Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Ewa Białołęcka
‹Naznaczeni błękitem. Część 1›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNaznaczeni błękitem. Część 1
Data wydania22 czerwca 2012
Autor
Wydawca Fabryka Słów
CyklKroniki Drugiego Kręgu
ISBN978-83-7574-706-5
Format504s. 125×195mm
Cena37,90
Gatunekfantastyka
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Błękitna szarfa
[Ewa Białołęcka „Naznaczeni błękitem. Część 1” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Z półek księgarń straszą książki dla nastolatków napisane przez zagranicznych autorów, na listach bestsellerów kupowanych przez młodzież królują schematyczne, często kiepsko napisane romanse paranormalne. Tymczasem mamy w Polsce autorkę, która stworzyła cykl dla nastoletnich czytelników (choć posiada on i starszych fanów) daleko przerastający twórczość takich pań jak Cast, Meyer czy L.J.Smith. Mowa o Ewie Białołęckiej, a rzeczony cykl otwiera część pierwsza „Naznaczonych błękitem”.

Magdalena Kubasiewicz

Błękitna szarfa
[Ewa Białołęcka „Naznaczeni błękitem. Część 1” - recenzja]

Z półek księgarń straszą książki dla nastolatków napisane przez zagranicznych autorów, na listach bestsellerów kupowanych przez młodzież królują schematyczne, często kiepsko napisane romanse paranormalne. Tymczasem mamy w Polsce autorkę, która stworzyła cykl dla nastoletnich czytelników (choć posiada on i starszych fanów) daleko przerastający twórczość takich pań jak Cast, Meyer czy L.J.Smith. Mowa o Ewie Białołęckiej, a rzeczony cykl otwiera część pierwsza „Naznaczonych błękitem”.

Ewa Białołęcka
‹Naznaczeni błękitem. Część 1›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNaznaczeni błękitem. Część 1
Data wydania22 czerwca 2012
Autor
Wydawca Fabryka Słów
CyklKroniki Drugiego Kręgu
ISBN978-83-7574-706-5
Format504s. 125×195mm
Cena37,90
Gatunekfantastyka
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
„Naznaczeni błękitem” to pierwszy tom serii „Kroniki Drugiego Kręgu” opowiadającej o przygodach grupki młodych, utalentowanych i dość zbuntowanych magów. Nie brzmi to być może zbyt fascynująco, ale autorka doskonale rozwija pozornie proste pomysły, co w połączeniu z rozbudowanym światem przedstawionym, przyjemnym stylem, ciekawymi bohaterami i szczyptą humoru czyni ten cykl zdecydowanie godnym uwagi.
Część pierwsza „Naznaczonych błękitem” skupia się przede wszystkim na losach Kamyka, Tkacza Iluzji (maga zdolnego tworzyć złudzenia mamiące wszystkie zmysły), któremu olbrzymi talent odebrał słuch. Zanim jednak czytelnik otrzyma szansę spotkania z prawdziwym głównym bohaterem cyklu, ma okazję zapoznać się z historią innego Tkacza Iluzji, Białego Roga (żyjącym wiele lat przed Kamykiem, i w czasach tego drugiego będącym już legendą) oraz Nocnego Śpiewaka należącego do najpotężniejszej kasty magów, Stworzycieli. Trzech chłopców łączy jedna rzecz: każdy z nich został obdarzony zdumiewająco potężnym talentem, za który musi jednak płacić cenę. Tak, jak Kamyk nie słyszy, tak Biały Róg urodził się z niesprawnymi nogami, a Nocny Śpiewak ze skórą porośniętą futrem, przez co długo był traktowany jak dziwadło.
Opowieść o Białym Rogu (a właściwie również historia Nocnego Śpiewaka), choć ma miejsce w tym samym świecie, bardzo różni się od dalszej części powieści. Po pierwsze, nie jest szczególnie istotna dla właściwej fabuły, stanowi raczej swojego rodzaju wprowadzenie, próbę zapoznania czytelnika z prawidłami, jakimi rządzi się uniwersum Kronik. Po drugie, akcja toczy się wolniej, nakreślenie psychiki postaci oraz świata przedstawionego wysuwa się na pierwszy plan, fabuła jest zaś mało skomplikowana. Po trzecie wreszcie, brak tutaj humoru, obecnego w przygodach Kamyka. (traktujący o Nocnym Śpiewaku rozdział „Gwiazdy i róża”, dla mnie chyba najlepsza część powieści, niektórzy uważają za wręcz smutne.) Ja sama o Białym Rogu z przyjemnością, przede wszystkim ze względu na styl autorki, oryginalną wizję magii oraz postać okaleczonego Tkacza. Są jednak zapewne osoby, którym historia chłopca za pomocą iluzji usiłującego odeprzeć wrogi atak może się dłużyć. Warto więc podkreślić, że dalej jest znacznie ciekawiej, zabawniej, na scenę wkroczą bohaterowie bardziej interesujący i aktywni niż prosty, odważny pastuch, a przeskoczenie kilkunastu stron nie sprawi, że czytelnik zgubi się w akcji.
Kamyk nie jest osobą, która potrafi zbyt długo usiedzieć na miejscu. Dzięki temu czytelnicy wraz z nim poznają świat Kronik Drugiego Kręgu – dostajemy więc opisy Żmijowych Pagórków, w których chłopiec dorastał, Zamku należącym do magów, pewnego rodzaju osiedla zamieszkanego przez kalekich „prawie” magów o bardzo małych talentach, jak i dalekiego, Smoczego Archipelagu. Do tego ostatniego Kamyk dociera za sprawą swego towarzysza i chyba mojego ulubionego bohatera: Pożeracza Chmur, młodego smoka, do tego stopnia zafascynowanego ludźmi, że często przybiera postać człowieka. Nie oznacza to oczywiście rezygnacji z pewnych nawyków i typowego dla smoków podejścia do życia. Lądowanie Pożeracza Chmur w ogródku Zamku (i jego wypowiedzi pod adresem magów) – to scena, która utkwiła mi w pamięci na długo. W „Naznaczonych błękitem” jest zresztą więcej scen godnych uwagi: albo zabawnych, albo wyjątkowo plastycznie opisanych (jak egzamin Kamyka, pokazującego pełnię swoich umiejętności tkania iluzji). A skoro już o smokach mowa: bardzo podoba mi się ich kreacja w powieści. Zapomnijcie o Saphirze z Eragona czy złych bestiach strzegących skarbów. Smoki u Białołęckiej porośnięte są sierścią, potrafią zmieniać kształty, a ich sposób myślenia jest dość specyficzny. Warto też zwrócić uwagę na sposób przedstawienia przyjaźni Kamyka i Pożeracza Chmur. Obaj (jak na przedstawicieli swoich gatunków) są młodzi i pomimo dzielących ich różnic kontakty tych dwóch przypominają przyjaźń między ludzkimi chłopcami. Razem się włóczą, staczają żartobliwe walki, szukają bursztynu, Tkacz Iluzji uczy smoka pisać. To dwóch równorzędnych towarzyszy, w podobnym wieku i na podobnym poziomie intelektualnym, połączonych koleżeństwem, nie jakąś mistyczną więzią. Zazwyczaj smoki i ich stosunki z ludźmi pokazywane są w literaturze fantastycznej trochę inaczej.
Moja znajoma określiła kiedyś pierwszą część „Naznaczonych błękitem” „taką obyczajówką dla młodzieży z fantastyczną otoczką” i chyba miała trochę racji, ponieważ czytelnik nie odnajdzie tu prób ocalenia świata, poszukiwań jakiegoś zapomnianego artefaktu czy wojen (przynajmniej nie w tej części), a będzie śledzić dorastanie maga (chwilowo) nie mającego większego wpływu na czyjkolwiek los poza swoim własnym. Nie jest to więc książka dla osób oczekujących pojedynków, walki o życie i akcji trzymającej w napięciu, lecz spragnionych lektury przyjemnej, sprawnie napisanej, z wiarygodnymi bohaterami i bogatym światem przedstawionym. Nie będzie chyba jednak zbyt dużym spojlerem, jeśli zdradzę, że w dalszych tomach Kamyk i paru innych magów nieraz znajdzie się w niebezpieczeństwie, przyjdzie im toczyć walki, staną się trochę bardziej istotni jeśli nie dla całego świata, to dla jego części, w końcu zabrzmią i wojenne bębny. A już w części drugiej „Naznaczonych błękitem” (którą osobiście cenię bardziej niż pierwszą) wkroczą na scenę kolejne, ciekawe postacie.
koniec
24 lipca 2012

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Lengorchia na lato
— Beatrycze Nowicka

Smok i jego chłopiec
— Agnieszka Szady

Tegoż twórcy

Meandry
— Beatrycze Nowicka

Rozterki magicznej dzieciarni
— Beatrycze Nowicka

Lengorchia na lato
— Beatrycze Nowicka

Coś lekkiego
— Magdalena Kubasiewicz

Esensja czyta: III kwartał 2008
— Michał Foerster, Jakub Gałka, Anna Kańtoch, Michał Kubalski, Daniel Markiewicz, Paweł Sasko, Konrad Wągrowski, Marcin T. P. Łuczyński

Wiedźma z laptopem
— Agnieszka Szady

Smok, rock i cmok-cmok
— Agnieszka Szady

Księga urwisów
— Agnieszka Szady

Smok i jego chłopiec
— Agnieszka Szady

Tkaczka Pieśni
— Joanna Słupek

Tegoż autora

Nie ma łatwych dróg
— Magdalena Kubasiewicz

Mistrzowie czarnego sportu
— Magdalena Kubasiewicz

Królewny i karliczka
— Magdalena Kubasiewicz

A na trakcie śpiewa bard
— Magdalena Kubasiewicz

Krucze opowieści
— Magdalena Kubasiewicz

Ciemny książę i drużyna bohaterów
— Magdalena Kubasiewicz

Witaj w ciemnym mieście Grimm
— Magdalena Kubasiewicz

Krąg zemsty ma swój koniec
— Magdalena Kubasiewicz

Trupy i pani Przecinek
— Magdalena Kubasiewicz

Czarownica wraca
— Magdalena Kubasiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.