Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 18 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Stan Sakai
‹Usagi Yojimbo #1: Bunraku i inne opowieści›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułUsagi Yojimbo #1: Bunraku i inne opowieści
Scenariusz
Data wydania29 września 2021
RysunkiStan Sakai
PrzekładJarosław Grzędowicz
Wydawca Egmont
CyklUsagi Yojimbo
ISBN9788328149069
Format192s. 145x205mm
Cena49,99
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

„Patrzcie! On ma głowę pana Mifune!”
[Stan Sakai „Usagi Yojimbo #1: Bunraku i inne opowieści” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Tytułowe bunraku to rodzaj japońskiego teatru, w którym marionetkami poruszają ubrani na czarno lalkarze. A skoro są lalki – które same w sobie bywają dość upiorne – to może być i mroczny sekret z nimi związany. Królik-ronin w tym tomie spotyka kilka znajomych osób, w tym pogromcę demonów Sasuke oraz naszego starego znajomego – nosorożca Gena. Gdzieś w tle przemyka też Kitsune, a wraz z nią kłopoty…

Agnieszka ‘Achika’ Szady

„Patrzcie! On ma głowę pana Mifune!”
[Stan Sakai „Usagi Yojimbo #1: Bunraku i inne opowieści” - recenzja]

Tytułowe bunraku to rodzaj japońskiego teatru, w którym marionetkami poruszają ubrani na czarno lalkarze. A skoro są lalki – które same w sobie bywają dość upiorne – to może być i mroczny sekret z nimi związany. Królik-ronin w tym tomie spotyka kilka znajomych osób, w tym pogromcę demonów Sasuke oraz naszego starego znajomego – nosorożca Gena. Gdzieś w tle przemyka też Kitsune, a wraz z nią kłopoty…

Stan Sakai
‹Usagi Yojimbo #1: Bunraku i inne opowieści›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułUsagi Yojimbo #1: Bunraku i inne opowieści
Scenariusz
Data wydania29 września 2021
RysunkiStan Sakai
PrzekładJarosław Grzędowicz
Wydawca Egmont
CyklUsagi Yojimbo
ISBN9788328149069
Format192s. 145x205mm
Cena49,99
Gatunekfantasy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Głowę poległego w bitwie daimyo zabrał Usagi, aby uchronić ją przed sprofanowaniem. Oglądamy to w retrospekcji – nasz bohater wędruje przez równinę Adachi, na której rozegrała się tragiczna bitwa. Tragiczna dla niego: po śmierci swojego pana został roninem, skazanym na służbę u „konkurencji” lub wieczną wędrówkę. Jednak dalszy ciąg tej historyjki jest boleśnie przewidywalny – ile to już oglądaliśmy samotnie mieszkających staruszek, które okazywały się matkami lub żonami nawiedzającego okolicę potwora? Ten raz jest co najmniej trzeci.
Nie jest to, niestety, jedyna rzecz, w której Sakai się powtarza. Spójrzmy na kadr ze strony 170 oraz z jednego ze starszych zeszytów. Podobieństwo uderzające.
Najbardziej udaną opowieścią jest „Bohater”, gdzie Usagi spotyka pisarkę powieści. Kiedy czyta jej książkę, w miejsce postaci widzi siebie oraz Mariko (swoją ukochaną z rodzinnej wioski). Sakai powraca tutaj do mrocznej części samurajskiego życia, a mianowicie całkowitego poddania żon kaprysom swoich mężów. Niezłe, choć nieco przeciągnięte, są również „Miecze klanu Higashi” – z zaskakującym zakończeniem.
Zaletą tego zeszytu jest to, że można spokojnie polecić go do przeczytania komuś nieznającemu cyklu. Wadą – że spokojnie można go pominąć.
koniec
15 kwietnia 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Wieczna wojna
Marcin Knyszyński

17 VIII 2022

Przed nami trzeci punkt zwrotny w historii mutantów Marvela. Zdecydowanie najbardziej istotny, choć nie wyróżniający się fabularnie. Potężny Cable i jego podopieczna imieniem Hope, w której wielu widzi zbawiciela mutanciej społeczności, wracają do czasów teraźniejszych – nikt tu jednak nie czeka na nich z kwiatami.

więcej »

Hołd niemalże wzorcowy
Maciej Jasiński

16 VIII 2022

15 listopada 2008 roku zmarł Janusz Christa. Redakcja „Zeszytów Komiksowych” zrobiła wówczas najlepsze, co mogli – przygotowała numer poświęcony twórcy Kajka i Kokosza, który ukazał się pół roku później. I jest to do dziś jedyna tak obszerna publikacja poświęcona osobie i twórczości tego wybitnego polskiego komiksiarza.

więcej »

Tam piekło twe, gdzie serce twoje
Marcin Knyszyński

15 VIII 2022

Egmont bardzo konsekwentnie podszedł do tematu zbiorczych edycji „Hellblazera” – w lipcu otrzymaliśmy trzeci, ostatni tom autorstwa Jamesa Delano. To właśnie ten Brytyjczyk, stworzył postać Johna Constantine’a od podstaw – opierając się na kilku podstawowym założeniach Alana Moore’a. W życiu ulicznego maga z Liverpoolu skończył się pewien etap – zobaczymy dziś jak to wyglądało.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Inne recenzje

Bohaterowie nie zawsze wygrywają
— Marcin Osuch

Tegoż twórcy

Potężny przeciwnik
— Marcin Osuch

Tajemna katana z ostrzem energetycznym
— Marcin Osuch

W siedemnastowiecznej Japonii
— Andrzej Goryl

Dr Jekyll i Mr Usagi
— Marcin Osuch

Chrześcijanie w Japonii
— Andrzej Goryl

Drobne smaczki
— Marcin Osuch

Mogę dla ciebie pracować za pięćdziesiąt ryo
— Marcin Osuch

Kumple Boby Fetta
— Marcin Osuch

Chcesz być jak rzodkiew, czy jak jajko?
— Marcin Osuch

Ten komiks się nie zestarzał
— Marcin Osuch

Tegoż autora

Oko podarowane przez wilka
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Dżungla w browarze i burza w bramie…
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Malarka na walizkach
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Stawka większa niż qilin
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Piękna-chan i Bestia-kun
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Hej ho, przez dżunglę by się szło
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Osobno, ale razem
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Magiczny matriarchat małomiasteczkowy
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Pizza za 136 tysięcy złotych
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Rozwalanie ścian tyłkiem i inne rozterki czterdziestolatków
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.