Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 19 sierpnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Agnieszka Hałas
‹Pośród cieni›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPośród cieni
Data wydania21 marca 2013
Autor
Wydawca Solaris
CyklTeatr węży
ISBN978-83-7590-135-1
Format340s.
Cena31,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

W barwach czerni i srebra
[Agnieszka Hałas „Pośród cieni”, Agnieszka Hałas „Pośród cieni” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Pośród cieni”, druga część „Teatru węży” Agnieszki Hałas to dobrze napisana powieść, w której podział na czarne i białe (czy też czarne i srebrne) tylko pozornie jest jednoznaczny.

Magdalena Kubasiewicz

W barwach czerni i srebra
[Agnieszka Hałas „Pośród cieni”, Agnieszka Hałas „Pośród cieni” - recenzja]

„Pośród cieni”, druga część „Teatru węży” Agnieszki Hałas to dobrze napisana powieść, w której podział na czarne i białe (czy też czarne i srebrne) tylko pozornie jest jednoznaczny.

Agnieszka Hałas
‹Pośród cieni›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPośród cieni
Data wydania21 marca 2013
Autor
Wydawca Solaris
CyklTeatr węży
ISBN978-83-7590-135-1
Format340s.
Cena31,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Dość długo przyszło czekać fanom na „Pośród cieni”. W końcu jednak oczekiwanie dobiegło końca i Agnieszka Hałas znów zabiera czytelników do świata Brune Keare zwanego Krzyczącym w Ciemności, maga posiadającego czarny talent, ale za to szarą duszę (bo najogólniej ujmując, postępuje przyzwoicie wtedy, gdy może sobie na to pozwolić). Do tej pory mieliśmy okazję śledzić przygody ka-ira (jak nazywa się władających czernią) w licznych opowiadaniach oraz powieści „Dwie karty”.
W drugim tomie „Teatru węży” dzieje się znacznie więcej niż w pierwszym, Krzyczący pakuje się w poważniejsze kłopoty, częściej musi walczyć o życie, zdobywa też parę nowych informacji o swojej przeszłości. Ponadto, o ile w „Dwóch kartach” cały czas grał pierwsze skrzypce, a inne postacie przemykały gdzieś w cieniu, o tyle tutaj większą rolę zaczynają odgrywać inni bohaterowie: obłożona klątwą arystokratka Lorraine, siostra zmarłego czarnego maga – Anavri (rola, jaką odgrywa Anavri w drugim tomie uzasadnia obecność jednej ze scen „Dwóch kart”, która wydawała się zbędna), Vincent – poeta zafascynowany magią, więcej też dowiadujemy się o żmijce Marshii. Ich kreacja zasługuje na pochwałę: są charakterystyczni, wypadają wiarygodnie w swoim zachowaniu. Sam Krzyczący zaś przechodzi swojego rodzaju powolną przemianę: widać że rzeczy, których musi się dopuszczać, nie pozostają bez wpływu na jego osobowość.
Zwiększenie tempa akcji oraz wprowadzenie paru nowych postaci to główna zmiana na plus w porównaniu z „Dwiema kartami”. Pewnemu rozbudowaniu uległ świat (co z jednej strony jest niewątpliwą zaletą, z drugiej jednak szkoda, że stracił nieco ze swej mroczności i aury tajemnicy, choć pozostaje tak samo brzydki), czytelnicy więcej też dowiadują się o srebrnej i czarnej magii, a także o naturze skazy, która dotknęła czarnych magów. Wyraźniej podkreślony zostaje fakt, że czerń nie zawsze utożsamiana była z czymś negatywnym. Choć skaza zmieniła jej naturę i przyprawiła wielu magów o szaleństwo, obecnie ka-ira postępują w taki, a nie inny sposób, bo po prostu nie mają wyboru.

Agnieszka Hałas
‹Pośród cieni›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPośród cieni
Data wydania12 marca 2013
Autor
Wydawca RW2010
CyklTeatr węży
ISBN978-83-63598-67-9
FormatPDF
Cena14,90
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz czytniki w
Skąpiec.pl
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Kup wLegimi.com: 14,90 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj wAmazon.co.uk
Autorce udaje się także sprawnie żonglować licznymi wątkami, przewijającymi się na kartach książki. Choć początkowo pozornie od siebie oderwane, w pewnym momencie zaczynają ładnie się zbiegać. Nie ma tu fragmentów, których obecność byłaby przypadkowa, każdy wnosi coś do kreacji świata bądź uzupełnia wiedzę o postaciach (jak sprawa zaginionej dziewczyny, która uświadamia Krzyczącemu, że ograniczając się do warzenia mikstur dla przestępców wcale nie ma czystych rąk).
Dla tych, którzy mieli okazję czytać teksty Agnieszki Hałas w zbiorku „Między otchłanią a morzem” oraz miesięczniku Science fiction, fantasy i horror, spora część „Pośród cieni” okaże się znajoma. W powieść wpleciono między innymi opowiadanie „Dom z żółtym szyldem” oraz debiutancki tekst autorki „Białe dłonie”. Starsze fragmenty napisane zostały jednak od nowa, inne są styl, poszczególne sceny, a także niektóre punkty samej historii. Umiejętnie splecione z premierowym materiałem tworzą spójną całość. Dzięki temu „Pośród cieni” podobnie jak pierwsza część cyklu jest pozycją ze sprawnie poprowadzoną fabułą bez dziur, której głównymi zaletami są styl i dbałość o szczegóły. Nie brak pojedynczych zdań zapadających w pamięć czy obrazowych opisów (takich jak majaki Anavri).
Ci, którym dotychczasowe teksty Agnieszki Hałas przypadły do gustu, podczas lektury nie będą się nudzić. Czytelnicy szukający dobrze napisanego fantasy osadzonego w świecie niekoniecznie przypominającym nasz z epoki średniowiecza również nie powinni być rozczarowani.
koniec
10 kwietnia 2013

Komentarze

10 IV 2013   19:51:14

znakomita autorka, jedna z lepszych na krajowym poletku sf

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Krótko o książkach: Nie jedzcie bajkowych kucyków
Wojciech Gołąbowski

19 VIII 2019

Czy można napisać cokolwiek odkrywczego o dziewiątym już tomie opowiadań o przygodach Jakuba Wędrowycza?

więcej »

Klepsydra nad morzem
Joanna Kapica-Curzytek

18 VIII 2019

Klimat wakacji, burze dorastania i pięknie opisane ludzkie emocje. „Moje lato w Tenby”, choć schematyczne, mocno broni się rozmachem i niepowtarzalną atmosferą wielowątkowej opowieści.

więcej »

Nekrofil z Poznania
Sebastian Chosiński

17 VIII 2019

To zaskakujące, że spośród wszystkich polskich seryjnych morderców, ten najbardziej odrażający jest najmniej znany. Ukazała się wprawdzie na jego temat przed pięcioma laty książka, ale jej nakład był niewielki. Dobrze więc, że przed paroma tygodniami „Martwe ciała” Michała Larka i Waldemara Ciszaka zostały wznowione. Szkoda tylko, że w opowieści o Edmundzie Kolanowskim autorzy tak mało miejsca poświęcają jego biografii.

więcej »

Polecamy

Prawdziwe kłamstwa

Na rubieżach rzeczywistości:

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zapchajdziura
— Marcin Knyszyński

Ten świat to jeden wielki Kant!
— Marcin Knyszyński

„Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno” – 1 Kor 13, 12
— Marcin Knyszyński

Świat jako miraż albo ludzie jak bogowie
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Kwiecień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Zza srebrnej maski
— Beatrycze Nowicka

Tegoż twórcy

Groza na rajskich wyspach
— Anna Nieznaj

Esensja czyta: Marzec 2017
— Dawid Kantor, Daniel Markiewicz, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Styczeń 2017
— Miłosz Cybowski, Dawid Kantor, Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Osty kłują
— Magdalena Kubasiewicz

I potępieni mogą marzyć
— Marcin Mroziuk

Esensja czyta: Sierpień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Kwiecień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Na smokach wojska latające i inne sarmackie historie
— Zofia Marduła

Wichry zmian
— Magdalena Kubasiewicz

Tropem węża
— Beatrycze Nowicka

Tegoż autora

Nie ma łatwych dróg
— Magdalena Kubasiewicz

Mistrzowie czarnego sportu
— Magdalena Kubasiewicz

Królewny i karliczka
— Magdalena Kubasiewicz

A na trakcie śpiewa bard
— Magdalena Kubasiewicz

Krucze opowieści
— Magdalena Kubasiewicz

Ciemny książę i drużyna bohaterów
— Magdalena Kubasiewicz

Witaj w ciemnym mieście Grimm
— Magdalena Kubasiewicz

Krąg zemsty ma swój koniec
— Magdalena Kubasiewicz

Trupy i pani Przecinek
— Magdalena Kubasiewicz

Czarownica wraca
— Magdalena Kubasiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.