Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 16 lipca 2020
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CXCVII

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Andreas Martens
‹Arq #1›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułArq #1
Scenariusz
Data wydanialuty 2009
RysunkiAndreas Martens
Wydawca Egmont
CyklArq
ISBN978-83-237-2508-4
Cena150,00
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Conan Mnemonic
[Andreas Martens „Arq #1” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Andreasa nie cenić się nie da – choćby za rysunki w „Cromwell Stone” i wczesnym „Rorku”. Niestety, ten argument ostatnio upada, bo w świeższych dokonaniach – takich jak „Koziorożec” czy właśnie „Arq” – stronę wizualną artysta potraktował nieco po macoszemu, natomiast fabuła…

Jakub Gałka

Conan Mnemonic
[Andreas Martens „Arq #1” - recenzja]

Andreasa nie cenić się nie da – choćby za rysunki w „Cromwell Stone” i wczesnym „Rorku”. Niestety, ten argument ostatnio upada, bo w świeższych dokonaniach – takich jak „Koziorożec” czy właśnie „Arq” – stronę wizualną artysta potraktował nieco po macoszemu, natomiast fabuła…

Andreas Martens
‹Arq #1›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułArq #1
Scenariusz
Data wydanialuty 2009
RysunkiAndreas Martens
Wydawca Egmont
CyklArq
ISBN978-83-237-2508-4
Cena150,00
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
No cóż fabuła, to w pewnym sensie – i tu uwaga na lekki spoiler (można przeskoczyć do następnego akapitu) – zrzyna z „Matriksa” (choć właściwie bardziej przypomina historię z „Trzynastego piętra”), a przynajmniej tak wygląda na pierwszy rzut oka. Percepcja zmienia się, dopiero gdy spojrzy się na datę wydania oryginału: 1997 rok, a więc na dwa lata przed dziełem braci Wachowskich. Nie zmienia to jednak faktu, że zbiorcze wydanie pierwszych 6 tomów dostajemy w momencie, gdy wirtualne światy więżące umysły są już cokolwiek opatrzone.
Powyższy akapit zdradza częściowo podstawowy zwrot akcji, bo początek historii właściwie nie zapowiada takiego kierunku, a sam twórca rzucał tu i ówdzie głodne kawałki o tworzeniu historii fantasy. Nie wiedzieć czemu co prawda, bo choć zawiązanie akcji jest rodem ze „Świata czarownic” czy innej bajki o przenosinach do krainy fantasy, to ani przebieg akcji, ani prezentowane historie bohaterów nie pozostawiają wątpliwości, że nie o naparzankę na miecze chodzi Andreasowi. I bardzo dobrze, bo jako sztampowa historyjka fantasy ten komiks byłby jeszcze gorszy. Trzeba bowiem przyznać, że mimo chwalebnej przeszłości w postaci wspomnianych w leadzie komiksów Andreas-scenarzysta wyraźnie wyjałowił się z pomysłów. Fabuła niespecjalnie wciąga i miejscami nie trzyma się kupy, choć historiom kilku bohaterów nie sposób odmówić dramatyzmu. Jeszcze gorzej, że całość jest niepotrzebnie rozwleczona, co szczególnie da się odczuć w przypadku czytania za jednym zamachem – większość retrospekcji, wewnętrznych monologów, powtarzania informacji o świecie Arq czy wprowadzania coraz to nowych marginalnych postaci można byłoby spokojnie wyciąć. Efektem byłby album lżejszy wagowo i przede wszystkim cenowo.
To ostatnie jest o tyle ważne, że poza twardą okładką „Arq” nie zachwyca jakąś specjalną eksluzywnością. Za to wrażenie odpowiada z pewnością również fakt, że Andreasowi-rysownikowi można postawić naprawdę bardzo dużo zarzutów. Niby kopiuje swoje sprawdzone rozwiązania w kompozycji kadrów, ale bez finezji, jakby z musu, przypominając sobie co jakiś czas, że nudnawą fabułę i narrację przydałoby się czymś urozmaicić. Za grosz nie ma tu artyzmu z „Rorka”, a pod względem szczegółowości kadrów i dokładności rysunków postaci „Koziorożec” – na którego stronę graficzną przecież narzekałem – jawi się przy „Arq” niczym skończone arcydzieło. W efekcie powstała dziełko dla bezkrytycznych wyznawców, pasjonatów stylu Andreasa, który oczywiście wciąż jest wyraźnie widoczny i odróżnialny od wszystkiego innego, ale już wcale nie tak wspaniały. „Arq” też nie jest wspaniały i sumkę przeznaczoną na jego zakup można spokojnie przeznaczyć na szukanie w drugim obiegu „Cromwell Stone” lub odłożyć do ukazania się zbiorczego wydania „Rorka”.
koniec
10 lipca 2009

Komentarze

06 XII 2011   13:08:10

Pewnie trochę się Pan Recenzentowi zrobiło łyso po ukazaniu 2 tomu zebranego Arq, szczególnie w zakresie "wprowadzania coraz to nowych marginalnych postaci [które] można byłoby spokojnie wyciąć" oraz diagnozy, jakoby "Andreas-scenarzysta wyraźnie wyjałowił się z pomysłów".
W mojej ocenie jest odwrotnie, gdyż trudno porównywać prościutkie i lekko infantylne scenariusze Koziorożca do wielopiętrowej układanki Arq, gdzie każdy kolejny album miesza dotychczasowe pojęcie o świecie przedstawionym, a człowiek siedzi z kartką i ołówkiem i odczytuje teksty z dymków na podstawie obcego alfabetu, bądź ślęczy nad jedną planszą sprawdzając, który element pojawił się w którym albumie (a może i w Rorku - magiczny kamień!).
Zarzuty co do ceny też nie bardzo - trudno porównać jednoalbumowe wydanie Koziorożca do zbiorczego wydania 6 albumów Arq.

06 XII 2011   19:06:00

a kto porównuje do jednoalbumowego Rorka? poza tym 150zł/6=25zł to i tak byłoby sporo za 1 album

06 XII 2011   19:06:41

chodziło mi oczywiście o jednoalbumowego Koziorożca (choć to żadna różnica)

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

W konkretnej rzeczywistości, tu i teraz
Wojciech Gołąbowski

15 VII 2020

Staszek Kostka. Osiemnastolatek. Jezuita. Święty kościoła katolickiego. Takiej pozycji – w taki sposób opowiedzianej – na rodzimym rynku komiksu okołoreligijnego jeszcze nie było.

więcej »

Kto ty jesteś?
Aleksander Krukowski

14 VII 2020

„Powrót do Kosowa” to reportaż z pierwszych tygodni pokoju w Kosowie, który koncentruje się na losach jego ludności.

więcej »

Hrabia Mieszko Skarbek
Paweł Ciołkiewicz

13 VII 2020

„Zemsta hrabiego Skarbka” to pasjonująca opowieść o zemście, która – jak wiadomo – najlepiej smakuje na zimno. Na planszach komiksu znajdziemy wielką historię, socjologiczny portret dziewiętnastowiecznej Europy, opowieść o regułach rządzących światem sztuki oraz refleksję na temat rosnącej roli prasy. A wszystko to przyprawione awanturniczą historią z piratami w roli głównej. No i oczywiście całość uzupełniają piękne rysunki.

więcej »

Polecamy

Kilka słów na pożegnanie

Pilot śmigłowca:

Kilka słów na pożegnanie
— Marcin Osuch

Szczęśliwy finał
— Marcin Osuch

Trochę jak Blueberry
— Marcin Osuch

Nasz polski superman
— Marcin Osuch

Pilot punktuje, „Pilot” dołuje
— Marcin Osuch

W końcu to komiks
— Marcin Osuch

Pożegnanie z Rosińskim
— Marcin Osuch

Rozkaz to rozkaz
— Marcin Osuch

Kapitan zmienia trasę
— Marcin Osuch

Latający dyliżans
— Marcin Osuch

Zobacz też

Tegoż twórcy

Grzechy ojców
— Paweł Ciołkiewicz

Gdzie przeszłość miesza się z teraźniejszością…
— Sebastian Chosiński

Wahania mocy
— Jakub Gałka

Prawie jak Rork
— Jakub Gałka

Krótko o komiksach: Kwiecień 2005
— Daniel Gizicki, Wojciech Gołąbowski, Piotr Klinger, Agnieszka ‘Achika’ Szady

OMC (O Mało Co)
— Wojciech Gołąbowski

Krótko o komiksach: Październik 2003, cz. 3
— Sebastian Chosiński, Artur Długosz, Daniel Gizicki, Wojciech Gołąbowski

Poczytaj o moich przygodach
— Daniel Gizicki

W atmosferze izolacji
— Daniel Gizicki

Krótko o komiksach: Luty 2002
— Artur Długosz, Andrzej Filipczak, Daniel Gizicki, Wojciech Gołąbowski, Marcin Herman, Konrad Wągrowski

Tegoż autora

Więcej wszystkiego co błyszczy, buczy i wybucha?
— Miłosz Cybowski, Jakub Gałka, Wojciech Gołąbowski, Adam Kordaś, Michał Kubalski, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Nieprawdziwi detektywi
— Jakub Gałka

O tych, co z kosmosu
— Paweł Ciołkiewicz, Jakub Gałka, Jacek Jaciubek, Adam Kordaś, Michał Kubalski, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Wszyscy za jednego
— Jakub Gałka

Pacjent zmarł, po czym wstał jako zombie
— Adam Kordaś, Michał Kubalski, Jakub Gałka, Piotr ‘Pi’ Gołębiewski, Jarosław Robak, Beatrycze Nowicka, Łukasz Bodurka

Przygody drugoplanowe
— Jakub Gałka

Ranking, który spadł na Ziemię
— Sebastian Chosiński, Artur Chruściel, Jakub Gałka, Jacek Jaciubek, Michał Kubalski, Jarosław Loretz, Konrad Wągrowski, Kamil Witek

Ludzie jak krewetki
— Jakub Gałka

Katana zamiast pazurów
— Jakub Gałka

Trzy siostry Thorgala
— Jakub Gałka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.