Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 21 stycznia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Siergiej Łukjanienko
‹Patrol Zmroku›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPatrol Zmroku
Tytuł oryginalnyСумеречный Дозор
Data wydania24 października 2014
Autor
PrzekładEwa Skórska
Wydawca MAG
CyklPatrole
ISBN978-83-7480-453-0
Format392s.
Cena35,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mam takie życzenie…
[Siergiej Łukjanienko „Patrol Zmroku”, Siergiej Łukjanienko „Ostatni Patrol” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Patrol zmroku”, trzeci tom sagi Łukjanienki o magach ze współczesnej Moskwy, w niczym nie ustępuje dwóm poprzednim częściom. A jak jest z „Ostatnim patrolem"? Tu już odrobinę gorzej…

Magdalena Kubasiewicz

Mam takie życzenie…
[Siergiej Łukjanienko „Patrol Zmroku”, Siergiej Łukjanienko „Ostatni Patrol” - recenzja]

„Patrol zmroku”, trzeci tom sagi Łukjanienki o magach ze współczesnej Moskwy, w niczym nie ustępuje dwóm poprzednim częściom. A jak jest z „Ostatnim patrolem"? Tu już odrobinę gorzej…

Siergiej Łukjanienko
‹Patrol Zmroku›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPatrol Zmroku
Tytuł oryginalnyСумеречный Дозор
Data wydania24 października 2014
Autor
PrzekładEwa Skórska
Wydawca MAG
CyklPatrole
ISBN978-83-7480-453-0
Format392s.
Cena35,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
O świecie wykreowanym przez Siergieja Łukjanienkę pisaliśmy już trochę w recenzji „Nocnego patrolu” i „Dziennego patrolu”. Nie będę się więc powtarzać. Zamiast tego powiem, że „Patrol zmroku” to jedna z moich dwóch ulubionych części serii o Innych Moskwy Łukjanienki. Często kontynuacje bestsellerów nie dorównują swoim poprzednikom, przy „Patrolu zmroku” nie widać jednak jeszcze tej tendencji. Szeroko zakrojona intryga, mnóstwo wątków, pozornie ze sobą nie związanych, które później zaczynają się splatać. Niespodziewane zwroty akcji, Ciemni, Jaśni i Inkwizycja zmuszeni do współpracy, zaskakujące rozwiązania. Parę wątków zmuszających do myślenia – jak chociażby ten dotyczący wampirów i młodego Kostii. Fragmenty – perełki, na długo pozostające w pamięci (chociażby zakończenie, które pamiętam doskonale, choć od czasu, gdy przeczytałam książkę, minęło trochę czasu).
Fabuła trzeciej części cyklu obraca się przede wszystkim wokół sekretu zamieniania człowieka w Innego. Wielu magów, zarówno Jasnych jak i Ciemnych, poszukiwało sposobu na obdarzenie ludzi magicznymi umiejętnościami. Inni żyją w końcu długo i każdy z nich kiedyś kochał jakiegoś człowieka: rodzica, żonę, dziecko, najlepszego przyjaciela. Sekret ten niesie ze sobą jednak wielkie niebezpieczeństwo – nieodpowiednia osoba może za pomocą takiej mocy zasiać ogólnoświatowy chaos. Jak zwykle u Łukjanienki mamy do czynienia z podziałem na kilka historii. Pierwsza dotyczy groźby, jaką otrzymują oba Patrole i Inkwizycja: ktoś grozi wydaniem istnienia Innych. Druga obraca się wokół wiedźmy Ariny, niczym wiedźma z baśni mieszkającej w lesie. Ostatnia wreszcie szaleńczej pogoni za złodziejem pewnej cennej księgi. Wbrew pozorom wszystkie są powiązane ze sobą – i z historią Fuaran, czarodziejki, która posiadła sekret zamiany człowieka w Innego. Sprawny styl, wspólne działania wszystkich Innych (udowadniające, że u Łukjanienki może i istnieją Ciemni i Jaśni, ale nie wszystko jest czarne albo białe), zaskakujące rozwiązania. Książka wciąga i czyta się ją błyskawicznie: kto lubi urban fantasy, temu polecam (choć jednak warto zacząć serię od początku).

Siergiej Łukjanienko
‹Ostatni Patrol›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułOstatni Patrol
Tytuł oryginalnyПоследний Дозор
Data wydania24 października 2014
Autor
PrzekładEwa Skórska
Wydawca MAG
CyklPatrole
ISBN978-83-7480-454-7
Format360s.
Cena35,—
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
„Ostatni patrol” z kolei opowiada o działaniach grupki Innych, którzy próbując osiągnąć swój cel (którego tu nie zdradzę w trosce o brak spojlerów), nie cofną się przed niczym. Anton badając sprawę tuła się po świecie: trafia do Szkocji i Uzbekistanu. W teorii przeniesienie akcji poza Moskwę, pokazanie życia Innych krajów, powinno być powiewem świeżości… i pewnie niektórym czytelnikom się faktycznie spodoba, ale na mnie jakoś nie zrobiło to wrażenia. Fabuła, początkowo wciągająca (student ginie w tajemniczych okolicznościach, wiele wskazuje na robotę wampirów, makabryczne odkrycie w domu pewnego osobnika…), później jednak wszystko jakoś się rozmywa. Ostateczne ujawniona tajemnica rozczarowuje, podobnie jak motywy działania antagonistów. Poza tym jakim cudem nikt przed nimi na to nie wpadł..? Po raz kolejny też Anton przechytrza wszystkich, niczym wiedziony palcem bożym… W dużej mierze są to zapewne mocno subiektywne odczucia, ale jakoś choć czytałam czwarty tom Patroli bez bólu, to nie było też zachwytu. Jeśli ktoś nie zakochał się w twórczości Łukjanienki po pierwszych trzech częściach, raczej może darować sobie lekturę czwartej.
koniec
27 września 2015

Komentarze

27 IX 2015   21:37:52

jak juz pisalem przy poprzednich recenzjach patroli, 90 % wszytkiego innego co napisal Lukjanienko jest lepsze od kazdego patrolu. polecam Lorda z planety ziemia, Imperatorow iluzji, Falszywe lustra, Genom

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

PRL w kryminale: Pamflet na środowisko filmowe
Sebastian Chosiński

21 I 2022

Barbara Gordon – jedna z najlepszych autorek peerelowskich „powieści milicyjnych” – była doskonałą obserwatorką. Jak mało które z jej koleżanek bądź kolegów po fachu potrafiła podglądać rzeczywistość. Dlatego jej książki mają tak dobrą podbudowę obyczajową. Nie inaczej jest w „Ćmach”, których bohaterami są artyści z różnych dziedzin: reżyserzy, aktorzy, pisarze, tancerka i scenografka. Obstawiajcie, kto zginie!

więcej »

Perły ze skazą: „Najpiękniejsza historia miłosna świata”
Sebastian Chosiński

20 I 2022

Jak po latach patrzymy na literaturę powstającą w Związku Radzieckim, która zalewała księgarnie w czasach Polski Ludowej? Jak na coś, co przeminęło i nie powinno już wrócić. Niesłusznie! Wśród wielu propagandowych, mało wartościowych dzieł publikowano bowiem również prawdziwe perły – nowele, opowiadania i powieści, które do dzisiaj lśnią nadzwyczajnym blaskiem. Jak „Dżamila”, wczesne dzieło Czingiza Ajtmatowa, klasyka prozy kirgiskiej.

więcej »

Mała Esensja: Puste postumenty
Marcin Mroziuk

18 I 2022

W Warszawie jest wprawdzie mnóstwo okazałych monumentów i skromniejszych rzeźb, ale na co dzień mieszkańcy mijają je obojętnie, a co gorsza niewiele wiedzą nawet o tych będących turystycznymi atrakcjami. W „Śledztwie inspektora Mątwy” Małgorzata Strękowska-Zaremba przedstawia zupełnie zwariowaną historię, która uświadamia młodym czytelnikom, ile stolica straciłaby bez pomników Syreny czy Szczęśliwego Psa.

więcej »

Polecamy

Pijane ślimaki prowadzą śledztwo

Stulecie Stanisława Lema:

Pijane ślimaki prowadzą śledztwo
— Mieszko B. Wandowicz

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Krótko o książkach: Prawdziwa historia komunizmu
— Jarosław Loretz

Pożegnanie z Patrolem
— Sebastian Chosiński

Doczekać Zmroku
— Sebastian Chosiński

Tegoż twórcy

Esensja czyta: Lipiec 2017
— Dominika Cirocka, Miłosz Cybowski, Jarosław Loretz, Beatrycze Nowicka, Katarzyna Piekarz, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Październik 2016
— Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek, Jarosław Loretz, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Trzy miasta i trzej magowie – część pierwsza
— Beatrycze Nowicka

Jesteśmy inni
— Magdalena Kubasiewicz

Dwa oblicza Moskwy
— Magdalena Kubasiewicz

Esensja czyta: Listopad 2010
— Jędrzej Burszta, Miłosz Cybowski, Joanna Kapica-Curzytek , Marcin Mroziuk, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Lato 2009
— Jakub Gałka, Anna Kańtoch, Joanna Słupek, Mieszko B. Wandowicz, Konrad Wągrowski

Za wolność naszą i waszą!
— Sebastian Chosiński

Z Arkanaru do Arkanu
— Sebastian Chosiński

Pożegnanie z Patrolem
— Sebastian Chosiński

Tegoż autora

Nie ma łatwych dróg
— Magdalena Kubasiewicz

Mistrzowie czarnego sportu
— Magdalena Kubasiewicz

Królewny i karliczka
— Magdalena Kubasiewicz

A na trakcie śpiewa bard
— Magdalena Kubasiewicz

Krucze opowieści
— Magdalena Kubasiewicz

Ciemny książę i drużyna bohaterów
— Magdalena Kubasiewicz

Witaj w ciemnym mieście Grimm
— Magdalena Kubasiewicz

Krąg zemsty ma swój koniec
— Magdalena Kubasiewicz

Trupy i pani Przecinek
— Magdalena Kubasiewicz

Czarownica wraca
— Magdalena Kubasiewicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.