Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 7 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXI

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe (wybrane)

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Andrzej Janicki, Maciej Jasiński, Jacek Michalski
‹1981: Kopalnia Wujek›

1981: Kopalnia Wujek
EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Tytuł1981: Kopalnia Wujek
Scenariusz
Data wydania16 grudnia 2006
RysunkiJacek Michalski, Andrzej Janicki
Wydawca Zin Zin Press
ISBN-1083-924259-2-8
ISBN978-83-924259-2-2
Format72s. 240×320mm
Cena24,90
Gatunekhistoryczny
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
1981: Kopalnia Wujek
Wyszukaj / Kup

Poważna kolorowanka
[Andrzej Janicki, Maciej Jasiński, Jacek Michalski „1981: Kopalnia Wujek” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Dokładnie w 25. rocznicę masakry w kopalni Wujek Zin Zin Press wydał komiks mówiący o tamtym dniu. Pomysł chwalebny. Wykonanie już mniej.

Wojciech Gołąbowski

Poważna kolorowanka
[Andrzej Janicki, Maciej Jasiński, Jacek Michalski „1981: Kopalnia Wujek” - recenzja]

Dokładnie w 25. rocznicę masakry w kopalni Wujek Zin Zin Press wydał komiks mówiący o tamtym dniu. Pomysł chwalebny. Wykonanie już mniej.

Andrzej Janicki, Maciej Jasiński, Jacek Michalski
‹1981: Kopalnia Wujek›

1981: Kopalnia Wujek
EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
Tytuł1981: Kopalnia Wujek
Scenariusz
Data wydania16 grudnia 2006
RysunkiJacek Michalski, Andrzej Janicki
Wydawca Zin Zin Press
ISBN-1083-924259-2-8
ISBN978-83-924259-2-2
Format72s. 240×320mm
Cena24,90
Gatunekhistoryczny
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
1981: Kopalnia Wujek
Wyszukaj / Kup
Album „1981: Kopalnia Wujek” kierowany jest do młodszego czytelnika jako swoista pomoc w nauce historii najnowszej. Sprzyja temu spojrzenie na owe tragiczne wydarzenia oczami siedmioletniego chłopca, syna jednego z górników. Urodzony 13 grudnia Józek niecierpliwie czeka na dzień urodzin, a zwłaszcza na powrót taty z pracy – uwielbia bowiem bawić się żołnierzykami i ma nadzieję dostać zauważonego w sklepie ołowianego husarza na koniu. I choć brzmi to troszkę jak PRL-owska propaganda (w rodzaju „nie strajkuj, wróć do rodziny”), właściwa treść propagandowa już nie jest.
Nie tyle fabuła komiksu, co materiały dodatkowe (o których nieco później) przypominają tło historyczne – w proteście przeciwko nielegalnemu (nawet w ’81) wprowadzeniu stanu wojennego przez juntę generała Jaruzelskiego i masowym aresztowaniom działaczy „Solidarności”, wiele zakładów pracy podjęło strajk. Przerażeni i gotowi na wszystko komuniści do odblokowania kopalń i fabryk użyli wszelkich dostępnych środków włącznie z rozwiązaniami siłowymi. Na ulice wyjechały czołgi, pod broń powołano wszystkie rezerwy. Oficjalna propaganda głosiła, że stan wojenny jest konieczny, nieoficjalna (szeptana) – że Polsce grozi interwencja zza Buga, a „kontrrewolucjoniści” są uzbrojeni po zęby i pałają żądzą mordu na działaczach partyjnych. 16 grudnia 1981 roku pod katowicką kopalnią Wujek od kul zomowców zginęło dziewięciu górników, a kilkudziesięciu innych zostało rannych. Do dziś nie ma winnych…
Opowieść chłopca, który przez większą część akcji bawi się w domu żołnierzykami, jest przeplatana dramatycznymi obrazkami spod kopalni. Scenarzysta umiejętnie dobrał paralele sytuacyjne – przykładowo w tym samym czasie chłopiec buduje barykadę z klocków, a górnicy z ciężkiego sprzętu. Niestety, takie symboliczne przekazywanie treści ma też swe wady – czasem nie do końca wiadomo, co właściwie się dzieje. Jakiś czołg, jacyś oficerowie, jacyś ludzie tu i tam…
Komiks sensu stricte zajmuje 43 strony z 70-stronicowego wydawnictwa. Resztę stanowią przedmowy, skany dzienników i fotografii oraz wyjaśnienia, zebrane głównie przez redaktorów „Dziennika Zachodniego”. I te są najciekawsze; dopiero z nich można się dowiedzieć, co się właściwie „na Wujku” stało. I co się dzieje (oraz co się NIE dzieje) w tej sprawie do dnia dzisiejszego. Poznać imiona, nazwiska i krótkie biogramy bohaterów oraz ofiar.
Szkoda, że postawiono właśnie na symbolikę (jak na przykład ołowiany żołnierzyk – z początku ma biało-czerwone, husarskie skrzydła, po strzelaninie je utracił), zamiast oprzeć się na relacjach i przedstawić wydarzenia bardziej szczegółowo, tradycyjnie. I w kolorze – bo choć czerń i biel uzupełnia tu i ówdzie krwista czerwień, to powiedzmy sobie szczerze – przy tej grubości kreski, formacie i braku szczegółów tła większość plansz wygląda jak dziecięca kolorowanka. Właśnie to może odstraszyć starszego czytelnika; młodszy z kolei niechętny będzie do lektury wyjaśnień.
Wydarzenia stanu wojennego, jak i inne zbrodnie komunistyczne, warte są przedstawiania w formie komiksów. Dobrze, by informacja o nich przebiła się do świadomości młodego pokolenia. Należy to jednak robić nie tylko z sercem, ale i z głową. Tak, by było to zrozumiałe nie tylko dla polskiego, ale i światowego czytelnika – by każdy chętnie sięgnął po kolejne wydawnictwo nie dlatego, że to o „Solidarności”, ale przede wszystkim dlatego, że to dobry komiks. Natomiast album niniejszy… Cóż, podwyższam ocenę jedynie z uwagi na podjętą tematykę.
koniec
15 lutego 2007

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Sporo waty
Marcin Knyszyński

7 XII 2021

Najdziwniejszym członkiem ekipy Czarnego Młota był od zawsze Pułkownik Randall Weird – w końcu pseudonim zobowiązuje. Ostatni komiks Jeffa Lemire’a wydany w Polsce poświęcony jest mu w całości. Weird głównym bohaterem – wybór trochę dziwny (a jakże!), bo zbyt wdzięcznym materiałem na protagonistę ten facet po prostu nie jest.

więcej »

Czym jest magia?
Marcin Knyszyński

6 XII 2021

Wydawnictwo Egmont kończy rok 2021 aż trzema komiksami z „Uniwersum Sandmana”. Jeden z nich otwiera całkiem nową serię, dwa pozostałe to kontynuacje znanych już historii. Zajmijmy się dziś jednym z nich – otwieramy drugi tom „Ksiąg magii”.

więcej »

Zniknięcia, powroty, problemy
Agata Włodarczyk

5 XII 2021

Rita Odraza nie bierze jeńców – z pomocą Czarnego Smoka pozbawiła tytułowych superbohaterów dostępu do sieci morficznej, odebrała im zordy, pozbyła się Zielonego i Niebieskiego Rangera. Korzystający już tylko z zielonej mocy, przerzedzeni, pozbawieni wsparcia Alfy i Zordona Rangersi stanowią łatwy łup. Suma summarum – zwycięstwo Odrazy wydaje się być blisko.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Tegoż autora

10 naj… : Wehikuły czasu
— Wojciech Gołąbowski, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Jak pić, to w wesołym towarzystwie
— Wojciech Gołąbowski

Szkoła dorzucania do stosu
— Wojciech Gołąbowski

Jak bardzo mnie (nie) znasz?
— Wojciech Gołąbowski

Klasycy rocka ostrzegają
— Wojciech Gołąbowski

Ale czemu szaleńca?
— Wojciech Gołąbowski

Biografia kadrami ilustrowana
— Wojciech Gołąbowski

Niesamowita księga
— Wojciech Gołąbowski

Odwagi!
— Wojciech Gołąbowski

To kto w końcu wygrał?
— Wojciech Gołąbowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.