Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Jeff Lemire
‹Royal City #1: Krewni›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułRoyal City #1: Krewni
Scenariusz
Data wydania28 listopada 2018
RysunkiJeff Lemire
Wydawca Non Stop Comics
CyklRoyal City
ISBN978-83-8110-638-2
Format160s. 170x260 mm
Cena44,00
Gatunekobyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

To miasto jest jakieś inne
[Jeff Lemire „Royal City #1: Krewni” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W tym komiksie w zasadzie niewiele się dzieje. A jednak nie można oderwać się od lektury, zanim się go nie skończy. „Royal City. Tom 1: Krewni” to kolejny celny wydawniczy strzał Non Stop Comics.

Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

To miasto jest jakieś inne
[Jeff Lemire „Royal City #1: Krewni” - recenzja]

W tym komiksie w zasadzie niewiele się dzieje. A jednak nie można oderwać się od lektury, zanim się go nie skończy. „Royal City. Tom 1: Krewni” to kolejny celny wydawniczy strzał Non Stop Comics.

Jeff Lemire
‹Royal City #1: Krewni›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułRoyal City #1: Krewni
Scenariusz
Data wydania28 listopada 2018
RysunkiJeff Lemire
Wydawca Non Stop Comics
CyklRoyal City
ISBN978-83-8110-638-2
Format160s. 170x260 mm
Cena44,00
Gatunekobyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Tak się złożyło, że w ostatnim czasie recenzowałem kilka pozycji, do których scenariusz napisał Jeff Lemire i każda następna pozycja jego autorstwa, po którą sięgałem, okazywała się lepsza od poprzedniej. Jednak by pobić „Royal City” musiałby przejść sam siebie. Być może ta obyczajowa, niespieszna historia jest jego najlepszym dokonaniem w całej karierze.
Komiks opowiada historię rodziny, o której nie można powiedzieć, by była zżyta. Dawno temu tragedia, z którą po latach wciąż nie potrafi sobie poradzić, sprawiła, że jej członkowie oddalili się od siebie. Powodem do niechcianego spotkania w tytułowym Royal City jest zawał serca seniora rodu. Ponieważ zapadł w śpiączkę i nie wiadomo, czy się z niej wybudzi, jego żona i dzieci, zmuszeni są do konfrontacji przy szpitalnym łóżku nie tylko ze sobą, ale także duchami przeszłości.
Lamire prowadzi narrację niespiesznie, ale wypełnia ją pełnokrwistymi postaciami, z których każda jest równie ciekawa i skrywa własną tajemnicę. Na różny sposób radzi sobie także ze wspomnianą traumą. Mamy więc pisarza przygniecionego sukcesem swojej pierwszej powieści i jednocześnie zmiażdżeniem przez krytykę drugiej, ambitną agentkę sprzedaży nieruchomości, chcącą namówić właściciela fabryki, żywiącej miasto do przerobienia jej na teren rekreacyjny, narkomana i alkoholika, prowadzonego przez deliryczne wizje i wreszcie kobitę, która jest tak zawiedziona swoim życiem, że wizualizuje je sobie jako idealne. A wszystko to obserwuje pozostający na granicy życia i śmierci senior.
Choć nie mamy do czynienia ze specjalnie optymistyczną lekturą, wprowadzający nieco baśniowości, oniryczny klimat całości, nie pozwala nam od razu po zakończeniu lektury chwycić za brzytwę by podciąć sobie nadgarstki. Mimo, że bohaterowie mają w życiu pod górkę, a na rysunkach (za które również odpowiada Jeff Lemire) przeważnie portretowani są z podkrążonymi oczami, to jednak ma się wrażenie, że jest dla nich nadzieja. Że będą jeszcze mogli kiedyś usiąść przy jednym stole, alby spokojnie porozmawiać.
Muszą jednak najpierw poradzić sobie z traumą. Z początku czytelnik nie jest o niej poinformowany i o tym, co tak na prawdę się stało, dowiaduje się pod koniec albumu. Na razie jednak Lemire oszczędza nam szczegółów (te zachował na później). Wiele rzeczy pozostawia domysłom i własnemu wyobrażeniu zajścia. I w tym również tkwi siła komiksu. Zamiast walić między oczy szokującymi kadrami, otrzymujemy subtelnie poprowadzony dramat, który trzyma w napięciu lepiej niż niejeden kryminał.
Jeśli współcześnie miarą sukcesu historii jest to, czy można przerobić ją na serial, to w tym wypadku mamy do czynienia z prawdziwym dziełem. Jeff Lemire kreśli tło i ożywia je postaciami skrywającymi własne sekrety, z czego niektóre z nich będą mogły wyjść na wierzch dopiero w kolejnym sezonie. I ja na taki właśnie czekam, a właściwie na dwa. Komiks Lemire′a składa się bowiem z trzech części, których dwie ostatnie Non Stop Comics zapowiada na marzec i czerwiec bieżącego roku.
koniec
24 lutego 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Marvel: Burzy zmysłów nie ma
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

20 VII 2019

Zbliżając się do końca Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela dostaliśmy możliwość przeczytania wielowątkowego przedsięwzięcia „Avengers – Operacja: Galaktyczna Burza”. Jej pierwszy tom znajdziemy w sto sześćdziesiątym szóstym tomie.

więcej »

Co za małpa!
Paweł Ciołkiewicz

19 VII 2019

Starożytna chińska legenda o Małpim Królu zyskuje w komiksie Silverio Pisu i Milo Manary zaskakujące oblicze. Autorzy bawią się tą postacią, wrzucając ją w wir surrealistycznych przygód. Postacie z chińskiej mitologii spotykają się tu z dwudziestowiecznymi politykami i przywódcami, a wszystko przyprawione sporą dawką lewicowej ideologii.

więcej »

A może rzucić to wszystko i wyjechać w kosmos?
Agnieszka ‘Achika’ Szady

18 VII 2019

Przypomnijmy: nieudany eksperyment sprawił, że spora część centrum Filadelfii zamieniła się miejscami z fragmentem jakiejś obcej planety.Główny bohater – Nathan Cole – przez kilka lat pracował w ekipie ewakuującej stamtąd ludzi za pomocą przenośnych urządzeń do teleportacji. No, nie jest to teleportacja taka jak w „Star Treku”, bo działa tylko między zamienionymi obszarami, ale trudno to inaczej nazwać. Na początku drugiego tomu mamy tę część fabuły streszczoną w jego zeznaniach przed agentami (...)

więcej »

Polecamy

Dwanaście i pół fortepianu

Kadr, który…:

Dwanaście i pół fortepianu
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Nadchodzą złodupcy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Idę i powiewam
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Ludzie nietoperze
— Paweł Ciołkiewicz

Z kategorii „cytaty”
— Wojciech Gołąbowski

Córy Iranu
— Paweł Ciołkiewicz

…i nie zawaham się…
— Wojciech Gołąbowski

Pytania ważne i ważniejsze
— Wojciech Gołąbowski

Docent tragarz
— Paweł Ciołkiewicz

Nie wyobrażaj sobie!
— Wojciech Gołąbowski

Zobacz też

Tegoż twórcy

U kresu podróży
— Marcin Knyszyński

Smells Like Teen Spirit
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Nagły atak spawacza
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Koniec niewinności
— Marcin Knyszyński

Wyjście z raju
— Marcin Knyszyński

Tegoż autora

Batmany, Które Są Złe
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Stary Thanos nie rdzewieje
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Piekło ludzi wolnych
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Batman metalem
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

W duchu przygody
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

To nie mój Spider
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Zabawa w mangę
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Robert Kirkman w najlepszej formie
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Co się stało z naszą klasą…
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Polowanie na nanity
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.