Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Ewa Białołęcka
‹Róża Selerbergu›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułRóża Selerbergu
Data wydania22 października 2010
Autor
Wydawca RUNA
ISBN978-83-89595-72-0
Format336s. 125×185mm
Cena32,50
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Coś lekkiego
[Ewa Białołęcka „Róża Selerbergu” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Róży Selerbergu” nie nazwałabym najlepszą spośród książek Ewy Białołęckiej. Historie składające się na zbiór mają proste fabuły, do ich bohaterów trudno przywiązać się tak, jak do postaci z „Kronik Drugiego Kręgu” czy Raszki z „Wiedźmy.com.pl”. Styl autorki i humor pozwalają jednak przeczytać całość bez bólu, a nawet z uśmiechem na ustach.

Magdalena Kubasiewicz

Coś lekkiego
[Ewa Białołęcka „Róża Selerbergu” - recenzja]

„Róży Selerbergu” nie nazwałabym najlepszą spośród książek Ewy Białołęckiej. Historie składające się na zbiór mają proste fabuły, do ich bohaterów trudno przywiązać się tak, jak do postaci z „Kronik Drugiego Kręgu” czy Raszki z „Wiedźmy.com.pl”. Styl autorki i humor pozwalają jednak przeczytać całość bez bólu, a nawet z uśmiechem na ustach.

Ewa Białołęcka
‹Róża Selerbergu›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułRóża Selerbergu
Data wydania22 października 2010
Autor
Wydawca RUNA
ISBN978-83-89595-72-0
Format336s. 125×185mm
Cena32,50
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
„Róża Selerbergu” to zbiór dziesięciu opowiadań, podzielonych na trzy odrębne części – „Selerbergiadę”, „Przyczajonego rycerza, ukrytego smoka” oraz „Sagę o ludziach MOD-u”. Pierwsza i najdłuższa traktuje o przygodach arystokratycznych bliźniąt, Margerity i Rinaldo von Selerberg. Akcja utworu rozgrywa się w czarodziejskim świecie pełnym krasnoludów i rusałek (ale w którym dziewczęta czytują Bravo Witch i nosi się wprawdzie krasnoludzkie, ale jednak glany), w rodowej siedziby Selerbergów, szkole magii oraz okazyjnie – w piekle.
„Selerbergiada” nie jest zbyt złożona fabularnie i wydaje się być adresowana przede wszystkim do młodzieży. Autorka zgrabnie opisuje szkolne perypetie rodzeństwa, poruszając także takie tematy jak seks czy uczucia wobec osoby tej samej płci. Opowiadania są w gruncie rzeczy raczej pogodne, zabawne (choć miejscami humor może wydawać się odrobinę wymuszony) – i bardzo proste. Postacie, choć sympatyczne, pozostają jednowymiarowe, a niektóre z nich doskonale wpisują się w znane nam już schematy: choćby Lawinia, głupiutka blondynka, wciąż knująca za plecami bohaterów. Z drugiej strony zdaje się też, że do pewnego stopnia to zabieg zamierzony. Zaś szkoła magii, krasnoludzki boks i lekcje alchemii, to tak naprawdę jedynie tło dla wydarzeń i problemów, które równie dobrze mogłyby dotyczyć polskich nastolatków (no, może oprócz piekielnych agentek czyhających na dusze). Jeśli ktoś ma w tym miejscu skojarzenia z Harrym Potterem to… słusznie. Spora część materiału wchodząca w skład „Selerbergiady” powstała bowiem pierwotnie jako fan fiction i do dziś można znaleźć ją na forum Mirriel. To tylko moja osobista opinia, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że w swej oryginalnej postaci opowiadania były znacznie lepsze. Chociażby tekst halloweenowy, przerobiona na potrzeby książki pierwsza część „Slytherinady”. Po wycięciu elementów zaczerpniętych z uniwersum Rowling tekst stracił wiele swojego uroku (w dużej mierze wynikającego z kontaktów Jo/Siri i Severusa Snape’a). Na marginesie, jeśli komuś podobało się to opowiadanie z „Róży”, a do tej pory nie zbłądził na fora potterowskie, polecam lekturę "Slytherinady" (której kolejne części nie zostały włączone w skład książki, może dlatego, że zbyt mocno wrosły w świat Hogwartu. Trudno byłoby sobie wyobrazić „Dla każdego gwiazda” bez postaci Mistrza Eliksirów).
Dwie pozostałe części wypadają równie sympatycznie – i równie prosto. „Przyczajony rycerz, ukryty smok” może być zapewne nie lada gratką dla wielbicieli „Kronik Drugiego Kręgu”, akcja bowiem dzieje się albo w tym samym świecie, albo przynajmniej w uniwersum bardzo podobnym. Tytułowy smok (czy też raczej smoczyca) jest podobnie jak Pożeracz Chmur porośnięta sierścią i tak samo jak on ciekawa ludzi. Autorka bardzo zgrabnie wykorzystała popularny motyw bohatera, który wyrusza zapolować na smoka.
„Róża Selerbergu” nie jest lekturą ambitną, skłaniającą do przemyśleń ani nawet książką trzymającą w napięciu. Można spokojnie otworzyć ją w tramwaju czy autobusie, bez obaw, że akcja wciągnie do tego stopnia, że przegapi się przystanek. Mimo to styl, sympatyczni bohaterowie i odrobina poczucia humoru sprawiają, że warto poświęcić tej powieści odrobinę uwagi, zwłaszcza, jeśli poszukuje się do przeczytania czegoś lekkiego.
koniec
2 marca 2012

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Smok, rock i cmok-cmok
— Agnieszka Szady

Tegoż twórcy

Meandry
— Beatrycze Nowicka

Rozterki magicznej dzieciarni
— Beatrycze Nowicka

Lengorchia na lato
— Beatrycze Nowicka

Błękitna szarfa
— Magdalena Kubasiewicz

Esensja czyta: III kwartał 2008
— Michał Foerster, Jakub Gałka, Anna Kańtoch, Michał Kubalski, Daniel Markiewicz, Paweł Sasko, Konrad Wągrowski, Marcin T. P. Łuczyński

Wiedźma z laptopem
— Agnieszka Szady

Smok, rock i cmok-cmok
— Agnieszka Szady

Księga urwisów
— Agnieszka Szady

Smok i jego chłopiec
— Agnieszka Szady

Tkaczka Pieśni
— Joanna Słupek

Tegoż autora

Nie ma łatwych dróg
— Magdalena Kubasiewicz

Mistrzowie czarnego sportu
— Magdalena Kubasiewicz

Królewny i karliczka
— Magdalena Kubasiewicz

A na trakcie śpiewa bard
— Magdalena Kubasiewicz

Krucze opowieści
— Magdalena Kubasiewicz

Ciemny książę i drużyna bohaterów
— Magdalena Kubasiewicz

Witaj w ciemnym mieście Grimm
— Magdalena Kubasiewicz

Krąg zemsty ma swój koniec
— Magdalena Kubasiewicz

Trupy i pani Przecinek
— Magdalena Kubasiewicz

Czarownica wraca
— Magdalena Kubasiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.