Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 18 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Erica Henderson, Ryan North, Chip Zdarsky
‹Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?›

EKSTRAKT:30%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?
Tytuł oryginalnyUnbeatable Squirrel Girl: Squirrel, You Really Got Me Now
Scenariusz
Data wydania9 stycznia 2019
RysunkiErica Henderson
PrzekładArkadiusz Wróblewski
Wydawca Hachette
CyklWielka Kolekcja Marvela
ISBN978-83-282-1951-9
Format158s. 170×260mm; oprawa twarda
Cena39,99
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Marvel: Twardy orzech do zgryzienia
[Erica Henderson, Ryan North, Chip Zdarsky „Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Zastanawiam się, czy gdybym miał te naście lat i dopiero zaczynałbym swoją przygodę z historiami obrazkowymi, po przeczytaniu sto sześćdziesiątego tomu Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela „Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?”, zostałbym ich maniakiem.

Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Marvel: Twardy orzech do zgryzienia
[Erica Henderson, Ryan North, Chip Zdarsky „Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?” - recenzja]

Zastanawiam się, czy gdybym miał te naście lat i dopiero zaczynałbym swoją przygodę z historiami obrazkowymi, po przeczytaniu sto sześćdziesiątego tomu Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela „Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?”, zostałbym ich maniakiem.

Erica Henderson, Ryan North, Chip Zdarsky
‹Niezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?›

EKSTRAKT:30%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiezwyciężona Squirrel Girl: Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?
Tytuł oryginalnyUnbeatable Squirrel Girl: Squirrel, You Really Got Me Now
Scenariusz
Data wydania9 stycznia 2019
RysunkiErica Henderson
PrzekładArkadiusz Wróblewski
Wydawca Hachette
CyklWielka Kolekcja Marvela
ISBN978-83-282-1951-9
Format158s. 170×260mm; oprawa twarda
Cena39,99
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Obawiam się, że odpowiedź na powyższe pytanie jest negatywna. „Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?” zupełnie do mnie nie trafiło. Choć generalnie komiks ten w momencie swojego debiutu (a więc w 2015 roku) zebrał całkiem przychylne recenzje, zmuszony jestem stanąć w opozycji i kategorycznie stwierdzić, że mamy do czynienia z jednym z największych nieporozumień w historii WKKM. Lektura niniejszej pozycji prawie wcale nie stanowiła dla mnie przyjemności (o tym, czemu „prawie”, za chwilę), a serwowane żarty nie spowodowały nawet mikroskopijnych skurczy mięśni twarzy odpowiedzialnych za uśmiech.
Znajdujemy się po wydarzeniach opisanych w „Tajnych wojnach” i wszystko wraca do punktu wyjścia. Seria poświęcona Squirrel Girl również. Otóż na krótko przed potężnym crossoverem, postać ta otrzymała własną serię, która jednak musiała się szybko zamknąć. Teraz jest kontynuowana. Urocza Panna Wiewiórka, czyli niezwyciężona superbohaterka o nadludzkiej zwinności, sile i posiadająca ogromny, puchaty ogon, dalej studiuje informatykę. Jednak beztroskie, akademickie życie nie jest jej pisane. Z niewyjaśnionych powodów znika w swojej rzeczywistości i cofa się w czasie do początku lat 60. Wkrótce dowiaduje się, że nie tylko ją to spotkało. Jednak co najgorsze, wygląda na to, że mieszanie w czasoprzestrzeni stanowi domenę samego doktora Dooma.
Scenarzysta historii Ryan North postawił na absurdalny, lekki humor, mający stanowić zgrywę z przygód superbohaterów. Niestety mu to nie wyszło. Pomimo kilku smaczków (jak chociażby osoba mamy Wiewiórki) otrzymujemy zestaw gagów, z których nie zawsze wynika ciąg przyczynowo-skutkowy. Postacie strasznie dużo gadają, przekomarzając się, co w założeniu miało być śmieszne, ale jest dość irytujące. Tak samo, jak irytujący są główni bohaterowie. Nawet Squirrel Girl na dłuższą metę może być męcząca. Wszystko jednak przebijają odautorskie suchary, wieńczące niemal każdą stronę komiksu. Mam wrażenie, że pan North uważa, że jest niesamowicie zabawny i czas, by ktoś wyprowadził go z błędu. O tym, jak powinny wyglądać tego typu przypisy, niech się lepiej uczy od Tadeusza Baranowskiego.
Szczęśliwie w dwóch ostatnich zeszytach zebranych w niniejszym tomie pojawia się Kaczor Howard, który nieco ratuje sytuację. Być może związane jest to z tym, że do Ryana Northa dołączył drugi scenarzysta – Chip Zdarsky i to dzięki niemu prezentowany w niniejszej pozycji humor stał się bardziej znośny. Widać to także na poziomie przypisów, gdzie Zdarsky celnie docina Northowi (na przykład stwierdzając, że Marvel musi mu dodatkowo płacić od tekstu, stąd te wszystkie głupie podpisy).
Jednak osoba scenarzysty to nie jedyny problem „Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?”. Całkowicie nie akceptuję również strony graficznej, za którą odpowiada Erica Henderson. Jej styl można porównać do mieszanki „Atomówek” i „Dilberta”, podanej w cukierkowym sosie jaskrawych kolorów. A już całkowitym nieporozumieniem jest prezentowana przez nią maniera rysowania ust, przez co żadna z postaci nie wygląda sympatycznie.
Być może nie jestem grupą docelową, dla której powstał ten komiks, niemniej mam wrażenie, że nawet gdybym był, nie zostałbym jego fanem. Zabawa konwencją to jedno, ale sposób jej zaprezentowania to już całkiem inna rzecz. Do licha, ja chcę Marvela, a nie „Cartoon Network"!
koniec
9 lutego 2019

Komentarze

10 II 2019   17:21:47

W 2017 The Unbeatable Squirrel Girl otrzymała Nagrodę Eisnera w kategorii najlepsza publikacja dla nastolatków (13-17 lat).

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

A może rzucić to wszystko i wyjechać w kosmos?
Agnieszka ‘Achika’ Szady

18 VII 2019

Przypomnijmy: nieudany eksperyment sprawił, że spora część centrum Filadelfii zamieniła się miejscami z fragmentem jakiejś obcej planety.Główny bohater – Nathan Cole – przez kilka lat pracował w ekipie ewakuującej stamtąd ludzi za pomocą przenośnych urządzeń do teleportacji. No, nie jest to teleportacja taka jak w „Star Treku”, bo działa tylko między zamienionymi obszarami, ale trudno to inaczej nazwać. Na początku drugiego tomu mamy tę część fabuły streszczoną w jego zeznaniach przed agentami (...)

więcej »

Pająk w czarnej… „Dziurze”
Paweł Ciołkiewicz

17 VII 2019

Pająk Jeruzalem nie jest już dziennikarzem „Słowa”. Jego wojna z nowym prezydentem Garrym Callahanem nie potoczyła się dla niego najlepiej. Musiał salwować się ucieczką, bo prezydent elekt, choć cały czas się uśmiecha, to nie ma zamiaru żartować.

więcej »

Batmany, Które Są Złe
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

16 VII 2019

Drugi tom elegancko wydanego, zbiorczego eventu „Batman Metal” z podtytułem „Mroczni rycerze”, udowadnia, że rozmach przedsięwzięcia dorównuje jego warstwie emocjonalnej.

więcej »

Polecamy

Dwanaście i pół fortepianu

Kadr, który…:

Dwanaście i pół fortepianu
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Nadchodzą złodupcy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Idę i powiewam
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Ludzie nietoperze
— Paweł Ciołkiewicz

Z kategorii „cytaty”
— Wojciech Gołąbowski

Córy Iranu
— Paweł Ciołkiewicz

…i nie zawaham się…
— Wojciech Gołąbowski

Pytania ważne i ważniejsze
— Wojciech Gołąbowski

Docent tragarz
— Paweł Ciołkiewicz

Nie wyobrażaj sobie!
— Wojciech Gołąbowski

Zobacz też

Z tego cyklu

Ubogi klon
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Przyjdzie Galactus i wyrówna
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Pół na pół
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

A co ty robiłeś w 2013 roku?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tak niewielu decyduje za tak wielu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Za dużo cukru w cukrze
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Gdzie z tymi paluchami?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Dinozaury nie wyginęły - nawet od kamieni
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Marna podróba Szczurzych Królowych
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Igrzyska śmierci
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tegoż autora

Zagraj to jeszcze raz Sam: Jesteś moim sercem, jesteś moją duszą
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Batmany, Które Są Złe
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Stary Thanos nie rdzewieje
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Zagraj to jeszcze raz Sam: To jest Gość
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Piekło ludzi wolnych
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Batman metalem
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Zagraj to jeszcze raz Sam: Black pop
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

W duchu przygody
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Zagraj to jeszcze raz Sam: O rajdowcu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

To nie mój Spider
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.