Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 20 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Hub
‹Okko #1: Cykl Wody›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
90,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOkko #1: Cykl Wody
Tytuł oryginalnyOkko: Le cycle de l’eau
Scenariusz
Data wydania22 maja 2016
RysunkiHub
Wydawca Taurus Media
CyklOkko
ISBN978-83-64360-82-4
Format96s. 220×297mm; oprawa twarda
Cena70,—
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl: 60,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Krótko o komiksach: Prawie jak Japonia
[Hub „Okko #1: Cykl Wody” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Demony rodem z wierzeń japońskich i indonezyjskich, dużo walk oraz niemal detektywistyczna intryga. Pierwszy tom cyklu „Okko” jest niezłym kąskiem dla miłośników komiksów przygodowych.

Agnieszka ‘Achika’ Szady

Krótko o komiksach: Prawie jak Japonia
[Hub „Okko #1: Cykl Wody” - recenzja]

Demony rodem z wierzeń japońskich i indonezyjskich, dużo walk oraz niemal detektywistyczna intryga. Pierwszy tom cyklu „Okko” jest niezłym kąskiem dla miłośników komiksów przygodowych.

Hub
‹Okko #1: Cykl Wody›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
90,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOkko #1: Cykl Wody
Tytuł oryginalnyOkko: Le cycle de l’eau
Scenariusz
Data wydania22 maja 2016
RysunkiHub
Wydawca Taurus Media
CyklOkko
ISBN978-83-64360-82-4
Format96s. 220×297mm; oprawa twarda
Cena70,—
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl: 60,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Samuraj w towarzystwie wojownika w demonicznej masce oraz niezbyt ortodoksyjnego kapłana przemierza góry, równiny i wybrzeża, zajmując się likwidacją upiorów za niewielką opłatą. Taki japoński wiedźmin. A raczej pseudojapoński. Kraj, w którym rozgrywa się akcja, to świat fantasy nie tylko ze względu na obecność czarów, duchów i lewitujących twierdz, ale głównie z powodu tego, że ani krajobraz (skały jak w zatoce Ha Long w Wietnamie) ani nazwiska panujących rodów nie przystają do naszej rzeczywistości. Poza tym miłośnicy kultury japońskiej pewnie by się zapienili przy nazywaniu gejszą zwykłej prostytutki z tawerny.
Bohater, jak przystało na samuraja (właściwie jest roninem, ale to określenie w komiksie nie pada), jest milkliwy i patrzy na wszystkich z góry z nieprzeniknioną miną. Przejawia zdolności detektywistyczne, jednak akcję napędzają raczej jego towarzysze: zaskakująco skuteczny w modłach i magii kapłan-alkoholik, przygodnie poznany chłopiec oraz wspominany już wojownik, który – jak się zdaje – nie do końca jest istotą ludzką. Osią fabuły jest pościg za porywaczami siostry chłopca. Tajemniczy gang uprowadził kilkanaście prostytutek, a następnie wymordował wszystkie z wyjątkiem tej jednej i wywiózł ją w przedziwne miejsce…
Komiks jest rysowany ładną, klarowną kreską, z bogactwem szczegółów, które jednak nie szkodzą czytelności kadrów, co jest ważne zwłaszcza w scenach walk. Walki zresztą są bardzo brutalne: krew leje się strumieniami, pod nogami walają się odcięte kończyny i głowy, zaś nagość jest wprawdzie pokazywana „po amerykańsku”, jednak jest jej sporo. Należy to mieć na uwadze w przypadku, na przykład, kupowania „Okko” komuś w prezencie. Natomiast fabuła prawdopodobnie zadowoli miłośników przygodowej fantasy. Z katanami czy bez.
koniec
3 maja 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Marvel: Burzy zmysłów nie ma
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

20 VII 2019

Zbliżając się do końca Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela dostaliśmy możliwość przeczytania wielowątkowego przedsięwzięcia „Avengers – Operacja: Galaktyczna Burza”. Jej pierwszy tom znajdziemy w sto sześćdziesiątym szóstym tomie.

więcej »

Co za małpa!
Paweł Ciołkiewicz

19 VII 2019

Starożytna chińska legenda o Małpim Królu zyskuje w komiksie Silverio Pisu i Milo Manary zaskakujące oblicze. Autorzy bawią się tą postacią, wrzucając ją w wir surrealistycznych przygód. Postacie z chińskiej mitologii spotykają się tu z dwudziestowiecznymi politykami i przywódcami, a wszystko przyprawione sporą dawką lewicowej ideologii.

więcej »

A może rzucić to wszystko i wyjechać w kosmos?
Agnieszka ‘Achika’ Szady

18 VII 2019

Przypomnijmy: nieudany eksperyment sprawił, że spora część centrum Filadelfii zamieniła się miejscami z fragmentem jakiejś obcej planety.Główny bohater – Nathan Cole – przez kilka lat pracował w ekipie ewakuującej stamtąd ludzi za pomocą przenośnych urządzeń do teleportacji. No, nie jest to teleportacja taka jak w „Star Treku”, bo działa tylko między zamienionymi obszarami, ale trudno to inaczej nazwać. Na początku drugiego tomu mamy tę część fabuły streszczoną w jego zeznaniach przed agentami (...)

więcej »

Polecamy

Dwanaście i pół fortepianu

Kadr, który…:

Dwanaście i pół fortepianu
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Nadchodzą złodupcy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Idę i powiewam
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Ludzie nietoperze
— Paweł Ciołkiewicz

Z kategorii „cytaty”
— Wojciech Gołąbowski

Córy Iranu
— Paweł Ciołkiewicz

…i nie zawaham się…
— Wojciech Gołąbowski

Pytania ważne i ważniejsze
— Wojciech Gołąbowski

Docent tragarz
— Paweł Ciołkiewicz

Nie wyobrażaj sobie!
— Wojciech Gołąbowski

Zobacz też

Inne recenzje

Usagi to mięczak
— Marcin Osuch

Z tego cyklu

To nie flet jest czarodziejski
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Zła dziewczynka
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Więcej macek
— Beatrycze Nowicka

Nie będziesz pierwszym, którego zabiłam, kumasz?
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Skrzyżowanie „Calvina i Hobbesa” z „Sisters”
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Winchestery i bandyci
— Marcin Osuch

Happy endy są dla mięczaków
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tylko dyliżansów żal
— Marcin Mroziuk

Pożegnanie z „Thorgalem”
— Marcin Osuch

Nagich piersi dla młodzieży ciąg dalszy
— Marcin Osuch

Tegoż twórcy

Koniec, czyli jak się to wszystko zaczęło
— Marcin Osuch

Płomienne uczucia
— Marcin Osuch

Demon demonowi wilkiem
— Marcin Osuch

Demony pod śnieżną kołderką
— Marcin Osuch

Tegoż autora

Noc Kultury 2019 w Lublinie – fotorelacja
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

A może rzucić to wszystko i wyjechać w kosmos?
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Krótko o filmach: Proszę popatrzeć na światełko
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Kadr, który…: Dwanaście i pół fortepianu
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Kadr, który…: Nadchodzą złodupcy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Kadr, który…: Idę i powiewam
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Cudowne lata (oj, lata, lata – jak szalona)
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

„Marvel” znaczy „coś cudownego”
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Kadr, który…: Przedstawienie musi trwać
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Kadr, który…: Nieco zdegenerowany owad
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.