Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Kendare Blake
‹Anna we krwi›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułAnna we krwi
Tytuł oryginalnyAnna Dressed in Blood
Data wydania12 kwietnia 2012
Autor
PrzekładGrzegorz Komerski
Wydawca Prószyński i S-ka
ISBN978-83-7839-109-8
Format320s. 125×195mm
Cena34,—
Gatunekdla dzieci i młodzieży, fantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Sukienka splamiona krwią
[Kendare Blake „Anna we krwi” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Licealista polujący na duchy, niezwykle potężna zjawa i tajemnica śmierci sprzed lat. Tak w skrócie można opisać „Annę we krwi” Kendare Blake. Pomysł mało powalający, fabuła dość przewidywalna, mimo to książka jest lekturą całkiem znośną. Zwłaszcza dla tych trochę młodszych czytelników.

Magdalena Kubasiewicz

Sukienka splamiona krwią
[Kendare Blake „Anna we krwi” - recenzja]

Licealista polujący na duchy, niezwykle potężna zjawa i tajemnica śmierci sprzed lat. Tak w skrócie można opisać „Annę we krwi” Kendare Blake. Pomysł mało powalający, fabuła dość przewidywalna, mimo to książka jest lekturą całkiem znośną. Zwłaszcza dla tych trochę młodszych czytelników.

Kendare Blake
‹Anna we krwi›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułAnna we krwi
Tytuł oryginalnyAnna Dressed in Blood
Data wydania12 kwietnia 2012
Autor
PrzekładGrzegorz Komerski
Wydawca Prószyński i S-ka
ISBN978-83-7839-109-8
Format320s. 125×195mm
Cena34,—
Gatunekdla dzieci i młodzieży, fantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Cas nie miewa problemów typowych dla nastolatków. Oceny, dziewczyny, koledzy czy osiągnięcia w sporcie są dla niego raczej mało ważne. Znacznie istotniejsze jest nie danie się zabić kolejnemu wrednemu duchowi, na którego poluje. Swój „zawód” odziedziczył po ojcu i teraz wraz z matką podróżuje po kraju w poszukiwaniu upiorów. Opowieść o Annie we krwi przyciąga go do Thunder Bay – ale tego ducha nie będzie łatwo uśmiercić…
Historii o nastolatkach zmagających się z ciemnymi siłami, wybranych, obdarowanych niezwykłymi mocami, dziedziczącymi dary po przodkach i tym podobne, było już na pęczki. „Anna we krwi” wypada na ich tle całkiem pozytywnie. Zasiadając do lektury, przez chwilę obawiałam się słodkiego romansu z duchem, jaki zaserwowała Meg Cabot w „Pośredniczce”. Powieść ma klimat, miejscami staje się wręcz mroczna, a duchy nie są miłymi istotami, które potrzebują przewodnictwa. Cas jest całkiem ciekawą postacią: w gruncie rzeczy sympatyczny nastolatek, który nie potrafi egzystować bez łowów na istoty nie z tego świata. Nie użala się nad swoim losem, pozostaje pewny siebie, ale autorka nie kreuje go też na niezwyciężonego. Robi to, co uważa za słuszne, zabijając oszalałe duchy. Przypadek Anny jest jednak inny: coś nadało jej zdumiewające moce. Cas z początku próbuje ją zabić – ma zresztą dobre powody, bo Anna brutalnie uśmierciła już kilka osób. To zadanie przerasta jednak jego siły. By zlikwidować zagrożenie, Cas musi uciec się do innych metod i rozwikłać zagadkę śmierci dziewczyny.
Momentami książka wymaga pewnego zawieszenia niewiary. Na przykład liberalność matki głównego bohatera wydała mi się dość zdumiewająca. Dziwić może też sama fascynacja Casa Anną. Hej, ona jednak zamordowała całkiem sporo ludzi, a innych duchów zrozumieć jakoś nie próbował (choć tu można jeszcze tłumaczyć, że skoro nie dał rady jej zabić, starał się czegoś dowiedzieć). Jeśli jednak przymknąć oko na tego typu rzeczy, „Annę we krwi” czyta się szybko i przyjemnie. Nie miałam wrażenia, że coś do końca wyżarło mózgi głównych bohaterów (głupie rzeczy zdarza się im robić, ale bądźmy szczerzy, jakim nastolatkom się to nie zdarza), ani że są nudni, zupełnie bezpłciowi. Autorka narrację pierwszoosobową prowadzi całkiem sprawnie, powieść jest bardziej mroczna niż większość historyjek z serii romansów paranormalnych (jak chociażby nieszczęsny „Zmierzch”, „Trylogia czasu” czy wspomniana wcześniej „Pośredniczka”). Romans zostaje wprowadzony, ale nie wszystko obraca się wyłącznie wokół niego, nie ma całych rozdziałów przemyśleń na temat ukochanej/ukochanego. Wciąż są duchy do zabicia, klątwa do przełamania, zbyt wiele wiedzący koledzy ze szkoły, z którymi trzeba jakoś sobie poradzić i zagadki dwóch śmierci do rozwiązania. Nie należy też się spodziewać, że na końcu bohaterowie radośnie pójdą na bal maturalny. Może i pomysły autorki nie grzeszą jakąś specjalną oryginalnością, ale to nie psuje odbioru książki. Na tle innych powieści z tego gatunku „Anna we krwi” wyróżnia się pozytywnie. To kawałek prostej, przyjemnej lektury, do szybkiego przeczytania, kierowany przede wszystkim do wielbicieli paranormal romance.
koniec
2 września 2015

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Nie ma łatwych dróg
— Magdalena Kubasiewicz

Mistrzowie czarnego sportu
— Magdalena Kubasiewicz

Królewny i karliczka
— Magdalena Kubasiewicz

A na trakcie śpiewa bard
— Magdalena Kubasiewicz

Krucze opowieści
— Magdalena Kubasiewicz

Ciemny książę i drużyna bohaterów
— Magdalena Kubasiewicz

Witaj w ciemnym mieście Grimm
— Magdalena Kubasiewicz

Krąg zemsty ma swój koniec
— Magdalena Kubasiewicz

Trupy i pani Przecinek
— Magdalena Kubasiewicz

Czarownica wraca
— Magdalena Kubasiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.