Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Wojciech Mann
‹Kroniki wariata z kraju i ze świata›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKroniki wariata z kraju i ze świata
Data wydania5 listopada 2012
Autor
Wydawca Znak
ISBN978-83-240-2200-7
Format160s. 140×205mm; oprawa twarda
Cena29,90
Gatunekhumor / satyra
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Żelazny karzeł i jego drużyna
[Wojciech Mann „Kroniki wariata z kraju i ze świata” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Na przełomie lat 80. I 90., o ile ktoś nie miał pomysłu na ciekawsze spędzenie sobotniego wieczoru niż w domu, słuchał radia. Oczywiście – Programu Trzeciego. Zaczynał około godziny 20, a kończył… o 22? Nie – koniec Listy Przebojów nie zamykał wieczornych atrakcji. Potem było przecież „Nie tylko dla orłów”.

Konrad Wągrowski

Żelazny karzeł i jego drużyna
[Wojciech Mann „Kroniki wariata z kraju i ze świata” - recenzja]

Na przełomie lat 80. I 90., o ile ktoś nie miał pomysłu na ciekawsze spędzenie sobotniego wieczoru niż w domu, słuchał radia. Oczywiście – Programu Trzeciego. Zaczynał około godziny 20, a kończył… o 22? Nie – koniec Listy Przebojów nie zamykał wieczornych atrakcji. Potem było przecież „Nie tylko dla orłów”.

Wojciech Mann
‹Kroniki wariata z kraju i ze świata›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKroniki wariata z kraju i ze świata
Data wydania5 listopada 2012
Autor
Wydawca Znak
ISBN978-83-240-2200-7
Format160s. 140×205mm; oprawa twarda
Cena29,90
Gatunekhumor / satyra
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Dla precyzji – mniej więcej raz na dwa tygodnie, przeplatane, o ile dobrze pamiętam, Studiem 202, czyli również znakomitym wówczas kabaretem Elita, któremu teksty pisał jeszcze dziś nieodżałowany Andrzej Waligórski. Obydwa radiowe kabarety nie miały nic wspólnego z dzisiejszą produkcją, którą co sobotę możemy oglądać na telewizyjnej dwójce – miały klasę i były śmieszne. „Studio 202” dotykało nieco naszej współczesności, lubiło jednak przede wszystkim inspiracje literackie. „Nie tylko dla orłów”, program autorstwa Wojciecha Manna i Grzegorza Wasowskiego, z gościnnym udziałem innych artystów (m.in. Beaty Michniewicz, Alicji Resich-Modlińskiej, Moniki Olejnik, Jerzego Kordowicza) to już czysty humor absurdu. Większość zna zapewne telewizyjne programy Wojciecha Manna i Krzysztofa Materny „Mądrej głowie” i „Za chwilę dalszy ciąg programu” – „Nie tylko dla orłów” było kabaretowym krokiem dalej, najlepszym wcieleniem humoru spod tego znaku.
Ten przydługi wstęp jest niezbędny, by zrozumieć, czym właściwie są „Kroniki wariata z kraju i ze świata”. Wydana pod koniec zeszłego roku przez wydawnictwo Znak książka prezentuje część materiałów z „Nie tylko dla orłów” – konkretnie zapewne tych, do których kwestia praw była wyjaśniona – napisanych (choć niekoniecznie wygłaszanych podczas programu) przez samego Wojciecha Manna. Wśród tekstów znajdziemy kilkanaście odcinków „Klechd sezonowych” (czyli opowieści o Żelaznym Karle imieniem Wasyl), szereg odcinków „Doradztwa intymnego” (czyli porad nieocenionego Gandalfa – niekoniecznie mającego cokolwiek wspólnego ze znanym czarodziejem), „Pamiętniki doktora Wyciora” (czyli polska telenowela szpitalna, niewątpliwie prekursorska wobec „Dr. House’a”), powiązane z nimi „Spostrzeżenia pana Henia”, a także porady magistra Czupurnego i sceny z życia rodziny Koźlików. A wszystko to ilustrowane zdjęciami Tomka Sikory.
Nie znajdziemy w tych tekstach żadnej błyskotliwej analizy współczesności (ani dzisiejszej, ani tej sprzed dwóch dekad), nie znajdziemy aluzji do celebrytów, polityków i kogokolwiek jeszcze. I zapewne dlatego ten humor nadal broni się doskonale. To czysty absurd, humor przecież niegdyś tak bardzo w Polsce popularny (twórczość Tuwima i Słonimskiego, „Kabaret Starszych Panów”), obecnie w naszym kraju zupełnie nie uprawiany. Niby każdy odcinek opiera się na sprawdzonym schemacie – Karzeł Wasyl w pewnego rodzaju parodii dobranocki ze zwierzętami w rolach głównych będzie miał dylematy, podejmie brutalną próbę ich rozwiązania, co skończy się dla niego raczej dramatycznie, Gandalf będzie słabo ukrywał swe preferencje, doktor Wycior zachwyci niekompetencją, inż Koźlik rzuci światło na rodzinne problemy – ale za każdym razem śmieszy to dokładnie tak samo. Niewątpliwa w tym zasługa językowej sprawności Wojciecha Manna, połączeniu żartów opartych na parodii, humorze sytuacyjnym z dowcipem słownym. Jedyny problem książeczki jest identyczny z problemem programu radiowego. Tak jak wówczas godzina audycji kończyła się zadziwiająco szybko, tak i tu sto pięćdziesiąt stron lektury mija błyskawicznie i pozostawia apetyt na więcej. Może kiedyś?
Zdaję sobie sprawę, że odbiór „Kronik wariata z kraju i ze świata” musi zależeć od tego, jak czytelnik odbiera tego rodzaju humor, impregnowani na absurd zapewne uznają książeczkę za nudną i nieśmieszną. Cóż, ja uwielbiam.
koniec
17 lutego 2013

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

O wewnętrznej wolności
— Joanna Kapica-Curzytek

Zwierzenia Manniaka
— Jędrzej Burszta

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.