Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Fabien Nury, Thierry Robin
‹Śmierć Stalina›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułŚmierć Stalina
Tytuł oryginalnyLa mort de Staline
Scenariusz
Data wydania23 maja 2018
RysunkiThierry Robin
PrzekładWojciech Birek
Wydawca Non Stop Comics
ISBN978-83-8110-534-7
Format144s. 240×320mm; oprawa twarda
Cena59,90
Gatunekhistoryczny
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Krótko o komiksach: Śmierć Stalina
[Fabien Nury, Thierry Robin „Śmierć Stalina” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Pozytywnie o najnowszym komiksie Fabiena Nuriego.

Marcin Osuch

Krótko o komiksach: Śmierć Stalina
[Fabien Nury, Thierry Robin „Śmierć Stalina” - recenzja]

Pozytywnie o najnowszym komiksie Fabiena Nuriego.

Fabien Nury, Thierry Robin
‹Śmierć Stalina›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułŚmierć Stalina
Tytuł oryginalnyLa mort de Staline
Scenariusz
Data wydania23 maja 2018
RysunkiThierry Robin
PrzekładWojciech Birek
Wydawca Non Stop Comics
ISBN978-83-8110-534-7
Format144s. 240×320mm; oprawa twarda
Cena59,90
Gatunekhistoryczny
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Wydawnictwo Non Stop Comics znane dotychczas głównie z publikacji pozycji amerykańskich sięgnęło komiks frankofoński. I był to bardzo dobry wybór. Chociaż tytuł brzmi dosyć enigmatycznie a okładka sprawia wrażenie ascetycznej to w środku czytelnik znajdzie kawał porządnej komiksowej roboty. I trudno się dziwić skoro za scenariusz odpowiedzialny jest Fabien Nury, autor dobrze już znany polskiemu czytelnikowi. Początek sprawia wrażenie nieco surrealistyczne. W radiu jest realizowany na żywo koncert muzyki poważnej. Chwilę po jego zakończeniu do reżysera dzwoni nie kto inny jak sam Stalin z „prośbą” o nagranie z koncertu. Stąd przenosimy się do daczy Józefa Wissarionowicza dokładnie w chwili gdy dopada go atak serca. I w tym momencie zaczyna się właściwa akcja komiksu. Pierwszy dowiaduje się Beria. Nie spieszy się. To znaczy spieszy się z przejęciem tajnych dokumentów Stalina ale lekarzy nie wzywa. Czeka na pozostałych członków Komitetu Centralnego KPZR. Zaczyna się pasjonująca rozgrywką o schedę po generalissimusie. Wyłaniają się dwie mocne kandydatury – wspomniany Beria i Chruszczow. Póki co obydwaj mogą liczyć na podobne wsparcie ale pierwszy z nich ma asa w rękawie. Obydwaj doskonale wiedzą jaka jest stawka w tej grze. Zwycięzca przejmie władzę, przegrany długo nie pożyje. Oczywiście, wiadomo jak się to wszystko skończyło i nie na zaskakującym zakończeniu polega urok tego komiksu. Weryfikację faktów historycznych pozostawię esensyjnemu specjaliście od historii – Sebastianowi Chosińskiemu. W „Śmierci Stalina” najbardziej fascynująca jest obserwacja rozgrywki na śmierć i życie pomiędzy sowieckimi oficjelami. Nury przedstawił to w sposób niezwykle przekonujący dając czytelnikowi realistyczne studium walki o władzę.
koniec
10 czerwca 2018

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Marvel: Burzy zmysłów nie ma
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

20 VII 2019

Zbliżając się do końca Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela dostaliśmy możliwość przeczytania wielowątkowego przedsięwzięcia „Avengers – Operacja: Galaktyczna Burza”. Jej pierwszy tom znajdziemy w sto sześćdziesiątym szóstym tomie.

więcej »

Co za małpa!
Paweł Ciołkiewicz

19 VII 2019

Starożytna chińska legenda o Małpim Królu zyskuje w komiksie Silverio Pisu i Milo Manary zaskakujące oblicze. Autorzy bawią się tą postacią, wrzucając ją w wir surrealistycznych przygód. Postacie z chińskiej mitologii spotykają się tu z dwudziestowiecznymi politykami i przywódcami, a wszystko przyprawione sporą dawką lewicowej ideologii.

więcej »

A może rzucić to wszystko i wyjechać w kosmos?
Agnieszka ‘Achika’ Szady

18 VII 2019

Przypomnijmy: nieudany eksperyment sprawił, że spora część centrum Filadelfii zamieniła się miejscami z fragmentem jakiejś obcej planety.Główny bohater – Nathan Cole – przez kilka lat pracował w ekipie ewakuującej stamtąd ludzi za pomocą przenośnych urządzeń do teleportacji. No, nie jest to teleportacja taka jak w „Star Treku”, bo działa tylko między zamienionymi obszarami, ale trudno to inaczej nazwać. Na początku drugiego tomu mamy tę część fabuły streszczoną w jego zeznaniach przed agentami (...)

więcej »

Polecamy

Dwanaście i pół fortepianu

Kadr, który…:

Dwanaście i pół fortepianu
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Nadchodzą złodupcy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Idę i powiewam
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Ludzie nietoperze
— Paweł Ciołkiewicz

Z kategorii „cytaty”
— Wojciech Gołąbowski

Córy Iranu
— Paweł Ciołkiewicz

…i nie zawaham się…
— Wojciech Gołąbowski

Pytania ważne i ważniejsze
— Wojciech Gołąbowski

Docent tragarz
— Paweł Ciołkiewicz

Nie wyobrażaj sobie!
— Wojciech Gołąbowski

Zobacz też

Inne recenzje

Historia w obrazkach: …co usta słodsze ma od malin
— Sebastian Chosiński

Z tego cyklu

To nie flet jest czarodziejski
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Prawie jak Japonia
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Zła dziewczynka
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Więcej macek
— Beatrycze Nowicka

Nie będziesz pierwszym, którego zabiłam, kumasz?
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Skrzyżowanie „Calvina i Hobbesa” z „Sisters”
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Winchestery i bandyci
— Marcin Osuch

Happy endy są dla mięczaków
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tylko dyliżansów żal
— Marcin Mroziuk

Pożegnanie z „Thorgalem”
— Marcin Osuch

Tegoż twórcy

Wielkie przygody małego Mikołaja
— Paweł Ciołkiewicz

Historia w obrazkach: Tak zdychają zbrodniarze!
— Sebastian Chosiński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.