Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 8 marca 2021
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Michał ‘Śledziu’ Śledziński
‹Osiedle Swoboda – Centrum›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOsiedle Swoboda – Centrum
Scenariusz
Data wydania25 października 2019
RysunkiMichał ‘Śledziu’ Śledziński
Wydawca Kultura Gniewu
CyklOsiedle Swoboda
ISBN978-83-66128-29-3
Format100s. 165×235mm; oprawa twarda
Cena39,90
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Kiedyś to były czasy, dzisiaj czasów nie ma
[Michał ‘Śledziu’ Śledziński „Osiedle Swoboda – Centrum” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Ta recenzja mogłaby być bardzo krótka i zawrzeć się w zdaniu: „Osiedle Swoboda. Centrum” jest cudownie absurdalne, nostalgiczne i millenialsowe. Ale że wymagane jest ode mnie nieco więcej znaków, to pozwólcie mi się rozpisać.

Dagmara Trembicka-Brzozowska

Kiedyś to były czasy, dzisiaj czasów nie ma
[Michał ‘Śledziu’ Śledziński „Osiedle Swoboda – Centrum” - recenzja]

Ta recenzja mogłaby być bardzo krótka i zawrzeć się w zdaniu: „Osiedle Swoboda. Centrum” jest cudownie absurdalne, nostalgiczne i millenialsowe. Ale że wymagane jest ode mnie nieco więcej znaków, to pozwólcie mi się rozpisać.

Michał ‘Śledziu’ Śledziński
‹Osiedle Swoboda – Centrum›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOsiedle Swoboda – Centrum
Scenariusz
Data wydania25 października 2019
RysunkiMichał ‘Śledziu’ Śledziński
Wydawca Kultura Gniewu
CyklOsiedle Swoboda
ISBN978-83-66128-29-3
Format100s. 165×235mm; oprawa twarda
Cena39,90
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Wielu i wiele z was zapewne wie, że „Osiedle Swoboda” to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich tytułów. Obecny w naszym komiksowie od ponad 20 lat, powracający w różnych wydaniach, w tym ostatnio w zbiorczych, twardookładkowych albumach od Kultury Gniewu. „Centrum” jest zupełnie nowym dodatkiem do serii, zawierającym – poza króciakami na końcu – trzy nowe historie opatrzone wstępami autora, Michała „Śledzia” Śledzińskiego.
Bohaterowie, których znamy i kochamy, tym razem muszą zmierzyć się z problemami życia po trzydziestce. Blokowisko w teorii się nie zmienia – wielka płyta niewzruszenie oraz nieodmiennie dominuje w krajobrazie. Kufaj i Sztama, sympatyczne dresiki będące członkami SKS, zmuszeni zostają do zrozumienia, że ustawki w parku to nie wszystko – i w sumie one też już się kończą, bo park jest społeczny, a nie klubowy („Tydzień SKS”). Ślepak i ekipa w barze dyskutują o przekrętach za kulisami social mediów i mediów w ogóle („Centrum”), a w końcu Niedźwiedź opowiada najbardziej chyba absurdalną historię, o tym, jak został napadnięty przez influencera za… brak stylówy („Niedźwiedź kontra Papa Stajlo”).
Dostajemy więc coś podobnego do poprzednich Osiedli, ale jednak różnego – mniej tu dowcipu, więcej nostalgii za tym, jak kiedyś było, i komentarza do zmian, którym nie opiera się nawet wielka płyta. Czy dobrze się to czyta? Ba, doskonale! Bohaterowie Śledzia starzeją się (dorastają?) świetnie, ucząc się i rozwijając, a obserwacje, które autor nam prezentuje, uderzają każdego czytelnika 30+ prosto w serduszko – zwłaszcza niektóre z one-shotów na końcu.
Jeszcze ciekawiej jest na płaszczyźnie graficznej. We wstępach do każdej z historii Śledziu w skrócie opisuje, kiedy zaczął rysować, kiedy skończył, jakich technik używał na konkretnych planszach. A niektóre prace trwały lata. Naprawdę przyjemnie obserwować różnice między tuszem a rysikiem, między 2015 a 2019 roku. To taka wartość dodana „Centrum”.
Śledziński zaserwował nam kolejny, naprawdę dobry komiks. Nawet jeśli nie śledzimy Osiedla od początku, nowa część się broni – włącznie z tymi historiami, które najwyraźniej będą kontynuowane. To przyjemny, momentami zabawny i absurdalny, ale też całkowicie dojrzały komiks dla dorosłych odbiorców z pokolenia ’80-’95.
Ocena: 8/10
Plusy:
  • nieprzegięta nostalgia
  • ewolucja postaci
  • przyjemny humor
  • ładne, twardookładkowe wydanie
Minusy:
  • część krótkich historii już znamy
koniec
19 lutego 2021

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

W potrzasku koszmaru
Agata Włodarczyk

8 III 2021

Oglądając kolejne odcinki pierwszego sezonu „Stranger Things”, można było się bać – zwłaszcza stworów zamieszkujących krainę Demogorgona. To jednak nic w porównaniu do tego, co przeżył Will Byers, kiedy tam trafił na dłużej.

więcej »

Początki państwa polskiego: Krew, krew, flaki, śmierć
Marcin Osuch

7 III 2021

Aż trzy lata kazało wydawnictwo Sport i Turystyka czekać czytelnikom na kolejny zeszyt z serii „Początki państwa polskiego”. Polska po drodze zaliczyła stan wojenny, ale możliwe, że były też inne przyczyny tak długiej przerwy.

więcej »

Krewni ofiar wysuwanych szponów
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

6 III 2021

Jak na fakt, że Logan nie żyje, w piątym albumie „All-New Wolverine: Sieroty X”, spotykamy wyjątkowo dużo postaci z wysuwanymi szponami. A także krewnych ich ofiar.

więcej »

Polecamy

Zobacz też

Tegoż twórcy

Krótko o komiksach: Jakaś taka amerykańskawa ta polska rodzinka…
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Swobodna ekipa kontratakuje
— Paweł Ciołkiewicz

Kapitan Żbik: Korzeń też psuje się od głowy
— Sebastian Chosiński

Esensja czyta dymki: Styczeń 2017
— Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Jaka piękna katastrofa
— Sebastian Chosiński

Śledź rysuje karpia
— Konrad Wągrowski

Esensja czyta dymki: Maj-czerwiec 2009
— Jakub Gałka, Wojciech Gołąbowski, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Przeżyyyj to saaam! Przeżyyyj to…
— Tomasz Kontny

Niby nowe, a trąci myszką
— Daniel Gizicki

Dwugłos: Osiedle Swoboda #1
— Daniel Gizicki, Piotr Klinger

Tegoż autora

Jest lepiej
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Raz lepiej, raz gorzej
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Dobra i ładna
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Czemu jeszcze tego nie czytałeś/aś?
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Jest lepiej, a przynajmniej ładnie
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

O żonach, potworach i problemach rodzinnych
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Klasycznie i od nowa
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Przedziwności!
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Jest w sumie sympatyczniej
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Zaskakująco mało komiksu w komiksie
— Dagmara Trembicka-Brzozowska

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.