Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 7 lipca 2020
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CXCVII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Erica Henderson, Ryan North, Chip Zdarsky
‹Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?›

EKSTRAKT:30%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?
Tytuł oryginalnyUnbeatable Squirrel Girl: Squirrel, You Really Got Me Now
Scenariusz
Data wydania9 stycznia 2019
RysunkiErica Henderson
PrzekładArkadiusz Wróblewski
Wydawca Hachette
CyklWielka Kolekcja Marvela
ISBN978-83-282-1951-9
Format158s. 170×260mm; oprawa twarda
Cena39,99
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Marvel: Twardy orzech do zgryzienia
[Erica Henderson, Ryan North, Chip Zdarsky „Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Zastanawiam się, czy gdybym miał te naście lat i dopiero zaczynałbym swoją przygodę z historiami obrazkowymi, po przeczytaniu sto sześćdziesiątego tomu Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela „Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?”, zostałbym ich maniakiem.

Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Marvel: Twardy orzech do zgryzienia
[Erica Henderson, Ryan North, Chip Zdarsky „Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?” - recenzja]

Zastanawiam się, czy gdybym miał te naście lat i dopiero zaczynałbym swoją przygodę z historiami obrazkowymi, po przeczytaniu sto sześćdziesiątego tomu Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela „Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?”, zostałbym ich maniakiem.

Erica Henderson, Ryan North, Chip Zdarsky
‹Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?›

EKSTRAKT:30%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?
Tytuł oryginalnyUnbeatable Squirrel Girl: Squirrel, You Really Got Me Now
Scenariusz
Data wydania9 stycznia 2019
RysunkiErica Henderson
PrzekładArkadiusz Wróblewski
Wydawca Hachette
CyklWielka Kolekcja Marvela
ISBN978-83-282-1951-9
Format158s. 170×260mm; oprawa twarda
Cena39,99
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Obawiam się, że odpowiedź na powyższe pytanie jest negatywna. „Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?” zupełnie do mnie nie trafiło. Choć generalnie komiks ten w momencie swojego debiutu (a więc w 2015 roku) zebrał całkiem przychylne recenzje, zmuszony jestem stanąć w opozycji i kategorycznie stwierdzić, że mamy do czynienia z jednym z największych nieporozumień w historii WKKM. Lektura niniejszej pozycji prawie wcale nie stanowiła dla mnie przyjemności (o tym, czemu „prawie”, za chwilę), a serwowane żarty nie spowodowały nawet mikroskopijnych skurczy mięśni twarzy odpowiedzialnych za uśmiech.
Znajdujemy się po wydarzeniach opisanych w „Tajnych wojnach” i wszystko wraca do punktu wyjścia. Seria poświęcona Squirrel Girl również. Otóż na krótko przed potężnym crossoverem, postać ta otrzymała własną serię, która jednak musiała się szybko zamknąć. Teraz jest kontynuowana. Urocza Panna Wiewiórka, czyli niezwyciężona superbohaterka o nadludzkiej zwinności, sile i posiadająca ogromny, puchaty ogon, dalej studiuje informatykę. Jednak beztroskie, akademickie życie nie jest jej pisane. Z niewyjaśnionych powodów znika w swojej rzeczywistości i cofa się w czasie do początku lat 60. Wkrótce dowiaduje się, że nie tylko ją to spotkało. Jednak co najgorsze, wygląda na to, że mieszanie w czasoprzestrzeni stanowi domenę samego doktora Dooma.
Scenarzysta historii Ryan North postawił na absurdalny, lekki humor, mający stanowić zgrywę z przygód superbohaterów. Niestety mu to nie wyszło. Pomimo kilku smaczków (jak chociażby osoba mamy Wiewiórki) otrzymujemy zestaw gagów, z których nie zawsze wynika ciąg przyczynowo-skutkowy. Postacie strasznie dużo gadają, przekomarzając się, co w założeniu miało być śmieszne, ale jest dość irytujące. Tak samo, jak irytujący są główni bohaterowie. Nawet Squirrel Girl na dłuższą metę może być męcząca. Wszystko jednak przebijają odautorskie suchary, wieńczące niemal każdą stronę komiksu. Mam wrażenie, że pan North uważa, że jest niesamowicie zabawny i czas, by ktoś wyprowadził go z błędu. O tym, jak powinny wyglądać tego typu przypisy, niech się lepiej uczy od Tadeusza Baranowskiego.
Szczęśliwie w dwóch ostatnich zeszytach zebranych w niniejszym tomie pojawia się Kaczor Howard, który nieco ratuje sytuację. Być może związane jest to z tym, że do Ryana Northa dołączył drugi scenarzysta – Chip Zdarsky i to dzięki niemu prezentowany w niniejszej pozycji humor stał się bardziej znośny. Widać to także na poziomie przypisów, gdzie Zdarsky celnie docina Northowi (na przykład stwierdzając, że Marvel musi mu dodatkowo płacić od tekstu, stąd te wszystkie głupie podpisy).
Jednak osoba scenarzysty to nie jedyny problem „Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?”. Całkowicie nie akceptuję również strony graficznej, za którą odpowiada Erica Henderson. Jej styl można porównać do mieszanki „Atomówek” i „Dilberta”, podanej w cukierkowym sosie jaskrawych kolorów. A już całkowitym nieporozumieniem jest prezentowana przez nią maniera rysowania ust, przez co żadna z postaci nie wygląda sympatycznie.
Być może nie jestem grupą docelową, dla której powstał ten komiks, niemniej mam wrażenie, że nawet gdybym był, nie zostałbym jego fanem. Zabawa konwencją to jedno, ale sposób jej zaprezentowania to już całkiem inna rzecz. Do licha, ja chcę Marvela, a nie „Cartoon Network"!
koniec
9 lutego 2019

Komentarze

10 II 2019   17:21:47

W 2017 The Unbeatable Squirrel Girl otrzymała Nagrodę Eisnera w kategorii najlepsza publikacja dla nastolatków (13-17 lat).

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Wrogowie publiczni
Konrad Wągrowski

6 VII 2020

Niepozorny czarno-biały belgijski komiks, z rysunkami nie rzucającymi na kolana, okazuje się być znakomitą, świetnie napisaną, precyzyjną, ale też grającą dobrze na emocjach historią kryminalną.

więcej »

Krótko o komiksach: Gdy tatusia masz ambitnego
Beatrycze Nowicka

5 VII 2020

Przyjemnie było się przekonać, że w czwartym tomie „Monstressy” akcja nieco przyspiesza.

więcej »

Zdekapitatowany Dekapitator
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

4 VII 2020

„Head Lopper i rycerze Venorii”, czyli trzeci tom serii o Norgalu Dekapitatorze, uwypukla prawdę, którą Andrew MacLean od początku próbował ukryć. A mianowicie, że komiks ten to w gruncie rzeczy dość stereotypowe fantasy, dla niepoznaki podrasowane oryginalną szatą graficzną.

więcej »

Polecamy

Kilka słów na pożegnanie

Pilot śmigłowca:

Kilka słów na pożegnanie
— Marcin Osuch

Szczęśliwy finał
— Marcin Osuch

Trochę jak Blueberry
— Marcin Osuch

Nasz polski superman
— Marcin Osuch

Pilot punktuje, „Pilot” dołuje
— Marcin Osuch

W końcu to komiks
— Marcin Osuch

Pożegnanie z Rosińskim
— Marcin Osuch

Rozkaz to rozkaz
— Marcin Osuch

Kapitan zmienia trasę
— Marcin Osuch

Latający dyliżans
— Marcin Osuch

Zobacz też

Z tego cyklu

Game over, man, game over!
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Dużo szumu i do domu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Kosmos taki wielki, a Avengers malutcy
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Hail Kapitanie!
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Burzy zmysłów nie ma
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Ubogi klon
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Przyjdzie Galactus i wyrówna
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Pół na pół
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

A co ty robiłeś w 2013 roku?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tak niewielu decyduje za tak wielu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tegoż autora

Zdekapitatowany Dekapitator
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Wakacyjny leksykon filmów o żywych trupach: Część 1
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Od zbrukanego czytelnika
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Dwutakt: Usuwamy najsłabsze utwory z albumów Metalliki
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski, Jacek Walewski

X-tra restart
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

10 najlepszych slasherów komediowych
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Bój to jest nasz ostatni?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Pakiet startowy: 50 najlepszych utworów Kazika według czytelników Esensji
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Nie czas na zastanawianie się
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Polemika z „opinią” Bogusława Nowickiego „Tak zwana Lista Przebojów ‘Trójki’” z 26 maja 2020 r.
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.