Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 2 grudnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Jacek Dehnel
‹Młodszy księgowy. Felietony o książkach, czytaniu i pisaniu›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMłodszy księgowy. Felietony o książkach, czytaniu i pisaniu
Data wydania13 lutego 2013
Autor
Wydawca W.A.B.
ISBN978-83-7747-802-8
Format288s. oprawa twarda
Cena44,90
Gatuneknon‑fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Tylko dla kulturystów
[Jacek Dehnel „Młodszy księgowy. Felietony o książkach, czytaniu i pisaniu” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Statystyki są nieubłagane: w naszym kraju poziom czytelnictwa jest mniej niż średni. Ci, którzy (jeszcze) przyznają się do tego, że dużo czytają – uchodzą za oderwanych od życia dziwaków. Na przekór temu Jacek Dehnel dzieli się z nami radością, która towarzyszy bliskim spotkaniom z książkami. Czyta, szpera na Allegro i w antykwariatach, zgłębia historie zapomnianych tytułów, dociera do niezwykłych znalezisk między kartami woluminów. Opowiada nam również jak to jest, gdy książki się pisze, wydaje i spotyka ze swoimi czytelnikami.

Joanna Kapica-Curzytek

Tylko dla kulturystów
[Jacek Dehnel „Młodszy księgowy. Felietony o książkach, czytaniu i pisaniu” - recenzja]

Statystyki są nieubłagane: w naszym kraju poziom czytelnictwa jest mniej niż średni. Ci, którzy (jeszcze) przyznają się do tego, że dużo czytają – uchodzą za oderwanych od życia dziwaków. Na przekór temu Jacek Dehnel dzieli się z nami radością, która towarzyszy bliskim spotkaniom z książkami. Czyta, szpera na Allegro i w antykwariatach, zgłębia historie zapomnianych tytułów, dociera do niezwykłych znalezisk między kartami woluminów. Opowiada nam również jak to jest, gdy książki się pisze, wydaje i spotyka ze swoimi czytelnikami.

Jacek Dehnel
‹Młodszy księgowy. Felietony o książkach, czytaniu i pisaniu›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułMłodszy księgowy. Felietony o książkach, czytaniu i pisaniu
Data wydania13 lutego 2013
Autor
Wydawca W.A.B.
ISBN978-83-7747-802-8
Format288s. oprawa twarda
Cena44,90
Gatuneknon‑fiction
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Jednym słowem, mamy tutaj całą prozę życia osoby intensywnie czytającej i piszącej. Jacek Dehnel, jak większość ludzi dzielących te dwie pasje, musi stale walczyć z powszechnym przekonaniem, że literaturoznawstwo jest już dzisiaj nikomu niepotrzebne. „Po cóż grzebać się w pożółkłych książkach, skoro prawdziwe życie jest gdzie indziej…”. Jest polityka, tyle bieżących wydarzeń, mnóstwo czasu pochłania jeszcze bycie w internetowej sieci. To wszystko prawda, mówi Dehnel, ale klucze interpretacyjne do tego świata – dodajmy, chaotycznego i często niezrozumiałego – leżą w książkach!
„Młodszy księgowy” to zbiór felietonów Jacka Dehnela, drukowanych dobrych kilka lat temu w serwisie Wirtualna Polska i nadal dostępnych na jej stronach. Na ten temat nie ma od wydawcy żadnej notki, co ma sprawiać wrażenie, że otrzymujemy do czytania wytwór nowy i pierwszej świeżości. Tymczasem jest to, jak mawiają Austriacy, „kalter Kaffee”, produkt z recyklingu, co skłoniło nas do obniżenia wartości esensyjnego ekstraktu.
Dobry poziom tej kolekcji tekstów Dehnela jest jednak bezdyskusyjny. Finezyjnie, z wdziękiem i poczuciem humoru autor oprowadza nas po labiryncie książkowego życia, pełnym alejek, zakrętów, ślepych uliczek i skrzyżowań. Jak twierdzi, czuje się przy tym jak „irytujący sekciarz”, który sam doznał wielkiego szczęścia i spełnienia, a teraz dzwoni namolnie do drzwi i przekonuje innych „do życia wiecznego”, czyli do książek i czytania. Zdaje sobie doskonale sprawę, że jego głos jest głosem wołającego na puszczy, ale… chyba jednocześnie nie przestaje mieć nadziei, że jego teksty czytają osoby myślące podobnie.
Dehnel pisze o sobie, że jest „kulturystą”, oczywiście miłośnikiem nie ćwiczeń w siłowni, ale – szeroko pojętej kultury. Jest niezbicie przekonany, że źródłem lepszej jakości życia we wszystkich aspektach jest znajomość kultury i aktywne w niej uczestnictwo. Podziela pogląd, że polska kultura jest zagrożona, jednak – jego zdaniem – wcale nie ze strony zalewających nas „obcych” (kulturowo i etnicznie). Dehnel jest zdania, że największym zagrożeniem dla naszej kultury jest nasza własna umysłowa i edukacyjna abnegacja. Nic dodać, nic ująć.
Doskonałe są penetracje autora – nazwijmy to – okolic literatury i bibliofilskiej pasji. Wzruszający jest „Sztambuszek” z 1917 roku, w którym możemy przeczytać cytowane wpisy do pamiętników dziewiętnastoletniej wtedy krewnej autora. Zabawna (i jakże pouczająca!) jest lektura katalogu wysyłkowego artykułów erotycznych sprzed ponad stu lat. W felietonie „Tytani w obrazach” (moim ulubionym) autor analizuje fenomen literackiego klanu Grzeszczyków, wydających aforyzmy, poezje, epopeje, a nawet monumentalne prace historyczne. Dzieła są tak wybitne, że… nie zasługują nawet na obecność w katalogu Biblioteki Narodowej.
W felietonach Dehnela pulsuje bujne i bogate życie okołoksiążkowe. Są refleksje z wyjazdów na targi książki i ze spotkań z czytelnikami. Jest wspomnienie lektur podczas dziecięcego chorowania, a także krytyka jakości tłumaczenia (na przykładzie książki Hollinghursta). Autor podejmuje nawet próbę rozwiązania odwiecznego problemu, gdy książek jest dużo, a metrów kwadratowych mieszkania – za mało. Są refleksje na temat pakowania książek podczas przeprowadzki. Nie brak również odniesień autora do bieżących wydarzeń w kraju i na świecie. Wszystko to pisane frazą potoczystą, soczystą, pełną humoru i inteligentnych skojarzeń.
To wszystko docenią właśnie „kulturyści”, zanurzeni w ulotny i niematerialny świat piękna i wartości estetycznych. Warto zwrócić uwagę na świetny felieton „Dodawanie jabłuszek”, w którym autor zdecydowanie protestuje przeciwko traktowaniu literatury wyłącznie jako formy rozrywki, relaksu, „narzędzia do masażu”. Literatura – podkreśla Dehnel – to narzędzie pracy, i to wcale nie dla pisarzy czy redaktorów, ale dla wszystkich. Chodzi o pracę nad samym sobą, dążenie do intelektualnego rozwoju, poszerzania horyzontów i radzenia sobie z życiowymi wątpliwościami i dylematami. Literatura pozwala nam lepiej poznać samych siebie. A także umożliwia nam „włączenie myślenia” – by w prawdziwym życiu zachowywać czujność, czegoś nie przegapić i nie sknocić. Po to, by nie przegrać całego życia.
koniec
26 marca 2013

Komentarze

29 III 2013   10:56:04

Głos wołającego na puszczy...

04 IV 2013   21:18:45

Mnie sie "Ksiegowy" srednio podoba. Czasem dowcipny, owszem, ale glownie fikusny jakis, slodkawo-erudycyjny.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

PRL w kryminale: Ani śmiać się, ani płakać…
Sebastian Chosiński

2 XII 2022

Książka „Spadkobiercy pani Zuzy” – bardziej powieść szpiegowsko-sensacyjna niż stricte kryminalna – była doskonałym debiutem Jerzego Siewierskiego w roli beletrysty. Później wiodło mu się już bardzo różnie. Opublikowany w 1976 roku tom opowiadań „Pięć razy morderstwo” był eksperymentem ciekawym, ale dalekim od doskonałości. Na dodatek z kilku zamieszczonych w nim tekstów do „PRL-u w kryminale” pasuje tylko jeden: „Umarli nie składają zeznań”.

więcej »

Pierwsze miłości PRL-u: Wiem, że nic nie wiem, ale i to warto wiedzieć
Sebastian Chosiński

29 XI 2022

„Łukasz” Krystyny Siesickiej ukazał się jako trzecia publikacja w serii „Portrety”. To historia warszawskiego szesnastolatka, który prowadzi swoją własną „wojenkę” z otaczającym go światem, co skazuje go na – częściowo dobrowolne, częściowo wymuszone przez sytuację i rodziców – zesłanie na prowincję. Jego pojawienie się w nowej szkole wywołuje spore zamieszanie, tym bardziej że swoim zachowaniem zdaje się przyciągać kłopoty.

więcej »

Retrospektywa
Joanna Kapica-Curzytek

28 XI 2022

„A gdy obejrzysz się za siebie” to niebanalna fabularyzowana biografia wybitnego kolumbijskiego reżysera, a przede wszystkim - refleksja o niełatwej powojennej historii samej Kolumbii.

więcej »

Polecamy

Cyborg, czyli mózg w maszynie

Stare wspaniałe światy:

Cyborg, czyli mózg w maszynie
— Andreas „Zoltar” Boegner

Narodziny superbohatera
— Andreas „Zoltar” Boegner

Pierwsza historia przyszłości
— Andreas „Zoltar” Boegner

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Lipiec 2013
— Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek, Jarosław Loretz, Daniel Markiewicz, Paweł Micnas, Beatrycze Nowicka, Agnieszka Szady, Konrad Wągrowski

Tegoż twórcy

Strażniczka pamięci
— Marek Remiszewski

Tegoż autora

Retrospektywa
— Joanna Kapica-Curzytek

Czarownicy żyć nie dopuścisz
— Joanna Kapica-Curzytek

Ciemno, zimno i daleko
— Joanna Kapica-Curzytek

Różne oblicza
— Joanna Kapica-Curzytek

Różne okruchy rzeczywistości
— Joanna Kapica-Curzytek

Bez zbędnych elementów
— Joanna Kapica-Curzytek

O głupocie w obliczu wolności
— Joanna Kapica-Curzytek

Dlaczego ludzie zabijają?
— Joanna Kapica-Curzytek

Uśmiech zastyga na twarzy
— Joanna Kapica-Curzytek

Niczym skalpelem
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.