Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Mario Vargas Llosa
‹Fonsito i księżyc›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułFonsito i księżyc
Tytuł oryginalnyFonchito y la luna
Data wydania5 października 2011
Autor
PrzekładMarzena Chrobak
Wydawca Znak
ISBN978-83-240-1740-9
Format40s. 140×205mm; oprawa twarda
Cena29,90
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Noblista dzieciom
[Mario Vargas Llosa „Fonsito i księżyc” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W przypadku takiej książki jak „Fonsito i księżyc” można mieć poważne wątpliwości, czy nie pozostałaby niezauważona na półkach z literaturą dziecięcą, gdyby widniałoby na niej inne nazwisko autora. Tymczasem jest to pozycja niezwykła nie tylko w dorobku Maria Vargasa Llosy, ale i wśród lektur adresowanych do młodych czytelników.

Marcin Mroziuk

Noblista dzieciom
[Mario Vargas Llosa „Fonsito i księżyc” - recenzja]

W przypadku takiej książki jak „Fonsito i księżyc” można mieć poważne wątpliwości, czy nie pozostałaby niezauważona na półkach z literaturą dziecięcą, gdyby widniałoby na niej inne nazwisko autora. Tymczasem jest to pozycja niezwykła nie tylko w dorobku Maria Vargasa Llosy, ale i wśród lektur adresowanych do młodych czytelników.

Mario Vargas Llosa
‹Fonsito i księżyc›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułFonsito i księżyc
Tytuł oryginalnyFonchito y la luna
Data wydania5 października 2011
Autor
PrzekładMarzena Chrobak
Wydawca Znak
ISBN978-83-240-1740-9
Format40s. 140×205mm; oprawa twarda
Cena29,90
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Nie da się ukryć, że historia o Fonsito, który pragnął pocałować Nereidę – najładniejszą dziewczynkę w klasie, nie jest ani długa, ani zbyt skomplikowana. W tej prostocie tkwi jednak ogromna siła oddziaływania, gdyż opowieść ta potrafi wywrzeć równie wielki wpływ na dziecko, które dopiero odkrywa świat uczuć, jak i na dorosłego czytelnika, który ma za sobą niejeden romans. Z jednej strony młodzi czytelnicy łatwo mogą utożsamić się z głównym bohaterem, z drugiej zaś dla tych starszych wzruszająca jest znakomicie ukazana przez peruwiańskiego noblistę niewinna szczenięca fascynacja Fonsito urodą koleżanki z klasy. Natomiast niezależnie od tego, ile mamy lat, szczerze pragniemy, aby chłopcu udało się spełnić warunek postawiony mu przez Nereidę, który na pierwszy rzut oka jest zupełnie nieosiągalny…
Niewątpliwie „Fonsito i księżyc” nie wywołałby aż tak wielkiego zachwytu, gdyby nie niesztampowe ilustracje Katarzyny Borkowskiej. Uwagę przyciąga już okładka z sympatycznym chłopcem i księżycem w tle, ale prawdziwą ucztę dla oka stanowią kolejne plansze, na których w niezwykle sugestywny sposób połączono zdjęcia z rysunkami. I właśnie przepiękna szata graficzna w dużej mierze sprawia też, że mamy ochotę sięgnąć po tę książkę jeszcze raz niemal natychmiast po skończeniu jej lektury.
Zarówno treść, jak i sposób wydania sprawiają, że wyjątkowo trafia mi do przekonania sugestia z tylnej strony okładki, że „Fonsito i księżyc” to znakomity prezent dla ukochanej osoby. Wychodzi na to, że twórca „Pochwały macochy” został autorem ekskluzywnej walentynki – czyż to nie wspaniały triumf miłości i literatury?
koniec
2 grudnia 2011

Komentarze

02 XII 2011   21:47:43

Pierwszy raz widzę w internecie recenzję dłuższą niż książka ;)

03 XII 2011   00:17:18

30 zł za 40 stron ksiazki. Nie źle.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Suwerenność istoty rozumnej
— Joanna Kapica-Curzytek

Nowe igraszki
— Marcin Mroziuk

Literacki voyeuryzm
— Marcin Mroziuk

Soliter, katoblepas i szkatułka Szeherezady
— Kamil Armacki

Prawdziwe jądro ciemności
— Kamil Armacki

Esensja czyta: Listopad 2011
— Jędrzej Burszta, Miłosz Cybowski, Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Beatrycze Nowicka

Droga do Nobla
— Marcin Mroziuk

Esensja czyta: IV kwartał 2008
— Artur Chruściel, Ewa Drab, Jakub Gałka, Daniel Gizicki, Anna Kańtoch, Paweł Sasko, Agnieszka Szady, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: III kwartał 2008
— Michał Foerster, Jakub Gałka, Anna Kańtoch, Michał Kubalski, Daniel Markiewicz, Paweł Sasko, Konrad Wągrowski, Marcin T. P. Łuczyński

Harlequin najwyższej próby
— Paweł Sasko

Tegoż autora

Przekraczanie granic
— Marcin Mroziuk

Średniowieczna propaganda
— Marcin Mroziuk

Niezrealizowane marzenia cesarza i księcia
— Marcin Mroziuk

Coś więcej niż dźwięki
— Marcin Mroziuk

Trudne początki niezwykłej przyjaźni
— Marcin Mroziuk

Brune, gdzie jesteś?
— Marcin Mroziuk

Cisza przed burzą
— Marcin Mroziuk

Gdy tropikalny raj staje się piekłem na ziemi
— Marcin Mroziuk

Sojusz państwa i kościoła
— Marcin Mroziuk

Rodzinne tragedie
— Marcin Mroziuk

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.