Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 23 października 2020
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CC

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Joe Todd Stanton
‹Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur
Tytuł oryginalnyArthur and the Golden Rope
Scenariusz
Data wydania23 sierpnia 2019
RysunkiJoe Todd Stanton
PrzekładSzymon Holcman
Wydawca Kultura Gniewu
CyklKolekcja mitów profesora Brownstone’a
ISBN978-83-66128-19-4
Format48s. 190×270mm
Cena44,90
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Kroniki młodych Indiana Jonesów
[Joe Todd Stanton „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur”, Joe Todd Stanton „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #2: Marcy i zagadka sfinksa” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Na rynku propozycji komiksowych dla starszych dzieci (czy, jak kto woli, młodszej młodzieży) pojawiła się w Polsce bardzo ciekawa propozycja. „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a”, jak to mawiał Papcio Chmiel, bawiąc – uczy, a poza tym ma zajmującą fabułę i ładne rysunki.

Konrad Wągrowski

Kroniki młodych Indiana Jonesów
[Joe Todd Stanton „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur”, Joe Todd Stanton „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #2: Marcy i zagadka sfinksa” - recenzja]

Na rynku propozycji komiksowych dla starszych dzieci (czy, jak kto woli, młodszej młodzieży) pojawiła się w Polsce bardzo ciekawa propozycja. „Kolekcja mitów profesora Brownstone’a”, jak to mawiał Papcio Chmiel, bawiąc – uczy, a poza tym ma zajmującą fabułę i ładne rysunki.

Joe Todd Stanton
‹Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKolekcja mitów profesora Brownstone’a #1: Artur i złoty sznur
Tytuł oryginalnyArthur and the Golden Rope
Scenariusz
Data wydania23 sierpnia 2019
RysunkiJoe Todd Stanton
PrzekładSzymon Holcman
Wydawca Kultura Gniewu
CyklKolekcja mitów profesora Brownstone’a
ISBN978-83-66128-19-4
Format48s. 190×270mm
Cena44,90
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Pomysł jest prosty. Autor cyklu Joe Todd Stanton zaprasza młodego czytelnika do siedziby niejakiego profesora Brownstone’a. Ten z radością udostępnia zwiedzającemu bezcenne zbiory zgromadzone w rodzinnym skarbcu. Wygląda na to (o ile możemy to stwierdzić po dwóch wydanych albumach), że każdy kolejny tom będzie opowieścią o jednym z przodków Brownostone’a i historią pozyskania jednego z artefaktów. A przy okazji wycieczką do świata jednej z ziemskich mitologii.
Tom pierwszy, „Artur i Złoty Sznur”, opowiada o ciekawym świata i poszukującym przygód chłopcu z Islandii, mającemu dodatkowo talent do widzenia magicznych stworzeń, jak wróżki czy gobliny. Artur (bo tak ma na imię bohater) pewnego dnia jest świadkiem jak wielki wilk pustoszy jego rodzinne miasto, niszcząc żar wielkiego ognia, który do tej pory w mroźne dni ogrzewał osadę. Jak się okazuje, jedynym sposobem by ponownie rozniecić ogień jest dotarcie do krainy bogów i poszukanie wsparcia u boga z młotem w dłoni, który może wydawać rozkazy niebu. Artur jest jedynym mieszkańcem miasta, który wyszedł z walki z wilkiem bez obrażeń, on więc wyrusza w podróż.
Nie trzeba być bardzo obytym w mitologii nordyckiej, by w wilku rozpoznać Fenrira, a w bogu z młotem – Thora. Artur stanie się więc przy okazji przewodnikiem młodego czytelnika po świecie wikińskich mitów. Mitów przetworzonych, ale jednak zachowujących podstawowe elementy znane z nordyckich legend. Jest więc „Artur i Złoty Sznur” nie tylko zajmującą opowieścią przygodową, ale też stanowi zachętę do poszukania więcej informacji o Fenrirze, Thorze, Lokim, Odynie i reszcie Midgardzkiej ekipy.

Joe Todd Stanton
‹Kolekcja mitów profesora Brownstone’a #2: Marcy i zagadka sfinksa›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKolekcja mitów profesora Brownstone’a #2: Marcy i zagadka sfinksa
Tytuł oryginalnyMarcy and the Riddle of the Sphinx
Scenariusz
Data wydania15 kwietnia 2020
RysunkiJoe Todd Stanton
PrzekładSzymon Holcman
Wydawca Kultura Gniewu
CyklKolekcja mitów profesora Brownstone’a
ISBN978-83-66128-34-7
Format48s. 190×260mm
Gatunekhumor / satyra
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Marcy, bohaterka drugiego tomu („Marcy i Zagadka Sfinksa) , to zupełne przeciwieństwo Artura. Jest jego córką, ale po ojcu nie odziedziczyła odwagi, czy żądzy przygód. Artur nie jest z tego powodu zachwycony, ale oczywiście nie chce córki ranić, rusza więc na kolejną wyprawę sam. Marcy po namyśle stwierdza, że nie jest to najmądrzejsza decyzja ojca, który nie jest już najmłodszy i nie najlepiej sobie radzi z misjami poszukiwawczymi. Dziewczyna przełamuje więc lęk i sama rusza w drogę na pomoc ojcu. Dokąd? Tego łatwo się domyślić – oczywiście do Egiptu, gdzie będzie musiała stawić czoło Sfinksowi oraz włączyć się w rozgrywkę między bogiem słońca Ra i bogiem wiedzy i księżyca Totem, w której główną rolę odegra magiczne Oko Ra.
Z powyższych opisów jasno chyba wynikają główne atuty cyklu „Kolekcji mitów profesora Brownstone’a”. Połączenie przygodowej fabuły (przywodzącej na myśl młodociane wersje przygód Indiany Jonesa), dynamicznej akcji, egzotyki odległych krain z mitologicznymi historiami sprawia dużą przyjemność lektury nie tylko dla dziecięcego czytelnika, ale może spodobać się dorosłemu. A dodatkowo, w sposób nieinwazyjny, budzi zainteresowanie mitami i legendami, zachęcając do poszerzania swej wiedzy i porównywania komiksowych historii z oryginalnymi opowieściami. Komiksy są przy tym bardzo ładnie zilustrowane – przejrzyście, może bez jakiegoś hiperrealizmu, ale z dbałością o szczegóły i tło, a przede wszystkim ubrane w piękną paletę wyrazistych barw. Słowem – magicznie i inspirująco. Warto z pewnością czekać na kolejne tomy.
koniec
10 lipca 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Krótko o komiksach: Kwiaty wyrastają z oczu…
Agnieszka ‘Achika’ Szady

23 X 2020

…a rzeźbiarz wiewiórek piecze je nad ogniskiem. Brzmi psychodelicznie, ale w nowym komiksie Mirki Andolfo o niejasnym, jak na razie, tytule „Mercy”, wszystkie te elementy naprawdę występują. Chociaż być może wiewiórki są tak naprawdę tylko jedną wiewiórką.

więcej »

Brazylijski Rozpruwacz
Aleksander Krukowski

22 X 2020

Wydawnictwo Mandioca znane jest z wydawania komiksów południowoamerykańskich. Ich pozycje tchną pewną egzotyką regionu, który w Polsce mało kojarzy się z komiksami. Do tej pory jednak Mandioca nie celowała w gatunek komiksowego horroru, dlatego „Skazaniec 666” jest okazją do jeszcze ciekawszego spotkania, po którym nie wiadomo, czego się spodziewać.

więcej »

Old Man Bruce
Marcin Knyszyński

22 X 2020

Komiksy z serii wydawniczej „DC Black Label”, które miały wypełnić lukę po zakończonym „DC Vertigo”, pojawiają się w Polsce już bardzo regularnie. Tę, przeznaczoną z założenia dla zdecydowanie dorosłego i bardziej wymagającego odbiorcy, inicjatywę wydawniczą zdominował oczywiście Batman – podróże wgłąb jego skomplikowanego i poharatanego umysłu to przecież nadal bardzo nośny i atrakcyjny temat. Tym razem zgłębiają go naprawdę doświadczeni ludzie – dwaj panowie, którzy pracowali przy komiksach z (...)

więcej »

Polecamy

Rajner kontra Reiner

Podziemny front:

Rajner kontra Reiner
— Konrad Wągrowski

Wojna o duszę doktora z AK
— Konrad Wągrowski

Noc długich noży
— Konrad Wągrowski

Komandosi z wyobraźni generała
— Konrad Wągrowski

Komiks, którego nie było
— Konrad Wągrowski

Bitwa o szyny
— Konrad Wągrowski

Dobry Niemiec
— Konrad Wągrowski

Granat do studzienki, czyli najśmielsza akcja bojowa
— Konrad Wągrowski

Po twarzy poznasz konfidenta
— Konrad Wągrowski

Wybuch w burdelu
— Konrad Wągrowski

Zobacz też

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.