontynuację tomu drugiego, czyli przygód X-Men z rewelacyjnym scenariuszem Jossa Whedona. Choć „Niebezpieczni” byli już publikowani w Polsce, to bez wątpienia warto ich sobie przypomnieć.

John Cassaday, Joss Whedon
‹Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #28: Astonishing X-Men: Niebezpieczni›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWielka Kolekcja Komiksów Marvela #28: Astonishing X-Men: Niebezpieczni
Tytuł oryginalnyAstonishing X-Men: Dangerous
Scenariusz
Data wydania18 grudnia 2013
RysunkiJohn Cassaday
PrzekładTomasz Sidorkiewicz
Wydawca Hachette
CyklWielka Kolekcja Marvela
ISBN9788377397770
Format160s. 170×260mm; oprawa twarda
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Joss Whedon czuje mutantów jak mało który scenarzysta. Tam, gdzie większość stawia na ich supermoce i spektakularne rozwałki, on preferuje rozbudowanie wzajemnych interakcji i pogłębianie rysów psychologicznych. Nie oznacza to, że jego dzieła są pozbawionymi akcji smutasami. Wręcz przeciwnie, tyle tylko, że ta nie przysłania historii i nie jest wartością samą w sobie, a miłym dodatkiem.
Przypomnijmy, że w „Astonishing X-Men” mamy do czynienia z odchudzonym zespołem, w skład którego wchodzą: Cyclops, Wolverine, Beast, White Queen, Kitty Pryde i uznawany za martwego, a ostatnio odnaleziony w jednym kawałku Colossus. Choć brakuje mi takich postaci jak Rogue, Gambit czy Nightcrawler, to jednak utrzymanie ograniczonej liczby bohaterów wychodzi całości tylko na dobre, zwłaszcza że i tak mamy całą szkołę dzieciaków o nadludzkich mocach. Jak powszechnie wiadomo, z czasem wszyscy trafiają na trening do interaktywnej sali ćwiczeń, która pomaga im zapanować nad umiejętnościami w warunkach bojowych. Co się jednak stanie, kiedy okaże się, że ta posiada własną inteligencję i wreszcie zwraca się przeciwko właścicielom. Znając każdy słaby punkt X-Menów, staje się ich najniebezpieczniejszym i jednocześnie najbardziej bezwzględnym wrogiem.
Choć pomysł żywej, morderczej sali ćwiczeń na pierwszy rzut oka wydaje się bezdennie głupi, wykonanie zdecydowanie temu zaprzecza. Whedon znalazł bardzo dobre uzasadnienie dla swojego pomysłu. Do tego wplótł w całość wątpliwości mutantów związane z wynalezieniem leku na ich przypadłość, co dodatkowo komplikuje relacje między bohaterami. Tak naprawdę jedyne, co trochę przeszkadza, to pokazanie Profesora X, którego zawsze miałem za surowego, aczkolwiek dobrotliwego wujka, jako twardej konserwy, którą ciężko lubić.
„Astonishing X-Men: Niebezpieczni” to również rewelacyjne rysunki Johna Cassadaya. Duże kadry i skupienie się na postaciach kosztem tła w tym wypadku zapewniają ucztę dla oczu, co jak pokazał niedawno recenzowany „Kapitan Ameryka: Nowy porządek”, nie zawsze się sprawdza.
Powyższe zalety sprawiają, że „Niebezpieczni” są kolejną pozycją obowiązkową na liście każdego komiksowego maniaka. Jeśli więc nie załapaliście się na ich pierwsze wydanie, które dziś jest już dość trudno dostępne, musicie uzupełnić ten brak dzięki kolekcji Hachette. Zwłaszcza że jak zwykle znajdziecie tu ciekawe dodatki: poza galerią alternatywnych okładek, także historia w pigułce pierwszego i drugiego składu X-Men. Czekamy też na drugą edycję kolejnych odcinków: „Rozdartych” i „Niepowstrzymanych”.
koniec
29 grudnia 2014

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą
Maciej Jasiński

7 VII 2020

Przez długie lata swej działalności Batman stoczył olbrzymią liczbę walk z przeróżnymi przeciwnikami. Wiele z nich odbywało się w miejscach publicznych, gdzie na niebezpieczeństwo byli narażeni przypadkowi ludzie. I choć Batman zawsze starał się minimalizować straty, nie zawsze udawało się ich uniknąć. Co się działo z tymi ofiarami? Odpowiedź na to pytanie daje właśnie ten album.

więcej »

Czarna krowa w kropki bordo…
Paweł Ciołkiewicz

7 VII 2020

Wydawnictwo Mandioca przyzwyczaiło już swoich czytelników do komiksów niezwykłych. Jeszcze świeżo w pamięci mamy upiornego „Skazańca 666” czy mityczną „Żywą stal” a na księgarskich półkach już mości sobie miejsce baśniowe „Imaginarium zbiorowe”. Zapierająca dech w piersiach opowieść o… latającej krowie.

więcej »

Wrogowie publiczni
Konrad Wągrowski

6 VII 2020

Niepozorny czarno-biały belgijski komiks, z rysunkami nie rzucającymi na kolana, okazuje się być znakomitą, świetnie napisaną, precyzyjną, ale też grającą dobrze na emocjach historią kryminalną.

więcej »

Polecamy

Kilka słów na pożegnanie

Pilot śmigłowca:

Kilka słów na pożegnanie
— Marcin Osuch

Szczęśliwy finał
— Marcin Osuch

Trochę jak Blueberry
— Marcin Osuch

Nasz polski superman
— Marcin Osuch

Pilot punktuje, „Pilot” dołuje
— Marcin Osuch

W końcu to komiks
— Marcin Osuch

Pożegnanie z Rosińskim
— Marcin Osuch

Rozkaz to rozkaz
— Marcin Osuch

Kapitan zmienia trasę
— Marcin Osuch

Latający dyliżans
— Marcin Osuch

Zobacz też

Z tego cyklu

Game over, man, game over!
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Dużo szumu i do domu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Kosmos taki wielki, a Avengers malutcy
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Hail Kapitanie!
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Burzy zmysłów nie ma
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Ubogi klon
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Przyjdzie Galactus i wyrówna
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Pół na pół
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

A co ty robiłeś w 2013 roku?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tak niewielu decyduje za tak wielu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tegoż twórcy

Jesteśmy trójwymiarowym efektem ubocznym dwuwymiarowego wszechświata
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Archeologowie XX wieku
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Niewiele brakowało, by wygrali wojnę
— Sebastian Chosiński

Esensja czyta dymki: Maj-czerwiec 2009
— Jakub Gałka, Wojciech Gołąbowski, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Naziści w Transylwanii
— Sebastian Chosiński

Koniec mutacji
— Paweł Sasko

Opowieść mutuje
— Paweł Sasko

Akcja mutacja
— Paweł Sasko

Tegoż autora

Zdekapitatowany Dekapitator
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Wakacyjny leksykon filmów o żywych trupach: Część 1
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Od zbrukanego czytelnika
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Dwutakt: Usuwamy najsłabsze utwory z albumów Metalliki
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski, Jacek Walewski

X-tra restart
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

10 najlepszych slasherów komediowych
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Bój to jest nasz ostatni?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Pakiet startowy: 50 najlepszych utworów Kazika według czytelników Esensji
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Nie czas na zastanawianie się
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Polemika z „opinią” Bogusława Nowickiego „Tak zwana Lista Przebojów ‘Trójki’” z 26 maja 2020 r.
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.