Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 20 stycznia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Siergiej Łukjanienko
‹Nocny Patrol›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNocny Patrol
Tytuł oryginalnyНочной Дозор
Data wydania12 września 2014
Autor
PrzekładEwa Skórska
Wydawca MAG
CyklPatrole
ISBN978-83-7480-448-6
Format440s.
Cena35,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Dwa oblicza Moskwy
[Siergiej Łukjanienko „Nocny Patrol”, Siergiej Łukjanienko, Władimir Wasiliew „Dzienny Patrol” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Nocny patrol” i „Dzienny patrol”, dwa pierwsze tomy cyklu Siergieja Łukjanienki, ukazują czytelnikom współczesną Moskwę, która staje się areną nieustannych starć pomiędzy siłami Światła i Ciemności. W tym świecie jednak nie wszystko jest takie, jakie wydaje się na pierwszy rzut oka.

Magdalena Kubasiewicz

Dwa oblicza Moskwy
[Siergiej Łukjanienko „Nocny Patrol”, Siergiej Łukjanienko, Władimir Wasiliew „Dzienny Patrol” - recenzja]

„Nocny patrol” i „Dzienny patrol”, dwa pierwsze tomy cyklu Siergieja Łukjanienki, ukazują czytelnikom współczesną Moskwę, która staje się areną nieustannych starć pomiędzy siłami Światła i Ciemności. W tym świecie jednak nie wszystko jest takie, jakie wydaje się na pierwszy rzut oka.

Siergiej Łukjanienko
‹Nocny Patrol›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułNocny Patrol
Tytuł oryginalnyНочной Дозор
Data wydania12 września 2014
Autor
PrzekładEwa Skórska
Wydawca MAG
CyklPatrole
ISBN978-83-7480-448-6
Format440s.
Cena35,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Siergiej Łukjanienko jest jednym z najbardziej znanych współcześnie rosyjskich autorów fantastyki. Największą sławę przyniósł mu cykl „Patrole”, którego kolejna część niedawno trafiła do naszych księgarń. Osobom, które Łukjanienkę znają i cenią, jego twórczości przedstawiać nie trzeba. Za to dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji zapoznać się z powieściami tego pisarza – parę słów o pierwszych tomach serii.
Słysząc o odwiecznej walce dobra i zła, Światła i Ciemności, człowiek zwykle spodziewa się kolejnego Saurona, ewentualnie zmagań dzielnego Eragona z władcą mroku wszelakiego. W świecie Siergieja Łukjanienki nie ma jednak mowy o ostatecznym triumfie dobra czy potworach pozbawionych choćby odrobiny człowieczeństwa. I choć Inni, którzy dysponują możliwością przechodzenia do Zmroku, dzięki czemu władają czymś, co można nazwać magią, przynależą do Ciemności bądź Światała, świat kreowany przez autora pełen jest odcieni szarości.
Akcja „Nocnego patrolu” rozpoczyna się w chwili, w której słudzy Światła i Ciemności od dawna nie prowadzą już otwartej walki. Zawarli pokojowy Traktat, a na jego straży stoi Inkwizycja, organizacja dążąca do utrzymania równowagi. Nocny patrol nadzoruje poczynania Ciemnych, pilnując by zbytnio się nie rozzuchwalili – ale także na przykład wydając licencje na zabijanie wilkołakom i wampirom. Dzienny patrol pełni analogiczną funkcję: jego pracownicy czuwają, aby Jaśni nie podejmowali masowych prób zwracania ludzi ku dobru czy zapobiegania nieszczęściom. Zarządzający Patrolami Hesser i Zawulon nieustannie usiłują uzyskać przewagę nad drugą stroną, knują intrygi i dążą do przewidzenia ruchów przeciwnika, daleko jednak temu do wojny. Kruchy rozejm pomiędzy Światłem a Ciemnością wydaje się opierać tak naprawdę na jednej zasadzie: wolno wyrządzić tyle samo dobra, co zła. Każdy Jasny i Ciemny posiada pełnomocnictwa do określonej liczby działań w ciągu roku, a oba Patrole handlują pomiędzy sobą zezwoleniami na akcje.

Siergiej Łukjanienko, Władimir Wasiliew
‹Dzienny Patrol›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułDzienny Patrol
Tytuł oryginalnyДневной Дозор
Data wydania12 września 2014
Autorzy
PrzekładEwa Skórska
Wydawca MAG
CyklPatrole
ISBN978-83-7480-449-3
Format432s.
Cena35,—
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Główny bohater, Anton Gorodecki, jest szeregowym członkiem Nocnego patrolu. Utalentowany, ale bez zadatków na Wielkiego maga, lepszy pracownik biurowy niż terenowy. Decyzją Hessera zostaje jednak przydzielony do łowów na wampirzycę polującą bez licencji. Pozornie prosta akcja okazuje się częścią skomplikowanej intrygi. Kto jest jej autorem i co chce osiągnąć? Rozwikłanie tego sekretu daleko przekracza możliwości świeżo upieczonego maga o czwartym stopniu siły, zaledwie pionka na szachownicy, przesuwanego przez Wielkich. Nawet pionek może jednak sporo namieszać w układzie sił… Zasady rządzące światem Łukjanienki poznajemy tak naprawdę właśnie z Antonem. Szeregowym patrolowym, który w teorii odkrył swój potencjał Innego przed paru laty, w praktyce jednak niewiele wie o wszystkich zakulisowych rozgrywkach. Wmieszany w nie powoli rośnie w siłę i przekonuje się, że jego Jasność niewiele różni się od Ciemności niektórych Innych.
„Nocny patrol” i „Dzienny patrol” składają się z historii mocno ze sobą powiązanych, ale każda może być traktowana jako odrębna całość. W książkach znajdujemy między innymi opowieści o chłopcu, mającym stać się ofiarą wampirów, wiedźmie Alicji tracącej moce, magu bez pamięci, dążącemu do wypełnieniu zadania, którego sam nie pojmuje, mścicielu, zabijającemu Ciemnych. Niemal za każdym razem okazuje się, że za prostą historią kryje się większa intryga, a bohaterowie stają się elementami wielkiej gry toczonej pomiędzy Światłem a Ciemnością. Łukjanienko w kolejnych rozdziałach zapoznaje czytelników zarówno z Jasnymi, jak i Ciemnymi. Ci pierwsi wbrew pozorom nie są nieskazitelnymi bohaterami, a ci drudzy bestiami pozbawionymi uczuć. Już w pierwszej części cyklu – jak sam tytuł wskazuje skupionej bardziej na Nocnym patrolu, a więc Jasnych – pojawiają się liczne sugestie, że Nocny patrol to nie zakon szlachetnych bojowników. W „Dziennym patrolu” otrzymujemy szansę na lepsze poznanie Innych służących Ciemności i przekonujemy się, jak istotna w świecie kreowanym przez Łukjanienkę jest równowaga sił. Ta niejednoznaczność w połączeniu z klimatem, umiejętnie budowanym przez autora, stanowią główne zalety powieści. Przyjemna narracja sprawia, że przez książki dosłownie się płynie. Łukjanienka ma też niewątpliwy talent do kreowania bohaterów. Jego postacie, choć obdarzone niezwykłymi umiejętnościami, wydają się bardzo ludzkie, prawdziwe. „Patrole” to obowiązkowa lektura dla wielbicieli urban fantasy.
koniec
17 sierpnia 2015

Komentarze

18 VIII 2015   02:31:14

ze wzgledow zupelnie dla manie niezrozumialych patrole sa najpopularniejszymi ksiazkami Lukjanienki, nie tylko w Polsce zreszta. tymczase inne utwory tego autora sa znacznie lepsze. polecam. Labirynt odbic, imperatorow iluzji, Spektrum i wiele innych zanim sie wezmiecie za patrole. wiekszosc jego powiesci zostalo przetlumaczone na polski.

18 VIII 2015   12:40:02

Jeśli chodzi o mnie, czytałam też jego inne książki, a bardziej od Patroli trafił do mnie Lord z planety Ziemia. Ale jego nigdzie już chyba się nie kupi, to nawet nie recenzowałam...;)
A Patrole zyskały sobie sporą reklamę dzięki filmowi (który zresztą moim zdaniem jest bardzo marny)

19 VIII 2015   03:21:25

LZPZ jest super. mysle ze jest osiagalny na Allegro jakby ktos chcial. O ile pamietam to pierwsze polskie wydanie Nocnego Patrolu mialo niezle recenzje jeszcze przed filmem. Zreszta jest rownierz angielskie wydanie i to bylo zwiazane w pewnym stopniu z zachodnia premiera filmu. Film faktycznie nie najlepszy.

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mała Esensja: Puste postumenty
Marcin Mroziuk

18 I 2022

W Warszawie jest wprawdzie mnóstwo okazałych monumentów i skromniejszych rzeźb, ale na co dzień mieszkańcy mijają je obojętnie, a co gorsza niewiele wiedzą nawet o tych będących turystycznymi atrakcjami. W „Śledztwie inspektora Mątwy” Małgorzata Strękowska-Zaremba przedstawia zupełnie zwariowaną historię, która uświadamia młodym czytelnikom, ile stolica straciłaby bez pomników Syreny czy Szczęśliwego Psa.

więcej »

Łowcy, zbieracze, wędrowcy
Joanna Kapica-Curzytek

16 I 2022

Koczownicy? W Stanach Zjednoczonych? W dzisiejszych czasach? Jest ich więcej niż sądzimy. I wędrują po kraju z powodów zupełnie innych, niż byśmy sobie wyobrażali. Reportaż „Nomadland” opisuje ich losy, przynosząc także gorzką refleksję o tym, że przewidywalny, bezpieczny świat to miraż.

więcej »

Ten okrutny XX wiek: Wygrane i przegrane bitwy
Miłosz Cybowski

15 I 2022

W drugiej części „Czasu Hitlera” Frank McDonough bierze się za obfitujący w wydarzenia okres, jakim były lata 1940-45. Choć na temat II wojny światowej napisano już wiele, autor prezentuje nieco świeżego spojrzenia na to burzliwe pięciolecie. Książkę czyta się dobrze, ale niekiedy można odnieść wrażenie, że całość stanowi zwykły zapis historii tego konfliktu.

więcej »

Polecamy

Pijane ślimaki prowadzą śledztwo

Stulecie Stanisława Lema:

Pijane ślimaki prowadzą śledztwo
— Mieszko B. Wandowicz

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Lipiec 2017
— Dominika Cirocka, Miłosz Cybowski, Jarosław Loretz, Beatrycze Nowicka, Katarzyna Piekarz, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Październik 2016
— Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek, Jarosław Loretz, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Trzy miasta i trzej magowie – część pierwsza
— Beatrycze Nowicka

Od Siergieja według możliwości, czytelnikowi według potrzeb
— Paweł Pluta

Tegoż twórcy

Krótko o książkach: Prawdziwa historia komunizmu
— Jarosław Loretz

Jesteśmy inni
— Magdalena Kubasiewicz

Mam takie życzenie…
— Magdalena Kubasiewicz

Esensja czyta: Listopad 2010
— Jędrzej Burszta, Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek , Marcin Mroziuk, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Lato 2009
— Jakub Gałka, Anna Kańtoch, Joanna Słupek, Mieszko B. Wandowicz, Konrad Wągrowski

Za wolność naszą i waszą!
— Sebastian Chosiński

Z Arkanaru do Arkanu
— Sebastian Chosiński

Pożegnanie z Patrolem
— Sebastian Chosiński

Doczekać Zmroku
— Sebastian Chosiński

Dokąd prowadzą te Wrota?
— Sebastian Chosiński

Tegoż autora

Nie ma łatwych dróg
— Magdalena Kubasiewicz

Mistrzowie czarnego sportu
— Magdalena Kubasiewicz

Królewny i karliczka
— Magdalena Kubasiewicz

A na trakcie śpiewa bard
— Magdalena Kubasiewicz

Krucze opowieści
— Magdalena Kubasiewicz

Ciemny książę i drużyna bohaterów
— Magdalena Kubasiewicz

Witaj w ciemnym mieście Grimm
— Magdalena Kubasiewicz

Krąg zemsty ma swój koniec
— Magdalena Kubasiewicz

Trupy i pani Przecinek
— Magdalena Kubasiewicz

Czarownica wraca
— Magdalena Kubasiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.