Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 17 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Krzysztof Kochański
‹Zabójca czarownic›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZabójca czarownic
Data wydania11 lipca 2009
Autor
Wydawca RUNA
ISBN978-83-89595-52-2
Format304s. 125×195mm
Cena29,50
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Sztuczni ludzie-nieludzie i potwory
[Krzysztof Kochański „Zabójca czarownic”, Krzysztof Kochański „Drzwi do piekła” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Krzysztof Kochański to pisarz, którego nazwisko kojarzy wiele osób, ale twórczość – za wyjątkiem może „Zabójcy czarownic” – już niewielu. Wydane w zeszłym roku dwa tomiki opowiadań dają niezły przekrój przez twórczość tego autora.

Konrad Wągrowski

Sztuczni ludzie-nieludzie i potwory
[Krzysztof Kochański „Zabójca czarownic”, Krzysztof Kochański „Drzwi do piekła” - recenzja]

Krzysztof Kochański to pisarz, którego nazwisko kojarzy wiele osób, ale twórczość – za wyjątkiem może „Zabójcy czarownic” – już niewielu. Wydane w zeszłym roku dwa tomiki opowiadań dają niezły przekrój przez twórczość tego autora.

Krzysztof Kochański
‹Zabójca czarownic›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZabójca czarownic
Data wydania11 lipca 2009
Autor
Wydawca RUNA
ISBN978-83-89595-52-2
Format304s. 125×195mm
Cena29,50
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
„Zabójca czarownic” i „Drzwi do piekła” w sumie prezentują 22 opowiadania Kochańskiego – nie wszystkie istotne teksty dla tego autora, ale bardzo solidną reprezentację, łączącą w sobie klasyki z lat 80. i teksty współczesne. Zbiory zresztą wyraźnie różnią się między sobą. „Zabójca czarownic”, będący rozwinięciem pierwszego wydania z roku 1988 o kilka późniejszych opowiadań, prezentuje teksty fantastycznonaukowe. „Drzwi do piekła” koncentrują się natomiast na literaturze grozy.
Wspomniałem o „Zabójcy czarownic”, który to tekst dał zresztą tytuł całemu zbiorowi, opowiadania pamiętnemu, nagradzanemu, przez redakcję „Fantastyki” uważanej za jeden z najistotniejszych tekstów w pierwszych latach pisma. Paradoksalnie – dzisiaj ten tekst broni się stosunkowo najsłabiej, wyraźnie się zestarzał. Kiedyś z pewnością szokujące dla czytelników było samo połączenie fantasy i science fiction w jednym tekście, dziś, gdy takie hybrydy są na porządku dziennym, tekst, o stosunkowo nieskomplikowanej fabule, nie robi już większego wrażenia.
Dużo lepiej bronią się inne „klasyki” – choćby „Łyżwiarz” i „Rex i wyścigi psów czterokołowych”. Co ciekawe – nie czuje się wielkiej różnicy, zestawiając je z dużo późniejszym, świetnym tekstem „Interesy nie idą dobrze”, główne zalety twórczości Kochańskiego nie rozmyły się po latach. Widać, że jest autorem o oryginalnych pomysłach, niestandardowych rozwinięciach, wyróżniającym się w polskim SF, choć jednocześnie tworzącym dla czytelnika wyrobionego, który doceni przede wszystkim koncept. Nie ma u Kochańskiego wartkiej akcji, zaskakujących zwrotów, jest oryginalna konstrukcja świata przyszłości i powracający motyw różnorodnych, zaskakujących sztucznych inteligencji (mechaniczny pies, świstak, automatyczny dom), które – choć nie do końca ludzkie, nie przeżywające tożsamych z naszymi emocji, nie są już tylko maszynami, lecz czymś pomiędzy istotą w pełni świadomą, a mechanizmem. Co ciekawe – Kochański regularnie każe nam spojrzeć na świat z perspektywy tych istot, co daje ciekawe doświadczenie, gdy stopniowo redukujemy nasze ludzkie odczuwanie do uczuć nieludzkich bohaterów.

Krzysztof Kochański
‹Drzwi do piekła›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDrzwi do piekła
Data wydania8 września 2009
Autor
Wydawca RUNA
ISBN978-83-89595-54-6
Format304s. 125×195mm
Cena29,50
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Dodam jeszcze, że do wielu z tych opowiadań wracałem po wielu latach. Okazuje się, że teksty czytanie ponownie bronią się dużo lepiej. Czytany 20 lat temu „Rex i wyścigi psów czterokołowych” nieco znikał wśród różnorodnej, bardziej typowej SF – dziś mocniej przyciąga uwagę oryginalnością świata, bohatera i fabuły.
Drugi zbiór, „Drzwi do piekła” zrzesza już opowiadania nowe i – jak można łatwo wywnioskować z tytułu – tematycznie pokrewne horrorowi. Niestety, jako całość zbiór broni się gorzej niż „Zabójca czarownic”. Większość tekstów to krótkie, sprawnie napisane, opowiadania grozy, których głównym sensem jest zaskakująca pointa. Nie są to teksty w jakikolwiek sposób kompromitujące, ale też rzadko kiedy zapadają w pamięć. Ot, chwilowa rozrywka. Wyjątkiem będzie chwalone już przeze mnie przy okazji recenzji „Księgi strachu” przejmujące i bardzo ciekawie poprowadzone opowiadanie o pedofilu „Sto dziewięćdziesiąt zapałek”, dobrym tekstem będzie także dłuższy „Martwy mężczyzna”, bronią się też ciekawymi pomysłami dwa shorty „Śmierć Trolla” (tu pointa naprawdę porusza) i groteskowe „Pod choinką”. Reszta zaciera się natychmiast po lekturze.
Tak czy inaczej, obydwa zbiory są ciekawym zapisem twórczości jednego z ciekawszych przedstawicieli polskiej fantastyki i choćby z tego względu zasługują na uwagę.
koniec
6 listopada 2010

Komentarze

07 XI 2010   12:55:04

W sumie wychodzi na to, że w ostatnich czasach najwięcej wykopów to robię, he he.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Dni ostatnie
Marcin Mroziuk

17 VIII 2022

Fabuła powieści Richarda Flanagana okazuje się równie dziwna i podatna na różnorakie interpretacja jak jej tytuł. W każdym razie „Żywe morze snów na jawie” to lektura nie tylko intrygująca, ale także skłaniająca do rozmyślań nad przemijalnością życia.

więcej »

Zapomniani bohaterowie czasów zarazy
Sebastian Chosiński

16 VIII 2022

Pisząc w połowie lat 60. ubiegłego wieku „Zarazę” – swój najbardziej znany reportaż, poświęcony epidemii ospy prawdziwej we Wrocławiu – Jerzy Ambroziewicz nie mógł wyjawić najważniejszego, czyli tego, skąd choroba wzięła się w stolicy Dolnego Śląska. Ale i bez tej wiedzy jest to fascynująca lektura. Mimo że to opis wydarzeń sprzed kilku dekad, zdaje się być ponownie – po naszych doświadczeniach z pandemią koronawirusa – bardzo aktualny.

więcej »

Krótko o książkach: Z pandemią w tle
Joanna Kapica-Curzytek

15 VIII 2022

„Fałszywy świadek” to mocny thriller, w którym autorka każe swoim postaciom skonfrontować się z dramatyczną przeszłością. To, co było dawniej, wraca w najmniej spodziewanym momencie i nie da się od tego uciec.

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Mała Esensja: Idealny pierwszy kontakt
— Marcin Mroziuk

Za dużo postmodernizmu w mieście
— Agnieszka Szady

Drzazga w pamięci
— Eryk Remiezowicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.