Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 29 marca 2020
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CXCIV

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe (wybrane)

więcej »

Hermann Huppen
‹Jeremiah #14: Powrót Simona›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułJeremiah #14: Powrót Simona
Scenariusz
Data wydania14 września 2017
RysunkiHermann Huppen
PrzekładWojciech Birek
Wydawca Elemental
CyklJeremiah
ISBN978-83-947324-3-1
Format44s. 215×290mm
Cena38,—
Gatuneksensacja, SF
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Radzę ci dobrze: Nie wkurzaj Kurdy’ego!
[Hermann Huppen „Jeremiah #14: Powrót Simona” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W czasie gdy w Polsce aktorka Joanna Szczepkowska oznajmiała oficjalnie, że właśnie w kraju tym skończył się komunizm, Hermann Huppen finalizował prace nad czternastym tomem swej sztandarowej serii „Jeremiah”. Czy oba wydarzenia coś łączy? Chyba tylko tyle, że postapokaliptyczny świat wykreowany przez Belga przypominał najgorsze stadium stalinizmu. Czego refleksy przeniknęły również do „Powrotu Simona”.

Sebastian Chosiński

Radzę ci dobrze: Nie wkurzaj Kurdy’ego!
[Hermann Huppen „Jeremiah #14: Powrót Simona” - recenzja]

W czasie gdy w Polsce aktorka Joanna Szczepkowska oznajmiała oficjalnie, że właśnie w kraju tym skończył się komunizm, Hermann Huppen finalizował prace nad czternastym tomem swej sztandarowej serii „Jeremiah”. Czy oba wydarzenia coś łączy? Chyba tylko tyle, że postapokaliptyczny świat wykreowany przez Belga przypominał najgorsze stadium stalinizmu. Czego refleksy przeniknęły również do „Powrotu Simona”.

Hermann Huppen
‹Jeremiah #14: Powrót Simona›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułJeremiah #14: Powrót Simona
Scenariusz
Data wydania14 września 2017
RysunkiHermann Huppen
PrzekładWojciech Birek
Wydawca Elemental
CyklJeremiah
ISBN978-83-947324-3-1
Format44s. 215×290mm
Cena38,—
Gatuneksensacja, SF
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Seria, która powstaje przez długie lata, musi mieć swoje wzloty i upadki. Niemożliwością jest, aby przez dekadę czy dwie autorowi (względnie autorom) udawało się trzymać jednolity, wysoki poziom. Tak podpowiada logika. „Jeremiah” zdaje się być jednak zaprzeczeniem tej teorii. Owszem, na początku lat 80. Hermannowi Huppenowi przytrafiło się niewielkie wahanie formy (albumy „Laboratorium wieczności”, „Sekta”), ale szybko się pozbierał i kolejne odsłony cyklu prezentowały się już ciekawiej. Ba! pod koniec wspomnianej dekady Belg stworzył zaś najciekawsze epizody swej epopei o niekończącej się podróży Jeremiaha i jego nieokrzesanego przyjaciela Kurdy’ego Malloya. Prawdopodobnie pomogło mu w tym podjęcie wątków, w których – mniej lub bardziej świadomie (kwestia do rozstrzygnięcia przez zaawansowanych huppenologów) – rozprawiał się z ideą świata pogrążonego w totalitaryzmie.
Widmo totalitaryzmu krąży zresztą nad „Jeremiahem” od samego początku. Wybrana przez autora jako tło wydarzeń, zniszczona w wyniku konfliktu nuklearnego Ameryka Północna to nie tylko zgrabna i pociągająca dekoracja – to niemal bohater zbiorowy całej serii. Jak Hydra lernejska, której odcięte głowy wciąż odrastają. Jeremiah i Kurdy bez przerwy mają do czynienia z szaleńcami, którzy korzystając z nienormalnej sytuacji, przejmują kontrolę nad poszczególnymi regionami kraju i próbują urzeczywistniać swą utopijno-morderczą wizję. Stają się tym samym lokalnymi autokratami, panami życia lub śmierci dla okolicznych mieszkańców. W imię poczucia sprawiedliwości, a nierzadko kierując się ideałami anarchistycznymi, bohaterowie komiksu rozprawiają się z nimi (oczywiście w miarę możliwości), po czym – jak się okazuje – wpadają z deszczu pod rynnę – w łapy kolejnego obsesjonata, którego miłość własna pcha do popełniania coraz to okrutniejszych bądź bardziej wyrafinowanych zbrodni.
Jeżeli wydaje Wam się, że po perypetiach opisanych w poprzednich dwóch tomach serii – „Juliusie i Romei” (1986) oraz „Strike” (1988) – Kurdy i Jeremiah nie mogli trafić gorzej… jesteście w olbrzymim błędzie. Sebastian Sikorsky – potomek słynnego konstruktora samolotów i helikopterów – tylko pozornie jest nieszkodliwym dziwakiem i multimilionerem, przypominającym nieco tytułowego bohatera filmu Wernera Herzoga „Fitzcarraldo” (1982). Bohater grany przez Klausa Kinskiego był wielbicielem sztuki operowej, który zdecydował się na budowę gmachu opery pośrodku dżungli; Sebastian natomiast wielbi ponad wszystko Jana Sebastiana Bacha – ubiera się jak on i daje koncerty organowe w potężnej wodnej katedrze. Uchodzi za hojnego filantropa, bez wsparcia którego cała okolica przymierałaby głodem. Trudno dziwić się więc, że zarówno miejscowa policja, jak i burmistrz miasteczka pozostają na jego usługach. Jedynym problemem spędzającym bogaczowi sen z powiek jest jego młodszy brat Simon, który właśnie po paru latach wraca do domu.
Nie jest witany fanfarami; towarzyszy mu doktor Finch, lekarz psychiatra. Dlaczego? Simon Sikorsky poddawany jest bowiem skomplikowanemu leczeniu; w przeciwnym wypadku za to, czego dopuścił się w przeszłości, musiałby spędzić za murami więziennymi czas aż do końca swego nędznego życia. Przyjazd w rodzinne strony nie jest spełnieniem jego marzeń, ale przynajmniej daje mu poczucie wolności. Brak rozrywek, jakie lubi, może zaś rekompensować sobie w inny sposób. Na przykład znęcając się nad przejeżdżającymi nieopodal farmy Sebastiana podróżnymi. Którymi okazują się – inaczej przecież być nie mogło – Jeremiah i Kurdy. Simon nie wie jednak, że z nimi, a zwłaszcza z Malloyem, nie warto zadzierać. Konflikt zaczyna się dość niepozornie, nawet kpiarsko, ale niezwykle szybko eskaluje, prowadząc do niezwykle dramatycznego (i przewrotnego) finału. Gdy jednak naprzeciw siebie stają z jednej strony krewki młodzieniec, który nie pozwala sobie pluć w twarz, a z drugiej psychopata – trudno oczekiwać polubownego zwieńczenia sporu.
Rozbudowując serię, Huppen z czasem zaczął w kolejnych tomach „Jeremiaha” przywoływać bohaterów, którzy pojawili się już wcześniej. I tak w „Powrocie Simona” objawia się po raz wtóry, znany z „Sekty”, Lessley Bates, który w okolicach farmy Sikorsky’ego ma do wypełnienia misję specjalną. Jego działania mogą pokrzyżować plany Kurdy’emu i Jeremiahowi; ewentualnie na odwrót. Czy więc obie strony tego chcą, czy nie – skazane są na współdziałanie. A to dla Sebastiana i Simona oznacza jedno – potworne kłopoty. Huppen kapitalnie rozwija fabułę, umiejętnie przy tym – dzięki przenikaniu się pozornie tylko niepowiązanych ze sobą wątków – dawkując napięcie. Z pierwotnego chaosu wyłania się rasowa sensacyjna opowieść, w której nie brakuje trupów, strzelanin ani wybuchów. Przemoc wylewająca się z kart komiksu ma też jednak silną podbudowę psychologiczną. Szaleństwo staje się momentami niemal namacalne i tym samym przerażające. Podobnie jak i finałowe przesłanie autora. Brrr! Aż trudno się otrząsnąć i pójść dalej.
koniec
4 grudnia 2017

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Krew, seks i zaczarowane smartfony
Agnieszka ‘Achika’ Szady

29 III 2020

„Nie pozwolisz, by echo tego słodkiego czasu zgniło w posępnej puszczy niepamięci”. To cytat z wiersza, czy może inwokacji, znajdującej się w drugim tomie „Nomen Omen”. Trudno powiedzieć, co znaczy, ale całość brzmi wzniośle, romantycznie i nieco mrocznie, więc zapewne spodoba się domyślnej grupie docelowej tego komiksu.

więcej »

Na kolana, psy, Conan powrócił!
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

28 III 2020

Po latach rozłąki Conan Barbarzyńca powraca do macierzy, czyli wydawnictwa Marvel. I, na Croma, jest to powrót udany, czego dowodzi „Conan Barbarzyńca: Życie i śmierć Conana księga pierwsza”.

więcej »

Ewangelia według Alejandro Jodorowsky’ego
Andrzej Goryl

27 III 2020

Oficyna Scream niestrudzenie wydaje kolejne komiksy Alejandro Jodorowsky’ego – zarówno te zupełnie nowe, jak również te, które już kiedyś były publikowane w Polsce. W tej drugiej kategorii mieszczą się "Technokapłani". Nowe wydanie zamknęło się w dwóch grubych tomach, zbierających po cztery albumy serii – w twardej oprawie, na niezłym papierze i w powiększonym formacie. W tym tekście zajmiemy się drugą częścią tego cyklu.

więcej »

Polecamy

Magia w przewodach

Niekoniecznie jasno pisane:

Magia w przewodach
— Marcin Knyszyński

Komiks nadmiaru
— Marcin Knyszyński

Śledztwo trwa!
— Marcin Knyszyński

Głębokie rozczarowanie
— Marcin Knyszyński

Roślinny kryzys tożsamości
— Marcin Knyszyński

No to łups, Asteriksie? No to łups, Obeliksie!
— Marcin Knyszyński

Siła symbolu
— Marcin Knyszyński

Pajęcze lata Todda McFarlane’a
— Marcin Knyszyński

Bilety w pierwszym rzędzie na koniec wszechświata
— Marcin Knyszyński

Wszystko jest złudzeniem
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Coś!
— Sebastian Chosiński

Starożytność postapokaliptyczna
— Sebastian Chosiński

„Jak to na wojence ładnie…”
— Sebastian Chosiński

Do stu milionów kabestanów!
— Paweł Ciołkiewicz

Pięknym kobietom wiatr zawsze w oczy
— Sebastian Chosiński

Tacy, jak Kurdy, nie powinni się zakochiwać
— Sebastian Chosiński

Na łeb, na szyję
— Sebastian Chosiński

W strugach deszczu
— Sebastian Chosiński

Bo zło powinno zostać ukarane…
— Sebastian Chosiński

„Boskość” niejedno ma oblicze
— Sebastian Chosiński

Tegoż autora

Doktor spod mostu
— Sebastian Chosiński

Z szamba wyszedłeś… a dokąd wrócisz?
— Sebastian Chosiński

Po Słowo Boże na Dach Świata
— Sebastian Chosiński

Miłość w cieniu śmiertelnego zagrożenia
— Sebastian Chosiński

Król i hrabiowie
— Sebastian Chosiński

Skrzypek na… fiordzie
— Sebastian Chosiński

Trzy Korony na Lazurowym Wybrzeżu
— Sebastian Chosiński

Nordic noir w postaci czystej
— Sebastian Chosiński

Starsza pani, która nie chce zniknąć
— Sebastian Chosiński

Mujrum na tropie
— Sebastian Chosiński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.