Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 23 lipca 2019
w Esensji w Esensjopedii

Jay Asher, Jessica Freeburg, Jeff Stokely
‹Szczurołap›

EKSTRAKT:40%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSzczurołap
Tytuł oryginalnyPiper
Scenariusz
Data wydania26 czerwca 2018
RysunkiJeff Stokely
PrzekładAgnieszka Jacewicz
Wydawca Rebis
ISBN978-83-8062-373-6
Format144s. 152×229mm
Cena37,90
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl: 30,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Krótko o komiksach: To nie flet jest czarodziejski
[Jay Asher, Jessica Freeburg, Jeff Stokely „Szczurołap” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Dziewczyna poznaje chłopaka. Chłopak jest obdarzony na poły magiczną umiejętnością pozwalającą bezkarnie manipulować ludźmi. Czy dziewczyna będzie w stanie zaufać chłopakowi?

Agnieszka ‘Achika’ Szady

Krótko o komiksach: To nie flet jest czarodziejski
[Jay Asher, Jessica Freeburg, Jeff Stokely „Szczurołap” - recenzja]

Dziewczyna poznaje chłopaka. Chłopak jest obdarzony na poły magiczną umiejętnością pozwalającą bezkarnie manipulować ludźmi. Czy dziewczyna będzie w stanie zaufać chłopakowi?

Jay Asher, Jessica Freeburg, Jeff Stokely
‹Szczurołap›

EKSTRAKT:40%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSzczurołap
Tytuł oryginalnyPiper
Scenariusz
Data wydania26 czerwca 2018
RysunkiJeff Stokely
PrzekładAgnieszka Jacewicz
Wydawca Rebis
ISBN978-83-8062-373-6
Format144s. 152×229mm
Cena37,90
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl: 30,47 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Czytelnicy Esensji na pewno choćby w ogólnych zarysach znają legendę o szczurołapie z Hamerlin, który – oszukany na zapłacie – wywiódł z miasteczka wszystkie dzieci. W epoce postmodernizmu, antybaśni i najdziwniejszych inspiracji można się spodziewać, że autorzy pokażą nam jakąś interesującą wariację na ten temat.
Niestety, różnice w porównaniu z oryginałem są minimalne. Spodobał mi się tylko pomysł, że flecista nie ma zaczarowanego instrumentu, lecz komponuje melodie dopasowane do każdej istoty, którą pragnie zawładnąć (w przypadku stada szczurów jest to oczywiście bardziej skomplikowane, ale wykonalne).
Rysunki też nie wyróżniają się niczym szczególnym: są przeciętnie ilustracyjne, co przy wciągającej fabule nie byłoby problemem, tu jednak sprawiają, że całość jest doskonale banalna i zapomina się ją w kilka dni po lekturze.
koniec
7 maja 2019

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Najtrudniejsza decyzja
Konrad Wągrowski

23 VII 2019

W czwartej części „Bajki na końcu świata” przyjaźń naszych bohaterek zostanie poddana największej próbie.

więcej »

Gdy milicji przydaje się pomoc…
Sebastian Chosiński

22 VII 2019

Tom trzynasty (a doliczając „Czterech pancernych i psa” to nawet czternasty) „Z archiwum Jerzego Wróblewskiego” zawiera dwie historie kryminalne, które powstały w momencie, gdy ich współautor szykował się do objęcia stanowiska etatowego ilustratora serii o kapitanie Żbiku. I bardzo też przypominają opowieść przedstawioną w trylogii rozpoczętej zeszytem „Wieloryb z peryskopem”. Może scenarzysta Andrzej Białoszycki zainspirował swoją fabułą Władysława Krupkę.

więcej »

Nadzieja w Montanie
Sebastian Chosiński

21 VII 2019

Jerzy Wróblewski kochał klasyczne westerny. Nie bez powodu tak często wracał w swoich komiksach do opowieści z Dzikiego Zachodu, a swoich bohaterów obdarzał twarzami wielkich gwiazd Hollywoodu grających w tego rodzaju filmach. Przekonuje o tym dobitnie dwunasty, jeśli chodzi o numerację, a tak naprawdę trzynasty, tom jego archiwalnych opowieści, w którym znalazły się komiksy prasowe „Montana” oraz „Szeryf miasta Hope”.

więcej »

Polecamy

Dwanaście i pół fortepianu

Kadr, który…:

Dwanaście i pół fortepianu
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Nadchodzą złodupcy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Idę i powiewam
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Ludzie nietoperze
— Paweł Ciołkiewicz

Z kategorii „cytaty”
— Wojciech Gołąbowski

Córy Iranu
— Paweł Ciołkiewicz

…i nie zawaham się…
— Wojciech Gołąbowski

Pytania ważne i ważniejsze
— Wojciech Gołąbowski

Docent tragarz
— Paweł Ciołkiewicz

Nie wyobrażaj sobie!
— Wojciech Gołąbowski

Zobacz też

Inne recenzje

Jaka to melodia?
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Z tego cyklu

Prawie jak Japonia
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Zła dziewczynka
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Więcej macek
— Beatrycze Nowicka

Nie będziesz pierwszym, którego zabiłam, kumasz?
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Skrzyżowanie „Calvina i Hobbesa” z „Sisters”
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Winchestery i bandyci
— Marcin Osuch

Happy endy są dla mięczaków
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Tylko dyliżansów żal
— Marcin Mroziuk

Pożegnanie z „Thorgalem”
— Marcin Osuch

Nagich piersi dla młodzieży ciąg dalszy
— Marcin Osuch

Tegoż autora

Noc Kultury 2019 w Lublinie – fotorelacja
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

A może rzucić to wszystko i wyjechać w kosmos?
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Krótko o filmach: Proszę popatrzeć na światełko
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Kadr, który…: Dwanaście i pół fortepianu
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Kadr, który…: Nadchodzą złodupcy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Kadr, który…: Idę i powiewam
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Cudowne lata (oj, lata, lata – jak szalona)
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

„Marvel” znaczy „coś cudownego”
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Kadr, który…: Przedstawienie musi trwać
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Kadr, który…: Nieco zdegenerowany owad
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.