Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 29 marca 2023
w Esensji w Esensjopedii

Arkadiusz Klimek, Tomasz Kontny
‹Wydział 7 Zeszyt specjalny #1: Helena›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWydział 7 Zeszyt specjalny #1: Helena
Scenariusz
Data wydaniamarzec 2020
RysunkiArkadiusz Klimek
KolorGrzegorz ‘GiP’ Pawlak
Wydawca ONGRYS
CyklWydział 7
ISBN978-83-65803-72-6
Format32s. 170x245 mm
Cena15,00
Gatuneksensacja
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Piękno nie umiera nigdy
[Arkadiusz Klimek, Tomasz Kontny „Wydział 7 Zeszyt specjalny #1: Helena” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
TW „Aleksandra” to jedna z najbardziej wyrazistych bohaterek serii komiksowej o esbeckim Wydziale 7 (VII). Nie tylko piękna, ale również inteligentna i odważna. Z potężnym bagażem życiowych doświadczeń. Jeśli chcecie dowiedzieć się o niej więcej, a zwłaszcza poznać jej przeszłość – koniecznie sięgnijcie po „Helenę”, zeszyt specjalny serii.

Sebastian Chosiński

Piękno nie umiera nigdy
[Arkadiusz Klimek, Tomasz Kontny „Wydział 7 Zeszyt specjalny #1: Helena” - recenzja]

TW „Aleksandra” to jedna z najbardziej wyrazistych bohaterek serii komiksowej o esbeckim Wydziale 7 (VII). Nie tylko piękna, ale również inteligentna i odważna. Z potężnym bagażem życiowych doświadczeń. Jeśli chcecie dowiedzieć się o niej więcej, a zwłaszcza poznać jej przeszłość – koniecznie sięgnijcie po „Helenę”, zeszyt specjalny serii.

Arkadiusz Klimek, Tomasz Kontny
‹Wydział 7 Zeszyt specjalny #1: Helena›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWydział 7 Zeszyt specjalny #1: Helena
Scenariusz
Data wydaniamarzec 2020
RysunkiArkadiusz Klimek
KolorGrzegorz ‘GiP’ Pawlak
Wydawca ONGRYS
CyklWydział 7
ISBN978-83-65803-72-6
Format32s. 170x245 mm
Cena15,00
Gatuneksensacja
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Każda rasowa komiksowa opowieść sensacyjna, kryminalna czy grozy, aby na trwałe zagościć w świadomości czytelników, musi posiadać charyzmatyczną bohaterkę – kobietę urzekającą urodą bądź cechami charakteru (a najlepiej obiema tymi rzeczami jednocześnie). W przypadku wymyślonej przez Tomasza Kontnego serii „Wydział 7” jest to Helena Kwiatkowska, piękna Romka (czy też, jak mówiono w czasach, w jakich rozgrywa się akcja rysunkowej serii, Cyganka), która pomaga kapitanowi Służby Bezpieczeństwa Filipowi Dobrowolskiemu w wyjaśnianiu tajemniczych i wymykających się racjonalnemu pojmowaniu świata zagadek (a skoro jest on jeszcze kapitanem, oznacza to, że chronologicznie cofamy się do okresu sprzed „Operacji Totenkopf”). Nadaje się do tego zadania idealnie, posiada bowiem nie tylko tak zwany „szósty zmysł”, ale także zdolność kontaktowania się z duchami. A ta, jak wiadomo, w robocie milicyjnej jest nieoceniona. I nie, wcale nie ironizuję.
Kwiatkowska – jako TW (to jest tajna współpracowniczka SB) „Aleksandra” – pojawiała się już we wcześniej opublikowanych odcinkach historii o tajnym Wydziale 7. Zadebiutowała – na drugim planie – w „Larinae" (2018), czyli opowieści szczecińskiej, natomiast w części pierwszej dwóch kolejnych, bezpośrednio ze sobą powiązanych, rozdziałów to jest w „Żywej wodzie" (2019), wyrosła już na bohaterkę pierwszoplanową. Nie inaczej jest w zeszycie specjalnym zatytułowanym „Helena”, który – zgodnie z intencjami autorów – zamyka pierwszy sezon „Wydziału 7”. To z niego dowiadujemy się, w jakich okolicznościach piękna Romka trafiła pod skrzydła SB. A są to, mówiąc delikatnie, okoliczności nadzwyczaj dramatyczne. I to pod każdym względem.
Przede wszystkim scenarzysta uchyla rąbka tajemnicy na temat przeszłości Heleny – dowiadujemy się, kim była wcześniej i co takiego wydarzyło się, że postanowiła porzucić spokojną i beztroską egzystencję w Warszawie oraz powrócić do taboru i wymagającego dużych wyrzeczeń, jak również związanego z wieloma niebezpieczeństwami, koczowniczego życia. To jednak jest tylko wstęp; prawdziwym fabularnym „mięsem” jest to, co dzieje się później, gdy odpowiadając na ogłoszenie kustosza muzeum mieszczącego się w ponurym zamczysku (z dużym prawdopodobieństwem grafik wzorował się na Zamku Czocha), Romowie przyjeżdżają, aby uświetnić „bal na sto par”. Mają, oczywiście za odpowiednią opłatą, rozbawić poprzebierane w stroje sprzed wieków towarzystwo, zapewniając mu szaloną oprawę muzyczną. Wszystko wymyka się spod kontroli, kiedy na balu pojawiają się duchy i upiory.
To, co miało być rutynową przyjemnością, okazuje się niewyobrażalnym koszmarem. Każda minuta spędzona w zamku zwiększa zagrożenie śmiercią. Trudno ocenić, komu można zaufać, a od kogo należy trzymać się z daleka. Trzeba przyznać, że Kontnemu udało się wykreować nastrój makabry, a wydatnie pomógł mu w tym rysownik Arkadiusz Klimek (znany już z „Żywej wody”), który świetnie poradził sobie ze zilustrowaniem klasycznego horroru gotyckiego, jakim de facto jest „Helena” (vide ponure średniowieczne zamczysko, okrutna tajemnica rodzinna, istoty przybywające z innego świata). Gdy patrzy się na jego rysunki, szaleństwo ogarniające bohaterów staje się niemal namacalne. I chociaż komiks nie odpowiada na wszystkie pytania dotyczące Kwiatkowskiej – jak chociażby skąd zna kapitana (a potem majora) Dobrowolskiego – to jednak wydatnie poszerza wiedzę na temat Heleny i przede wszystkim pozwala zrozumieć, dlaczego zdecydowała się zostać „Aleksandrą”.
koniec
25 listopada 2020

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Demony i halucynogenne grzybki
Sebastian Chosiński

27 III 2023

Całkiem możliwe, że kolejne zeszyty specjalne „Wydziału 7” będą już zawsze ukazywać się po pięciu regularnych odcinkach serii: „Helena” ujrzała światło dzienne po piątej „Dobranocce”, natomiast „Import eksport” pojawia się po dziesiątych „Wilkach”. Tym razem Tomasz Kontny stworzył zbiór krótkich i bardzo różnorodnych – w treści i formie – historii, których wspólnym mianownikiem są członkowie tytułowego Wydziału 7 SB.

więcej »

Pół na pół
Dagmara Trembicka-Brzozowska

26 III 2023

Ten komiks można by zrecenzować tak naprawdę dwukrotnie – negatywnie przez pierwszą część albumu i pozytywnie przez drugą.

więcej »

Traumy i niezaleczone rany
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

25 III 2023

Przyznajcie się, kiedy ostatnio mieliście kontakt z komiksem holenderskim? Dzięki wydawnictwu Lost in Time teraz macie okazję, a to za sprawą „Powrotu pszczołojada” Aimée de Jongh.

więcej »

Polecamy

Kurde blaszka!

Niekoniecznie jasno pisane:

Kurde blaszka!
— Marcin Knyszyński

Podpatrywanie człowieczeństwa
— Marcin Knyszyński

Suprawielki pantechnobarok
— Marcin Knyszyński

Teraz (naprawdę) mamy kryzys
— Marcin Knyszyński

Zielone koszmary
— Marcin Knyszyński

To jest Sparta!!!
— Marcin Knyszyński

Między złotem a srebrem
— Marcin Knyszyński

Ten, którego nadejście zauważasz
— Marcin Knyszyński

Samotni wśród bliskich
— Marcin Knyszyński

Gdy zło zwycięża…
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

PRL slasher
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Jak Tajfun być
— Tomasz Nowak

Krajobraz po katastrofie
— Sebastian Chosiński

Z „Ruskimi” lepiej nie zadzierać!
— Sebastian Chosiński

Alarm na Dolnym Śląsku!
— Sebastian Chosiński

Mój ssskarbie, do kosssza!
— Sebastian Chosiński

Tegoż autora

Duchy starego pałacu
— Sebastian Chosiński

Demony i halucynogenne grzybki
— Sebastian Chosiński

Pieśni o zmartwychwstaniu
— Sebastian Chosiński

Szczęśliwi ludzie z wyspy Fionii
— Sebastian Chosiński

Opowieści liryczne, historie codzienne…
— Sebastian Chosiński

Do szpiku kości
— Sebastian Chosiński

Uduchowieni młodzi ludzie
— Sebastian Chosiński

Wyrwać się z kokonu
— Sebastian Chosiński

Artystyczne oblicze internacjonalizmu
— Sebastian Chosiński

Romantycy muzyki jazzowej
— Sebastian Chosiński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.