Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 12 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXVIII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Adrian Tomine
‹Niedoskonałości (wyd. 2)›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiedoskonałości (wyd. 2)
Tytuł oryginalnyShortcomings
Scenariusz
Data wydania30 września 2020
RysunkiAdrian Tomine
PrzekładAgnieszka Murawska
Wydawca Kultura Gniewu
ISBN978-83-66128-49-1
Format112s. 165×235mm
Cena44,90
Gatunekobyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

I dlatego chodzenie na terapię to dobry pomysł
[Adrian Tomine „Niedoskonałości (wyd. 2)” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Po dziesięciu latach Kultura Gniewu wznowiła „Niedoskonałości” Adriana Tominego, opowieść o neurotycznym, marudnym, nieposiadającym wglądu we własne emocje trzydziestolatku, przeżywającym kryzys na więcej niż jednym polu. Skądinąd, doskonale narysowaną i napisaną.

Agata Włodarczyk

I dlatego chodzenie na terapię to dobry pomysł
[Adrian Tomine „Niedoskonałości (wyd. 2)” - recenzja]

Po dziesięciu latach Kultura Gniewu wznowiła „Niedoskonałości” Adriana Tominego, opowieść o neurotycznym, marudnym, nieposiadającym wglądu we własne emocje trzydziestolatku, przeżywającym kryzys na więcej niż jednym polu. Skądinąd, doskonale narysowaną i napisaną.

Adrian Tomine
‹Niedoskonałości (wyd. 2)›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNiedoskonałości (wyd. 2)
Tytuł oryginalnyShortcomings
Scenariusz
Data wydania30 września 2020
RysunkiAdrian Tomine
PrzekładAgnieszka Murawska
Wydawca Kultura Gniewu
ISBN978-83-66128-49-1
Format112s. 165×235mm
Cena44,90
Gatunekobyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Ben Tanaka sądzi, że ma idealne życie – prowadzi kino studyjne i ma ładną dziewczynę, Miko. Do szczęścia brakuje mu tylko tego, żeby zachowywała się jak na grzeczną, amerykańską Azjatkę przystało, zamiast angażować się w dziwaczne, niezrozumiałe festiwale quasi-artystycznych filmów. Zupełnie nie rozumie, dlaczego jego partnerkę tak bardzo irytuje, gdy wyraża swoje opinie na temat bezsensownych przedsięwzięć, w których brała udział. Równie mocno konfunduje Bena jej złość, gdy znajduje jego stare płyty z lesbijską pornografią z białymi aktorkami. Przecież to tylko fantazja, prawda? A ta nowozatrudniona dziewczyna, Autumn, spełniająca wszelkie wymagania idealnej Amerykanki, wcale a wcale Bena nie rusza, podobnie jak docinki jego przyjaciółki, Alice. A potem, nagle, Miko wyjeżdża do Nowego Jorku na staż i wszystko się sypie.
Tomine określany jest często jako mistrz prostych, przyziemnych historii, takich o zwykłych ludziach, mających swoje zalety, wady, a przede wszystkim kompleksy. Czytając „Niedoskonałości”, moglibyśmy do tej listy dodać również swoje neurozy oraz tkwienia w samotności – i trudno byłoby powiedzieć, że ukazał je przeciętnie. Rzeczywiście, jego pracę czyta się jak wycinek z życia, kolejne kadry wypełniają rozmowy i quasi-rozmowy (gdzie postacie mówią, ale się nie słuchają), jakich doświadczamy codziennie. Czytamy o byciu niezrozumianym, unikaniu emocjonalnego zaangażowania oraz głębokim oporze przeciw zmianie aktualnego status quo. To wręcz niesamowite, że na tak niewielkiej liczbie stron znalazło się tyle istotnych społecznie zagadnień.
Przedstawianie tak wielu problemów ma istotną konsekwencję – Bena Tanaki żadną miarą nie da się lubić, niezależnie od tego, jakbyśmy próbowali. W pewnym momencie lektury zaczynamy wręcz zadawać sobie dość istotne pytanie: dlaczego Miko wciąż jest jego dziewczyną? Dlaczego Alice wciąż się z nim przyjaźni? Czemu nie zauważył, że potrzebuje interwencji kryzysowej, bo zdecydowanie coś mu nie działa w sferze emocjonalno-psychologicznej? Z każdą kolejną stroną Ben pogrąża się coraz bardziej – zaczyna się od marudzenia na rzeczy, których nie rozumie, aby skończyć na nieprzemyślanych, agresywnych komentarzach. Kiedy docieramy do końca „Niedoskonałości”, naprawdę możemy poczuć ogromne pragnienie zaciągnięcia go do terapeuty, natychmiast.
Z neurozą Bena doskonale współgrają równe, prostokątne kadry zapełniające kolejne strony komiksu – dokładne, w większości mające tę samą wielkość, dopracowane, miejscami wręcz surowe. Nie tyle uzupełniają opowiadaną historię, co ją współtworzą – a zastosowane czernie i biele z dużymi kontrastami tylko potęgują nasze wrażenia surowości; faktu, że Ben żyje właściwie w skrajnościach, nie dostrzegając szarości.
„Niedoskonałości” to naprawdę dobra historia i dobry komiks. Nieoczywisty, niedosłowny, wspaniale pokazujący, jak cudownym wynalazkiem jest terapia i jak złym – niekorzystanie z jej dobrodziejstw.
Plusy:
  • spokojna, pełna komentarzy do współczesności historia
  • relacja Bena z Alice
  • powolne wpadanie w spiralę desperacji
  • pokazanie problemów z radzeniem sobie z samotnością
Minusy:
  • tego Tanakę to naprawdę chce się udusić
koniec
3 sierpnia 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Ta, która ocaliła tysiące
Agata Włodarczyk

11 VIII 2022

Historia Ireny dobiega końca na wielu płaszczyznach: bohaterka kończy swoje przemówienie, sadzi drzewo w dolinie Jerozolimy, opuszcza tereny Jad Waszem, a wkrótce i Izrael, wracając do komunistycznej Polski. Zostało jednak jeszcze kilka istotnych kwestii, o których trzeba było wspomnieć.

więcej »

Notatki z podróży
Agata Włodarczyk

10 VIII 2022

Nie każdy, kto mieszkał w obcym kraju, potrafi o nim pisać bez uprzedzeń, uciekać od porównań, celebrować inność i jednocześnie przedstawiać ją jako coś normalnego. Davidowi Camposowi w „Kassumai” się to udało.

więcej »

Finał najdłuższej przygody w historii polskiego komiksu
Maciej Jasiński

9 VIII 2022

Kajtek i Koko w swą kosmiczną podróż wyruszyli 29 kwietnia 1968 roku na łamach „Wieczoru Wybrzeża”, by zakończyć ją ponad cztery lata później, 31 lipca 1972 roku. Ukazało się w sumie niemal 1300 pasków. Rozpoczęte w 2018 roku nowe wydanie w postaci liczących po około 100 stron albumów, właśnie doczekało się finału. W trzy lata wydawnictwu Egmont udało się doprowadzić do końca tę najdłuższą historię, jaką stworzył Janusz Christa.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Inne recenzje

Doskonałe „Niedoskonałości”
— Konrad Wągrowski

Tegoż twórcy

Perła obyczajowego komiksu
— Konrad Wągrowski

Doskonałe „Niedoskonałości”
— Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Ta, która ocaliła tysiące
— Agata Włodarczyk

Notatki z podróży
— Agata Włodarczyk

Nikt tęsknić nie będzie
— Agata Włodarczyk

Na tropie seryjnego mordercy
— Agata Włodarczyk

Mały człowiek, duży tupet
— Agata Włodarczyk

Zbrodnia, miłość i bolszewicy
— Agata Włodarczyk

Na wakacje zabierz… diagram?
— Agata Włodarczyk

Żyć zgodnie ze swoimi zasadami
— Agata Włodarczyk

Nawracanie Spider-Mana na jedyną słuszną drogę
— Agata Włodarczyk

Wszędzie dobrze, ale w siodle najlepiej
— Agata Włodarczyk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.