Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 9 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

John Buscema, Stan Lee
‹Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #103: Silver Surfer: Początki›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWielka Kolekcja Komiksów Marvela #103: Silver Surfer: Początki
Tytuł oryginalnySilver Surfer: Origins
Scenariusz
Data wydania2 listopada 2016
RysunkiJohn Buscema
PrzekładRobert P. Lipski
Wydawca Hachette
CyklWielka Kolekcja Marvela
ISBN978-83-282-0344-0
Format216s. 170×240mm; oprawa twarda
Cena39,99
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Marvel: Powrót surfującego pacyfisty
[John Buscema, Stan Lee „Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #103: Silver Surfer: Początki” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Pomysł na superbohatera o srebrnej skórze, który podróżuje przez przestrzeń kosmiczną na latającej desce surfingowej, wydaje się tak naiwny, że aż śmieszny. O dziwo jednak zaskoczył i spodobał się czytelnikom tak bardzo, że w 1968 roku postać ta otrzymała własną serię. Jej pierwsze zeszyty znajdziemy w sto trzecim tomie Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela „Silver Surfer: Początki”.

Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Marvel: Powrót surfującego pacyfisty
[John Buscema, Stan Lee „Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #103: Silver Surfer: Początki” - recenzja]

Pomysł na superbohatera o srebrnej skórze, który podróżuje przez przestrzeń kosmiczną na latającej desce surfingowej, wydaje się tak naiwny, że aż śmieszny. O dziwo jednak zaskoczył i spodobał się czytelnikom tak bardzo, że w 1968 roku postać ta otrzymała własną serię. Jej pierwsze zeszyty znajdziemy w sto trzecim tomie Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela „Silver Surfer: Początki”.

John Buscema, Stan Lee
‹Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #103: Silver Surfer: Początki›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWielka Kolekcja Komiksów Marvela #103: Silver Surfer: Początki
Tytuł oryginalnySilver Surfer: Origins
Scenariusz
Data wydania2 listopada 2016
RysunkiJohn Buscema
PrzekładRobert P. Lipski
Wydawca Hachette
CyklWielka Kolekcja Marvela
ISBN978-83-282-0344-0
Format216s. 170×240mm; oprawa twarda
Cena39,99
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Srebrny Surfer z początku miał być tylko dodatkiem uzupełniającym Galactusa, którego czytelnicy poznali w 1966 roku w 48. odcinku przygód Fantastycznej Czwórki (u nas przedrukowanym w zbiorze „Fantastyczna Czwórka: Nadejście Galactusa”, WKKM – 73). Jego twórcą jest Jack Kirby, który dodał jego postać do scenariusza wymyślonego przez Stana Lee. Niemniej ten wziął na swoje barki odpowiedzialność za jego indywidualne przygody w osobnej serii, która wystartowała po tym, kiedy kierownictwo Marvela zorientowało się, jak dużym zainteresowaniem Surfer cieszy się wśród czytelników.
Jak już wspomniałem, sama koncepcja postaci może się wydawać infantylnie głupia, jednak jest w niej coś urzekającego, co działa na wyobraźnię. Duży wpływ na to miało samo przedstawienie złożonej osobowości kosmity. Można powiedzieć, że jego życiu towarzyszą Sofoklesowe tragedie. Oto bowiem na wskroś prawy i uczciwy mieszkaniec Zenn-La zmuszony jest zostać heroldem Pożeracza Planet i wybierać dla niego światy, które mógłby skonsumować. A że ten najbardziej lubi takie, które tętnią życiem, Surfer wciąż stoi przed trudnymi wyborami, kogo ma ratować, a kogo poświęcić.
Jak pamiętamy z komiksu o przygodach Fantastycznej Czwórki, ostatecznie sprzeciwił się swojemu panu i nie dopuścił do tego, by ten zaspokoił swój głód Ziemią. Za tę niesubordynację został zdymisjonowany i uwięziony na naszej planecie, opuszczenie której zablokowała mu bariera stworzona przez Galactusa. Od tego czasu błąka się między kontynentami w poszukiwaniu miejsca, w którym mógłby ułożyć sobie życie. Niestety, gdzie tylko się nie pojawi, spotyka się z wrogością i przemocą.
Na tym wątku skupiają się zeszyty zebrane w „Początkach”. Choć w każdym Surfer musi przeciwstawić się jakiemuś potężnemu zagrożeniu, jak kosmici z Badoon, Mephisto czy Loki, to jednak podstawową treścią komiksu są relacje między nim a ludźmi. Przeważnie niezbyt pochlebnie o nas świadczące. Stan Lee przedstawia bowiem Ziemian jako strachliwych i reagujących na każdą inność agresją. Jak się okazuje, obdarzony kosmiczną mocą srebrny przybysz też ma granice swojej cierpliwości, zwłaszcza jeśli do tego doda się tęsknotę za ukochaną, pozostawioną na Zenn-La. Zaczyna bowiem wątpić w to, czy broniąc nasz gatunek przed Galactusem, nie postąpił zbyt pochopnie.
I wszystko to wygląda całkiem ciekawie i intrygująco, jak się o tym czyta w krótkiej recenzji, niestety w komiksie nie zawsze wypada równie atrakcyjnie. Stan Lee, choć bez wątpienia jest mistrzem, wizjonerem i ojcem założycielem świata Marvela, to jednak jego scenariusze nie zawsze należały do porywających. W sumie nic dziwnego, skoro na początku swojej kariery produkował je w ilościach hurtowych do kilku tytułów jednocześnie. Być może w latach 60. inaczej odbierano jego narrację, ale dziś można przypiąć mu łatkę grafomana. Przynajmniej, kiedy po raz kolejny czyta się pompatyczne wynurzenia Silver Surfera, który rozpacza, że ludzkość go nie akceptuje. Przyznam, że choć lubię stare komiksy, po kolejnym tego typu epizodzie przedstawionym w „Początkach”, poczułem się już zmęczony i zamiast się wzruszyć, czy też popaść w refleksję nad stanem społeczeństwa, jęki ex-herolda najzwyczajniej w świecie zaczęły mnie irytować. Być może w zeszytach, które ukazywały się w sporych odstępach czasu, tego typu zabieg się sprawdzał i stanowiło to o odrębności serii, ale kiedy otrzymuje się pięć odcinków na raz i w każdym powracamy do tego samego wątku, bez jego sensownego rozwinięcia, można mieć dość.
Szczęśliwie sytuację ratuje wartka akcja w momencie, kiedy dochodzi do konfrontacji ze wspomnianymi przeciwnikami, a także rewelacyjne rysunki Johna Buscemy. To przede wszystkim dla nich należy zapoznać się z tą pozycją. Niektórzy uważają, że to właśnie te prace należą do jego szczytowych osiągnięć. Osobiście jednak wyżej stawiam jego odczytanie przygód Conana, gdzie zaprezentował popkulturowy wizerunek barbarzyńcy z Cymmerii. Nie zmienia to faktu, że kreśląc przygody Srebrnego Surfera, wykonał kawał fantastycznej pracy.
Wiem, że ten zwrot pojawia się ostatnio dość często w recenzjach WKKM, ale cóż poradzić, albowiem „Początki” są pozycją przeznaczoną jedynie dla fanów i wiernych kolekcjonerów. Nie należą do dzieł przełomowych, ani wybitnych, by trzeba było je znać, a archaiczny styl narracji przeciętnego śmiertelnika może najzwyczajniej w świecie odstraszyć. Aczkolwiek osobom świadomym historycznego kontekstu całości przysporzy sporo rozrywki, choć jak wspomniałem, przede wszystkim ze względu na stronę graficzną.
koniec
26 listopada 2016

Komentarze

28 XII 2016   14:09:47

Uuu aż tak słabo jest ?
Dużo słabsze niż Surfer Moebiusa i Lee ?

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Nawet śmierć może umrzeć
Marcin Knyszyński

8 VIII 2022

„Imperatyw Thanosa” jest kolejnym grubym tomiszczem zbierającym komiksy „kosmosu Marvela” pierwszej dekady obecnego wieku. Otrzymujemy następny wielki rozdział międzygalaktycznej „telenoweli” – warto przed lekturą rozeznać się mniej więcej co wydarzyło się wcześniej. A działo się dużo.

więcej »

Potężny przeciwnik
Marcin Osuch

7 VIII 2022

„Saga tom dziewiąty” to album zbiorczy przygód Usagiego Yojimbo, który jak chyba żaden wcześniej poświęcony jest jednej postaci, poza królikiem samurajem oczywiście. A że ta postać to sam inspektor Ishida, to przyjemność z czytania jest ogromna.

więcej »

Świat Ultimate jest już zmęczony
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

6 VIII 2022

Tom jedenasty zbiorczego wydania „Ultimate Spider-Man” zamyka pierwszą serię cyklu. Nie oznacza to jeszcze śmierci Petera Parkera i wejścia na scenę Milesa Moralesa, ale jest blisko.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Z tego cyklu

Game over, man, game over!
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Dużo szumu i do domu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Kosmos taki wielki, a Avengers malutcy
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Hail Kapitanie!
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Burzy zmysłów nie ma
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Ubogi klon
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Przyjdzie Galactus i wyrówna
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Pół na pół
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

A co ty robiłeś w 2013 roku?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tak niewielu decyduje za tak wielu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tegoż twórcy

Po rewolucji
— Marcin Knyszyński

Conan: Conan i latające miecze
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Conan: Conan Krool
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Conan: Conan jeszcze nie król
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Conan: Conan średniak
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Conan: Conan korsarz
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Conan: Topory ociekające krwią
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Conan: Poczuj klimat heroic fantasy
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Conan: Nagie piersi i fryzura księżniczki Lei
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Conan: W pustyni i na dzikim zachodzie
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tegoż autora

Świat Ultimate jest już zmęczony
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Pink Floyd w XXI wieku: Najwcześniejsze z wczesnych
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Drobna usterka w maszynce
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Pink Floyd w XXI wieku: Programowe uczucie niedosytu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tygielek, nie tygiel
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Pink Floyd w XXI wieku: Rysa na murze
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Gdzie są „Yansy” z tamtych lat?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Komiksowe Top 10: Czerwiec 2022
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Znajomość serialu nie jest niezbędna
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Szefowa z piekła rodem
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.