Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 18 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »
Pojedynek przy świątyni Kitanoji
Wyszukaj wMadBooks.pl
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić

Krótko o komiksach: Marzec 2005
[ - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
‹Usagi Yojimbo: Pojedynek przy świątyni Kitanoji›; ‹Lanfeust w kosmosie #1: Ich …czworo›; ‹Jeremi #4: Czy my to ’My’? ›; ‹Technokapłani #5: Sekta Technobiskupów›; ‹Kasta Metabaronów #8: Bezimienny, Ostatni Metabaron›

Daniel Gizicki, Wojciech Gołąbowski, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Krótko o komiksach: Marzec 2005
[ - recenzja]

‹Usagi Yojimbo: Pojedynek przy świątyni Kitanoji›; ‹Lanfeust w kosmosie #1: Ich …czworo›; ‹Jeremi #4: Czy my to ’My’? ›; ‹Technokapłani #5: Sekta Technobiskupów›; ‹Kasta Metabaronów #8: Bezimienny, Ostatni Metabaron›
Pojedynek przy świątyni Kitanoji
Wyszukaj wMadBooks.pl
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Agnieszka ‘Achika’ Szady [90%]
Kolejny tom przygód Miyamoto Usagiego „Pojedynek przy świątyni Kitanoji” utrzymuje się w górnym pułapie możliwości Stana Sakai. Nic dodać, nic ująć. Tymczasem tych, którzy jeszcze serii „Usagi Yojimbo” nie znają, zachęcam gorąco do jej przeczytania. Najlepiej od samego początku.
Czytaj całość recenzji w Esensji: O świcie przy świątyni.
Lanfeust w kosmosie #1: Ich ...czworo
Wyszukaj wMadBooks.pl
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Daniel Gizicki [40%]
Seria o wyprawie Lanfeusta okazała się być na tyle popularna, że autorzy pokusili się o zrobienie sequela. Te jednak niestety rzadko kiedy są udane. Pomysłom brakuje świeżości, wyczerpują się możliwości żartów skupionych wokół tych samych postaci, a nowe rozwiązania fabularne muszą mimo swej „innowacyjności” wchodzić w zgodną relację z treścią pierwszej serii. Tworząc pierwszy tom serii „Lanfeust w Kosmisie” zatytułowany „Ich… czworo” Arleston (scenarzysta) pokpił sprawę na całej linii, a Tarquin (rysownik) odbębnił swoje, prawdopodobnie ziewając.
Czytaj całość recenzji w Esensji: Nadmierne rozwodnienie esencji.
Jeremi #4: Czy my to 'My'?
Wyszukaj wMadBooks.pl
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Daniel Gizicki [80%]
Czwarty album serii „Jeremi” to kolejna porcja humoru wysokich lotów. Co prawda, dla niektórych takie stężenie komiksowych pasków może się okazać zbyt duże, ale przecież zawsze można sobie perypetie Jeremiego dawkować.
Czytaj całość recenzji w Esensji: Bez wahania poziomu.
Technokapłani #5: Sekta Technobiskupów
Wyszukaj wMadBooks.pl
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wojciech Gołąbowski [30%]
Piąty album serii „Technokapłani” zatytułowany „Sekta Technobiskupów”, przynosi kolejną porcję pięknych, komputerowo podrasowanych obrazków. I to właściwie jego jedyna zaleta.
Czytaj całość recenzji w Esensji: Wizualizacja śmieci.
Kasta Metabaronów #8
Wyszukaj wMadBooks.pl
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Wojciech Gołąbowski [80%]
Jak śpiewał nieoceniony Jan Kaczmarek, „warto było czekać na te piękne czasy”. Ósmy, ostatni album serii „Kasta Metabaronów” Jodorowskyego i Gimeneza — „Bezimienny, ostatni Metabaron” — jest bodaj najlepszą jej cząstką. Ukoronowaniem. Sensem.
Czytaj całość recenzji w Esensji: Warto było czekać.
koniec
31 marca 2005

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zgniłe bagno
Andrzej Goryl

18 VIII 2022

„Potwór z Bagien” po raz pierwszy pojawił się w 92. numerze „House of Mystery” (1971 rok). Jego twórcami byli Len Wein i Bernie Wrightson. Przez prawie pięćdziesiąt lat historii tej postaci jej przygody pisało wielu zdolnych twórców. Najważniejszym z nich był oczywiście Alan Moore (cały cykl przez niego pisany wydano w Polsce w trzech grubych tomach), ale warto też wymienić takich scenarzystów jak Grant Morrison, Rick Veitch, Nancy A. Collins czy Brian K. Vaughan.

więcej »

Wieczna wojna
Marcin Knyszyński

17 VIII 2022

Przed nami trzeci punkt zwrotny w historii mutantów Marvela. Zdecydowanie najbardziej istotny, choć nie wyróżniający się fabularnie. Potężny Cable i jego podopieczna imieniem Hope, w której wielu widzi zbawiciela mutanciej społeczności, wracają do czasów teraźniejszych – nikt tu jednak nie czeka na nich z kwiatami.

więcej »

Hołd niemalże wzorcowy
Maciej Jasiński

16 VIII 2022

15 listopada 2008 roku zmarł Janusz Christa. Redakcja „Zeszytów Komiksowych” zrobiła wówczas najlepsze, co mogli – przygotowała numer poświęcony twórcy Kajka i Kokosza, który ukazał się pół roku później. I jest to do dziś jedyna tak obszerna publikacja poświęcona osobie i twórczości tego wybitnego polskiego komiksiarza.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Z tego cyklu

Piękne kobiety z wielkimi… skrzydłami
— Paweł Ciołkiewicz

Zombie w Londynie
— Maciej Jasiński

Mutanci niepotrzebni
— Andrzej Goryl

Czy to prawda, czy tylko fikcja?
— Miłosz Cybowski

Raz na koniu, raz pod koniem
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Światełko w tunelu
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Na niegościnnych ziemiach
— Maciej Jasiński

Andreas enigmatyczny
— Marcin Knyszyński

Numer przełomowy?
— Marcin Osuch

Radioaktywna Marie
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tegoż twórcy

Potężny przeciwnik
— Marcin Osuch

Tajemna katana z ostrzem energetycznym
— Marcin Osuch

Jodorowsky na pełnej petardzie!
— Marcin Knyszyński

W siedemnastowiecznej Japonii
— Andrzej Goryl

„Patrzcie! On ma głowę pana Mifune!”
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Dr Jekyll i Mr Usagi
— Marcin Osuch

Chrześcijanie w Japonii
— Andrzej Goryl

Drobne smaczki
— Marcin Osuch

Bohaterowie nie zawsze wygrywają
— Marcin Osuch

Mogę dla ciebie pracować za pięćdziesiąt ryo
— Marcin Osuch

Tegoż autora

Krótko o filmach: Thor to imię czy stanowisko?
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Krótko o filmach: Znałem twoją babcię
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Oko podarowane przez wilka
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Dżungla w browarze i burza w bramie…
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Malarka na walizkach
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

10 naj… : 10 roztańczonych kadrów
— Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Krótko o filmach: Kieślowszczyzna w pelerynce
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Stawka większa niż qilin
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

„Patrzcie! On ma głowę pana Mifune!”
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Piękna-chan i Bestia-kun
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.