Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 18 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

George R.R. Martin
‹Rycerz Siedmiu Królestw›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
70,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułRycerz Siedmiu Królestw
Tytuł oryginalnyA Knight of the Seven Kingdoms
Data wydania30 stycznia 2014
Autor
PrzekładMichał Jakuszewski
Wydawca Zysk i S-ka
CyklPieśń Lodu i Ognia
ISBN978-83-7785-323-8
Format300s. 140×205mm
Cena34,90
Gatunekfantastyka
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Na ubitej ziemi
[George R.R. Martin „Rycerz Siedmiu Królestw” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Opowiadania o Dunku i Jaju George R.R. Martin pisze jeszcze wolniej niż swoją sagę – pierwsze z nich ukazało się w 1998 roku, a trzecie dopiero dwanaście lat później. W tym roku natomiast wszystkie po raz pierwszy pojawiły się zbiorczo w polskim tłumaczeniu.

Kamil Armacki

Na ubitej ziemi
[George R.R. Martin „Rycerz Siedmiu Królestw” - recenzja]

Opowiadania o Dunku i Jaju George R.R. Martin pisze jeszcze wolniej niż swoją sagę – pierwsze z nich ukazało się w 1998 roku, a trzecie dopiero dwanaście lat później. W tym roku natomiast wszystkie po raz pierwszy pojawiły się zbiorczo w polskim tłumaczeniu.

George R.R. Martin
‹Rycerz Siedmiu Królestw›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
70,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułRycerz Siedmiu Królestw
Tytuł oryginalnyA Knight of the Seven Kingdoms
Data wydania30 stycznia 2014
Autor
PrzekładMichał Jakuszewski
Wydawca Zysk i S-ka
CyklPieśń Lodu i Ognia
ISBN978-83-7785-323-8
Format300s. 140×205mm
Cena34,90
Gatunekfantastyka
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
„Rycerz Siedmiu Królestw” to zbiór trzech opowieści ze świata Westeros, wcześniej publikowanych oddzielnie w różnych antologiach. Wszystkie rozgrywają się dziewięćdziesiąt lat przed rozpoczęciem akcji sagi; w czasach, gdy w Siedmiu Królestwach panuje pokój, a na Żelaznym Tronie zasiada srebrnowłosa dynastia Targaryenów. Tym razem nie śledzimy jednak losów możnych i kandydatów do tronu, lecz dwóch dość niepozornych bohaterów: pragnącego zostać rycerzem młodego Dunka oraz spotkanego przez niego na trakcie dziwnego bezwłosego chłopca zwanego Jajem.
Główną atrakcją tego dość krótkiego zbioru są dwie historie „turniejowe” – „Wędrowny rycerz” i „Tajemniczy rycerz”. W pierwszym osamotniony po śmierci pana Dunk próbuje szukać szczęścia na wielkim turnieju w Ashford, na który zjeżdża cała śmietanka rycerstwa. Zamiast dokonać heroicznych czynów, naraża się jednemu z członków panującej dynastii, co kończy się efektownym, zbiorowym mordobiciem z dość zaskakującym zakończeniem. Natomiast w drugim opowiadaniu Dunk, już ze swoim osobliwym giermkiem u boku, wybiera się na znacznie bardziej kameralny turniej z okazji ślubu byłego królewskiego namiestnika. Okazuje się jednak, że nie wszyscy goście są tymi za kogo się podają, więc wydarzenia szybko nabierają niezdrowego dla początkujących rycerzy rozmachu.
Obydwie historie pozwalają poczuć klimat ubitej ziemi i toczącego się wokół rycerskiego życia. Na turnieje przybywają różni rycerze, jedni bogaci, drudzy ubodzy, niektórzy szlachetni i honorowi, inni niespecjalnie. Poza toczeniem pojedynków na broń białą snują też różne intrygi i podstępy, które niechybnie muszą zakończyć się czyjąś śmiercią. Martin opisuje ich poczynania w sposób może niezbyt wyrafinowany, ale na tyle sprawny i obleczony w nieschematyczną fabułę, że czyta się je jednym tchem, o ile lubimy opowieści o facetach nadziewających się nawzajem na kopie.
Nieco słabiej wypada rozdzielający powyższe opowiadania „Zaprzysiężony miecz”, w którym Dunk i Jajo pełnią służbę u ubogiego lorda, który wdaje się w konflikt graniczny z bogatszymi sąsiadami. Opowieść byłaby pewnie lepsza, gdyby nie wkradało się do niej trochę zbyt wiele banałów, w rodzaju tego że historię zawsze piszą zwycięzcy, albo że skłóceni możni zawsze się jakoś dogadają, a na miejsce zabitych poddanych znajdą sobie nowych. Poza tym trudno oprzeć się wrażeniu, że dla Martina główną motywacją do napisania tego opowiadania była chęć opowiedzenia o jeszcze odleglejszych wydarzeniach z historii Westeros – w tym przypadku o rebelii Blackfyre’ów (bękarciej gałęzi Targaryenów, która w pewnym momencie wystąpiła przeciwko prawowitym krewnym).
Niemniej ze względu na dwie pozostałe znacznie lepsze opowieści po „Rycerza…” warto sięgnąć. Nie jest to wybitna proza, ale w kategorii „męska literatura” plasuje się wysoko i pobudza ośrodki w mózgu odpowiedzialne za samczyzm. Aż chce się przyłożyć komuś mieczem.
koniec
10 czerwca 2014

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Ten okrutny XX wiek: Najtragiczniejsza katastrofa kolejowa w PRL-u
Sebastian Chosiński

18 VIII 2022

Była druga połowa sierpnia 1980 roku. Wakacje powoli dobiegały końca. Znad morza (ale nie tylko) wracały pociągiem do centralnej Polski rodziny z dziećmi. Około godziny 4:30 zdecydowana większość pasażerów jeszcze spała. Wtedy wydarzyła się katastrofa: skład osobowy zderzył się czołowo z pociągiem towarowym. O tym wydarzeniu, które miało miejsce pod Otłoczynem na Kujawach, opowiada reportaż Jonasza Przybyszewskiego „25 godzina”.

więcej »

Dni ostatnie
Marcin Mroziuk

17 VIII 2022

Fabuła powieści Richarda Flanagana okazuje się równie dziwna i podatna na różnorakie interpretacja jak jej tytuł. W każdym razie „Żywe morze snów na jawie” to lektura nie tylko intrygująca, ale także skłaniająca do rozmyślań nad przemijalnością życia.

więcej »

Zapomniani bohaterowie czasów zarazy
Sebastian Chosiński

16 VIII 2022

Pisząc w połowie lat 60. ubiegłego wieku „Zarazę” – swój najbardziej znany reportaż, poświęcony epidemii ospy prawdziwej we Wrocławiu – Jerzy Ambroziewicz nie mógł wyjawić najważniejszego, czyli tego, skąd choroba wzięła się w stolicy Dolnego Śląska. Ale i bez tej wiedzy jest to fascynująca lektura. Mimo że to opis wydarzeń sprzed kilku dekad, zdaje się być ponownie – po naszych doświadczeniach z pandemią koronawirusa – bardzo aktualny.

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

O rycerzu twardogłowym
— Miłosz Cybowski

Tegoż twórcy

Po Westeros i okolicach
— Dawid Kantor

Przed lodem i ogniem
— Dawid Kantor

Pieśń nad pieśniami
— Kamil Armacki

Na skrzydłach innego wiatru
— Beatrycze Nowicka

Nim zawieją wichry zimy
— Kamil Armacki

Smoki tańczą dość niemrawo
— Miłosz Cybowski

Mniej intryg, więcej nudy
— Miłosz Cybowski

Przeczytaj to jeszcze raz: W sieci intryg, spisków i nudy
— Miłosz Cybowski

Zdrady, zabójstwa i inne przyjemności
— Miłosz Cybowski

Południowa gorączka
— Anna Kańtoch

Tegoż autora

Zapomniany wędrowiec
— Kamil Armacki

Barok w pigułce
— Kamil Armacki

Duże ilości fantasy naraz
— Kamil Armacki

Pieśń nad pieśniami
— Kamil Armacki

Życie intymne Myrmidonów
— Kamil Armacki

Kill ’Em All
— Kamil Armacki

Tragedia maltańska
— Kamil Armacki

Trzeci Dumas
— Kamil Armacki

Drugie życie kota
— Kamil Armacki

Fantazja w elaboracie zamknięta
— Kamil Armacki

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.