Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 2 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Komiksy

Magazyn CCXI

Podręcznik

Kulturowskaz MadBooks Serialomaniak.pl Skapiec.pl

Nowości

komiksowe

więcej »

Zapowiedzi

komiksowe

więcej »

Enrique Sánchez Abulí, Jordi Bernet
‹Torpedo #2›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTorpedo #2
Scenariusz
Data wydaniamarzec 2010
RysunkiJordi Bernet
Wydawca Taurus Media
CyklTorpedo
ISBN978-83-60298-48-0
Cena45,00
Gatunekkryminał
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Torpedo w celu
[Enrique Sánchez Abulí, Jordi Bernet „Torpedo #2” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Druga część „Torpedo” (zawierająca 3 albumy z oryginalnych wydań) nie zaskakuje – zawiera dokładnie to samo, co pierwszy wydany w Polsce tom. Krótko mówiąc – zgrabne historie kryminalne z USA lat 30., w których głównym bohaterem jest nienadzwyczaj inteligentny i niespecjalnie moralny hitman włoskiego pochodzenia Luca Torelli, zwany Torpedo.

Konrad Wągrowski

Torpedo w celu
[Enrique Sánchez Abulí, Jordi Bernet „Torpedo #2” - recenzja]

Druga część „Torpedo” (zawierająca 3 albumy z oryginalnych wydań) nie zaskakuje – zawiera dokładnie to samo, co pierwszy wydany w Polsce tom. Krótko mówiąc – zgrabne historie kryminalne z USA lat 30., w których głównym bohaterem jest nienadzwyczaj inteligentny i niespecjalnie moralny hitman włoskiego pochodzenia Luca Torelli, zwany Torpedo.

Enrique Sánchez Abulí, Jordi Bernet
‹Torpedo #2›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTorpedo #2
Scenariusz
Data wydaniamarzec 2010
RysunkiJordi Bernet
Wydawca Taurus Media
CyklTorpedo
ISBN978-83-60298-48-0
Cena45,00
Gatunekkryminał
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Podobnie jak w części pierwszej największym atutem serii są bardzo dobre scenariusze, które z jednej strony posługują się gangsterskimi kliszami, z drugiej strony, potrafią je kreatywnie i ciekawie przetwarzać i nasycają niezłej próby czarnym humorem. Motywem przewodnim tego zbioru (choć też ten pomysł pojawiał się w poprzednim tomie) jest parodiowanie dzieł kultury, dotykających tamtego okresu. Wystarczy zresztą tylko spojrzeć na tytuły rozdziałów: „Zagraj z nią jeszcze raz, Sam”, „West Sad Story”, czy „Tym cięższy jego upadek”. Większą rolę niż wcześniej odgrywa przyja… partner Torpedo – Rascal. Poznamy historię ich znajomości, trudne docieranie się i złożoność relacji. Szukając różnic w stosunku do poprzedniego tomu, warto nadmienić, że ostatnia opowieść – „Cena, że aż strach” jest wyraźnie dłuższa niż zwykle, bardziej złożona fabularnie i wypełnia cały album oryginalnego wydania (czyli 1/3 recenzowanego tomu). Jest przy tym też najlepsza - z radością więc powitam przejście na dłuższe historie w kolejnych częściach cyklu.
Powiedzieć o Torpedo, że jest pozbawiony norm moralnych, to jak powiedzieć, że lew bywa drapieżnikiem. Luca Torelli to skurwiel, jakich mało – nie waha się zastrzelić swego pracodawcy, który płaci mu za ochronę, gdy okazuje się, że to przyniesie mu więcej korzyści; kobiety wykorzystuje na każdy możliwy sposób i nie ma oporów przed posyłaniem im kulek. Przy okazji recenzowania poprzedniego tomu pisałem, że pomimo niezbyt miłego sposobu bycia głównego bohatera, czytelnik kibicuje Torpedo. Po drugim tomie nie jestem już tego taki pewien, ponieważ pragnienie, by ktoś dał bohaterowi solidny wycisk pojawia się niejednokrotnie. Najwyraźniej jednak autorzy domyślili się uczuć czytelnika, bo parę razy Luca dostaje solidnie w skórę, a część historii kończy się w sposób niekoniecznie przez tytułowego bohatera odbierany jako happy end. Dobre i to.
Oczekując na tom kolejny nadmienię, że „Torpedo” to świetny materiał na ekranizację. Może niekoniecznie dla pełnometrażowego filmu, ale stylowy i przewrotny serial telewizyjny mógłby się udać z tego materiału. Zwłaszcza, że telewizja jest ostatnio odważniejsza („Soprano”, „Dexter”) i do oglądania gorszych bandziorów potrafiła ludzi zachęcić.
koniec
20 kwietnia 2010

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Piekło to inni
Paweł Ciołkiewicz

2 XII 2021

Lucas Varela jest autorem już całkiem nieźle znanym w Polsce. Mieliśmy możliwość czytać już jego autorski komiks „Najdłuższy dzień przyszłości” oraz stworzonego wspólnie z Diego Agrimbau „Człowieka”. Teraz na księgarskie półki trafia kolejna opowieść argentyńskiego artysty – „Pawełek Pinokio”. Nie jest to jednak kolejna wersja dzieła Carla Collodiego, lecz opowieść o tym, co spotkało niesfornego pajacyka… w piekle.

więcej »

Hellboy młodzieńczy
Marcin Knyszyński

1 XII 2021

Album „BBPO. Znany diabeł” zwieńczył wieloodcinkową historię potwornej (dosłownie) apokalipsy. Mike Mignola i „jego ludzie” spopielili całą Ziemię i zapełnili ją humanoidalnymi żabami. Nie ma już co opowiadać, zresztą szkoda psuć TAKIE zakończenie jakimiś nikomu niepotrzebnymi sequelami. Ale co stoi na przeszkodzie, aby zabrać czytelników w przeszłość?

więcej »

Extraordinary Moore: A jednak potknięcie
Marcin Knyszyński

30 XI 2021

Kontynuujemy lekturę komiksów ze świata „Ligi niezwykłych dżentelmenów” Alana Moore’a. Dziś odjeżdżamy trochę w bok i sprawdzamy co się działo u drugoplanowych postaci serii – trafiamy na pokład „Nautilusa”, na którym nie zastaniemy jednak, znanego z poprzednich komiksów, kapitana Nemo.

więcej »

Polecamy

Łatwe trudnego początki

Polscy podróżnicy:

Łatwe trudnego początki
— Marcin Osuch

Kumpel Mickiewicza
— Marcin Osuch

Prototyp Zagłoby
— Marcin Osuch

Wspomnienia jak żyła złota
— Marcin Osuch

Być jak Kmicic
— Marcin Osuch

Zobacz też

Tegoż twórcy

Ach, ta Cicca!
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Pani od seksu
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Głupi ma szczęście
— Konrad Wągrowski

Esensja czyta dymki: Lipiec 2011
— Esensja

Esensja czyta dymki: Maj 2011
— Esensja

Wpuszczeni w kanał
— Konrad Wągrowski

Gwałcić i być gwałconym
— Konrad Wągrowski

Gwałty, morderstwa, kazirodztwa
— Konrad Wągrowski

Był sobie cyngiel
— Konrad Wągrowski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.