Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 5 lipca 2022
w Esensji w Esensjopedii

Agnieszka Hałas
‹Po stronie mroku›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPo stronie mroku
Data wydania18 września 2012
Autor
Wydawca RW2010
ISBN978-83-63598-09-9
FormatMobipocket
Cena14,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz czytniki w
Skąpiec.pl
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup

Odcienie mroku
[Agnieszka Hałas „Po stronie mroku” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Mity oswajają ciemność; oświetlają migotliwym, niepewnym płomykiem zwłaszcza ciemności najgłębsze: lęk, ból, śmierć – i to, co czeka po drugiej stronie. Zaświaty ze zbioru opowiadań „Po stronie mroku” Agnieszki Hałas są fascynującym labiryntem, przez który prowadzą czytelnika cienie mitów i symboli.

Zofia Marduła

Odcienie mroku
[Agnieszka Hałas „Po stronie mroku” - recenzja]

Mity oswajają ciemność; oświetlają migotliwym, niepewnym płomykiem zwłaszcza ciemności najgłębsze: lęk, ból, śmierć – i to, co czeka po drugiej stronie. Zaświaty ze zbioru opowiadań „Po stronie mroku” Agnieszki Hałas są fascynującym labiryntem, przez który prowadzą czytelnika cienie mitów i symboli.

Agnieszka Hałas
‹Po stronie mroku›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPo stronie mroku
Data wydania18 września 2012
Autor
Wydawca RW2010
ISBN978-83-63598-09-9
FormatMobipocket
Cena14,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz czytniki w
Skąpiec.pl
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Wyszukaj / Kup
Ubi sunt – gdzie są, dokąd odchodzą zmarli? – pytali starożytni. Motyw poszukiwania ukochanej osoby w świecie umarłych jest stary jak świat; tym trudniej jest uczynić go osią opowieści tak, by nie był jedynie powtórzeniem wędrówki Orfeusza, ale nową historią o nadziei i pokonywaniu lęku. Tekst otwierający książkę, „Wiara, nadzieja, miłość”, utkany z odniesień do mitów religijnych i kulturowych, jest jednocześnie samodzielnym poetyckim obrazem o wielkiej sile emocjonalnego oddziaływania. Znajdziemy tam, jak w nadtłuczonym zwierciadle, fragmenty historii tak znanych, że nie zawsze potrafimy je od razu rozpoznać: poszukiwanie Eurydyki i Beatrycze, pokutę Psyche, echa „Mistrza i Małgorzaty”, Izoldę wśród trędowatych czy explicite przywołaną opowieść o Berenie i Luthien z Tolkienowskiego „Silmarillionu”. W świecie, gdzie chłodne, hieratyczne anioły spotykają się z groteskowymi potworami Hieronima Boscha, groza i nadzieja splatają się ze sobą w skomplikowany, a przecież rozpoznawalny wzór wyobrażeń o niebie i piekle. Jednocześnie bohaterowie są współcześni i zwyczajni, wyrwani z codzienności w śmierć i to, co poza nią – ze zwykłymi ludzkimi uczuciami. Nie mają nic z herosów, stawiających czoła Hadesowi; kiedy kończy się wszystko, pozostają tylko odwaga i nadzieja, które płyną z miłości.
Na uwagę zasługują obrazy pomniejszych stworów piekielnych, ożywione fantazje Boscha, podobne do odmieńców znanych z kart pierwszego tomu debiutanckiej powieści autorki („Dwie karty”), a także sugestywne wizje obłędu budzącego grozę – absurdalnej, nieludzkiej głupoty i bezcelowej udręki. Piekło może być wszak plastycznie opisaną fantastyczną krainą, ale też wirem własnych myśli, od których nie ma ucieczki.
Tym, co uderzyło mnie najbardziej w opowiadaniach Agnieszki Hałas, są refleksje zamknięte w symbolicznych obrazach. Autorka bez moralizowania przedstawia pomysły na to, jakie może być niebo, co jest największą udręką piekła, czym jest miłosierdzie. Poetycki klimat sprawia, że nawet w makabrycznych scenach z piekieł opowiadania zachowują estetyczną równowagę; okrucieństwa jest dość, by uwierzyć w demony, nie tyle jednak, by zwątpić – może nie tyle w anioły, co w człowieka i dobro ukryte tak głęboko, że nawet najgłębsza ciemność nie potrafi go unicestwić. Zresztą zdarza się, że i mieszkańcy piekieł okazują ludzkie uczucia tam, gdzie najmniej można by się tego spodziewać.
Pośród obszerniejszych tekstów znajdziemy w zbiorze także miniatury, w kilku rysach oddające niesamowity klimat i pozostawiające uczucie niedosytu. Autorka udowadnia, że potrafi równie sprawnie konstruować opowiadania w różnych konwencjach, że nieobce jej są przypowieści w wiecznym teraz zaświatów, mroczna fantastyka, hierarchie anielskie i piekielne – i współcześnie rozgrywające się dramaty konkretnych osób. W tekstach pojawia się oniryczna otoczka mitu lub symbolu, przenikająca mniej lub bardziej wyraźnie przez codzienność miejskich realiów – zawsze jednak z cieniem tajemnicy. Kim jest naprawdę zagadkowa postać z poruszającego opowiadania „Powrót do ogrodu”? Jak przetrwać po śmierci wśród skomplikowanych intryg agentów Góry i Dołu? Jaką cenę płaci się za spotkanie w zaświatach z tym, kogo wyrok Nieba odesłał w miejsce kaźni? Co dręczy nieumarłych? Do czego demony wynajmują żywych?
Żywe, wiarygodne i dobrze opisane postacie zapadają w pamięć: zagubiona w zaświatach Erin, która ma dla mnie twarz Elisabeth Siddal, muzy prerafaelitów; urocza strzyga Maszka; Tanatos – mroczny mężczyzna w mundurze huzara; uzależniony od narkotyków hiszpański alchemik-lekarz; Sangre – najemniczka na usługach piekieł; nowojorski bezdomny zmagający się z echami zapomnianej tragedii…
„Po stronie mroku” jest lekturą dla tych, którzy znajdują przyjemność w rozwiązywaniu literackich zagadek, którzy cenią subtelnie podane refleksje o życiu i śmierci, oniryczny klimat – i którym nie jest obca melancholia kamiennych aniołów, nie tylko w czas listopadowych mgieł.
koniec
28 października 2012

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Krótko o książkach: Antologia transhumanizmu
Miłosz Cybowski

4 VII 2022

„After the Fall” to zbiór kilkunastu krótkich opowiadań rozgrywających się w uniwersum gry fabularnej „Eclipse Phase”. Jak na okołoerpegową antologię prezentuje się ona całkiem nieźle – choć siłą rzeczy przypadnie do gustu raczej czytelnikom, którzy z tym systemem mieli już do czynienia.

więcej »

Zbrodnie w stylu retro: Zbrodnia bez trupa
Sebastian Chosiński

3 VII 2022

„Drugie wydanie powieści”, czyli środkowa część kryminalnej trylogii Romana Orwid-Bulicza o sprawach prowadzonych przez komisarza Śliwińskiego, jest lepsza od swojej poprzedniczki, ale słabsza od kończącej cały cykl. I to chyba najlepsze rozwiązanie dla czytelnika, który dotarłszy do finału całej historii, nie będzie czuł rozczarowania.

więcej »

PRL w kryminale: Skazany na śmierć
Sebastian Chosiński

1 VII 2022

Dzisiaj takie zjawisko już nie istnieje. Prasa codzienna nie drukuje powieści w odcinkach. Ale jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku były one czymś najzupełniej naturalnym. Dla wielu gazet stawały się niemalże gwarancją sukcesu. Czasami nawet na łamy regionalnych tytułów trafiały interesujące teksty. Przykładem tego „Nie chcę umierać!” Krzysztofa T. Rosy z 1959 roku.

więcej »

Polecamy

Seksapokalipsa

W podziemnym kręgu:

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Pan życia i śmierci
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

I potępieni mogą marzyć
— Marcin Mroziuk

Esensja czyta: Listopad 2012
— Miłosz Cybowski, Jakub Gałka, Joanna Kapica-Curzytek, Alicja Kuciel, Konrad Wągrowski

Tegoż twórcy

Brune, gdzie jesteś?
— Marcin Mroziuk

Gdy tropikalny raj staje się piekłem na ziemi
— Marcin Mroziuk

Groza na rajskich wyspach
— Anna Nieznaj

Esensja czyta: Marzec 2017
— Dawid Kantor, Daniel Markiewicz, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Styczeń 2017
— Miłosz Cybowski, Dawid Kantor, Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Osty kłują
— Magdalena Kubasiewicz

Esensja czyta: Sierpień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Kwiecień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Na smokach wojska latające i inne sarmackie historie
— Zofia Marduła

Wichry zmian
— Magdalena Kubasiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.