Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 7 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXI

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe (wybrane)

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Craig Thompson
‹Blankets (wyd.III)›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBlankets (wyd.III)
Tytuł oryginalnyBlankets
Scenariusz
Data wydania27 lutego 2019
RysunkiCraig Thompson
PrzekładJoanna Kniaź-Hawrot
Wydawca Timof i cisi wspólnicy
ISBN978-83-65527-71-4
Cena99,00
Gatunekobyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Zawieja w Michigan
[Craig Thompson „Blankets (wyd.III)” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W autobiograficznej opowieści „Blankets” Craig Thompson dzieli się z czytelnikami intymnymi wspomnieniami z dzieciństwa i wczesnej młodości. Obserwujemy jego relacje z bratem oraz rozwój żywiołowego, choć bardzo niejednoznacznego uczucia do pięknej Rainy. A wszystko to ukazane zostało na tle zaśnieżonych krajobrazów.

Paweł Ciołkiewicz

Zawieja w Michigan
[Craig Thompson „Blankets (wyd.III)” - recenzja]

W autobiograficznej opowieści „Blankets” Craig Thompson dzieli się z czytelnikami intymnymi wspomnieniami z dzieciństwa i wczesnej młodości. Obserwujemy jego relacje z bratem oraz rozwój żywiołowego, choć bardzo niejednoznacznego uczucia do pięknej Rainy. A wszystko to ukazane zostało na tle zaśnieżonych krajobrazów.

Craig Thompson
‹Blankets (wyd.III)›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBlankets (wyd.III)
Tytuł oryginalnyBlankets
Scenariusz
Data wydania27 lutego 2019
RysunkiCraig Thompson
PrzekładJoanna Kniaź-Hawrot
Wydawca Timof i cisi wspólnicy
ISBN978-83-65527-71-4
Cena99,00
Gatunekobyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Komiks otwiera sekwencja ukazująca Craiga i jego młodszego brata Phila. Obaj chłopcy jako dzieci musieli spać w jednym łóżku, co prowadziło do kłótni i przepychanek. Jedna z nich zakończyła się dramatycznie. Rozzłoszczony ojciec zabrał Phila i zamknął go w małym, ciemnym schowku. Dla kilkuletniego dzieciaka była to trauma. Craig miał z tego powodu ogromne wyrzuty sumienia. Zawiódł jako starszy brat: powinien chronić Phila, a wpędził go w kłopoty. To zdarzenie kładzie się cieniem na późniejszych wypadkach i główny bohater wielokrotnie do tego momentu wraca. Przypomina sobie różne sytuacje, gdy zamiast być wsparciem, straszył swojego brata. Porównuje siebie do rodziny Rainy, dziewczyny, z którą spędza ferie kilka lat później, i te porównania nie wypadają dla niego korzystnie.
Częściowo usprawiedliwia go to, że sam był wówczas w szkole ofiarą przemocy i być może musiał to jakoś odreagować. Prześladowania ze strony rówieśników, brak zrozumienia u nauczycieli, traumatyczne przeżycia w domu – wszystko to sprawiło, że dzieciństwo naszego bohatera nie należało do najprzyjemniejszych. Nic dziwnego, że zaczął szukać ukojenia i ucieczki. Odnajdywał je w snach, zabawach z bratem oraz rysowaniu. Później pojawiła się religia. Na lekcjach szkółki niedzielnej zaczął poznawać chrześcijańską wizję świata, zdającą się być odpowiedzią na jego problemy. Koncepcja mówiąca, że ta okrutna rzeczywistość jest tylko tymczasowym miejscem, przez które trzeba dzielnie przejść zmierzając do doskonałego, boskiego świata, była atrakcyjna. Niestety i ona miała swoje mroczne strony.
Znacznie mniej przyjemne były na przykład wyjazdy na zimowiska kościelne organizowane w trakcie bożonarodzeniowej przerwy szkolnej. Okazało się bowiem, że tu obowiązują podobne zasady, jak w szkole. Ofiary prześladowań szkolnych są także ofiarami prześladowań podczas tych przepojonych religijną atmosferą wyjazdów. Bóg niewiele może tu najwyraźniej pomóc. Jednak to właśnie podczas takiego wyjazdu, już jako nastolatek, Craig poznaje piękną dziewczynę, która zmienia jego życie. Raina zdaje się być bardzo podobna do niego. Młodzi od razu odnajdują wspólny język i okazują się być bratnimi duszami. Rozwija się między nimi silne uczucie, swoje apogeum osiągając podczas ferii. Craig spędza ten czas w domu Rainy w odległym mieście. Rodzice dziewczyny są właśnie w trakcie rozwodu, a ona musi opiekować się przybranym rodzeństwem oraz dzieckiem swojej siostry. W takich warunkach Craig i Raina wspólnie stawiają czoła światu. Te dni obfitują w intensywne przeżycia i wypełnione są trudnymi do okiełznania emocjami.
Craig Thompson opowiada swoją historię w bardzo zajmujący sposób. Uroki dzieciństwa, narodziny wiary i pierwsza miłość to trzy filary, na jakich zbudowana jest cała narracja. Autor umiejętnie przeplata różne plany czasowe, pokazując analogie pomiędzy zdarzeniami oddzielonymi od siebie czasowo i przestrzennie. Pewne jego zachowania i decyzje, które podejmuje jako nastolatek, stają się bardziej zrozumiałe w kontekście zdarzeń z przeszłości. Widzimy go jako kilkulatka użerającego się z bratem i prześladowanego w szkole oraz zbuntowanego nastolatka szukającego swojego miejsca w świecie i próbującego poukładać sobie sprawy związane z wiarą. Wszystko to naprawdę intryguje i sprawia, że trudno oderwać się od lektury. Rozmiar tego komiksu może trochę przerażać, ale okazuje się, że czyta się to bardzo szybko, a od lektury nie sposób się oderwać. Niemal sześćset stron nastrojowej narracji pochłania się błyskawicznie i nie wiadomo kiedy wszystko się kończy. Choć opowieść jeszcze przez jakiś czas snuje się za czytelnikiem…
Graficznie jest to – jak każdy komiks Thompsona – prawdziwy majstersztyk. Czarno-białe, świetne skomponowane kadry pozwalają wczuć się w tę nieco oniryczną opowieść. Charakterystyczna, pędzelkowa kreska Thompsona cieszy oko, a jego zabawy z tuszem są po prostu urzekające. Specyficzne kreskowanie, częste wykorzystywanie efektu suchego pędzla i efektowne przetarcia czynią rysunki małymi dziełami sztuki. Dodatkowo artysta umiejętnie balansuje pomiędzy realizmem a surrealizmem przedstawiając na przykład sny i różne wizje przeplatające się ze zdarzeniami rozgrywającymi się w codziennym świecie.
„Blankets” Craiga Thompsona, choć przynależy do gatunku komiksów autobiograficznych, nie przytłacza czytelnika postacią głównego bohatera – narratora i autora zarazem. Kluczowy jest nie tyle on sam, co raczej jego relacje z bliskimi: bratem oraz Rainą. To właśnie te dwie osoby odgrywają w tej narracji kluczowe role. To one sprawiają, że bohater odnajduje siebie i ugruntowuje własne spojrzenie na świat. Właśnie dlatego ten komiks to nie tylko świetna opowieść autobiograficzna, ale świetna opowieść po prostu. Dobrze skonstruowana, pełna emocji i pasjonująca historia młodego człowieka próbujące znaleźć w życiu właściwą drogę.
koniec
5 kwietnia 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Czym jest magia?
Marcin Knyszyński

6 XII 2021

Wydawnictwo Egmont kończy rok 2021 aż trzema komiksami z „Uniwersum Sandmana”. Jeden z nich otwiera całkiem nową serię, dwa pozostałe to kontynuacje znanych już historii. Zajmijmy się dziś jednym z nich – otwieramy drugi tom „Ksiąg magii”.

więcej »

Zniknięcia, powroty, problemy
Agata Włodarczyk

5 XII 2021

Rita Odraza nie bierze jeńców – z pomocą Czarnego Smoka pozbawiła tytułowych superbohaterów dostępu do sieci morficznej, odebrała im zordy, pozbyła się Zielonego i Niebieskiego Rangera. Korzystający już tylko z zielonej mocy, przerzedzeni, pozbawieni wsparcia Alfy i Zordona Rangersi stanowią łatwy łup. Suma summarum – zwycięstwo Odrazy wydaje się być blisko.

więcej »

Przygoda, humor i oldschool
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

4 XII 2021

To już trzeci tomik przygód Zagora, cowboya z baśniowego Dzikiego Zachodu. Sięgając po „Tajemniczą śmierć”, należy wziąć poprawkę na miejsce i czas powstania komiksu. Być może jeszcze bardziej, niż ostatnio.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Tegoż twórcy

Na co dybie w wielorybie…
— Paweł Ciołkiewicz

Niełatwe jest życie autora komiksów
— Sebastian Chosiński

Tegoż autora

Piekło to inni
— Paweł Ciołkiewicz

Przyjaciele
— Paweł Ciołkiewicz

Gorzki świat samurajów
— Paweł Ciołkiewicz

Czy to jawa, czy sen?
— Paweł Ciołkiewicz

Praktyki studenckie
— Paweł Ciołkiewicz

Uwolnić się od nienawiści
— Paweł Ciołkiewicz

„Nigdy nie żartuję z komiksów”
— Paweł Ciołkiewicz

Broń masowego rażenia
— Paweł Ciołkiewicz

Przestępcą jest…
— Paweł Ciołkiewicz

Gdzie dwóch się bije…
— Paweł Ciołkiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.