Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXXI

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Frank Pé, Zidrou
‹Bestia #1›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBestia #1
Tytuł oryginalnyLa Bête
Scenariusz
Data wydania25 października 2022
RysunkiFrank Pé
PrzekładWojciech Birek
Wydawca Timof i cisi wspólnicy
CyklBestia
ISBN978-83-67440-10-3
Format156s. 240×280mm; oprawa twarda
Cena110,—
Gatunekobyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

To doprawdy świetna sprawa…
[Frank Pé, Zidrou „Bestia #1” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
…kiedy bestia się pojawia. Bo jest to „Bestia” autorstwa Zidrou i Franka Pé, którzy prezentują własną wersję przygód stworzenia powołanego do życia przez André Franquina w roku 1952. Wtedy to na łamach magazynu „Spirou” zadebiutował dziwny zwierzak – Marsupilami.

Paweł Ciołkiewicz

To doprawdy świetna sprawa…
[Frank Pé, Zidrou „Bestia #1” - recenzja]

…kiedy bestia się pojawia. Bo jest to „Bestia” autorstwa Zidrou i Franka Pé, którzy prezentują własną wersję przygód stworzenia powołanego do życia przez André Franquina w roku 1952. Wtedy to na łamach magazynu „Spirou” zadebiutował dziwny zwierzak – Marsupilami.

Frank Pé, Zidrou
‹Bestia #1›

EKSTRAKT:100%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBestia #1
Tytuł oryginalnyLa Bête
Scenariusz
Data wydania25 października 2022
RysunkiFrank Pé
PrzekładWojciech Birek
Wydawca Timof i cisi wspólnicy
CyklBestia
ISBN978-83-67440-10-3
Format156s. 240×280mm; oprawa twarda
Cena110,—
Gatunekobyczajowy
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Jest listopadowa noc w roku 1955. W Antwerpii szaleje burza. Do portu przybija Condor – statek handlarzy egzotycznymi zwierzętami. Na pokładzie znajdują się egzotyczne zwierzęta upolowane przez myśliwych z plemienia Czahutów. A dokładnie mówiąc znajdowały się. W wyniku awarii statek przybił do brzegu z kilkutygodniowym opóźnieniem i zwierzęta nie przetrwały koszmaru, jaki zafundowali im marynarze. Poza jednym. To tajemniczy przedstawiciel nieznanego handlarzom gatunku, który jakimś cudem przeżył koszmarne warunki podróży. Teraz ucieka ze statku i dociera do miasta. Tu zostaje znaleziony i przygarnięty przez pewnego chłopca. François mieszka sam ze swoją matką. A właściwie nie do końca sam. Chłopak ma bowiem złote serce i przygarnia z ulicy okaleczone zwierzęta. W domu ma całą menażerię. Jest tu mały dzik, pies bez jednej łapki, orzeł, który nie potrafi latać, tchórzliwy jeż, indyk który uważa się za koguta, sparaliżowany zając i koń niestroniący od alkoholu. A to tylko kilku przedstawicieli tego zwariowanego zwierzyńca. Krótko mówiąc nowe, wymykające się znanym klasyfikacjom stworzenie o ośmiometrowym ogonie lepiej trafić nie mogło.
Dzięki tym zwierzętom chłopiec czuje się mniej samotny. W szkole bowiem nie ma przyjaciół. Jest szykanowany przez pozostałych uczniów z powodu swojego ojca – niemieckiego żołnierza, który stacjonował podczas wojny na terenie Belgii… w charakterze okupanta. Jeanne, bo tak ma na imię matka chłopca, zakochała się w nim a François jest owocem tego uczucia. Po wojnie jednak Franz musiał, co zrozumiałe, opuścić Belgię. Teraz François i jego matka są postrzegani jako ludzie gorszej kategorii. Jako zdrajcy. Oboje doświadczają samotności i społecznego ostracyzmu. Czują na sobie złe spojrzenia rodaków i słyszą pełne nienawiści komentarze wygłaszane za ich plecami. Mają tylko siebie… i całą zgraję pokiereszowanych przez życie zwierzaków. Teraz tę menażerię uzupełnia nowy osobnik i jak można się spodziewać wraz z nim pojawiają się nowe kłopoty. Nie można również zapominać o nauczycielu Françoisa, który póki co daje się poznać jako zwolennik niekonwencjonalnych metod dydaktycznych i bardzo wrażliwy mężczyzna.
Zidrou oraz Frank Pé proponują własną wersję przygód zwierzęcia stworzonego przez Franquina w serii „Sprycjan i Fantazjusz”. W ich wydaniu nie jest to już jedynie humorystyczna opowiastka dla dzieci, lecz poważna obyczajowa opowieść i samotności, wykluczeniu i poszukiwaniu prawdziwego uczucia. Autorzy poruszają również problem szkolnej przemocy, społecznego ostracyzmu oraz nielegalnego handlu egzotycznymi zwierzętami. Otwierająca komiks scena stanowi jednoznaczną deklarację w kwestii tego procederu. A wszystko to zostało umiejętnie wplecione w interesującą opowieść pełną zaskakujących zwrotów akcji i niespodziewanych rozwiązań, dzięki czemu nie ma tu nachalnego dydaktyzmu czy moralizatorstwa. Frank Pé przedstawia te perypetie w fantastyczny sposób. Dynamiczne kadrowanie i rozmach w komponowaniu paneli sprawia, że postacie wyglądają, jakby za chwilę miały wyskoczyć z plansz. Precyzyjne kreskowanie pozwala wydobyć różne odcienie szarości a stonowana kolorystyka nadaje planszom nieco mroczny charakter. Artysta zestawia realistycznie rysowane (choć czasami nieco wystylizowane tła) z cartoonowymi postaciami. W obliczach oraz sylwetkach bohaterów znajduje odzwierciedlenie ich charakter.
Pierwszy tom serii opowiadającej o przygodach Françoisa, jego matki oraz nowego, tajemniczego zwierzaka zapowiada się doskonale. Dynamiczna akcja została połączona z umiejętnym poruszaniem drażliwych problemów społecznych. Taka formuła sprawdza się doskonale. Jeśli dodamy do tego niesamowicie efektowne i wysmakowane rysunki umiejętnie nawiązujące do frankofońskiej klasyki komiksów dla dzieci, ale równocześnie wnoszące do niej świeżość i powagę, otrzymamy obraz komiksu, z którym warto spędzić chłodne jesienne wieczory.
koniec
7 listopada 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zanim narodził się Duch z Toporem
Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

3 XII 2022

Poznaliśmy już dorosłego ducha lasu Darkwood Zagora, ale wciąż nie wiemy nic o jego pochodzeniu. Sytuację tę zmienia podseria „Zagor: Prolog”, której pierwszy tom nosi nazwę „Clear Water”.

więcej »

99 i 2 piesełki
Agata Włodarczyk

2 XII 2022

Sprytne, współpracujące zwierzęta, okrutna, zafiksowana na modowej obsesji kobieta, dwóch przygłupich pomocników i zamartwiająca się rodzina – disneyowskie „101 Dalmatyńczyków” miało wszystko, co młody (i starszy) widz chciał obejrzeć na ekranie. A jak wypada w komiksie?

więcej »

Wszystko bierze się skądś
Agata Włodarczyk

1 XII 2022

Pełne zaciekawienia pytanie „jak to się stało, że tak się od siebie różnimy” towarzyszyło ludziom od zawsze. Na przestrzeni dziejów próbowano na różne sposoby na nie odpowiedzieć, nikt jednak nie zrobił tego tak, jak Charles Darwin.

więcej »

Polecamy

Zielone koszmary

Niekoniecznie jasno pisane:

Zielone koszmary
— Marcin Knyszyński

To jest Sparta!!!
— Marcin Knyszyński

Między złotem a srebrem
— Marcin Knyszyński

Ten, którego nadejście zauważasz
— Marcin Knyszyński

Samotni wśród bliskich
— Marcin Knyszyński

Gdy zło zwycięża…
— Marcin Knyszyński

Więksi niż życie
— Marcin Knyszyński

Na pradawne zastępy Hoggotha!
— Marcin Knyszyński

Zawsze będą nas nienawidzić
— Marcin Knyszyński

Oda do wyobraźni
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Niezwykle piękna podróż
— Paweł Ciołkiewicz

Koniec jest bliski
— Paweł Ciołkiewicz

W chwili cierpienia każdy jest sam
— Paweł Ciołkiewicz

Anioły i demony…
— Paweł Ciołkiewicz

Władca marionetek
— Paweł Ciołkiewicz

Między ziemią a niebem
— Paweł Ciołkiewicz

Pustynia rzeczywistości
— Paweł Ciołkiewicz

Wszystko dla narodu
— Paweł Ciołkiewicz

Wszechświat w myślach i dłoniach…
— Paweł Ciołkiewicz

Zrób to sam
— Paweł Ciołkiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.