Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 16 października 2021
w Esensji w Esensjopedii

Joe Abercrombie
‹Nim zawisną na szubienicy›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNim zawisną na szubienicy
Tytuł oryginalnyBefore They Are Hanged
Data wydania22 sierpnia 2011
Autor
Wydawca ISA
CyklPierwsze Prawo
ISBN978-83-7418-222-5
Format576s. 135×205mm
Cena38,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Nim wydadzą trzeci tom…
[Joe Abercrombie „Nim zawisną na szubienicy” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Bohaterowie poznają się coraz lepiej, na horyzoncie majaczy już Wielka Konfrontacja – drugi tom trylogii „Pierwsze prawo” Joe Abercrombiego ma wszystkie wady i zalety środkowej części cyklu. Podstawową jednak wadą jest to, że po jego przeczytaniu nie można od razu zabrać się za trzeci. Bo czyta się tę powieść świetnie.

Michał Kubalski

Nim wydadzą trzeci tom…
[Joe Abercrombie „Nim zawisną na szubienicy” - recenzja]

Bohaterowie poznają się coraz lepiej, na horyzoncie majaczy już Wielka Konfrontacja – drugi tom trylogii „Pierwsze prawo” Joe Abercrombiego ma wszystkie wady i zalety środkowej części cyklu. Podstawową jednak wadą jest to, że po jego przeczytaniu nie można od razu zabrać się za trzeci. Bo czyta się tę powieść świetnie.

Joe Abercrombie
‹Nim zawisną na szubienicy›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNim zawisną na szubienicy
Tytuł oryginalnyBefore They Are Hanged
Data wydania22 sierpnia 2011
Autor
Wydawca ISA
CyklPierwsze Prawo
ISBN978-83-7418-222-5
Format576s. 135×205mm
Cena38,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Bohaterów, politycznych graczy i zarysy historii świata poznaliśmy w „Samym ostrzu”, w drugim tomie otrzymujemy kolejne informacje, pogłębiające, a czasem zmieniające wcześniejszą interpretację zdarzeń. Dotyczy to zwłaszcza Bayaza, który jako Pierwszy z Magów ma za sobą wieleset lat życia i ma sporo do powiedzenia o dawnym imperium i o genezie świata. Czy jednak należy w pełni ufać jego słowom? Jak przekonują się jego towarzysze – niekoniecznie. Stary mag dąży do własnych celów, a i nie jest wszechwiedzący. Przed Jezalem, Westem, Ferro, Wilczarzem, Gloktą stają nowe wyzwania, którym muszą sprostać, mimo niewystarczających narzędzi.
Oczyma pułkownika Westa obserwujemy rozpędzającą się machinę wojny. Unia, atakowana na północy i południu, osłabiona latami pokoju i politycznych intryg nie zdaje sobie sprawy ze skali zagrożenia. Niekompetentni i zazdrośni o swą pozycję generałowie, armia składająca się z tych, którym nie udało się uciec przed poborem oraz z paniczyków w pięknych strojach mają za zadanie zmierzyć się i zwyciężyć wojska bezwzględnego Bethoda. Tymczasem na południu Glokta otrzymał wątpliwy zaszczyt obrony unijnej enklawy na terytorium Gurkhulu i stara się utrzymać starą twierdzę, mimo beznadziejnej sytuacji i wątpliwości co do racji swych zwierzchników. Widzimy zatem oba fronty, pierwsze potyczki i bitwy oraz nadchodzące zderzenie cywilizacji.
Abercrombie pisze potoczyście, zwięźle, nie rozdrabnia się na dziesiątki postaci i mnóstwo epizodów. Dzięki temu trylogia pozostała trylogią, no i jest już ukończona – czego nie da się powiedzieć o Pieśni Lodu i Ognia G.R.R. Martina, której najnowszy tom, „Dance with Dragons” odłożyłem bez większego żalu na później, na korzyść właśnie „Nim zawisną…”. Ironiczny i cyniczny ton, zwłaszcza widoczny w rozdziałach dotyczących losów inkwizytora Glokty, przypomina nieco kroniki Czarnej Kompanii, zwłaszcza że Konował i pozostała gromadka także nie byli świetlistymi i cnymi rycerzami. W „Pierwszym prawie” nie ma właściwie pozytywnych bohaterów – autor bardzo stara się, by każda z głównych postaci miała jakąś skazę, mniej lub bardziej widoczną. Przy tym opisywani ludzie nie są statyczni, ich psychika ulega zmianom pod wpływem okoliczności. Jeśli faktycznie istnieje coś takiego jak „psychologiczna wiarygodność postaci”, to Abercrombiemu udało się ją uzyskać.
Abercrombie nie tylko podważa to, co już wiemy o świecie, stara się także wychodzić poza ramy stereotypowej fantasy. Uśmierca nie tych, co „należy”, prowadzi na manowce, dodaje postaciom nieoczywistych i niestereotypowych cech, magię stosuje oszczędnie i ukazuje jej cenę. Wskutek takiego podejścia po trzecim tomie można spodziewać się wszystkiego.
koniec
12 grudnia 2011

Komentarze

12 XII 2011   22:28:31

No nie wiem, czy tak zupełnie nie ma bohaterów bez skazy. Dałoby się wymienić ze dwóch czy trzech wśród barbarzyńców. No i jedyną skazą Westa jest, że przyłożył pyskatej siostrze, której przełożenie przez kolano słusznie się należało:).

14 XII 2011   09:19:05

Ale przyłożył! A Wilczarz czy inni są "bez skazy" tylko jeśli zapomnisz, co robili przed urwaniem się Bethodowi.

30 I 2012   21:48:37

W recenzji dobrze napisano, że bohaterowie zmieniają się zależnie od okoliczności. Cieszę się że można jeszcze trafić na pozycje o takim klimacie. Nie mogę doczekać się ostatniej części:)

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mała Esensja: Gwiazdy i piwo
Marcin Mroziuk

16 X 2021

W „Wędrując po niebie z Janem Heweliuszem” Anna Czerwińska-Rydel nie tylko w przystępny sposób przybliża młodym czytelnikom postać gdańskiego uczonego, ale również pozwala im poznać podstawowe informacje z zakresu astronomii. Lekturę dzieciom uprzyjemniają też znakomite ilustracje Asi Gwis.

więcej »

PRL w kryminale: Skradziony samochód z niespodziewanym bagażem
Sebastian Chosiński

15 X 2021

Kradzieże samochodów stały się prawdziwą plagą w Polsce dopiero w latach 90. XX wieku, ale już dekadę wcześniej nie brakowało – zwłaszcza w dużych miastach – zorganizowanych grup, które polowały na wybrane marki. Ten właśnie proceder Danuta Frey(-Majewska) traktuje jako punkt wyjścia fabuły „Fiata z placu Teatralnego” – kolejnej jej mikropowieści wydanej w serii „Ewa wzywa 07…”.

więcej »

Cudzego nie znacie: Krew ojców
Miłosz Cybowski

14 X 2021

„Ceremony of Ashes” Jaysona Roberta Ducharme’ego to krótka nowela o zemście. Taka, w której brak szczęśliwych zbiegów okoliczności i happy endu.

więcej »

Polecamy

Zawsze szach, nigdy mat

Stulecie Stanisława Lema:

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Grudzień 2016
— Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek, Beatrycze Nowicka

Tegoż twórcy

Wiele stron o zemście i zabijaniu
— Miłosz Cybowski

Świat pozbawiony sprawiedliwości i znaczenia
— Miłosz Cybowski

Kamienie nie krwawią
— Miłosz Cybowski

Esensja czyta: Styczeń 2017
— Miłosz Cybowski, Dawid Kantor, Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Grudzień 2016
— Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek, Beatrycze Nowicka

Garść monet
— Beatrycze Nowicka

Yarvi, królewicz gettlandzki
— Beatrycze Nowicka

Nim Abercrombie włączył przester
— Beatrycze Nowicka

Esensja czyta: Lipiec 2013
— Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek, Jarosław Loretz, Daniel Markiewicz, Paweł Micnas, Beatrycze Nowicka, Agnieszka Szady, Konrad Wągrowski

Stare mleko kwaśnieje, stara zemsta staje się coraz słodsza
— Kamil Armacki

Tegoż autora

To nie jest straszne
— Michał Kubalski

W krzywym zwierciadle: Europejskie wakacje Pająka
— Michał Kubalski

Film, który poszedł naprzód
— Michał Kubalski

Good comic gone bad, czyli space opera rom-com
— Michał Kubalski

Więcej wszystkiego co błyszczy, buczy i wybucha?
— Miłosz Cybowski, Jakub Gałka, Wojciech Gołąbowski, Adam Kordaś, Michał Kubalski, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Nie taki dobry dinozaur
— Michał Kubalski

O tych, co z kosmosu
— Paweł Ciołkiewicz, Jakub Gałka, Jacek Jaciubek, Adam Kordaś, Michał Kubalski, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Po rozum do głowy
— Michał Kubalski

Poszerzenie pola walki
— Michał Kubalski

Czego oczy nie widziały
— Michał Kubalski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.