Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 19 czerwca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CLXXXVII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Tradd Moore, Felipe Smith
‹Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #122: All-New Ghost Rider: Maszyny zemsty›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWielka Kolekcja Komiksów Marvela #122: All-New Ghost Rider: Maszyny zemsty
Tytuł oryginalnyAll-New Ghost Rider: Engines of Vengeance
Scenariusz
Data wydania26 lipca 2017
RysunkiTradd Moore
PrzekładRobert P. Lipski
Wydawca Hachette
CyklWielka Kolekcja Marvela
ISBN978-83-2821-226-8
Format120s. 175×262mm; oprawa twarda
Cena39,99
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Marvel: Szybcy i mściwi
[Tradd Moore, Felipe Smith „Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #122: All-New Ghost Rider: Maszyny zemsty” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„All-New Ghost Rider: Maszyny zemsty”, czyli sto dwudziesty drugi tom Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela to już, bodajże czwarty raz, kiedy możemy w Polsce przeczytać o początkach działalności Ducha Zemsty. Dodajmy, że za każdym razem innego.

Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Marvel: Szybcy i mściwi
[Tradd Moore, Felipe Smith „Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #122: All-New Ghost Rider: Maszyny zemsty” - recenzja]

„All-New Ghost Rider: Maszyny zemsty”, czyli sto dwudziesty drugi tom Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela to już, bodajże czwarty raz, kiedy możemy w Polsce przeczytać o początkach działalności Ducha Zemsty. Dodajmy, że za każdym razem innego.

Tradd Moore, Felipe Smith
‹Wielka Kolekcja Komiksów Marvela #122: All-New Ghost Rider: Maszyny zemsty›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWielka Kolekcja Komiksów Marvela #122: All-New Ghost Rider: Maszyny zemsty
Tytuł oryginalnyAll-New Ghost Rider: Engines of Vengeance
Scenariusz
Data wydania26 lipca 2017
RysunkiTradd Moore
PrzekładRobert P. Lipski
Wydawca Hachette
CyklWielka Kolekcja Marvela
ISBN978-83-2821-226-8
Format120s. 175×262mm; oprawa twarda
Cena39,99
Gatuneksuperhero
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Pierwszym Ghost Riderem, którego poznałem (zapewne jak większość osób, które zaczynały swoją przygodę z superbohaterami od publikacji TM-Semic), był Daniel Ketch i nie powiem, ale jego przygody zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Nie tylko ze względu na mroczną, wciągającą historię, ale także ze względu na absolutnie wyjątkowy image. Płonąca czacha, skóry z ćwiekami i piekielny motor, to było coś, co pobudzało wyobraźnię. Potem przyszedł czas na zapoznanie się z innymi wersjami herosa, czyli Ghost Riderem 2099 i oryginałem w osobie Johnny′ego Blaze′a. Choć każdy z nich miał swoje cechy indywidualne, to jedno pozostawało bez zmian – efektowna stylówa.
All-New Ghost Rider zrywa z tradycją. Choć wciąż mamy do czynienia z gościem z płonącą czachą, to jednak jest ona mało „czachowata”. Ale to jeszcze nic, ponieważ najistotniejszą zmianą jest zastąpienie motoru przez samochód. Ewidentnie widać, że szefostwo Marvela zdecydowało, że dzisiejszą młodzież bardziej kręcą „Szybcy i wściekli”, niż „Samotny jeździec”. Dlatego mamy tu do czynienia z ulicznymi wyścigami i gangsterami w miejsce piekielnych istot (no, dobra, są mutanci, ale zostali nimi w wyniku nadużywania pewnego narkotyku).
O tyle, o ile wymiana środka lokomocji jest na pewno kontrowersyjna i nie każdemu musi się podobać, o tyle pomysł, by człowiek, który przemienia się w Ghost Ridera, czyli Robbie Reyes, jako jedyny z wymienionych na początku tekstu, nie traktował tego, jako przekleństwa. Wręcz przeciwnie, uważa, że to dar, dzięki któremu jest w stanie oczyścić swoją dzielnicę ze wszelkiego plugastwa. Marzy o tym, by stała się ona bezpiecznym miejscem dla jego upośledzonego brata. Relacja między tą dwójką to smaczek, który niewątpliwie podbija ocenę niniejszej pozycji.
Jednak tym, co najbardziej przykuwa uwagę, są rewelacyjne rysunki Tradda Moore′a. Nie liczcie na realistyczną kreskę i zachowanie proporcji. To prawdziwa torpeda efektowności, która doskonale sprawdza się w momentach szybkiej akcji, a zwłaszcza w ukazywaniu tempa pędzących samochodów. Przyznam, że dawno nie widziałem tak sugestywnie odzwierciedlonego wyścigu. Nawet jeśli czasem ciężko połapać się, czego jesteśmy świadkami, to potęguje to tylko dynamikę, której nie powstydziliby się twórcy filmów z Vin Dieselem.
A jednak, mimo wszystko, mamy raczej do czynienia z klimatem znanym z obrazu „Drive”, niż wywołanymi „Fast and Furious”. Rewelacyjne kadry Moore′a stanowią bardzo istotny element całości, ale bez ciekawie zarysowanej postaci pierwszoplanowej, która decyduje się skorzystać z szansy, by na własną rękę wymierzyć sprawiedliwość, byłaby to jedynie pięknie opakowana wydmuszka. Z drugiej strony, jeśli miałbym wybierać, między tym Ghost Riderem, a klasycznym, postawiłbym na tego drugiego. Tak też zrobili czytelnicy, ponieważ seria z Reyesem została dość szybko skasowana.
koniec
16 marca 2019

Komentarze

16 III 2019   15:10:54

> seria z Reyesem została dość szybko skasowana.

To niedopowiedzenie. Ghost-Rider (2016) został anulowany już po piątym zeszycie pomimo oficjalnej zapowiedzi szóstego zeszytu.

16 III 2019   19:14:18

Nie, no, to druga seria. Pierwsza została dociągnięta do 12 numerów.

16 III 2019   20:08:54

Auć. Pogubiłem się w ciągłych resetach i zmianach numeracji Marvela.
Taka ciekawostka: w Marvel Legacy Jason Aaron wprowadzł Ghost Ridera sprzed miliona lat, który dosiada płonącego mamuta https://vignette.wikia.nocookie.net/marveldatabase/images/d/d0/Avengers_Vol_8_7_Textless.jpg

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Przyjaźń, miłość i wojna
Paweł Ciołkiewicz

19 VI 2019

„Złoto i krew” to doskonały komiks dla wszystkich sympatyków dobrych opowieści awanturniczo-przygodowych. Dwóch weteranów pierwszej wojny światowej angażuje się w handel bronią. Chcą sprzedać karabiny marokańskim Berberom walczącym z Hiszpanami. Nie przypuszczają jednak, że będzie to zaledwie początek ich niezwykłej przygody…

więcej »

Krwawa gra o tron
Paweł Ciołkiewicz

17 VI 2019

Thorfinn, Thorkell oraz Askeladd po dramatycznych zdarzeniach przedstawionych w poprzednim tomie przysięgli wierność synowi króla Swena – Kanutowi. Chłopak, który do tej pory zdawał się być bezbronną i zahukaną ofiarą, pokazał bowiem oblicze prawdziwego władcy. Jednak to nie okiełznanie brutalnych wojowników będzie jego najtrudniejszym zadaniem. Teraz czeka go bowiem prawdziwa próba sił – spotkanie ze swoim ojcem.

więcej »

Marvel: A co ty robiłeś w 2013 roku?
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

15 VI 2019

Może jednak warto było przeczekać kilka wydawniczych pomyłek, by wreszcie w sto trzydziestym numerze Wielkiej Kolekcji Komików Marvela przeczytać „Uncanny X-Men: Dni minionej przyszłości"?

więcej »

Polecamy

Dwanaście i pół fortepianu

Kadr, który…:

Dwanaście i pół fortepianu
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Nadchodzą złodupcy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Idę i powiewam
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Ludzie nietoperze
— Paweł Ciołkiewicz

Z kategorii „cytaty”
— Wojciech Gołąbowski

Córy Iranu
— Paweł Ciołkiewicz

…i nie zawaham się…
— Wojciech Gołąbowski

Pytania ważne i ważniejsze
— Wojciech Gołąbowski

Docent tragarz
— Paweł Ciołkiewicz

Nie wyobrażaj sobie!
— Wojciech Gołąbowski

Zobacz też

Z tego cyklu

A co ty robiłeś w 2013 roku?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tak niewielu decyduje za tak wielu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Za dużo cukru w cukrze
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Gdzie z tymi paluchami?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Dinozaury nie wyginęły - nawet od kamieni
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Marna podróba Szczurzych Królowych
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Igrzyska śmierci
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

…ale, to jest kaczka!
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

WKKM #151: Strażnicy Galaktyki: Kosmiczni Avengers - recenzja
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Przez brzuch do serca Kapitana
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Tegoż autora

Zanim zagrał to Sam: Oszołomiony i zmieszany
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Zagraj to jeszcze raz Sam: Echa – suplement
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Pot i Kreff: Jak zdobywano dziką miłość
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Co się stało z naszą klasą…
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Zagraj Pink Floyd Sam: Wtrącam się
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Polowanie na nanity
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Groszorób, parweniusz, arywista i zarobas
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Na przedmieściach wciąż biją…
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Kiedy robili coś razem, poza zabijaniem?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Zanim zagrał to Sam: To nie jest kolejna piosenka o miłości
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Wkrótce

zobacz na mapie »
Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.