Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 5 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Sven Nordqvist
‹Poznaj Pettsona i Findusa›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPoznaj Pettsona i Findusa
Tytuł oryginalnyKänner du Pettson och Findus?
Data wydania7 września 2015
Autor
PrzekładMagdalena Landowska
IlustracjeSven Nordqvist
Wydawca Media Rodzina
CyklPettson i Findus
ISBN978-83-8008-107-9
Format14s. 170×170mm; oprawa twarda
Cena9,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Kocie zagadki
[Sven Nordqvist „Poznaj Pettsona i Findusa” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Sposób wydania (twarde, kartonowe kartki) oraz mniejsza ilość tekstu sprawiają, że „Poznaj Pettsona i Findusa” jest pozycją adresowaną do młodszych dzieci niż pozostałe książki z popularnego cyklu Svena Nordqvista. Zapewne ta zabawna historyjka przypadnie jednak do gustu także nieco starszym wielbicielom przygód sympatycznego staruszka i jego gadającego kota.

Marcin Mroziuk

Mała Esensja: Kocie zagadki
[Sven Nordqvist „Poznaj Pettsona i Findusa” - recenzja]

Sposób wydania (twarde, kartonowe kartki) oraz mniejsza ilość tekstu sprawiają, że „Poznaj Pettsona i Findusa” jest pozycją adresowaną do młodszych dzieci niż pozostałe książki z popularnego cyklu Svena Nordqvista. Zapewne ta zabawna historyjka przypadnie jednak do gustu także nieco starszym wielbicielom przygód sympatycznego staruszka i jego gadającego kota.

Sven Nordqvist
‹Poznaj Pettsona i Findusa›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPoznaj Pettsona i Findusa
Tytuł oryginalnyKänner du Pettson och Findus?
Data wydania7 września 2015
Autor
PrzekładMagdalena Landowska
IlustracjeSven Nordqvist
Wydawca Media Rodzina
CyklPettson i Findus
ISBN978-83-8008-107-9
Format14s. 170×170mm; oprawa twarda
Cena9,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Młodzi czytelnicy szybko mogą się przekonać, że Findus i Pettson są nie tylko najlepszymi przyjaciółmi, ale ponadto przebywając ze sobą prawie nigdy się nie nudzą. W książeczce Sven Nordqvist możemy zaś z rozbawieniem obserwować przebieg nowej zabawy wymyślonej przez rozbrykanego kota w zielonych ogrodniczkach. Polega ona na tym, że staruszek ma na podstawie wskazówek-zagadek Findusa odnaleźć różne przedmioty. Oczywiście Pettson nie ma większych problemów z odszukaniem tych rzeczy, które kot ukrył w kurniku, stolarni czy ogródku, maluchom natomiast prawdziwą radość sprawi odkrycie, że to wszystko ma doprowadzić do naprawdę słodkiego finału.
Ta pełna humoru i ciepła opowieść o parze sympatycznych bohaterów została jak zwykle przepięknie zilustrowana przez Svena Nordqvista, dlatego zachwyt i dobra zabawa dla młodych czytelników są po prostu gwarantowane. W tym przypadku w zasadzie bowiem jedyną wadą dla wiernych fanów przygód Pettsona i Findusa jest to, że historyjka tak szybko się kończy. Z kolei dla dzieci, które pierwszy raz spotykają te dwie przezabawne postacie, lektura ta będzie z pewnością znakomitą zachętą do sięgnięcia po kolejne, już dłuższe książki z tego cyklu.
koniec
7 października 2015

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Każdy ma swoje demony
Marcin Mroziuk

5 XII 2021

Dla młodych czytelników lektura „Chuligani” jest okazją do poznania problemów rówieśników, którym życie nie rozpieszcza. Katarzyna Ryrych kreśli tutaj z dużą empatią intrygujący portret nastolatki muszącej stawić czoło światu po śmierci rodziców.

więcej »

Krótko o książkach: Wzloty i (głównie) upadki
Miłosz Cybowski

4 XII 2021

Pomysł na „Miasto Archipelag” Filip Springer miał całkiem niezły – wyruszyć w Polskę i odwiedzić niegdysiejsze miasta wojewódzkie, które straciły swoją pozycję w wyniku reformy administracyjnej z 1999 roku. Gorzej z wykonaniem.

więcej »

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
— Joanna Kapica-Curzytek

Nie wyśmiewaj się
— Joanna Kapica-Curzytek

Z kociej perspektywy
— Marcin Mroziuk

Pod opieką Matki Bożej Ostrobramskiej
— Marcin Mroziuk

W Valleby zawsze coś się dzieje
— Marcin Mroziuk

Gwiazdy i piwo
— Marcin Mroziuk

Papugowanie po Janie
— Marcin Mroziuk

Na dobre i złe
— Joanna Kapica-Curzytek

Korzenie i skrzydła
— Joanna Kapica-Curzytek

Nieuczciwa konkurencja
— Marcin Mroziuk

Tegoż twórcy

Esensja czyta: Maj 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Kwiecień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Esensja czyta: Styczeń 2014
— Joanna Kapica-Curzytek, Daniel Markiewicz, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.