Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 11 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Nicolas Vanier
‹Bella i Sebastian›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBella i Sebastian
Tytuł oryginalnyBelle et Sébastien
Data wydania13 listopada 2013
Autor
PrzekładMonika Szewc-Osiecka
Wydawca Rebis
CyklBella i Sebastian
ISBN978-83-7818-473-7
Format336s. 135×215mm; oprawa zintegrowana
Cena32,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Chłopiec, pies i sprawy dorosłych
[Nicolas Vanier „Bella i Sebastian” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Wykreowana przez Cécil Aubry wzruszająca historia przyjaźni ośmioletniego Sebastiana z psem Bellą (znanej u nas także z wyświetlanego przed laty telewizyjnego serialu) ma już pół wieku. Książka Nicholasa Vaniera powstała na postawie niedawnego filmowego remake’u i jest wolną adaptacją oryginału. Można z całą mocą potwierdzić, że ta nowa opowieść nawiązuje do najlepszych tradycji literatury młodzieżowej.

Joanna Kapica-Curzytek

Chłopiec, pies i sprawy dorosłych
[Nicolas Vanier „Bella i Sebastian” - recenzja]

Wykreowana przez Cécil Aubry wzruszająca historia przyjaźni ośmioletniego Sebastiana z psem Bellą (znanej u nas także z wyświetlanego przed laty telewizyjnego serialu) ma już pół wieku. Książka Nicholasa Vaniera powstała na postawie niedawnego filmowego remake’u i jest wolną adaptacją oryginału. Można z całą mocą potwierdzić, że ta nowa opowieść nawiązuje do najlepszych tradycji literatury młodzieżowej.

Nicolas Vanier
‹Bella i Sebastian›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułBella i Sebastian
Tytuł oryginalnyBelle et Sébastien
Data wydania13 listopada 2013
Autor
PrzekładMonika Szewc-Osiecka
Wydawca Rebis
CyklBella i Sebastian
ISBN978-83-7818-473-7
Format336s. 135×215mm; oprawa zintegrowana
Cena32,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Życie mieszkańców oddalonej od reszty świata alpejskiej wioski na francusko-szwajcarskim pograniczu nie jest spokojne. Jest rok 1943, czasy hitlerowskiej okupacji. Wojna w całej pełni, z kłopotami w zaopatrzeniu i codziennym życiem blisko natury, w trudnych warunkach. Trudno znaleźć Sebastianowi miejsce w świecie, gdzie dorośli zaabsorbowani są własnymi sprawami. Tym bardziej, że chłopiec jest sierotą, nie ma kolegów, nie chodzi do szkoły. Przybrani opiekunowie: dziadek i siostra Angelina są dla niego dobrzy, ale obraz wyobcowania dziecka jest przejmujący. Chłopczyk jest przekonany, że jego mama już niedługo się do niego odezwie i zabierze do siebie.
Wokół wioski grasuje groźna Bestia. Atakuje stada owiec i jest niebezpieczna także dla ludzi. Ale mieszkańcy Saint-Martin wydają wyrok: trzeba ją schwytać, aby już więcej nie wyrządzała szkód. Tylko Sebastian nie wierzy w złą Bestię, bo wcześniej poznał jej tajemnicę. Mały chłopiec robi wszystko, co może, aby nie doszło do dramatycznej konfrontacji.
Nie omijają Sebastiana także inne poważne i trudne sprawy dorosłych. Zaczyna orientować się, że mieszkający po sąsiedzku lekarz Guillaume jako członek ruchu oporu pomaga obcym ludziom, przeprowadzając ich górskimi szlakami do bezpiecznej Szwajcarii. Dorośli nie są zadowoleni z wiedzy ośmiolatka, która może na wszystkich sprowadzić katastrofę, ale przekonają się wkrótce, że pomoc chłopca – i nie tylko jego – okaże się niezastąpiona.
Akcja powieści rozgrywa się w imponującej scenerii alpejskiego krajobrazu, w którym ważną rolę odgrywa bezkresna przestrzeń, dodająca narracji rozmachu i szerokiego oddechu. Opisy przyrody nie są w najmniejszym stopniu nużące, wręcz przeciwnie, bardzo wzbogacają książkę pod względem literackim. Autor nie pomija także groźnego i okrutnego majestatu gór, dającego się we znaki szczególnie w zimie. Również sylwetki bohaterów książki są wiarygodne i ciekawie nakreślone, zwłaszcza postaci dziecięce: Sebastiana i małej dziewczynki Esther. Zwraca uwagę Peter Braun, archetyp „dobrego Niemca”.
Bardzo dużo walorów wychowawczych ma ta wspaniale opowiedziana historia przyjaźni Sebastiana i zdziczałego psa. Będzie ona z pewnością interesująca dla starszych dzieci i młodzieży. Czytelnicy z zapartym tchem będą śledzić, jak chłopiec i pies powoli oswajają się nawzajem, nabierają do siebie zaufania. Bella odwdzięcza się, jak potrafi najlepiej, to samica owczarka o niezwykłej inteligencji i instynkcie. Jest bez reszty oddana swojemu małemu opiekunowi. Chłopiec nie jest już sam, zyskał towarzysza zabaw, ale uczy się także, że musi za przyjaźń z psem zapłacić pewną cenę – i czyni to bez wahania. Więzi łączące chłopca z psem są niezwykłe. Choć historia toczy się w trudnych i mrocznych czasach, „Bella i Sebastian” budzi optymizm i wiarę w ludzi, ale także inspiruje do zastanowienia się nad ceną zaufania, sensem poświęcenia się dla drugiego człowieka, a nawet – nad istotą dobra i zła.
koniec
7 marca 2014

Komentarze

07 III 2014   23:12:15

Przeczytałam tę książkę niemal jednym tchem. Wprawdzie różni się ona od oryginału napisanego przez Cécile Aubry pod względem czasu akcji i niektórych bohaterów oraz wydarzeń, ale tak samo jak w oryginale oddaje przyjaźń chłopca i psa. Szkoda, że wioska Święty Marcin nie istnieje, bo chętnie bym ją zwiedziła, tak pięknie są opisane te okolice. "Bella i Sebastian" to jedna z moich ulubionych powieści i szkoda, że z tej pięciotomowej serii napisanej przez Cécile Aubry wydano w Polsce tylko dwa tomy, ogromnie jestem ciekawa, co działo się z Sebastianem, Bellą i innymi mieszkańcami wioski Święty Marcin w pozostałych trzech tomach. Nawiasem mówiąc, Bella i Sebastian są moimi ulubionymi bohaterami i bardzo wdzięcznym tematem moich rysunków. :)

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Historia zatoczyła koło
Joanna Kapica-Curzytek

11 VIII 2022

W znakomitej książce „Dziewczyna i Uczony” fascynujące losy dwóch obrazów przenikają się z dramatycznymi biografiami ludzi i przeszłością państw. Historia Europy została tu opowiedziana przez pryzmat historii sztuki.

więcej »

Przeczytaj to jeszcze raz: Pierwsze koty… to znaczy psy – za płoty
Sebastian Chosiński

10 VIII 2022

Choć zdecydowaną większość swoich śledztw komisarz Maigret prowadził w Paryżu, to jednak od czasu do czasu Georges Simenon wysyłał go także na prowincję. W „Żółtym psie” policjantowi ze stolicy przychodzi rozwikłać zagadkę dziwnych i niebezpiecznych zdarzeń rozgrywających się w leżącym nad Atlantykiem miasteczku Concarneau.

więcej »

Krótko o książkach: Siła więzi
Joanna Kapica-Curzytek

9 VIII 2022

„Kufer tajemnic” to powieść obyczajowa osnuta wokół motywu odkrywania rodzinnych tajemnic. Powieść pozwala też dostrzec, jak bardzo w ciągu ostatnich dziesięcioleci zmieniło się życie kobiet.

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Historia zatoczyła koło
— Joanna Kapica-Curzytek

Długa powieść o zabijaniu
— Joanna Kapica-Curzytek

Dysfunkcjonalna rodzina, dysfunkcjonalny kraj
— Joanna Kapica-Curzytek

Wiele burz
— Joanna Kapica-Curzytek

Pomiędzy obowiązkiem a głosem serca
— Joanna Kapica-Curzytek

Dokonywanie wyboru
— Joanna Kapica-Curzytek

Kultura potrzebna światu
— Joanna Kapica-Curzytek

Na pełnych obrotach
— Joanna Kapica-Curzytek

Wojna niezmiennie przeraża
— Joanna Kapica-Curzytek

Przyrzeknij mi, że wyjaśnisz, co się stało…
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.