Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 22 października 2021
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCX

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Guy Delisle
‹Vademecum złego ojca #1›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułVademecum złego ojca #1
Scenariusz
Data wydania30 czerwca 2019
RysunkiGuy Delisle
Wydawca Kultura Gniewu
CyklVademecum złego ojca
ISBN978-83-66128-14-9
Format192s. 127×180 mm
Cena39,90
Gatunekhumor / satyra, obyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Bycie ojcem jest męczące, ale też zabawne
[Guy Delisle „Vademecum złego ojca #1”, Guy Delisle „Vademecum złego ojca #2” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Guy Delisle to twórca doskonale znany w Polsce, głównie dzięki swym komiksowym reportażom, w których zabierał czytelników w odległe miejsca i opisywał w ciekawy sposób obserwowany świat oraz jego mieszkańców. Tym razem nie opuszcza prawie domu, a głównymi bohaterami są ojciec i dwójka jego małych dzieci. Czy „Vademecum złego ojca” to nietypowy poradnik dla rodziców, czy może coś wręcz przeciwnego?

Maciej Jasiński

Bycie ojcem jest męczące, ale też zabawne
[Guy Delisle „Vademecum złego ojca #1”, Guy Delisle „Vademecum złego ojca #2” - recenzja]

Guy Delisle to twórca doskonale znany w Polsce, głównie dzięki swym komiksowym reportażom, w których zabierał czytelników w odległe miejsca i opisywał w ciekawy sposób obserwowany świat oraz jego mieszkańców. Tym razem nie opuszcza prawie domu, a głównymi bohaterami są ojciec i dwójka jego małych dzieci. Czy „Vademecum złego ojca” to nietypowy poradnik dla rodziców, czy może coś wręcz przeciwnego?

Guy Delisle
‹Vademecum złego ojca #1›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułVademecum złego ojca #1
Scenariusz
Data wydania30 czerwca 2019
RysunkiGuy Delisle
Wydawca Kultura Gniewu
CyklVademecum złego ojca
ISBN978-83-66128-14-9
Format192s. 127×180 mm
Cena39,90
Gatunekhumor / satyra, obyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Okładka i tytuł mogą sugerować, że główny bohater jest złym ojcem, że źle sprawuje swą rodzicielską opiekę. Ale tak nie jest, poza kilkoma wyjątkami, gdy np. próbuje udawać trupa, żeby przestraszyć syna. W większości przypadków zmaga się on po prostu z tym, z czym każdy rodzic musi się zmierzyć każdego dnia. Musi łączyć pracę w domu z obowiązkami oraz opieką nad pociechami, musi odpowiadać na setki męczących pytań, musi przygotowywać posiłki, dokonywać napraw i wyjaśniać dziesiątki trudnych spraw, których dzieci nie rozumieją.
Nie jest wiec zły, ale raczej zwyczajny i zapracowany. Ciągle ślęczy nad deską kreślarską czy biurkiem, a tupot małych stóp go co chwilę rozprasza. Przedstawione w tych komiksach historie w większości każdy rodzic zna ze swego życia, choć może w nieco zmodyfikowanej formie. Kładzenie zęba pod poduszką i zapominanie o podmianie go na monetę; wyjaśnienie, że połknięta pestka nie zacznie kiełkować w żołądku; orientowanie się w niedzielny wieczór, że dziecko nie ma ćwiczeń, w których miał zrobić zadania na poniedziałek – ot zwykłe codzienne zdarzenia w domu, w którym są dzieci.

Guy Delisle
‹Vademecum złego ojca #2›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułVademecum złego ojca #2
Scenariusz
Data wydania20 stycznia 2020
RysunkiGuy Delisle
PrzekładAda Wapniarska
Wydawca Kultura Gniewu
CyklVademecum złego ojca
ISBN978-83-66128-32-3
Format192s. 127 × 180 mm
Cena39,90
Gatunekhumor / satyra, obyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Jeśli ktoś został przedstawiony w tym komiksie w złym świetle, to wcale nie tytułowy ojciec, a matka dzieci. Jest jej niewiele. Gdzieś w informacji, że nie będzie jej na obiedzie, bo spotka się z koleżankami. A gdy już się pojawia, to jako surowy straszak, którego gniewu próbują uniknąć domownicy. Można odnieść wrażenie, że całość obowiązków wychowawczych spoczywa na ojcu – to on odprowadza na basen, zabiera dzieci nad morze, chodzi na wycieczki, dba o posiłki i kładzie spać.
Guy Delisle stworzył komiksy, w których jest zabawnie i bardzo życiowo. Gdy samemu także się jest rodzicem, czytając te historyjki co rusz człowiek się orientuje, że coś podobnego też jemu się kiedyś przydarzyło, gdy dzieci były mniejsze. Czy jednak było się wtedy złym ojcem? Absolutnie nie, bo na tym właśnie polega przewrotność tytułu tych komiksów. Więc nie należy traktować owych albumów jako informator czy zbiór niezbędnych wiadomości – bardziej jak przerysowane zapiski z życia rodzica, które jest pełne radosnych chwil, ale też masy poświęcenia i niezbędnej cierpliwości.
Co robić, gdy dzieci nie dają pracować w domu i ciągle zamęczają pytaniami? Jeśli przeczytasz ten komiks wcale nie uzyskasz odpowiedzi na te pytania, ale przynajmniej się pośmiejesz.
Plusy:
  • zabawne historie z życia rodziców
  • możliwość odkrycia, że na tle bohatera jest się całkiem normalnym ojcem
koniec
5 października 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Fajne te dodatki, ale…
Marcin Osuch

21 X 2021

Młode wydawnictwo Lost in Time konsekwentnie buduje swoją pozycję na naszym rynku. Wydaje komiksy nieszablonowe i to w bardzo atrakcyjnej formie. Do takich pozycji należy m.in. „Opowieść o czarodziejach”, druga część serii „Świat Dryftu”.

więcej »

Mała Esensja: W Valleby zawsze coś się dzieje
Marcin Mroziuk

20 X 2021

Wielbiciele „Biura Detektywistycznego Lassego i Mai” z pewnością nie przepuszczą okazji, by poznać kolejne cztery sprawy rozwiązane przez ich ulubionych bohaterów. Co ważne, historyjki w „Sabotażu w punkcie skupu i innych komiksach” okazują się równie wciągające, jak te znane z książek Martina Widmarka, a charakterystyczne rysunki Heleny Willis wręcz nadspodziewanie dobrze się sprawdzają się jako komiksowe kadry.

więcej »

W służbie jej kosmicznej mości
Marcin Knyszyński

19 X 2021

Pierwszy zbiorczy tom „Armady”, wydany właśnie przez Egmont, zbiera cztery początkowe odcinki serii, które już dwadzieścia lat temu pojawiły się na polskim rynku. Młodzieżowa, typowo rozrywkowa space opera z dziesiątkami cudacznych miejsc i bohaterów – przed nami gargantuiczny konwój, złożony z tysięcy olbrzymich statków kosmicznych, od milleniów przemierzający galaktykę.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Inne recenzje

Pomścić córkę!
— Konrad Wągrowski

Kronika wypadków ojcowskich
— Konrad Wągrowski

Tegoż twórcy

Esensja czyta dymki: Grudzień 2016
— Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Kronika najdziwniejszego miejsca na Ziemi
— Sebastian Chosiński

W całkowitej ciemności można zobaczyć więcej
— Sebastian Chosiński

Phenian, miasto zamknięte
— Robert Wyrzykowski

Tegoż autora

Przedwczesny koniec
— Maciej Jasiński

Kres bogów
— Maciej Jasiński

Jak zbudowano Donżon?
— Maciej Jasiński

Zróbmy sobie rewolucję
— Maciej Jasiński

Siostra swojego brata
— Maciej Jasiński

Pociąg do wielkiej polityki
— Maciej Jasiński

Bzik atakuje po raz pierwszy
— Maciej Jasiński

Prawie jak w Mirmiłowie
— Maciej Jasiński

W poszukiwaniu zielonej strzały
— Maciej Jasiński

Nieodkryta tajemnica labiryntu
— Maciej Jasiński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.